Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fokhagyma - amiért fogyasszuk gyakran
  2018-09-21 01:16:08, péntek
 
   
 A fokhagymát (Allium sativum) népiesen "foghagymának" és "büdös hagymának" nevezzük. Néhányan irtóznak még a szagától is, mások viszont imádják ezt a növényt. Mindegy azonban, hogy szereti-e a fokhagymát, vagy ki nem állhatja, az nem tagadható, hogy ennek a növénynek számos jótékony hatása van.
Az alternatív gyógyítók szerint a fokhagymával több, mint 183 betegséget és problémát lehet kezelni, többek között a rákot, stroke-ot, fertőzést, érszűkületet, cukorbetegséget és ólommérgezést. Ezen kívül a fokhagyma bizonyítottan olyan gyógyhatású növény, amely kivételesen jó hatással van a szervezetre.

Alább felsoroltunk hét okot, miért is érdemes rendszeresen fogyasztani a fokhagymát.

1. 50 százalékkal csökkenti a szívroham és a stroke kockázatát

A fokhagymával csökkenthetőek azok a kockázati tényezők, amelyek szívroham vagy stroke kialakulásához vezethetnek. Így például a fokhagyma hatással van az érszűkületre, triglicerid-szintre, vérnyomásra, a trombociták felhalmozódására és a plazma viszkozitására. Amerikai kutatók megállapították, hogy a tanulmányokban a fokhagyma használatával átlagosan 38 százalékkal csökkent a szívproblémák kialakulása.

Egy német, négy éven át tartó klinikai vizsgálat során a kutatók megállapították, hogy mivel a fokhagyma sokféleképpen hat az emberi szervezetre, ezáltal több mint 50 százalékkal csökkenti az infarktus (szívroham) és a stroke relatív szív-és érrendszeri kockázatát.

2. Lelassítja az érszűkület kialakulását

A tanulmányok szerint a fokhagyma gátolja az érelzáródás kialakulását.

Kutatók egy placebo-kontrollált, kettősvak, randomizált tanulmány elkészítése során 65 olyan embert vizsgáltak, akiknél magasabb volt a szívproblémák kialakulásának kockázata. A résztvevők minden nap placebo kapszulát vagy fokhagymakivonatot tartalmazó kapszulát (250 mg), illetve 100 mikrogramm B12-vitamint, 300 mikrogramm folsavat, 12,5 mg B6-vitamint és 100 mg l-arginin aminosavat kaptak. A kutatók a tanulmány elején és végén megmérték a résztvevők szívkoszorúér-meszesedésének mértékét. Egy év elteltével jelentősen csökkent a szívkoszorúér meszesedésének mértéke a fokhagymát és étrend-kiegészítőket szedő csoportnál.

Valamint a fentebb említett 4 éves német vizsgálat során kiderült, hogy a rendszeresen szedett fokhagymapor maximum 18 százalékkal csökkenti az érelmeszesedéses plakkok kialakulását.

3. Megakadályozza az érelmeszesedést

Az International Journal of Cardiology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a fokhagymakivonat megváltoztatja a szívizmot körülvevő barna- és fehér zsírszövet arányát. A barna zsírszövet a zsírszövetek egyik aktívabb formája, ami hőt és energiát termel. A fehér zsírszövet inaktív, mivel a szervezet csak tárolja. A szívizmot körülvevő fehér zsírszövet határozottan összefüggésbe hozható a szívkoszorúér elmeszesedésével.

Egy tanulmány során a 60 résztvevőt véletlenszerűen két csoportra osztották: az első csoport minden nap placebót, a második csoport pedig étrend-kiegészítőt (ami 250 mg fokhagyma kivonatból, 100 mikrogramm B12-vitaminból, 300 mikrogramm folsavból, 12,5 mg B6-vitamiból és 100 mg l-argininből állt) kapott.

Egy év elteltével a szívkoszorúér elmeszesedésének mértéke jelentősen csökkent az utóbbi csoportnál. Valamint a kutatók azt is megállapították, hogy a szívizom körül nőtt a jótékony barna zsírszövet mennyisége. Ez pozitívnak mondható, mivel minél több barna zsírszövet található a szív körül, annál kisebb a kockázata az érelmeszesedés kialakulásának.

