Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Stresszoldó gyógynövény
  2019-02-03 21:06:00, vasárnap
 
   
 
A Rhodiola (Rhodiola rosea) gyökere oldja a streszt és elűzi a depresziót

A Rhodiola rosea évelő növény. Magyar neve: rózsás, vagy illatos varjúháj, mert gyökere rózsaillatú. Egy szibériai mondás szerint 100 évig él az, aki a Rhodiola teáját issza.

A Rhodiola Rosea Kelet-Szibériában honos, és tengerszint felett 3.300 - 6.000 méter magasságban nő. Sárga virágainak illata a rózsaolajhoz hasonlít, innen a ,,rosea" név. Kelet- és Közép-Ázsia népeinek ősi írásos emlékeiben gyakran esik szó egy szent növényről, melynek ,,természetfeletti" gyógyító erőt tulajdonítanak. A szájhagyományban legendák keringtek róla, úgy tartják, aki naponta egyszer iszik a gyökeréből főzött teából, 100 évig fog élni.

A növény tőrózsát alkotó levelei húsosak, zöldek, amelyek a levélrózsa közepe felé haladva egyre halványabbak lesznek. Levélcsúcsai enyhén pirosak. Fürtökben nyíló virágai igen aprók. Nem túl vízigényes, ezért akár hosszabb időt is képes víz nélkül átvészelni. Meszes és savanyú talajon egyaránt megél. Természetes körülmények között elsősorban északon, alhavasi területeken él. Megtalálható Szibériában, Oroszországban, Ázsiában, az Altáj hegységben, Kína északi és délnyugati részén, Izlandon, Skandináviában, Kanadában valamint Alaszkában.

A Rhodiola rosea a kelet-európai és az ázsiai népek által évezredek óta ismert. Népgyógyászatban előszeretettel használt növény.
A drogkereskedelemben általában a rhizomát forgalmazzák, bár a gyökérzet biológiai aktivitása is igen értékes. Fontos hatóanyagai a fenilpropanoidok (rozin, rozavin, rozarin és szalidrozid), a flavonoidok és az aromaanyagok, az illóolaj összetevői.
A Rhodiola roseanak a következő tudományosan dokumentált hatásai ismeretesek:
- Alkalmazták rossz hangulat, krónikus fáradtság ellen, nagy magasságokban jelentkező hegyi betegség ellenszereként és serkentőszerként. Jó közérzetet és szellemi frissességet biztosít és javítja az emlékezetet.
- Javítja a munkateljesítményt és a sportolók teljesítőképességét és kitartását
- Stressz és depresszió elleni hatás. A rosovin és salidrozid hatóanyag növeli a szerotonin és dopamin szintet az agyban, így csökkenti vagy megszünteti a depressziót, valamint csökkenti a kortizol és glükokortikoid szintjét, illetve az egészségesnek megfelelő szinten tartja azokat.
- Kardioprotektív (a szív- és érrendszeri problémák elleni hatás). Normalizálja a rendellenes szívverést (aritmia), megszünteti a helyi vértelenséget, valamint fájdalomcsillapító.
- Adaptogén (az alkalmazkodás növelése) és immunnövelő hatások
- Az immunfelderítés javítása (daganatellenes hatás).Daganat ellenes hatást fejt ki a szervezet mérgekkel szembeni ellenállásának növelése útján. A Rhodiola rosea csökkenti a rákellenes gyógyszerek toxikus hatását. A Rhodiolával való kezelés javítja a leukociták és T sejtek immunitását.
- Szívritmusszabályozó és védi a szívet károsító helyi vértelenség ellen
- Mentális és kognitív funkciók javítása
- Növeli az agy és izom vérellátását
- Javítja a sportolók teljesítőképességét és elősegíti az anabolizmust
- Javítja a szexuális funkciókat és hatásos lehet a szexuális zavarok gyógyításában mindkét nemnél.
- Antidiabetogén (szénhidrát-anyagcsere szabályozásának összehangolása). Cukorbetegeknél sekenti az inzulin termelődését, illetve növeli az inzulinérzékenységet és ezáltal csökkenti a vércukorszintet
- Májvédő hatás, Erős általános antioxidatív védelem a sejtek szintjén
- Enyhíti a fejfájást.
- Javítja a DNS-ben okozott károkat

