Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A fodros kel jótékony hatásairól
  2019-01-22 09:02:20, kedd
 
 



A leveles kel (vagy fodros kel, latin nevén: Brassica oleracea) igazi szuperélelmiszer, összetételének és jótékony hatásainak köszönhetően a zöldleveles és sárga színű zöldségek királyának is nevezik.
A kisázsiai eredetű káposztaféléket a rómaiak idejében a vándorló kelták hozták magukkal Európa nyugati része felé. A fodros kel meghonosodott és a középkorig kedvelt zöldségnövény volt.

A kezdetben vastag szárú és gyér levélzetű kel jelentőségét hidegtűrése és könnyű termeszthetősége adta. A gazdák azonban szívesebben szaporították a bő levélhozamú növényegyedeket, s így alakult ki mai alakja.

A későbbiek során a nemesítés figyelme inkább a fej közepén levő puhább levelekre irányult, s létrejött a tömött fejet képező káposzta - a legtöbb területen méltatlanul háttérbe szorítva a leveles kelt. ).
A káposztafélék közül a legkevesebb vizet igényli; helyenként akár öntözés nélkül is termeszthető. Szinte bármilyen talajon megmarad. Sajnos hazánkban egy majdnem elfeledett zöldségről van szó, pont ez az egyik oka, hogy belevettük a felsorolásba, másrészről azért, mert egy igazi tápanyag-bombáról van szó.

Többféle kel létezik - kisebb, nagyobb, zöldebb és lilásabb, fekete kék, vörös, zöld. Létezik bőrösen vastag levelű "toszkán" és lapulevélszerű portugál rokon (couve galega). Egyfajta őskáposzta, melynek nincsen ,,feje", levelei szabadon nőnek. Sok európai országban használják mindennapi ételekhez, Portugáliától Angliáig.

Miyen tápanyagokban bővelkedik a fodros kel és milyen pozitiv hatással van a szervezetünkre a fogyasztása?

A fodros kelnek igen alacsony a szénhidrát és kalóriatartalma, viszont nagy mennyiségű kálciumot, C Vitamint, folsavat, vasat, mangánt, káliumot, rezet, béta-karotint, rostot, luteint és az ősszes esszenciális aminósavat, valamint az egészség és szivvédő omega-3 és omega-6 zsírsavakat a legkönnyebben hasznosuló formában tartalmazza. Kéntartalmú hatóanyagai is vannak, amelyek serkentik a szervezet méregtelenítő folyamatait, és segítenek egyes daganatos betegségek megelőzésében.

100 gramm fodros kel a szervezet vitaminszükségletének a 200%-át fedezi!

- A fodros kel már kis mennyiségben fedezi a szervezet napi K- és A-vitamin szükségletét, kiváló forrása az E-vitaminnak, közel nyolcszor annyi folsavat és négyszer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a káposzta.
- Csökkenti a kolszterin szintet, co-enzimjei segítenek az egészséges zsírok égetésében és a méregtelenítésben.
- A fodros kel több karotinoidot tartalmaz, mint a sárgarépa. Bővelkedik a szem egészségét védő luteinben, kalciumtartalma több, mint hatvanszorosa a friss spenóténak, és jelentősen meghaladja a tejben található mennyiséget. Fogyasztása hozzájárul a sejtek épségének fenntartásához, csökkentheti a rák kockázatát (különösen az emlő-, petefészek és prosztatadaganat esetén tehet jó szolgálatot), segít megőrizni a bőr és a haj egészségét, védi a DNS-t, javítja a látást.
- Hatékonyan támogatja az emésztést, javítja a vastagbél természetes tisztulását és a természetes zsírégetést, hozzájárul a szervezet méregtelenítéséhez, így a lapos has elérésében is szövetségesünk lehet. Gyorsítja a kalcium felszívódását, rostjai elősegítik a bélflóra regenerálódását.
- A fodros kel nagyszerű méregtelenítő, a szervezetre káros anyagok eltávolításával többek között az emésztési problémákra, a fáradékonyságra és a krónikus fejfájásra is gyógyír lehet.
- Hatékony gyulladáscsillapító, ezáltal a leveles kel erősíti és védi a húgyutakat, enyhíti az ízületi gyulladások és az asztma tüneteit.
- A fodros kel ösztönzi az idegrendszer és az agy működését, javítja a memóriát. Mangántartalma elérhetővé teszi a táplálékkal felvett szénhidrátok és fehérjék energiatartalmát, könnyebben jönnek létre az idegrendszer működését serkentő zsírsavak.
- A fodros kel Indol tartalmú. Ez a nitrogénvegyület csökkenti bizonyos horzsolások, sérülések el rákosodásának kockázatát főként ösztrogén érzékeny szövetekben. Továbbá izotiocianát tartalma a tumor növekedést gátolja illetve a rákkeltő vegyületek célba jutását akadályozza.