Egy másik randomizált, placebo-kontrollált tanulmány során a fokhagymakivonat hatását vizsgálták a sztatin (koleszterincsökkentő) gyógyszereket szedő betegeken. Egy éven át a betegek vagy placebót vagy 4 ml fokhagymakivonatot kaptak. Az egy év leteltével a szívkoszorúér meszesedésének mértéke egyharmadára lassult le azoknál, akik a fokhagymakivonatot szedték. A kutatók szerint "a fokhagyma jó hatással lehet azokra, akiknél magasabb a kockázata annak, hogy a jövőben szív-és érrendszeri problémák alakulnak majd ki."

4. Hatékonyabban csökkenti a vérnyomást, mint bizonyos gyógyszerek

A Pakistan Journal of Pharmaceutical Sciences című folyóiratban megjelent tanulmányban összehasonlították a fokhagymát tartalmazó tablettákat az atenolol nevezetű sikeres vérnyomáscsökkentő gyógyszerrel, és a placebóval. A tanulmány szerint a napi 300-1500 mg mennyiség közötti fokhagymával jelentősen csökkenthető a szisztolés és diasztolés vérnyomás a magas vérnyomással diagnosztizált betegeknél az atenololhoz és a placebóhoz képest.

De hogyan is képes a fokhagyma arra, hogy csökkentse a vérnyomást? A fokhagymában lévő kénvegyületek behatolnak a vörös vérsejtekbe és átalakulnak hidrogénszulfiddá, ami kitágítja az ereket. Ezáltal serken a véráramlás mértéke és csökken a vérnyomás.

Egy másik tanulmány során kínai kutatók 125 stroke-os beteget toboroztak, és megkérdezték tőlük, milyen gyakran esznek fokhagymát. A csoport átlagosan 2,9 gramm fokhagymát fogyasztott el naponta, ami körülbelül egy gerezd fokhagymát jelent. Ezután a kutatók egy ultrahang vizsgálattal megmérték az artériákban a véráramlás mértékét.

A kapott eredmények szerint pontosan megjósolható az elfogyasztott fokhagyma-mennyiség alapján, hogy milyen a véráramlás mértéke. Így például azoknak, akik kevesebb fokhagymát esznek, a vérkeringése is rosszabb. A több fokhagymát fogyasztóknak viszont sokkal jobb a vérkeringésük.

5. Kezelhetőek vele a fertőzések

A fokhagyma erős antibakteriális anyag, ezért kiváló választás lehet, mivel a mostani baktériumok a legtöbb gyógyszernek már ellenállnak. A tanulmányok során bebizonyosodott, hogy a fokhagyma legalább 13 féle fertőzés képes elpusztítani - mind bakteriális- és vírusos fertőzéseket is.

Egy tanulmány során összehasonlították, hogy a fokhagymával és az antibiotikus hatású metronidazollal hogyan kezelhetőek a hüvelyfertőzések. A tanulmányban résztvevő nők naponta kétszer vagy 500 mg fokhagymát tartalmazó tablettát, vagy 250 mg metronidazolt kaptak. Hét nap elteltével a fokhagyma 70 százalékkal csökkentette az aktív fertőzést, míg a gyógyszer csak 48 százalékkal. Ezen kívül a fokhagymának mellékhatásai sincsenek, így biztonságosan használható.

6. Kiváló megfázás ellen

Egy Ausztráliában dokumentált tanulmány során a fokhagyma 50 százalékkal csökkentette a megfázás előfordulását. A kutatók 146 embernek vagy placebót vagy fokhagymás étrend-kiegészítőt - 180 milligramm allicint - adtak. Az allicin vegyület adja a fokhagyma erős, jellegzetes szagát.

12 hét elteltével a placebós csoportnál összesen 65 megfázásos esetet regisztráltak, míg a fokhagymát kapó csoportnál csak 24-et. Továbbá a placebós csoport összesen 366 napot volt beteg, míg a fokhagymás csoport csak 111 napot. Röviden tehát a placebós csoport háromszor annyi ideig volt beteg, mint a fokhagymás csoport.