Rhodiola Rosea a népi gyógyászatban :
A Rhodiola Rosea gyógyító hatását már az 1200 évvel ezelőtt íródott tibeti ,,Four Medical Dictionary" oldalai is megörökítik. Tibetben a Qing Dinasztia uralkodásának századaiban (1644-1911 isz.) a katonák folyamatosan fogyasztják erősítőszerként, életerő esszenciaként, energiáik feltöltésére.
Kínában kutatók figyeltek fel a titokzatos növény csodálatos képességére, ahol gyökerét szívinfarktus megelőzésére alkalmazzák vértisztító- és vérkeringést serkentő hatása miatt.
Mongol orvosok a rák kezelésére és a tuberkolózis orvosságaként írják fel betegeiknek.
Orosz népgyógyászatban évszázadokon keresztül eredményesen alkalmazzák megfázásra, influenza jellegű betegségek kezelésére, szív erősítésére és szívszélhűdés elleni szerként. Hiszik, hogy meghosszabbítja az életet, és fogyasztóját megerősíti a testet, lelket ért káros hatásokkal szemben.

Amiatt, hogy a Rhodiola Rosea milyen módon hat a szervezetre napjainkban az érdeklődés középpontjába került.
Nyugati orvoslásban

Az aranygyökér első írásos emléke ie. 77-ből származik, ebben Dioscorides, a görög orvos (belgyógyász) ír az általa elsőként használt Rhodiola Rosea gyógyszerként való alkalmazásáról, és erről beszámol a De Materia Medica-ban.
Sara Hedman svéd kutató gyűjtötte össze a Rhodiola népgyógyászati alkalmazására vonatkozó ismereteket. Tanulmányában leírta, hogy az ókorban a rómaiak és görögök a fáradtság leküzdésére, a vikingek az állóképesség növelésére és másnaposság elleni gyógyírként is itták a rózsagyökérből készült italt. Közép-Európában fájdalomcsillapításra, fejfájás elleni szerként, valamint általános erősítőként hasznosították.

De a Rhodiola-t leginkább a Távol-Keleten és Szibériában értékelték nagyra. A kínai császárok különleges alakulatokat küldtek az Urál-Altáj hegységbe az értékes gyökérért, a szibériai őslakosság körében pedig számtalan történet kering a gyökér misztikus erejéről, hasznáról.
Alkalmazták erőnlét fokozására, munkaképesség növelésére, magassági betegség leküzdésére, de kezeltek vele depressziót, álmatlanságot, impotenciát, különböző bélbajokat és idegrendszeri betegségeket.

Évszázadokon keresztül csak a beavatottak és családtagjaik ismerték a vadon termő aranygyökér termőterületét, illetve a begyűjtés helyét, a kivonat elkészítésének titkát. A tibetiek szerint rendszeres fogyasztásával 100 éves kort is meg lehet érni jó erőnlétben.

A szovjet vezetés és a Rhodiola Rosea
A hatvanas években Vlagyivosztokban létrehoztak egy új kutatóintézetet (Institute of Biologically Active Substances), ahol Brekhman és Dardymov professzorok vezetésével számos kutató csoport vizsgálta a rózsagyökér (Rhodiola rosea) hatóanyagtartalmát, hatását.
Az igen érdekes és értékes kutatási eredményeket nem csak az űrhajósok és az élsportolók teljesítőképességének növelésére, hanem a Központi Bizottság idősödő tagjai és a párt vezetőinek szellemi-fizikai állapotának javítására is használták. Krilov professzor kutatási eredményeit hosszú ideig titokban tartották.

Egy másik kutató, Lishmanov vizsgálatai bebizonyították, hogy a Rhodiola kivonata csökkenti a stressz okozta szívkárosodást, valamint hogy hatóanyagai erősítik a szervezet ellenálló-képességét a stressz-reakciókat kiváltó fizikai, kémiai, biológiai hatásokkal szemben. Ráadásul abszolút mellékhatás-mentesen!

