|
2019-01-08 23:12:33, kedd
|
|
|
A hajdina egy fűféle magja. Bioboltokban már kapható. Változatossá tehetjük vele étrendünket. Főleg köretnek, levesbetétnek alkalmas.
Erősíti az érfalakat, ajánljuk orrvérzési hajlamnál, érfaltörékenységnél.
A hajdinakása erősítő, emésztési gondoknál hatásos. A hajdina biológiailag értékesebb minden más gabonafélénél. 2-3-szorosát tartalmazza bizonyos életfontosságú aminosavaknak (lizin, arginin és triptofán), és sok benne a lecitin. Emellett gazdag vitaminokban és ásványi anyagokban. Zsírsavtartalmának kereken 70 %-a telítetlen.
Forrás : Link
Más forrás szerint :
A hajdina sajnos kevésbé ismert a mindennapokban, pedig kedvező élettani hatásai miatt érdemes rendszeresen fogyasztani. A pohánka vagy tatárka néven is ismert növényt a gabonafélék közé sorolják, botanikailag azonban a keserűfűélék családjába tartozik.
Közép-Ázsiából származik, hozzánk a középkorban került, a hódító török és mongol néptörzsek által. Őseink leginkább kását főztek belőle, és a mindennapi étkezések része volt.
Mire is jó a hajdina?
Semleges hőhatású, tisztítja és erősíti a beleket, hatékonyan javítja a krónikus hasmenést. Jellemző tápanyaga a szénhidrát, amely 56-77%-ban keményítő, 25%-ban élelmi rost.
B vitamint és antioxidáns hatású flavonoidokat tartalmaz.
Rutintartalma növeli az érfalak rugalmasságát, erősíti a hajszálereket és a véredényeket, csökkenti a vérnyomást, fokozza a kéz és a láb vérkeringését.
Magas a magnézium (85mg/100g), kalcium (324 mg/100g) és vastartalma.
Glikémiás indexe 55-59%. Magas élelmi-rost tartalma következtében szénhidrátjai lassabban szívódnak fel, így vércukoremlő hatása kevésbé kifejezett.
A fogyókúrázók kedvelt étele lehet, mivel a rostok csökkentik a tápanyagok felszívódását, a gyomor ürülési sebességét.
Székrekedés esetén is kiváló a rostok miatt. Gluténmentes.
Magas metionintartalma miatt a hajdinát előszeretettel alkalmazzák gyógyétrendekben, mint pl. krónikus májbetegségeknél, vagy a máj elzsírosodásának megelőzésében hasznos. Rendszeres fogyasztásával nagy eséllyel elkerülhető a vastag- és végbéldaganat, és egyéb daganatos megbetegedések is.
A hajdina csíráztatása során a mag nyersen is fogyaszthatóvá válik, és az élettani hatásai is sokkal jobbak lesznek. Amennyiben kiszárítjuk a hajdinacsírát, kellemes ropogtatnivalót kapunk, de akár a nyers torták alapja is lehet.
Külsőleg bőrgyulladások, kiütések, égési sérülések gyógyítására használják. Készítsünk pirított hajdinaliszttel kevert ecetes borogatást.
A kereskedelemben többnyire sötét vörösesbarna hajdinát lehet kapni, mely erősen pirított. Ezért sokaknak ez nem ízlik. Javaslom, hogy pirítatlan, zöld hajdinát vásároljunk, és ezt kedvünk szerint csíráztathatjuk, vagy akár enyhén meg is piríthatjuk.
Hozzátáplálás során 8-9 hónapos kortól adható a babának.
Mit készítsünk belőle?
Köret. Ebben az esetben érdemes leforrázni, majd vízcsere után háromszoros mennyiségű vízben megfőzni. Hagymával, fokhagymával ízesíthetjük.
Kása. Sós és édes kása egyaránt készíthető belőle. Előtte érdemes kissé megdarálni.
Töltött zöldségekbe kerülhet más gabona helyett.