A fokhagyma ezen kívül csökkenti a megfázás tüneteinek súlyosságát. A Clinical Nutrition című folyóiratban megjelent randomizált, kettősvak, placebo-kontrollált tanulmány során a kutatók 120 embernek vagy placebót, vagy 2,5 gramm fokhagymakivonatot adtak naponta.

Hat hónap elteltével az eredmények azt mutatták, hogy a fokhagymás csoport 58 százalékkal kevesebbszer fázott meg, és 61 százalékkal kevesebb napot töltött megfázással. Továbbá 21 százalékkal enyhébb tüneteket produkáltak a megfázás idején.

7. Jobb, mint a kelátképző gyógyszerek, ha az ólom méregtelenítésről van szó
A fokhagyma természetes módon csökkenti a vérben, a szövetekben az ólom koncentrációját. És ugyanolyan hatékony, mint bármelyik gyakoribb kelátképző gyógyszer. Egy, a Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology című folyóiratban megjelent tanulmány során összehasonlították a fokhagymát a d-penicillamin nevű kelátképző gyógyszerrel.

A kutatók 117, autóakkumulátor gyárban dolgozó vérében mérték meg, mekkora az ólomkoncentráció. Ezután a résztvevőket véletlenszerűen két csoportra osztották: az egyik csoport napi háromszor fokhagymát (1,2 milligramm allicint, amit körülbelül 1000 mg fokhagymakivonatból készítettek) vagy d-penicillamint (250 milligrammot) kapott.

Négy hét elteltével mindkét csoportnál jelentősen csökkent a vér ólomkoncentrációja, körülbelül ugyanakkora arányban. Viszont a fokhagyma csökkentette a klinikai tüneteket is, míg a gyógyszer nem. Részletesebben: a fokhagyma jelentősen csökkentette az irritációt, a fejfájást, a mély ín reflexet, és a szisztolés vérnyomást. Ezen kívül pedig a gyógyszernek komoly mellékhatásai is voltak.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy "a fokhagyma klinikailag biztonságosabb anyagnak tűnik, mint a d-penicillamin, és ugyanolyan hatékonyságú is. Ezért a fokhagymával hatékonyan kezelhető az enyhe vagy közepes ólommérgezés."

A fokhagymáról tehát újra bebizonyosodott, hogy biztonságos, és hatékony anyag. Számos tanulmány vizsgálta már mind a fokhagymaport, és a különböző A fokhagyma természetes módon csökkenti a vérben, a szövetekben az ólom koncentrációját. És ugyanolyan hatékony, mint bármelyik gyakoribb kelátképző gyógyszer. Egy, a Basic & Clinical Pharmacology & Toxicology című folyóiratban megjelent tanulmány során összehasonlították a fokhagymát a d-penicillamin nevű kelátképző gyógyszerrel.

A kutatók 117, autóakkumulátor gyárban dolgozó vérében mérték meg, mekkora az ólomkoncentráció. Ezután a résztvevőket véletlenszerűen két csoportra osztották: az egyik csoport napi háromszor fokhagymát (1,2 milligramm allicint, amit körülbelül 1000 mg fokhagymakivonatból készítettek) vagy d-penicillamint (250 milligrammot) kapott.

Négy hét elteltével mindkét csoportnál jelentősen csökkent a vér ólomkoncentrációja, körülbelül ugyanakkora arányban. Viszont a fokhagyma csökkentette a klinikai tüneteket is, míg a gyógyszer nem. Részletesebben: a fokhagyma jelentősen csökkentette az irritációt, a fejfájást, a mély ín reflexet, és a szisztolés vérnyomást. Ezen kívül pedig a gyógyszernek komoly mellékhatásai is voltak.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy "a fokhagyma klinikailag biztonságosabb anyagnak tűnik, mint a d-penicillamin, és ugyanolyan hatékonyságú is. Ezért a fokhagymával hatékonyan kezelhető az enyhe vagy közepes ólommérgezés."

