Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
10 fűszer az agyműködés segítésére
  2019-01-29 21:47:49, kedd
 
  Bizonyára mindenki hallott már különféle módszerekről, mint például a meditáció, a mély légzés vagy az agytréning, amelyek segítségével egyesek szerint fejleszthető az agykapacitás és elősegíthető a szellemi frissesség.

Ám vajon hányan tudják, hogy az étrend is fontos szerepet játszik az agy működésében?

Amit eszünk, befolyásolja az agy kognitív funkcióit. A konyhánkban lévő gyógynövények és fűszerek hasznosnak bizonyulhatnak a memóriánk javításában és az agy működésének növelésében.

10 fűszer az agyműködés fellendítésére:

1, Kurkuma
Ha kurkumával fűszerezzük az ételeinket, élesebben vág majd az eszünk! A kurkumában van egy kurkumin nevű vegyület, amely csökkenti a lerakódásokat az agyban, amelyek az Alzheimer-kór egyik okozói. A kurkuma lelassítja a már kialakult Alzheimer-kór előrehaladását is a benne lévő hatékony antioxidánsok segítségével.

A kurkuma ezen kívül javítja a memóriát és antidepresszáns hatása is van. Egy nem rég publikált indiai tanulmány kimutatta, hogy a kurkumin védelmet nyújt az alkoholfogyasztás okozta agysérülések ellen is.

2, Kakukkfű
A kakukkfű is kiváló támogatója az agy egészségének. Több tanulmányban felfedezték, hogy a növényben lévő illóolajak növelik az omega-3 zsírsavak szintjét az agyban, különösen a dokozahexaénsavét (DHA).

Az omega-3 zsírsavak azért fontosak, mert védik az agyat az időskori kognitív romlástól és az elmezavartól, valamint fejlesztik a tanulási készségeket és a memóriát.

Ezen kívül a DHA elősegíti az agysejtek megfelelő működését és fejlődését. A kakukkfű flavonoidokat is tartalmaz, amelyek pedig növelik az agy antioxidáns-kapacitását.

3, Oregánó
Az oregánó rendkívül hatékonyan semlegesíti a szabadgyököket a magas antioxidáns-tartalma miatt. A British Journal of Nutrition folyóirat egy tanulmánya szerint az oregánó leveleiből készült kivonat javítja a mentális jólétet és szabályozza a hangulatot is.

A tanulmány megmutatta, hogy a növényben lévő vegyületek akadályozzák a monoamin neurotranszmitterek visszavételét és degradációját, amelyek hozzájárulnak a hangulat, a szorongás, az észlelés, az alvás és az étvágy szabályozásához. Ezért az oregánó csökkentheti a szorongást és fejleszti a tanulási és koncentrációs készségeket.
Amellett, hogy fűszerezhetjük vele az ételeinket, az oregánót illóolaj formájában is felhasználhatjuk aromaterápiához a stressz feloldására és az idegek nyugtatására.

4, Rozmaring
Az antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásai segítségével a rozmaring is felveszi a harcot a szabadgyökökkel és az általuk okozott károsodásokkal az agyban. A benne lévő fitokemikália, a karnozinsav különösen hatásos védelmet nyújt az idegrendszeri betegségek, például az Alzheimer-kór, és a stroke ellen.

Emellett serkenti az idegnövekedési faktor szintézisét, ezzel segítve a sejtek károsodásain. Ráadásul javítja a vérkeringést az agyban, ezzel pedig magát az agyműködést is.

5, Zsálya
A zsálya kitűnően fejleszti az agyi funkciókat és javítja a memóriát. Ez a növény is tartalmaz karnozinsavat, amely megakadályozza a szabadgyökök káros tevékenységeit az agyban.

Emellett serkenti a glutation nevű öregedés elleni antioxidáns termelődését, amellyel több idegrendszeri betegséget kezelnek, többek között az Alzheimer-kórt és az autizmust.

A zsálya összetevői megelőzik az acetilkolin nevű neurotranszmitter lebomlását. Ez az anyag szintén szükséges a memóriához és a tanuláshoz.

A terpenoid tartalmú zsályakivonatok bizonyítottan javítják a kognitív funkciókat. Tehát az agyműködés fellendítéséhez mindenképp adjunk több zsályát a levesekhez, ragukhoz, salátaöntetekhez, vagy fogyasszunk zsályateát!