A svéd Gyógynövénykutató Intézetben az orosz kutatók eredményei alapján indult el egy kutatási program, amelynek eredményeként megszületett - már a viking időkben is használt, ,,Nordens mirakelört" (északi csodafű) néven ismert - első skandináv rózsagyökér alapú biotermék.
Alkoholos kivonatuk hivatalos az Orosz Gyógyszerkönyvben, és gyógyszerboltokban kapható, mint pl. az ,,Altajszkij Elixir" nevű gyógyital, amely 30%-ban tartalmaz rózsagyökeret.
Közbeszéd szerint, teájának napi fogyasztása 100 éves életkor elérését teszi lehetővé.
Az amerikai tudományos élet is az 1998-as évektől kísérletesen alkalmazza a Rhodiola rosea kivonatokat, rendszeresen beszámolnak az immár kettősvak, placebo vizsgálatokkal klinikumban végzett kutatási eredményekről.

Alkalmazták rossz hangulat ellen, krónikus fáradtság ellen, nagy magasságokban jelentkező hegyi betegség ellenszereként, és mint serkentőszert, munkateljesítmény javítására is.
Klinikai kísérletekben igazolták azt a sokféle hatást, amelyet az évszázados tradicionális gyógyászat is alkalmazott. A XXI. század modern biológiai, fejlett kémiai műszerei, a kísérletes orvostudomány ismeretei biztosítékot adtak arra, hogy érdemes és fontos ezt a bizonyítottan kivételes izgalmas növényt, a Rhodiola Rosea-t kellő mennyiségben termeszteni, hogy a gyökerének kivonatát minden ember számára hozzáférhetővé tenni.

Adaptogén meghatározása
Különféle természetes anyagok, amelyek a mellékvesére gyakorolt hatásuk révén, módosítják a test reakcióit a különféle stresszhatásokkal szemben, növelik a stresszel szembeni ellenállást, és amelyeknek általában nincsenek nem kívánatos mellékhatásai.
Az adaptogén növények harmonizálják egyes belső elválasztású mirigyeink valamint az immunrendszerünk működését. Amennyiben arra van szükség lelassítják a túlműködő miközben felgyorsítják az alul működő szerveinket.Folyamatosan fogyaszthatók, ugyanis az optimálisan működő szervek működését nem módosítják.

Az emberi test külső és belső körülményi változnak. A változásokhoz való alkalmazkodó képességünk (idegen szóval: adaptálódásunk) lehetséges az adaptogén gyógynövények segítségével. Innen származik az elnevezés.
Adaptogén gyógynövényeknek azokat nevezzük, melyek növelik a szervezet ellenálló képességét a stresszel, fizikai sérülésekkel, aggodalmakkal és kimerültséggel szemben. Egyes helyeken fiatalító, energizáló gyógynövényeknek is nevezik őket.

Mivel folyamatosan fogyasztjuk, egy adaptogén nem lehet mérgező. Egy adaptogén olyan pontosan körül nem írható hatást vált ki az emberi testben, mely által megnő a szervezetünk ellenálló képessége számos behatással szemben. Ezek lehetnek fizikai, kémiai és biológiai behatások. Egy adaptogénnek kiegyensúlyozó hatása van a szervezet életfunkcióira, függetlenül attól, hogy ez a funkció milyen irányban mozdult el korábban.

Használata
Íme néhány fontos tudnivaló és tanács annak érdekében, hogy a Rhodiola Rosea a lehető legeredményesebben járuljon hozzá egészségünk megőrzéséhez.
Gyógynövény alapú készítményeket célszerű sok folyadékkal bevenni. A napi bevitt folyadék mennyisége legalább 2,5-3 liter legyen.
Folyamatos felszívódású tablettákat egészben kell lenyelni, mert a darabokra tört vagy szétrágott tabletta, emésztése és felszívódása hamarabb történik, ezért rövidebb idő alatt ki is ürül a szervezetből.