A fokhagymáról tehát újra bebizonyosodott, hogy biztonságos, és hatékony anyag. Számos tanulmány vizsgálta már mind a fokhagymaport, és a különböző fokhagyma-kivonatokat. De az egyik legjobb módszer arra, hogy a fokhagyma pozitív hatásait kiélvezzük, az, ha frissen fogyasztjuk és használjuk fel a főzéshez. Napi egy gerezd fokhagyma fogyasztása ajánlott.

Adjon frissen szétzúzott vagy feldarabolt fokhagymát a leveshez, pörkölthöz, szószokhoz, salátaöntetekhez és zöldségekhez. De mielőtt bármihez is hozzáadná, a frissen szétzúzott vagy feldarabolt fokhagymát hagyja állni néhány percig, így az allicin teljesen kifejtheti majd a hatását. Ne melegítse fel a fokhagymát vagy adjon hozzá valamilyen savat (például citromlevet vagy ecetet), mivel az azonnal elpusztítja a fokhagymában lévő értékes vegyületeket.. De az egyik legjobb módszer arra, hogy a fokhagyma pozitív hatásait kiélvezzük, az, ha frissen fogyasztjuk és használjuk fel a főzéshez. Napi egy gerezd fokhagyma fogyasztása ajánlott.

Adjon frissen szétzúzott vagy feldarabolt fokhagymát a leveshez, pörkölthöz, szószokhoz, salátaöntetekhez és zöldségekhez. De mielőtt bármihez is hozzáadná, a frissen szétzúzott vagy feldarabolt fokhagymát hagyja állni néhány percig, így az allicin teljesen kifejtheti majd a hatását. Ne melegítse fel a fokhagymát vagy adjon hozzá valamilyen savat (például citromlevet vagy ecetet), mivel az azonnal elpusztítja a fokhagymában lévő értékes vegyületeket.
Forrás: Link

