2019-01-08 21:36:42, kedd
|
|
|
1. szűzpecsenye, 2. rövidkaraj, 3. hosszúkaraj, 4. felsál, 5. dió, 6. frikandó, 7. slussz vagy rózsa, 8. csülök, 9. láb és körmök, 10. farok, 11. lapocka, 12. oldalas, 13. hasaalja vagy dagadó, 14. tarja, 15. fej
A friss sertéshús színe világospiros, zsírrétege majdnem fehér színű, tapintásra enyhén rugalmas, majdnem száraz.
A romlott hús színe foltos, helyenként sötétebb, nyirkos, esetleg nyálkás, a zsírréteg megsárgul. Ha ilyet tapasztalunk, azonnal vigyük vissza az üzletbe, vagy rögtön dobjuk ki, mert alkalmatlan a fogyasztásra.
Fej
Felhasználható: füstölve, kocsonyának, főzve
Tarja
Felhasználható: szeletben frissen sütve, füstölve, roston sütve
Hosszú karaj (borda, kotlett)
Felhasználható: egészben sütve, szeletben frissen sütve, rántva, füstölve, aprópecsenyének - ha az állat öreg: csakis elősütve és párolva
Rövid karaj (borda, karmonádli, kotlett)
Felhasználható: egészben sütve, szeletben frissen sütve, rántva, füstölve, aprópecsenyének - ha az állat öreg: csakis elősütve és párolva
Szűzpecsenye
Felhasználható: egészben sütve, szeletben frissen sütve, rántva, aprópecsenyének - ha az állat öreg: csakis elősütve és párolva
Comb (részei: felsál, dió, frikandó, rózsa)
Felhasználható: A legsokoldalúbban a combot használhatjuk fel. Megpárolhatjuk natúrszeletnek, gombás, lecsós húsnak, vagy kiránthatjuk. Fölaprítva gulyást, pörköltet, darált húst készíthetünk belőle.
Ha az állat öreg: csakis elősütve és párolva.
Dagadó (hasaalja)
Felhasználható: pörköltbe, tokányba, vagdaltnak, töltve és sütve, főzve (feltétnek), roston sütve
Oldalas
Felhasználható: sütve, füstölve, pörköltbe, tokányba, vagdaltnak
Lapocka
Felhasználható: füstölve, pörköltbe, tokányba, vagdaltnak
Tokaszalonna
Felhasználható: főzve, abálva
Csülök
Felhasználható: sütve, főzve, füstölve, pörköltbe
Köröm
Felhasználható: kocsonyának, főzve, pörköltbe, tokányba, vagdaltba
Farok
Felhasználható: főzve, pörköltbe, tokány
Forrás : Link
Más felosztásban :
Húsok "osztályozása az elkészítés módja szerint
1. szelethúsok
karaj (borda, kotlett, karmonádli), tarja, comb, szűzpecsenye
2. pecsenyehúsok
dió, oldalas, karaj, frikandó
3. kocsonyahúsok
fej, láb,csülök, farok
Melyik mire való?
Füstölni: fej, tarja, hosszú- és rövid karaj, comb, oldalas, lapocka, csülök, köröm, farok, szalonna
Főzni: fej, dagadó, tokaszalonna, csülök, köröm, farok, karajcsont
kocsonyának: fej, csülök, köröm, farok
Roston sütni: tarja, oldalas, dagadó
Szeletben frissen sütni: tarja, hosszú- és rövid karaj, szűzpecsenye, comb
Egészben sütni: hosszú- és rövid karaj, szűzpecsenye, comb, oldalas
Rántani: hosszú- és rövid karaj, szűzpecsenye, comb
Aprópecsenyének: hosszú- és rövid karaj, szűzpecsenye, comb
Pörköltbe, tokányba, vagdaltba: köröm, csülök, lapocka, oldalas, dagadó, comb, farok
Tölteni: dagadó, oldalas
Levesbe (gulyás): csont, csontos hús, comb, lapocka, oldalas
Forrás :Link |
|
|
0 komment
, kategória: Hasznos-ötletes |
|
Címkék: legsokoldalúbban, aprópecsenyének, felhasználható, megpárolhatjuk, natúrszeletnek, kocsonyahúsok, használhatjuk, pecsenyehúsok, szűzpecsenye, készíthetünk, tapasztalunk, osztályozása, fogyasztásra, felosztásban, világospiros, kiránthatjuk, tokaszalonna, szelethúsok, kocsonyának, alkalmatlan, hosszúkaraj, elkészítés, vagdaltnak, tapintásra, karmonádli, helyenként, zsírrétege, karajcsont, fölaprítva, rövidkaraj, szeletben, pörköltbe, feltétnek, pörköltet, vagdaltba, sertéshús, friss sertéshús, zsírréteg megsárgul, állat öreg, combot használhatjuk, elkészítés módja,
|
|