A fodros kel az alábbi esetekben kifejezetten ajánlott:

- Immungyengeség
- Krónikus emésztési zavarok
- Fáradékonyság
- Bőrproblémák (pattanások, pikkelysömör, gyulladások)
- Ízületi gyulladások
- Fogyókúra
- Érrendszeri zavarok (érelmeszesedés)
- Rákmegelőzés
- Sérült bélflóra
- Memória problémák
- Magas vérnyomás
- Látási problémák
- Emésztési zavarok


A brokkolihoz hasonlóan enyhe hőhatásnak kitéve sem veszít sokat tápanyagaiból, sőt ezen antioxidánsok jól tűrik a fagyasztást is.
Fagyasztás után kissé édeskéssé válik az ize, így még változatosabban felhasználható. Tőlünk északnyugatra (mint minden káposztafélét), ezt is szívesen fogyasztják húsokkal. Akinek gyorsabb az anyagcseréje és fogyaszt húst, annak javaslom is kipróbálásra... de nagyon finom tojásrántottába szórva vagy simán magokkal és olajokkal.

Hogyan vásároljuk és tároljuk?

A mélyzöld szín, az erőteljes szár, a roppanva törő levelek a frissesség jelei. A melegben tárolt kel fonnyadásnak indul, íze megváltozik, keserűbbé válik. A leveleken ne legyenek foltok, elszíneződések. A kisebb egyedek általában puhábbak és gyengédebb ízűek.
Enyhén nedves törölközőbe csavarva, hűtőben napokig eltartható. Csak felhasználás előtt mossuk meg.

Fodros kel a konyhában

Áztatással tisztítsuk. A szár és a levél bármilyen, kelkáposztával készült ételben hasznosítható. Színét hőkezelés után is megtartja. Fogyaszthatjuk nyersen is, vékonyra szeletelve, de mivel tapintása keményebb, felülete durvább, a legtöbb recept olajban párolást ír elő.
Káposztára emlékeztető ízét kiemeli a fokhagyma, a citromlé és az olívaolaj. Olajon megfuttatva színesítsünk vele almával és magvakkal gazdagított salátát, forgassuk tésztába, adjuk főtt gabonaféléhez, esetleg héjában főtt burgonyához.
A remek kelből készült forró egytálételt dobjuk fel feta sajttal és olajos magvakkal. Tehetjük pizzára. Kínáljuk sajtos puffancshoz, zsemléhez. Nyers leveléből ivólevet készíthetünk.

