Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A levendula gyógyhatásairól
  2018-04-20 21:05:37, péntek
 
 



Levendula-illóolaj: a gyógyítás felsőfokon

A jellegzetes illatú levendula sokak kedvenc gyógynövénye, ami nem csoda, hiszen számtalan dologra lehet felhasználni az otthonunkban, és testi-lelki egészségünk javítására egyaránt. Most ahhoz adunk néhány tippet, hogyan használhatjuk fel a levendula illóolaját.
A levendulában mintegy 150 olyan vegyületet találhatunk, amelyek kedvező hatással vannak a szervezetünkre. Ezek például gomba- és mikrobaellenesek, görcsoldó, antiszeptikus, nyugtató, fájdalomcsillapító, érzéstelenítő hatásúak. A levendula emellett a depresszió tüneteit is képes enyhíteni.

Mi mindenre használhatjuk az illóolaját otthon?
Kutatások is bizonyították, hogy a levendula illata nyugtató és lazító hatású, így hozzájárul ahhoz, hogy könnyebben elaludjunk és nyugodtabban pihenhessünk. Régen levendulával töltött párnákat alkalmaztak erre a célra, de az is elegendő, ha egy tiszta textilkendőre 5 csepp levendulaolajat teszünk, majd ezt a párnánk alá helyezzük.

Napközben a szorongás, a pánikreakciók és a stressz ellen alkalmazhatjuk a levendulát, például úgy, hogy párologtatóba 5-8 cseppet teszünk. A levendula idegnyugtató és fájdalomcsillapító hatásait érdemes kihasználnunk akkor, ha gyakran fáj a fejünk. A levendula a görcsösen megfeszülő izmokat is képes ellazítani, ami szintén enyhíti a fájdalmat (a fejfájást sokszor vissza lehet vezetni a nyak, illetve a vállak izomgörcséhez, izomfáradtságához).
Tegyünk három csepp levendula illóolajat egy evőkanál olívaolajba, és ezzel masszírozzuk meg a halántékot, a homlokot, illetve a nyak hátsó részét.

A levendula illóolaja nagyon jót tesz a bőrnek is, többek között nyugtatja a viszkető, irritált bőrt, gyógyítja a kisebb sebeket, vágásokat, horzsolásokat, emellett csökkenti a hegek kialakulásának esélyét. Ez az illóolaj a gombás fertőzések ellen is rendkívül hatásos. Keverjünk 5 csepp levendula illóolajat egy teáskanál olíva- vagy kókuszolajba, majd egy tiszta vattapamacs segítségével vigyük fel az érintett területre. Hagyjuk hatni 30 percig, majd langyos vízzel alaposan öblítsük le. Ha gombás fertőzést szeretnénk ezzel a módszerrel kezelni, naponta kétszer alkalmazzuk.

A felső légúti megbetegedések, az asztma, és egyéb légzőszervi problémák ellen is nagyon hatásos lehet a levendula, sőt még akkor is segítheti a légutak tisztán tartását, ha allergiás reakció miatt dugult el az orrunk. A téli időszakban a nátha, megfázás, influenza és torokgyulladás gyógyítására is alkalmazhatjuk. Keverjünk 5 csepp levendula illólajat két evőkanálnyi alapolajba (például kókusz-, olíva- vagy jojobaolajba), és ezt masszírozzuk a mellkasunkba, naponta két-három alkalommal.

Gőzöléshez is használhatjuk a levendulát: tegyünk tíz csepp illóolajat egy kevés teljes tejbe, öntsük az egészet egy tál forró vízhez, majd egy törülközővel fedjük be a fejünket és hajolunk a gőz fölé. Ez rendkívül hatékonyan kitisztítja a légutakat.
A konyhában is alkalmazhatjuk a levendula illóolaját, például természetes légfrissítőként, mely segít elfedni a kellemetlen szagokat. Tegyünk egy tiszta befőttesüvegbe 10 dkg szódabikarbónát, tegyünk hozzá 20 csepp levendula illóolajat, majd alaposan keverjük össze. A befőttesüveget fedjük be zsírpapírral, majd villa segítségével szúrjunk bele néhány lyukat. Az üveget tartsuk a konyhában, kamrában.

