Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A fekete ribizli gyógyhatásairól
  2019-03-03 22:18:06, vasárnap
 
 


Fekete ribizli más néven ribiszke .

A fekete ribiszke a Kárpát medence jellegzetes növénye, eurázsiai, síkvidéki faj. A Martonvásári Orvos és Gyógyszerészeti Egyetemen évek foglalkoznak a növény farmakológiai és kémiai vizsgálatával. A fekete ribiszke bizonyítottan kedvező fitoterápiás hatásai miatt fogyasztásra és termesztésre ajánlott.

A 18. századi Franciaországban népszerűségét jelezte, hogy hasmenés, ízületi problémák, köhögés tünetei ellen illetve sebkezelésre is használták. Miután védett növény, kizárólag a termesztett állományokat hasznosítják. Leginkább gyümölcséért termesztik. Ideális színező és aromaanyag valamint funkcionális étrendkiegészítő. Levelét kizárólag gyógyászati céllal hasznosítják

Mit tartalmaz?
A termés magas vitamin-,cukor- és savtartalma, kellemes aromája miatt népszerű. C-vitamin tartalma meghaladja a csipkebogyóét. A C-vitamin stabilitása az aszkorbin oxidáz enzim hiányával magyarázható. Ezért forró italokkal fogyasztva a kezdődő meghűléses tünetek kezelésére kiváló. A beltartalmi értékek klíma- és fajtafüggők.

Mire alkalmazzák?

- A nép gyógyászatban régóta alkalmazzák reumás és köszvényes panaszokra.

- Vizelethajtó hatása van, de fogyasztják magas vérnyomásra is.

- Tudományos állat- és humánkísérletek kimutatták érfal-lazító hatását.

- Állatkísérletek bizonyították a terméskivonat érelmeszesedés csökkentő hatását.

- Humán kísérletek mutatták ki a látás sötéthez való alkalmazkodásának fokozódását a terméskivonat fogyasztását követően.

- További kísérletek bizonyították, hogy a terméskivonat csökkenti az influenza virusok szaporodását és a fertőzött sejtekből való kiszabadulását.

- Kimutatták, hogy a ribiszkekivonat a herpesz fertőzés korai szakaszában csökkenti a vírusok szaporodását, sőt az aciklovir és a terméskivonat hatása együttes alkalmazás esetén összeadódik.

- Más kísérletekben bizonyos, főleg emésztőrendszeri tumorsejtek szaporodását gátolta a termés alkoholos kivonata.

- Megállapították, hogy nemcsak a fekete ribiszke termésének polifenoljai, hanem összetett szénhidrátjai is ilyen hatással bírnak.



Fekete ribiszke levél gyógyhatásai

A levelet a népgyógyászat vizelethajtóként és vérnyomáscsökkentőként használja. A levél eddig ismert aktív hatóanyagai a flavonoidok, amelyek virágzáskor és termésképződés idején fordulnak elő a legnagyobb mennyiségben. További hatóanyagok előfordulását is valószínűsítik, amelyeket még nem sikerül eddig kimutatni. A levél és a levélrügy illóolaj tartalmának köszönheti jellegzetes illatát, fő komponense egy butánvegyület.

Állatkísérletek bizonyítják a levél alkoholos kivonatának gyulladás gátló és vizes kivonatának vérnyomás csökkentő hatását. Megállapították, hogy a levélből készült tea sikerrel használható a reumás tünetek enyhítésére, enyhe hipertenzióra illetve vízhajtásra. Állatkísérletekben kimutatták, hogy testsúly kilogrammonként 3 g levél hat hónapon keresztül történő fogyasztása sem toxikus hatású.

Fekete ribiszke mag gyógyhatásai

A mag zsírosolajában található telítetlen zsírosolajok közül a linolénsav tartalmon a legjelentősebb. Legújabban a magban idővel megjelenő antocianin kondenzátumokat is kimutattak. Hasonló vegyületeket csak a vörösborban találtak ezelőtt. Ennek nem csak az anticoaninstabilitás növelésében van szerepe, hanem a színanyagok stabilizálásában, amit természetazonos fenolok hozzáadásával az élelmiszeriparban lehet sikerrel alkalmazni. A magból ciánszármazékokat is kimutattak, amelyek élettani szerepe még tisztázatlan.