Levesbetétként felhasználhatjuk, ugyanúgy, mint a kölest vagy éppen a rizst.
Hajdinacsirás-keksz: csíráztatott hajdinából készíthetünk nyers hajdinakását, pohárkrémet, de kiszárítva desszertek, trüffelek, müzlik, kekszek fontos alkotóeleme lehet.
Hajdinalisztet felhasználhatjuk a kenyér sütésénél is, de fasírtok, palacsinták, pogácsák is készülhetnek belőle.
Forrás : Link
|
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: felhasználhatjuk, metionintartalma, elzsírosodásának, gyógyétrendekben, májbetegségeknél, hajdinaliszttel, kereskedelemben, csíráztathatjuk, ropogtatnivalót, fogyasztásával, levesbetétként, mindennapokban, megbetegedések, életfontosságú, hajdinalisztet, bőrgyulladások, előszeretettel, fogyaszthatóvá, gabonafélénél, megelőzésében, felszívódását, szénhidrátjai, végbéldaganat, következtében, aminosavaknak, rugalmasságát, hajdinacsírát, hajdinacsirás, hozzátáplálás, levesbetétnek, rutintartalma, hajszálereket, flavonoidokat, vérkeringését, bioboltokban, vércukoremlő, fűféle magja, hajdinakása erősítő, hajdina biológiailag, hajdina sajnos, pohánka vagy, gabonafélék közé, keserűfűélék családjába, középkorban került, hódító török, mindennapi étkezések, krónikus hasmenést, érfalak rugalmasságát, fogyókúrázók kedvelt, rostok csökkentik, tápanyagok felszívódását, gyomor ürülési,
|
|
|
|
fűféle magja, hajdinakása erősítő, hajdina biológiailag, hajdina sajnos, pohánka vagy, gabonafélék közé, keserűfűélék családjába, középkorban került, hódító török, mindennapi étkezések, krónikus hasmenést, érfalak rugalmasságát, fogyókúrázók kedvelt, rostok csökkentik, tápanyagok felszívódását, gyomor ürülési, rostok miatt, hajdinát előszeretettel, hajdina csíráztatása, élettani hatásai, nyers torták, kereskedelemben többnyire, esetben érdemes, kölest vagy, kenyér sütésénél, felhasználhatjuk, metionintartalma, elzsírosodásának, gyógyétrendekben, májbetegségeknél, hajdinaliszttel, kereskedelemben, csíráztathatjuk, ropogtatnivalót, fogyasztásával, levesbetétként, mindennapokban, megbetegedések, életfontosságú, hajdinalisztet, bőrgyulladások, előszeretettel, fogyaszthatóvá, gabonafélénél, megelőzésében, felszívódását, szénhidrátjai, végbéldaganat, következtében, aminosavaknak, rugalmasságát, hajdinacsírát, hajdinacsirás, hozzátáplálás, levesbetétnek, rutintartalma, hajszálereket, flavonoidokat, vérkeringését, bioboltokban, vércukoremlő, botanikailag, vitaminokban, hajdinakását, készülhetnek, készíthetünk, csíráztatása, fokhagymával, biológiailag, gluténmentes, keserűfűélék, fogyókúrázók, vörösesbarna, csíráztatott, változatossá, véredényeket, ízesíthetjük, rendszeresen, gyógyítására, elkerülhető, középkorban, fogyasztani, zöldségekbe, háromszoros, vásároljunk, kiszárítjuk, antioxidáns, vastartalma, gabonafélék, hajdinakása, étrendünket, palacsinták, pohárkrémet, alkalmazzák, alkotóeleme, piríthatjuk, székrekedés, tartalmazza, családjába, készítsünk, , ,
|
|
|
|
2024. Március
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
128 db bejegyzés |
e év: |
463 db bejegyzés |
Összes: |
49256 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 427
- e Hét: 4005
- e Hónap: 23867
- e Év: 199742
|
|
|