6, Feketebors
A feketebors (és a borsfélék családjába tartozó többi növény is) tartalmaz egy csípős összetevőt, a piperint, amely növeli az agyban található béta-endorfinok számát és fellendíti a kognitív működést. A béta-endorfinoknak neurotranszmitter tulajdonságaik vannak, amelyekkel javítják a hangulatot és elősegítik a nyugodt érzéseket.

Ez az aktív hatóanyag blokkolja azt az enzimet, amely a szerotonin lebontásáért felelős, ezért a feketebors jó kedélyjavító. Kutatók szerint a feketebors a Parkinson-kór megelőzésében és kezelésében is segít, mert a piperin meggátolja a dopamin degradációját okozó enzim termelését.

7, Fahéj
Egy a Journal of Alzheimer's Disease folyóiratban közölt tanulmány szerint a fahéjban olyan összetevők vannak, amelyek segítenek megelőzni az Alzheimer-kórt.

Ezek a vegyületek (a cinnamaldehid és az epikatekin) meggátolják a tau-fehérjék felhalmozódását. A tau-fehérjék fontos szerepet játszanak a mikrotubulusok stabilizálásában. Amikor nem működnek rendesen, elmezavar vagy Alzheimer-kór alakulhat ki.

Az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium egy kutatása szerint a fahéjkivonatban lévő összetevők védelmet nyújtanak az agysejtek feldagadása ellen, ezzel csökkentik a traumás agysérülések és a stroke komplikációit.

Ezek mellett a fahéj nátrium-benzoáttá bomlik, amely a chicagói Rush Orvosi Egyetem kutatói szerint pozitív hatással van az agy működésére. Ha fahéjat eszünk, azzal tehát elkerülhetünk számos korral járó idegrendszeri problémát. Már a fahéj illata is javítja a kognitív funkciót.

8, Szerecsendió
A szerecsendió a benne lévő miriszticin nevű vegyület segítségével fellendíti az agy működését. Javítja a memóriát és blokkol egy enzimet, amely hozzájárul az Alzheimer-kór kialakulásához.

A szerecsendió csökkenti a stresszt és a fáradtságot is. Az olaja frissen tartja az elmét és oldja a stresszt. Ezt a fűszert azonban mértékkel kell fogyasztani (frissen őrölt szerecsendióból 1-2 csipetnyit naponta), mert hányingert, hányást, erős eufóriaérzetet, remegést és hallucinációkat okozhat.

9, Szegfűszeg
Ez az illatos fűszer szellemi élénkítőként működik, valamint csökkenti az oxidatív stresszt az antioxidáns-tartalma miatt. Ezen kívül fenolokat is tartalmaz, amelyek segítenek eltávolítani a méreganyagokat és elősegítik a sejtek egészségét.

A szegfűszegolajat aromaterápiához is használhatjuk, mert élénkíti az agyműködést, emiatt több energiát nyerünk, és jobban tudunk koncentrálni. Ez az olaj jól keveredik más olajakkal, mint például a borsmenta, a rozmaring, a bazsalikom, a levendula és a narancs olaja.

A szegfűszegolaj mindemellett képes visszafordítani a memóriával és tanulással kapcsolatos problémákat, ráadásul távol tartja a rovarokat és a szúnyogokat is.

10, Szent bazsalikom ( más néven tulsi )
A szent bazsalikomból nyert illóolaj kámfort, eugenolt, nerolt, valamint több terpént és flavonoidot tartalmaz.
Állatokon végzett tanulmányok igazolják, hogy a bazsalikom metanolos kivonata csökkenti az agykárosodást, amelyet csökkent agyi vérkeringés okozott.

