Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Nem tudok aludni: ez már alvászavar?
  2018-11-29 19:42:22, csütörtök
 
  Mit tekintünk alvászavarnak? Mikor ideiglenes és mikor krónikus ez a panasz? Hogyan ismerhető fel a primer és hogyan a szekunder alvászavar?

Összeszedtük a lényeget, röviden.

Alvászavarról, illetve álmatlanságról akkor beszélhetünk, ha az alvás folyamata valami miatt megzavart, az alvás időtartama lerövidül, így az alvás nem felel meg alapvető feladatának, vagyis nem vezet sem a szellemi, sem pedig a fizikai megújuláshoz.

Akut és krónikus alvászavar
Akut alvászavar még a legjobban alvó emberekkel is előfordulhat időnként, hiszen mindenki életében lehetnek olyan periódusok, amikor valami - például egy közelgő vizsga, esküvő, munkahelyi konfliktusok stb. - miatt nehezebben alszik el, vagy éppen többször riad fel éjszaka.

Szintén "ideiglenes" alvászavart okozhatnak bizonyos betegségek, pl. felsőlégúti fertőzések, amikor a bedugult orrtól nem tudunk aludni. Az életmód is befolyásolhatja, hogy mennyire nehezen alszik el valaki, vagy gyakrabban felébred-e éjszaka: egy-egy nagy lakoma is befolyásolhatja az alvásunk mennyiségét és minőségét. Szerencsére, ezek az alvászavarok általában rövid időn belül elmúlnak.

Ezzel szemben a krónikus alvászavar jóval hosszabb ideig, legalább egy hónapig fennáll, és a napközbeni teljesítményünk csökkenésén is jól észrevehető, hogy nem tudjuk kipihenni magunkat.

Primer és szekunder alvászavarok
Szintén különbséget tehetünk az elsődleges (primer), illetve a másodlagos (szekunder) alvási problémák között.

Az elsődleges alvászavarok "önmagukban" vannak, nem függnek össze más betegségekkel, és például a nem megfelelő alváshigiéniás szokások miatt alakulhatnak ki.

A szekunder alvászavarok hátterében valamilyen más betegség áll, például neurológiai, belgyógyászati vagy az endokrin rendszert érintő probléma.

Gyakran társul alvászavar például a depresszióhoz, az alvási apnoéhoz, az allergiás betegségekhez és asztmához vagy a nyugtalan láb szindrómához. Bár nem betegség, de a várandósság is okozhat alvászavarokat.

Cirkadián ritmus felborulása
Végül érdemes megemlíteni az úgynevezett cirkadián ritmussal azaz a természetes biológiai órával összefüggő alvászavarokat. Ezekre az jellemző, hogy az elalvás és az ébredés ideje "eltolódik", vagy a szervezet belső órájának működésében zavar lép fel.

Ezek közé az alvászavarok közé tartozik például a jet lag, az éjszakai vagy váltott műszakkal kapcsolatos alvási nehézségek, de az is, ha valaki szokatlanul (a társadalmi normáktól jelentős mértékben eltérően) későn fekszik le és szokatlanul későn ébred fel.

Paraszomniák
Az úgynevezett paraszomniák olyan alvászavarok, melyekre abnormális viselkedések, érzések, mozgások stb. jellemzőek. Ezek közé tartozik például az alvajárás, a fogcsikorgatás (bruxizmus), a robbanó fej szindróma, a pavor nocturnis (éjszakai rettegés), de az is, ha valaki álmában beszél.


A paraszomniák igen gyakoriak lehetnek a gyermekek körében, egy felmérés szerint például a kicsik 50 százaléka beszél álmában.

Az alvászavar következményei
A világon több millióan alszanak rosszul, a becslések szerint akár az emberek közel 60 százalékát is érintheti ez a probléma. A pihenés hiányának pedig igen súlyos következményei is lehetnek, a nappali hangulatzavaroktól és koncentrációs nehézségektől egészen a krónikus betegségek megnövekedett rizikójáig.

Emellett az érintettek nehezebben tudnak a munkájukra vagy a tanulásra koncentrálni, rosszkedvűek, türelmetlenek, ingerlékenyek lesznek, rosszabb döntéseket hoznak.