A levendula illatát nem igazán kedvelik a rovarok, ezért természetes rovarriasztóként is használhatjuk, például szúnyogok, hangyák, legyek, bolhák és molylepkék ellen. A levendulával töltött zsákocskát régóta használják a ruhamolyok elleni küzdelemben, de levendulaolajat csepegtethetünk például a sarkokba is, így megakadályozhatjuk, hogy a rovarok bemásszanak a lakásunkba.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Címkék: mikrobaellenesek, rovarriasztóként, csepegtethetünk, szódabikarbónát, légfrissítőként, levendulaolajat, alkalmazhatjuk, kialakulásának, befőttesüvegbe, szervezetünkre, befőttesüveget, megbetegedések, torokgyulladás, használhatjuk, textilkendőre, pánikreakciók, párologtatóba, horzsolásokat, izomgörcséhez, bizonyították, kihasználnunk, érzéstelenítő, antiszeptikus, levendulában, masszírozzuk, nyugodtabban, zsírpapírral, pihenhessünk, segítségével, jojobaolajba, mellkasunkba, kókuszolajba, gyógynövénye, gyógyítására, felhasználni, törülközővel, gyógyítás felsőfokon, jellegzetes illatú, levendula illóolaját, levendulában mintegy, levendula emellett, depresszió tüneteit, illóolaját otthon, levendula illata, tiszta textilkendőre, stressz ellen, levendula idegnyugtató, görcsösen megfeszülő, fejfájást sokszor, vállak izomgörcséhez, evőkanál olívaolajba, nyak hátsó,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Magyar költészet napja  Azért kaptad  képre írva  ajándék, mellyel meglepem  Paul David Tripp Április 12  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Bársony székben  Esterházy Péter: Harmonia c...  képre írva  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Egy párkányon  különleges  Szeretem ujjad karcsuságait,  Egy tavasz  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  James Allen  Hogyan válunk hűségesekké?  Dóró Sándor: Embernek maradni  Egy barátság története  Önmaga ellenére  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Anyák napjára  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Jó éjszakát  Szép estét  Nem kell hozzá fürdőruhás  Erdei gyöngyvirág  képre írva  Jó éjszakát  Tanácsok egy pszichológustól  A Magyar Költészet napja alkal...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  Emlékezz  Egy tavasz  Pitypang szökőkút  Az ember emlékekből áll  ajándék, mellyel meglepem  Bársony székben  Facebookon kaptam  Egy tavasz  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Martin Buber, A haszidim meséi  Emlékezz  Szép estét  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Somlyó Zoltán - Orgonával  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  40 felett  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  James Allen  Az ember  Nevelőszülőkhöz adták,  Baranyi Ferenc - N i n c s  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Segíts neki dicsérni Téged  39 ígéret  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Ott van  képre írva  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  IGEN így 
Bejegyzés Címkék
gyógyítás felsőfokon, jellegzetes illatú, levendula illóolaját, levendulában mintegy, levendula emellett, depresszió tüneteit, illóolaját otthon, levendula illata, tiszta textilkendőre, stressz ellen, levendula idegnyugtató, görcsösen megfeszülő, fejfájást sokszor, vállak izomgörcséhez, evőkanál olívaolajba, nyak hátsó, levendula illóolaja, kisebb sebeket, hegek kialakulásának, gombás fertőzések, teáskanál olíva-, tiszta vattapamacs, érintett területre, módszerrel kezelni, felső légúti, légutak tisztán, téli időszakban, kevés teljes, törülközővel fedjük, kellemetlen szagokat, tiszta befőttesüvegbe, befőttesüveget fedjük, üveget tartsuk, levendula illatát, levendulával töltött, ruhamolyok elleni, rovarok bemásszanak, mikrobaellenesek, rovarriasztóként, csepegtethetünk, szódabikarbónát, légfrissítőként, levendulaolajat, alkalmazhatjuk, kialakulásának, befőttesüvegbe, szervezetünkre, befőttesüveget, megbetegedések, torokgyulladás, használhatjuk, textilkendőre, pánikreakciók, párologtatóba, horzsolásokat, izomgörcséhez, bizonyították, kihasználnunk, érzéstelenítő, antiszeptikus, levendulában, masszírozzuk, nyugodtabban, zsírpapírral, pihenhessünk, segítségével, jojobaolajba, mellkasunkba, kókuszolajba, gyógynövénye, gyógyítására, felhasználni, törülközővel, levendulával, idegnyugtató, otthonunkban, evőkanálnyi, természetes, légzőszervi, küzdelemben, jellegzetes, bemásszanak, alkalmazzuk, olívaolajba, egészségünk, kitisztítja, találhatunk, kellemetlen, vattapamacs, alkalmaztak, illóolajat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2687
  • e Hét: 12801
  • e Hónap: 26550
  • e Év: 231251
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.