|
2019-01-06 19:50:05, vasárnap
|
|
|
|
|
|
Napi krómszükségletünk 50-80 mcg, de az átlagos táplálkozással bevitt króm mennyisége mindössze a 28-35 mcg közötti tartományba esik.
Krómban gazdag élelmiszerek a teljes kiőrlésű gabonafélék, különösen a zab és az árpa, a sajt, a máj, a húsok, a hagyma, a gomba, a paradicsom, a brokkoli.
Az alacsony krómbevitelünk fő oka, hogy a leggyakrabban fogyasztott pékáruk fehér lisztből készülnek, ezek viszont krómtartalmuk 98%-át elveszítették a hántolás során. A fehér kenyér, a sütemények, édességek, kekszek, és más magas szénhidráttartalmú ételek jelentős króm deficitet okoznak szervezetünkben.
2-es típusú cukorbetegek 96%-ánál magas az inzulinszint, ami inzulinrezisztenciát okoz. Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy sejtjeink érzéketlenné válnak inzulinra, így az inzulin nem tudja kifejteni vércukorcsökkentő hatását. A 2-es típusú diabéteszben a legfontosabb cél tehát az inzulinszint alacsonyan tartása, illetve csökkentése.
Az inzulin normális működése közben inzulinreceptorokhoz kapcsolódik, mivel csak a kapcsolódás után tudja a cukrot bejuttatni sejtjeinkbe, ahol a cukor energiává alakul.
A króm növeli szervezetünkben az inzulinreceptorok számát, és segíti, hogy az inzulin erősebben kapcsolódjon a receptorokhoz, ezáltal javítja hatékonyságát. Ennek eredményeképp a glükóz bejut az izom-, a bőr- és májsejtjeinkbe, így a vércukorszint csökken.
Több tanulmány és teszt vizsgálta a króm hatékonyságát 2-es típusú cukorbetegségben. Króm fogyasztás hatására pár hónap után csökkent a betegek éhgyomri és étkezés utáni vércukorszintje is. Ezenkívül a sejtek inzulinérzékenysége jelentősen fokozódott, és csökkent a glikolizált hemoglobin szintje is.A glikolizáció az a folyamat, mikor a cukor fehérjéhez kötődik, a fehérje pedig a cukormáz hatására károsodik.
A krómot annyira hatékonynak találták, hogy számos esetben elhagyhatóvá vált a diabétesz elleni gyógyszerek szedése is.
Forrás : dr Turi Attila
|
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: cukorbetegségben, szervezetünkben, vércukorszintje, májsejtjeinkbe, krómbevitelünk, táplálkozással, krómtartalmuk, leggyakrabban, hatékonyságát, receptorokhoz, eredményeképp, vércukorszint, elveszítették, cukorbetegek, inzulinszint, elhagyhatóvá, élelmiszerek, érzéketlenné, legfontosabb, glikolizáció, diabéteszben, kapcsolódjon, gyógyszerek, tartományba, gabonafélék, csökkentése, sejtjeinkbe, kapcsolódik, fogyasztott, kapcsolódás, glikolizált, hatékonynak, fogyasztás, bejuttatni, paradicsom, alacsonyan, átlagos táplálkozással, teljes kiőrlésű, alacsony krómbevitelünk, leggyakrabban fogyasztott, hántolás során, fehér kenyér, 2-es típusú, inzulinszint alacsonyan, inzulin normális, kapcsolódás után, cukrot bejuttatni, cukor energiává, króm növeli, inzulinreceptorok számát, inzulin erősebben, glükóz bejut, Turi Attila,
|
|
|
|
átlagos táplálkozással, teljes kiőrlésű, alacsony krómbevitelünk, leggyakrabban fogyasztott, hántolás során, fehér kenyér, 2-es típusú, inzulinszint alacsonyan, inzulin normális, kapcsolódás után, cukrot bejuttatni, cukor energiává, króm növeli, inzulinreceptorok számát, inzulin erősebben, glükóz bejut, vércukorszint csökken, króm hatékonyságát, betegek éhgyomri, glikolizált hemoglobin, cukor fehérjéhez, fehérje pedig, cukormáz hatására, krómot annyira, diabétesz elleni, cukorbetegségben, szervezetünkben, vércukorszintje, májsejtjeinkbe, krómbevitelünk, táplálkozással, krómtartalmuk, leggyakrabban, hatékonyságát, receptorokhoz, eredményeképp, vércukorszint, elveszítették, cukorbetegek, inzulinszint, elhagyhatóvá, élelmiszerek, érzéketlenné, legfontosabb, glikolizáció, diabéteszben, kapcsolódjon, gyógyszerek, tartományba, gabonafélék, csökkentése, sejtjeinkbe, kapcsolódik, fogyasztott, kapcsolódás, glikolizált, hatékonynak, fogyasztás, bejuttatni, paradicsom, alacsonyan, mennyisége, fehérjéhez, hemoglobin, sütemények, jelentősen, fokozódott, tanulmány, különösen, vizsgálta, kifejteni, energiává, deficitet, mindössze, sejtjeink, károsodik, erősebben, diabétesz, édességek, inzulinra, ezenkívül, készülnek, jelentős, csökkent, brokkoli, normális, folyamat, hatására, cukormáz, kiőrlésű, alacsony, működése, hántolás, találták, lisztből, éhgyomri, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 667
- e Hét: 9449
- e Hónap: 40935
- e Év: 245636
|
|
|