A reformkonyha igen kedveli, de találkozunk vele a makrobiotikus diétában és a nyers étkezésben is.
Méregtelenítő kúrák része lehet.
Zöld turmix alapanyagaként szerepelhet.
Csíkokra, laskára vágva saláta készülhet belőle.
Párolva, zöldséges főételek része lehet
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: prosztatadaganat, szuperélelmiszer, energiatartalmát, termeszthetősége, nitrogénvegyület, változatosabban, eltávolításával, káposztaféléket, tojásrántottába, regenerálódását, fáradékonyságra, kalciumtartalma, kalóriatartalma, növényegyedeket, összetételének, érelmeszesedés, immungyengeség, alapanyagaként, szövetségesünk, szervezetünkre, felhasználható, elszíneződések, fenntartásához, kelkáposztával, mangántartalma, lapulevélszerű, fogyaszthatjuk, zöldségnövény, antioxidánsok, tápanyagaiból, fáradékonyság, szaporították, északnyugatra, meghonosodott, rákosodásának, káposztafélét, kisázsiai eredetű, rómaiak idejében, vándorló kelták, középkorig kedvelt, kezdetben vastag, gazdák azonban, későbbiek során, nemesítés figyelme, tömött fejet, legtöbb területen, leveles kelt, káposztafélék közül, legkevesebb vizet, majdnem elfeledett, igazi tápanyag-bombáról, fodros kelnek, Portugáliától Angliáig,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Törött csészék  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Ez a miénk!  Facebookon kaptam  Az embernek fiatal korában van  Aztán itt van egy másik szerep...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sajnos ezt elBalogozták  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  A csonk és a facsemete  Szép estét kedves látogatóimna...  Esti kép  Jóga férfiaknak  A szív és a cselekvés egységes...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Heltai Jenő: Szabadság  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A közszereplő  Szép álmokat!  Vágy, élet és sugár  Akinek vaj van a fején...  Az agyat és a csontokat is erő...  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Kezdet  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Március 15-re emlékve  Kezdet  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Paul David Tripp Március 17  Nem foghatunk rá minden sérülé...  Ted Engstrőm gondolata  Heltai Jenő: Szabadság  Mély, puha álom - sárga féltés  Facebookon kaptam  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Paul David Tripp Március 15  A magyar sajtó napja március 1...  Mély, puha álom - sárga féltés  Egyet értesz?  William Shakespeare-től idéze...  Facebookon kaptam  Tavaszról álmodom,  Március 15 emlékére virágba bo...  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Esti kép  A csonk és a facsemete  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  A csonk és a facsemete  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A gyomorrontás tojással is kez...  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kakaós piskóta  Dóró Sándor: Tétova lét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Jóga férfiaknak  Facebookon kaptam  A tékozló és Isten gondviselés...  Jó éjszakát  Heltai Jenő: Szabadság  Március 15-re emlékve  Esti kép  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  mindent a népért...  ...és mégis ráismersz  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Isten áldja  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Alvó cica  Facebookon kaptam  Vágy, élet és sugár  Facebookon kaptam  Sötétség és világosság  Jóga férfiaknak  Nyíljatok meg  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Rochefoucauld - a bölcs  Vágy, élet és sugár  Mélységes szomorúsággal  Facebookon kaptam  Nagy László - Szerelem emléke  A magukat nyílt és őszinte emb...  ...és mégis ráismersz 
Bejegyzés Címkék
kisázsiai eredetű, rómaiak idejében, vándorló kelták, középkorig kedvelt, kezdetben vastag, gazdák azonban, későbbiek során, nemesítés figyelme, tömött fejet, legtöbb területen, leveles kelt, káposztafélék közül, legkevesebb vizet, majdnem elfeledett, igazi tápanyag-bombáról, fodros kelnek, ősszes esszenciális, legkönnyebben hasznosuló, szervezet méregtelenítő, 200%-át fedezi, szervezet napi, kolszterin szintet, egészséges zsírok, szem egészségét, friss spenóténak, tejben található, sejtek épségének, vastagbél természetes, természetes zsírégetést, kalcium felszívódását, bélflóra regenerálódását, szervezetre káros, emésztési problémákra, krónikus fejfájásra, ízületi gyulladások, asztma tüneteit, táplálékkal felvett, idegrendszer működését, nitrogénvegyület csökkenti, tumor növekedést, rákkeltő vegyületek, alábbi esetekben, brokkolihoz hasonlóan, mélyzöld szín, erőteljes szár, roppanva törő, frissesség jelei, melegben tárolt, kisebb egyedek, levél bármilyen, legtöbb recept, remek kelből, reformkonyha igen, makrobiotikus diétában, nyers étkezésben, prosztatadaganat, szuperélelmiszer, energiatartalmát, termeszthetősége, nitrogénvegyület, változatosabban, eltávolításával, káposztaféléket, tojásrántottába, regenerálódását, fáradékonyságra, kalciumtartalma, kalóriatartalma, növényegyedeket, összetételének, érelmeszesedés, immungyengeség, alapanyagaként, szövetségesünk, szervezetünkre, felhasználható, elszíneződések, fenntartásához, kelkáposztával, mangántartalma, lapulevélszerű, fogyaszthatjuk, zöldségnövény, antioxidánsok, tápanyagaiból, fáradékonyság, szaporították, északnyugatra, meghonosodott, rákosodásának, káposztafélét, káposztafélék, megelőzésében, makrobiotikus, méregtelenítő, gabonaféléhez, legkönnyebben, tápanyagokban, portugáliától, felszívódását, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 128 db bejegyzés
e év: 463 db bejegyzés
Összes: 49256 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 321
  • e Hét: 3899
  • e Hónap: 23761
  • e Év: 199636
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.