Hosszabb távon pedig az immunrendszer gyengüléséhez, elhízáshoz, a cukorbetegség, a szívbetegségek és a magas vérnyomás rizikójának emelkedéséhez is vezethet a krónikus alváshiány.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: teljesítményünk, befolyásolhatja, fogcsikorgatás, következményei, alvászavarokat, alváshigiéniás, álmatlanságról, belgyógyászati, szívbetegségek, betegségekkel, gyengüléséhez, cukorbetegség, immunrendszer, emelkedéséhez, ingerlékenyek, nehézségektől, koncentrációs, megnövekedett, türelmetlenek, betegségekhez, alvászavarról, depresszióhoz, alvászavarnak, alvászavarok, alakulhatnak, összeszedtük, előfordulhat, konfliktusok, paraszomniák, koncentrálni, rosszkedvűek, viselkedések, megújuláshoz, szindrómához, beszélhetünk, úgynevezett, szekunder alvászavar, alvás folyamata, alvás időtartama, fizikai megújuláshoz, legjobban alvó, közelgő vizsga, bedugult orrtól, alvásunk mennyiségét, alvászavarok általában, krónikus alvászavar, hónapig fennáll, napközbeni teljesítményünk, elsődleges alvászavarok, szekunder alvászavarok, endokrin rendszert, alvási apnoéhoz,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Megígért békesség  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Szép estét kedves látogatóimna...  A sorsod  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Különleges  jó reggelt  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Vidámság  A felvilágosodás...  Bornyi Veronika haiku verse  Esterházy Péterre emlékezünk  Borzasztó  Sorsunk miatt...  Szívek  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Jázmin  Sík Sándor - Ha jő a perc  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Szívek  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Facebookon kaptam  Minden tavaszból őrizz..  Az ember  Baranyi Ferenc - N i n c s  Robert Merle tollából  Különleges  Ady Endre - Mindegy átka  Pitypang szökőkút  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Tavaszi este  Reményik Sándor: Pierrot &...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Önmaga ellenére  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Megígért békesség  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Egyszerű  IGEN így  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Zilahy Lajos mondta  József Attila - Kopogtatás nél...  Azért kaptad  Hamvas Béla  Sík Sándor - Ha jő a perc  Egy tavasz  Paul David Tripp Április 12  A Magyar Költészet napja alkal...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Különleges  Vannak emberek  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  Vito Giaquinto gondolata  A pitypang legendája  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Mit ünnepelnek a görögök márci... 
Bejegyzés Címkék
szekunder alvászavar, alvás folyamata, alvás időtartama, fizikai megújuláshoz, legjobban alvó, közelgő vizsga, bedugult orrtól, alvásunk mennyiségét, alvászavarok általában, krónikus alvászavar, hónapig fennáll, napközbeni teljesítményünk, elsődleges alvászavarok, szekunder alvászavarok, endokrin rendszert, alvási apnoéhoz, allergiás betegségekhez, úgynevezett cirkadián, természetes biológiai, ébredés ideje, szervezet belső, alvászavarok közé, éjszakai vagy, társadalmi normáktól, úgynevezett paraszomniák, pavor nocturnis, paraszomniák igen, gyermekek körében, felmérés szerint, alvászavar következményei, világon több, becslések szerint, emberek közel, pihenés hiányának, krónikus betegségek, érintettek nehezebben, munkájukra vagy, tanulásra koncentrálni, immunrendszer gyengüléséhez, magas vérnyomás, krónikus alváshiány, teljesítményünk, befolyásolhatja, fogcsikorgatás, következményei, alvászavarokat, alváshigiéniás, álmatlanságról, belgyógyászati, szívbetegségek, betegségekkel, gyengüléséhez, cukorbetegség, immunrendszer, emelkedéséhez, ingerlékenyek, nehézségektől, koncentrációs, megnövekedett, türelmetlenek, betegségekhez, alvászavarról, depresszióhoz, alvászavarnak, alvászavarok, alakulhatnak, összeszedtük, előfordulhat, konfliktusok, paraszomniák, koncentrálni, rosszkedvűek, viselkedések, megújuláshoz, szindrómához, beszélhetünk, úgynevezett, alvászavart, megemlíteni, természetes, szerencsére, szokatlanul, kapcsolatos, felborulása, észrevehető, csökkenésén, mennyiségét, különbséget, neurológiai, felsőlégúti, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3207
  • e Hét: 9563
  • e Hónap: 23312
  • e Év: 228013
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.