A Rhodiola Rosea szedése bizonyítottan nem jár mellékhatásokkal.
Naponta 1 vagy 2 kapszula szedése ajánlott. Az egyiket reggel a másikat kora délután, mivel befolyásolja az alvást.
Azok a személyek, akik izgulósak, ideg feszültségben vannak, kisebb dózissal kezdjék majd fokozatosan növeljék azt. A dózis egyébként 3x200mg mértékre növelhető, de szükség szerint akár 1000mg/nap is lehet.
Forrás : Link

Nagyon jó anyag található itt is : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: vlagyivosztokban, gyógynövényeknek, immunrendszerünk, népgyógyászatban, szájhagyományban, serkentőszerként, természetfeletti, fenilpropanoidok, mellékhatásokkal, bebizonyították, kutatóintézetet, immunfelderítés, cukorbetegeknél, szabályozásának, kardioprotektív, meghosszabbítja, vércukorszintet, erősítőszerként, glükokortikoid, daganatellenes, ellenszereként, adaptálódásunk, hasznosították, kimerültséggel, ellenállásának, hozzáférhetővé, vizsgálatokkal, skandináviában, fogyasztásával, tulajdonítanak, alkalmazásáról, népgyógyászati, készítményeket, szívkárosodást, életfunkcióira, oroszországban, szibériai mondás, rózsaolajhoz hasonlít, szent növényről, szájhagyományban legendák, gyökeréből főzött, növény tőrózsát, levélrózsa közepe, ázsiai népek, rhizomát forgalmazzák, gyökérzet biológiai, illóolaj összetevői, következő tudományosan, egészségesnek megfelelő, rendellenes szívverést, helyi vértelenséget, alkalmazkodás növelése, Rhodiola Rosea Kelet-Szibériában, Megtalálható Szibériában, Rhodiola Rosea, Four Medical Dictionary”, Materia Medica-ban, Sara Hedman, Biologically Active Substances, Központi Bizottság, Gyógynövénykutató Intézetben, Orosz Gyógyszerkönyvben, Altajszkij Elixir, Rhodiola Rosea-t,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
01.24. 20:22 Vízilabda Eb - Döntős és olimpiai kvótás a magyar férfiválogatott
01.24. 20:21 Női kézilabda NB I - Ötgólos hazai sikerek
01.24. 20:12 Gyöngyöspatai iskolaügy - Fidesz: az alapítvány célja a rasszista kártya ki...
01.24. 20:02 Jégkorong Erste Liga - Csíkszeredán nyert a Ferencváros
01.24. 19:52 Davos - Médianéző Központ: Soros György most is politikai befolyást akar vá...
01.24. 19:52 Az ország nagy részén ismét sűrű ködre kell készülni
01.24. 19:52 Impeachment - A demokrata és a republikánus szenátorok a tárgyalásra beidéz...
01.24. 19:22 Erdogan: az EU-nak több és gyorsabb segítséget kell nyújtania a szíriaiakna...
01.24. 19:02 Illegális bevándorlás - BM: a cél továbbra is a magyar határ és Európa sche...
01.24. 19:01 Kétmilliárdos onkológiai fejlesztés a miskolci kórházban
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Facebookon kaptam  Férfi kézilabda E.B. 01.21  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  "Légy hű mindhalálig..."  A kultúra hangja a csönd. A cs...  Halló Január!  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Női kosárlabda 01.22  Facebookon kaptam Krisztina...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Virágok vázában  Erejük megújul  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Facebookon kaptam  Örök törvény  Hóvirág csokor  Lábszag ellen - természetesen  Az önkéntesek  Káposzta az antioxidáns bomba  Harag  Png nő  Vízcseppes rózsák  Lúgosító leveles kel  Facebookon kaptam  Kellemes kávézást  Facebookon kaptam  Téli png  2. évközi hét szerda 01.22  Mesélj Mama Ugye, Mama, odaát...  Facebookon kaptam Krisztina...  Sexy nők  Graz_műkorcsolya jégtánc_ritmu...  Méregtelenítő koktél  Facebookon kaptam Cs Ildikót...  