Ezen felül, mivel egy adaptogén növény, amely segít a testnek jobban reagálni a stresszre, elősegíti a stresszoldást is. A bazsalikom olaját is használhatjuk aromaterápiához a memória és a koncentráció növelésére.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: salátaöntetekhez, felhasználhatjuk, stabilizálásában, szegfűszegolajat, fellendítéséhez, szabadgyökökkel, szerecsendióból, zsályakivonatok, fahéjkivonatban, szabályozásához, aromaterápiához, hallucinációkat, felhalmozódását, visszafordítani, antidepresszáns, fellendítésére, szabadgyököket, idegnövekedési, bizonyulhatnak, méreganyagokat, mikrotubulusok, szegfűszegolaj, tevékenységeit, fűszerezhetjük, kialakulásához, károsodásokkal, megakadályozza, előrehaladását, tulajdonságaik, eufóriaérzetet, idegrendszeri, elkerülhetünk, gyógynövények, komplikációit, endorfinoknak, fitokemikália, mély légzés, szellemi frissesség, konyhánkban lévő, memóriánk javításában, agyműködés fellendítésére, kurkumin nevű, kurkuma lelassítja, benne lévő, kurkuma ezen, kurkumin védelmet, alkoholfogyasztás okozta, növényben lévő, omega-3 zsírsavak, időskori kognitív, tanulási készségeket, agysejtek megfelelő, British Journal, Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium, Rush Orvosi Egyetem,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Szívem tiéd  Akarat  A Megváltó szolgálatában  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Ami embereknek lehetetlen, az...  Esti kép  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Próbálj meg ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Akarat  Akarat  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  A televizió nem a kultúrát kép...  Facebookon kaptam  Leonardo da Vinci gondolata  Bertolt Brecht -től idézet  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Szívem  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Sokan azt tartják  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Fehér virág  Akarat  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Mindig jusson idő nevetni  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam  Adakozás  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Sose bánj semmit  Hogy lehet megtartani  Nagyi telefonál  Szép estét kedves látogatóimna...  Nevem  Png fotel  Facebookon kaptam  Adakozás  A televizió nem a kultúrát kép...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Png rózsa csokor  Adakozás  Facebookon kaptam  A nemzeti hovatartozás kulturá...  s immár én is felragyogva, ért...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jónás Tamás – Végtelen b...  Esti kép  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Nevem  Csak a fogyatkozás látható  Mi lenne ha  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Nagyi telefonál  Egy lelki imádság  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Akarat  Julian Brass gondolata  Albert Einsteinről  Szép álmokat!  Az a nap, amelyik nevetés nélk... 
Bejegyzés Címkék
mély légzés, szellemi frissesség, konyhánkban lévő, memóriánk javításában, agyműködés fellendítésére, kurkumin nevű, kurkuma lelassítja, benne lévő, kurkuma ezen, kurkumin védelmet, alkoholfogyasztás okozta, növényben lévő, omega-3 zsírsavak, időskori kognitív, tanulási készségeket, agysejtek megfelelő, kakukkfű flavonoidokat, oregánó rendkívül, tanulmánya szerint, oregánó leveleiből, mentális jólétet, tanulmány megmutatta, étvágy szabályozásához, oregánó csökkentheti, oregánót illóolaj, stressz feloldására, idegek nyugtatására, általuk okozott, karnozinsav különösen, idegrendszeri betegségek, stroke ellen, idegnövekedési faktor, sejtek károsodásain, zsálya kitűnően, agyi funkciókat, szabadgyökök káros, glutation nevű, zsálya összetevői, acetilkolin nevű, anyag szintén, terpenoid tartalmú, kognitív funkciókat, agyműködés fellendítéséhez, borsfélék családjába, csípős összetevőt, agyban található, kognitív működést, nyugodt érzéseket, aktív hatóanyag, szerotonin lebontásáért, piperin meggátolja, dopamin degradációját, fahéjban olyan, tau-fehérjék felhalmozódását, tau-fehérjék fontos, mikrotubulusok stabilizálásában, kutatása szerint, fahéjkivonatban lévő, agysejtek feldagadása, traumás agysérülések, stroke komplikációit, fahéj nátrium-benzoáttá, chicagói Rush, fahéj illata, kognitív funkciót, szerecsendió csökkenti, olaja frissen, fűszert azonban, illatos fűszer, oxidatív stresszt, sejtek egészségét, szegfűszegolajat aromaterápiához, narancs olaja, szegfűszegolaj mindemellett, szent bazsalikomból, bazsalikom metanolos, adaptogén növény, testnek jobban, bazsalikom olaját, koncentráció növelésére, salátaöntetekhez, felhasználhatjuk, stabilizálásában, szegfűszegolajat, fellendítéséhez, szabadgyökökkel, szerecsendióból, zsályakivonatok, fahéjkivonatban, szabályozásához, aromaterápiához, hallucinációkat, felhalmozódását, visszafordítani, antidepresszáns, fellendítésére, szabadgyököket, idegnövekedési, bizonyulhatnak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1909
  • e Hét: 4047
  • e Hónap: 35533
  • e Év: 240234
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.