A magkivonat gyulladásgátló hatását kísérletek bizonyítják. A ribiszke magolaj belsőleg történő (orális) alkalmazása esetén az ízületi fájdalom és a merevség is csökken. Állatkísérletekben a magolaj vérnyomáscsökkentő hatású. Humán kísérletekben csökkent a vér koleszterin szintje. Ezért Felvetődik a halolaj alternatívájaként való alkalmazás lehetősége. Kimutatták, hogy a mag savas kivonatából nyert összetett szénhidrátok a gyomorfekélyt okozó Helicobacter gyomorfalhoz való kötődését gátolják.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: franciaországban, vizelethajtóként, stabilizálásában, emésztőrendszeri, étrendkiegészítő, állatkísérletek, kilogrammonként, természetazonos, kondenzátumokat, gyógyszerészeti, megállapították, humánkísérletek, ribiszkekivonat, termésképződés, gyulladásgátló, zsírosolajában, érelmeszesedés, legjelentősebb, kiszabadulását, valószínűsítik, hozzáadásával, terméskivonat, kísérletekben, bizonyították, szénhidrátjai, előfordulását, gyógyászatban, butánvegyület, csipkebogyóét, népgyógyászat, hipertenzióra, vizsgálatával, gyomorfekélyt, farmakológiai, bizonyítottan, népszerűségét, fekete ribiszke, növény farmakológiai, termesztett állományokat, termés magas, aszkorbin oxidáz, kezdődő meghűléses, beltartalmi értékek, terméskivonat érelmeszesedés, látás sötéthez, terméskivonat fogyasztását, terméskivonat csökkenti, influenza virusok, fertőzött sejtekből, herpesz fertőzés, vírusok szaporodását, terméskivonat hatása, Martonvásári Orvos, Gyógyszerészeti Egyetemen, Ezért Felvetődik,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Png nő  Alázat  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Akarat  Németh László tollából  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Próbálj meg ...  Makszim Gorkij gondolata  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Szívem tiéd  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  képre írva  Png csokor  Kövesd a cowboyt!  s immár én is felragyogva, ért...  A másik dolog,  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Facebookon kaptam  Egy lelki imádság  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Alázat  Kerüld el az evangélium örömén...  Alázat  Png nő  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Mai harmónia kártyám  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png virág  Idő  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Nem számIt  Julian Brass gondolata  Fehér virág  Facebookon kaptam  képre írva  Akarat  Png kislány  Az engedelmesség miért nem vál...  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Szívem tiéd  Facebookon kaptam Mírjam barát...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Egy lelki imádság  A boldog családok mind hasonló...  Facebookon kaptam  Adakozás  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  képre írva  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Fekete István - Akác  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Szép estét  Szép estét  Minden harmadik...  Akarat  A boldog családok mind hasonló...  Leonardo da Vinci gondolata  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Alázat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hiányzik  Akik bántanak téged  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam Annuska bar...  Erdőn  A másik dolog,  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Paul David Tripp Április 21  Akarat  Soha ne kedvezz...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
fekete ribiszke, növény farmakológiai, termesztett állományokat, termés magas, aszkorbin oxidáz, kezdődő meghűléses, beltartalmi értékek, terméskivonat érelmeszesedés, látás sötéthez, terméskivonat fogyasztását, terméskivonat csökkenti, influenza virusok, fertőzött sejtekből, herpesz fertőzés, vírusok szaporodását, terméskivonat hatása, termés alkoholos, népgyógyászat vizelethajtóként, levél eddig, legnagyobb mennyiségben, levélrügy illóolaj, levél alkoholos, levélből készült, reumás tünetek, linolénsav tartalmon, magban idővel, vörösborban találtak, színanyagok stabilizálásában, élelmiszeriparban lehet, magból ciánszármazékokat, magkivonat gyulladásgátló, ribiszke magolaj, ízületi fájdalom, halolaj alternatívájaként, gyomorfekélyt okozó, franciaországban, vizelethajtóként, stabilizálásában, emésztőrendszeri, étrendkiegészítő, állatkísérletek, kilogrammonként, természetazonos, kondenzátumokat, gyógyszerészeti, megállapították, humánkísérletek, ribiszkekivonat, termésképződés, gyulladásgátló, zsírosolajában, érelmeszesedés, legjelentősebb, kiszabadulását, valószínűsítik, hozzáadásával, terméskivonat, kísérletekben, bizonyították, szénhidrátjai, előfordulását, gyógyászatban, butánvegyület, csipkebogyóét, népgyógyászat, hipertenzióra, vizsgálatával, gyomorfekélyt, farmakológiai, bizonyítottan, népszerűségét, helicobacter, funkcionális, fogyasztásra, gyógyhatásai, szaporodását, vizelethajtó, gyomorfalhoz, fitoterápiás, zsírosolajok, fogyasztását, gyümölcséért, hasznosítják, magyarázható, polifenoljai, szénhidrátok, mennyiségben, termesztésre, tisztázatlan, martonvásári, állományokat, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2092
  • e Hét: 6937
  • e Hónap: 38423
  • e Év: 243124
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.