Orchidea  Téli png  Alvó kutyus  Facebookon kaptam  Férfi kézilabda E.B. 2020 Janu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mai szentek 01.22  Levendula csokor  Ő átvitt minket Isten országáb...  Engedd , hogy önmagam legyek ....  Reszelt gyömbéres méz  Paul Verlaine - Érzelmes dialó...  Ő átvitt minket Isten országáb...  Harag  Csokor vázában  Piros liliomok  Sexy nők  Szép estét  Facebookon kaptam  Szalagos fánk recept  Szent Margit búcsú Veszprémben...  Kellemes napot kívánok  Facebookon kaptam  Nagyság  Orchidea  Törhet a tengely...  Kellemes teázást  Tudom miért  Facebookon kaptam  Mai szentek 01.22  Férfi vízilabda E.B. mérkőzése...  Facebookon kaptam Krisztina...  Kultúra  Köszönöm  Kellemes teázást  Ókikötő Dubrovnikban  Nyugi teszt  Bizalom  Téli kép  Az erős férfiaknak  Szép estét  Életünk zeneműve  Női kézilabda itthoni bajnoksá...  Nem törödésből származó környe...  A nő szépsége  Kellemes kávézást!  Posertube  Édesebb  Harag  Tudom miért  Ünnepelek én is  Déván a ministránsaimmal megfo...  Kellemes délutáni kikapcsolódá...  Mindig van egy első lépés. És ...  Étel és ital  Pihenő cica  A nő szépsége  Bölcsek előtt beszédet tartani...  Facebookon kaptam  Szent Margit búcsú Veszprémben... 
Bejegyzés Címkék
szibériai mondás, rózsaolajhoz hasonlít, szent növényről, szájhagyományban legendák, gyökeréből főzött, növény tőrózsát, levélrózsa közepe, ázsiai népek, rhizomát forgalmazzák, gyökérzet biológiai, illóolaj összetevői, következő tudományosan, egészségesnek megfelelő, rendellenes szívverést, helyi vértelenséget, alkalmazkodás növelése, immunfelderítés javítása, szervezet mérgekkel, rákellenes gyógyszerek, szívet károsító, szexuális funkciókat, szexuális zavarok, inzulin termelődését, sejtek szintjén, népi gyógyászatban, 1200 évvel, Qing Dinasztia, katonák folyamatosan, titokzatos növény, tuberkolózis orvosságaként, szervezetre napjainkban, érdeklődés középpontjába, aranygyökér első, görög orvos, általa elsőként, fáradtság leküzdésére, állóképesség növelésére, rózsagyökérből készült, kínai császárok, értékes gyökérért, szibériai őslakosság, gyökér misztikus, vadon termő, begyűjtés helyét, kivonat elkészítésének, tibetiek szerint, szovjet vezetés, hatvanas években, igen érdekes, párt vezetőinek, másik kutató, stressz okozta, svéd Gyógynövénykutató, orosz kutatók, kutatási program, viking időkben, amerikai tudományos, 1998-as évektől, immár kettősvak, sokféle hatást, évszázados tradicionális, kísérletes orvostudomány, bizonyítottan kivételes, gyökerének kivonatát, mellékvesére gyakorolt, test reakcióit, különféle stresszhatásokkal, stresszel szembeni, adaptogén növények, immunrendszerünk működését, túlműködő miközben, alul működő, optimálisan működő, emberi test, változásokhoz való, adaptogén gyógynövények, szervezet ellenálló, adaptogén olyan, emberi testben, szervezetünk ellenálló, adaptogénnek kiegyensúlyozó, szervezet életfunkcióira, funkció milyen, napi bevitt, darabokra tört, egyiket reggel, másikat kora, dózis egyébként, vlagyivosztokban, gyógynövényeknek, immunrendszerünk, népgyógyászatban, szájhagyományban, serkentőszerként, természetfeletti, fenilpropanoidok, mellékhatásokkal, bebizonyították, kutatóintézetet, , ,
2019.12 2020. Január 2020.02
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 96 db bejegyzés
e év: 96 db bejegyzés
Összes: 37450 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 8820
  • e Hét: 31317
  • e Hónap: 81529
  • e Év: 81529
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.