Megjegyzés: Más hatóanyagok szabadulnak fel a fokhagymából ha vágjuk, vagy ha reszeljük célszerű ezért mindkét formáját alkalmazni egyszerre ( CzI )
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: elmeszesedésének, salátaöntetekhez, érelmeszesedéses, elmeszesedésével, ólomkoncentráció, fokhagymakivonat, felhalmozódására, hüvelyfertőzések, véletlenszerűen, megállapították, cukorbetegséget, bebizonyosodott, következtetésre, koncentrációját, metronidazollal, antibakteriális, autóakkumulátor, érelmeszesedést, kialakulásának, tanulmányokban, érelmeszesedés, részletesebben, megváltoztatja, viszkozitására, meszesedésének, diagnosztizált, csökkenthetőek, kialakulásához, pharmaceutical, megakadályozza, biztonságosabb, regisztráltak, gyógyszereket, mellékhatásai, penicillamint, hatékonyabban, növénynek számos, alternatív gyógyítók, fokhagymával több, fokhagyma bizonyítottan, stroke kockázatát, fokhagymával csökkenthetőek, kockázati tényezők, fokhagyma hatással, trombociták felhalmozódására, plazma viszkozitására, fokhagyma használatával, szívproblémák kialakulása, kutatók megállapították, fokhagyma sokféleképpen, emberi szervezetre, stroke relatív, International Journal, Pakistan Journal, Pharmaceutical Sciences, Clinical Nutrition, Clinical Pharmacology,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Hála  Facebookon kaptam  Nem tudnak mindent, de mindent...  Facebookon kaptam  Márai Sándor naplója  Petőfi Sándor (1823-1849) így ...  Változás és megújulás  Április 11 A magyar költészet...  Ametiszt kristály  Lélektől Lélekig  Költészet napja ápr.11  Facebookon kaptam Krisztinától  Lélektől Lélekig  Hála  Diólevél és a magasvérnyomás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép napot és hetet kívánok  Kerek templomunk  Szagosmüge és a vese  Nagy László - Ki viszi át a Sz...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Dóró Sándor: Van úgy "Van úgy,...  Png nő  Gyurkovics Tibor fogalmazza me...  Kökényvirágtea gyógyhatásairól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  A veszteségeket  Esti kép  Facebookon kaptam  Hála  Miközben kétségbeesetten hajsz...  Márai Sándor naplója  Galagonya tea  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Józan Ész halálára  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Gyurkovics Tibor fogalmazza me...  Változás és megújulás  Imádság  Facebookon kaptam  Dolomit kristály  Zsoltárok  A KÖLTÉSZET NAPJÁRA! Hegedüs G...  A mesés India – mesék né...  Facebookon kaptam  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Keresztyén ima  Hálátlanság  Facebookon kaptam  Bolondozás hónapja április  A Józan Ész halálára  Facebookon kaptam  Pásztortáska gyógyhatásai  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pásztortáska gyógyhatásai  6296 az új fertőzött, elhunyt...  Hála  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Zsoltárok  Baryt és dolomitkristály  Zsoltárok  Kellemes délutánt kívánok  Nő tulipán csokorral  Facebookon kaptam  József Attila  Ady Endre  Szép napot és hetet kívánok  Tulipán csokor  Ady Endre  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Tavaszi kép  Millei Lajos költő, író  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zsoltárok  Hála  József Attila - Altató  Zsoltárok  Eltelt idők mögött, csak az em...  Tulipànok  Hetvenkedő lettem  Harmónia......  Facebookon kaptam  Április 11 A magyar költészet...  Nagyon szép.......  A legjobb barát.....  Hallgatás  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
növénynek számos, alternatív gyógyítók, fokhagymával több, fokhagyma bizonyítottan, stroke kockázatát, fokhagymával csökkenthetőek, kockázati tényezők, fokhagyma hatással, trombociták felhalmozódására, plazma viszkozitására, fokhagyma használatával, szívproblémák kialakulása, kutatók megállapították, fokhagyma sokféleképpen, emberi szervezetre, stroke relatív, érszűkület kialakulását, tanulmányok szerint, fokhagyma gátolja, érelzáródás kialakulását, szívproblémák kialakulásának, résztvevők minden, tanulmány elején, szívkoszorúér meszesedésének, fentebb említett, rendszeresen szedett, érelmeszesedéses plakkok, fokhagymakivonat megváltoztatja, szívizmot körülvevő, barna zsírszövet, zsírszövetek egyik, fehér zsírszövet, szervezet csak, szívkoszorúér elmeszesedésével, tanulmány során, első csoport, második csoport, szívkoszorúér elmeszesedésének, utóbbi csoportnál, szívizom körül, jótékony barna, szív körül, érelmeszesedés kialakulásának, másik randomizált, fokhagymakivonat hatását, betegek vagy, kutatók szerint, kockázata annak, jövőben szív-és, fokhagymát tartalmazó, atenolol nevezetű, tanulmány szerint, napi 300-1500, magas vérnyomással, placebóhoz képest, fokhagyma arra, fokhagymában lévő, vörös vérsejtekbe, véráramlás mértéke, másik tanulmány, csoport átlagosan, gerezd fokhagymát, ultrahang vizsgálattal, véráramlás mértékét, kapott eredmények, több fokhagymát, fokhagyma erős, mostani baktériumok, legtöbb gyógyszernek, tanulmányok során, fokhagyma legalább, antibiotikus hatású, tanulmányban résztvevő, aktív fertőzést, gyógyszer csak, fokhagymának mellékhatásai, megfázás előfordulását, allicin vegyület, placebós csoportnál, fokhagymát kapó, placebós csoport, fokhagymás csoport, fokhagyma ezen, megfázás tüneteinek, megfázás idején, kelátképző gyógyszerek, ólom méregtelenítésről, fokhagyma természetes, ólom koncentrációját, d-penicillamin nevű, résztvevőket véletlenszerűen, egyik csoport, fokhagyma csökkentette, klinikai tüneteket, fokhagyma jelentősen, szisztolés vérnyomást, gyógyszernek komoly, kutatók arra, következtetésre jutottak, fokhagyma klinikailag, fokhagymával hatékonyan, , ,
2021.03 2021. április 2021.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 94 db bejegyzés
e év: 1255 db bejegyzés
Összes: 42213 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 117
  • e Hét: 2810
  • e Hónap: 19857
  • e Év: 254381
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2021 TVN.HU Kft.