Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mezei sóska gyógyhatásairól
  2019-03-11 21:25:57, hétfő
 
 




Mezei sóska - az árok szélén termett antibiotikum:
A sóska jelentős mennyiségben tartalmaz C-vitamint, csersavakat, cukrokat és ásványi összetevőket. Mivel nagy mennyiségű sóskasav található benne, húgyhólyag- vagy vesebetegségben szenvedők nem fogyaszthatják. A természetgyógyászat vértisztító szerként, valamint étvágygerjesztőként alkalmazza, a puha, zsenge leveleit pedig nyersen javasolja megenni vagy teának elkészíteni. A belsőleg és külsőleg is felhasználható forrázat elősegíti az akne gyógyulását.

A sóska a keserűfűfélék családjába tartozik, így botanikai rokona például a hajdina és a rebarbara. Latin neve Rumex acetosa. A sóska Európában és Észak-Ázsiában őshonos gyógynövény. Kardformájú levelei vannak és pirosas-zöldes virágai, amelyek teljes virágzáskor lila színűre változnak. Magjai barnák. A sóskaleveleket friss vagy száraz formában gyakran használják főzéshez és teát is készítenek belőlük, a növény gyógyító tulajdonságait azonban sokan nem ismerik.

Mit tartalmaz a sóska?

A mezei sóska föld feletti részét fogyasztjuk, de a föld alatti részeit is hasznosítják gyógyászati célokra. A sóska első sorban nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz, valamint A-, B1-, B2-, és B9-vitaminokat. Savanyú ízét az oxálsav biztosítja, ami nagy mennyiségben fogyasztva hányingert okozhat és sajnos mérgező is lehet. Gazdag káliumban, kalciumban, foszforban, nátriumban és vasban. Tartalmaz még fehérjét, szénhidrátot, flavonoidokat, antranoidokat, cserzőanyagokat és egyéb antioxidánst is, zsír- és kalóriatartalma viszont elenyésző. Energiatartalma 22 kcal, 92 kJ/100 gramm. Magas gyümölcssav-tartalmának köszönhetően frissítő, élénkítő hatású. Van, ahol fűszernövényként tartják számon.

A sóskalevél egészségre gyakorolt hatása

- Egy tál sóska biztosítani tudja a napi szükséges C-vitamin-bevitel 53%-át.

- Antimikrobiális és antiallergén tulajdonságokkal rendelkezik.

-A sóskában található A-vitamin képes javítani a látást és csökkenteni az ún. éjjeli vakságot (farkasvakság).

- Vérszegénység esetén a sóska fogyasztása igen hasznos lehet mivel a zsenge zöld levelek sok klorofilt, vasat, nátriumot és foszfort tartalmaznak.

- A sóska asztringens hatása révén arcpakolásként is lehet használni, ezáltal segít megelőzni a ráncokat, ugyanakkor összehúzza a bőr pórusait. Flavonidtartalma miatt a herpesz és a pattanásos bőr ellenszere is lehet.

- A mezei sóskának ismert a vizelethajtó, nyálkaoldó tulajdonsága, továbbá növeli a szervezet fertőzésekkel szembeni védekezőképességét, így kiváló immunerősítő

- A sóskalevelekben meglelhető nagy mennyiségü kálcium erősíti a csontokat.

- Hashajtó hatása miatt méregteleníti a szervezetet . A sóskából készült teát vagy a vízbe mártott sóskát gyakran használják méregtelenítésre. Népi használatban puffadáscsökkentésre is alkalmazzák.

- Vízhajtó tulajdonsága által segít a húgyúti fertőzések megelőzésében és azok gyógyításában.

- Magas antioxidáns tartalma miatt csökkenti a rossz koleszterin- és a trigliceridszintet.

- A sóskaleveleket gyakran álmatlanság vagy magas vérnyomás ellen használják, de a korai öregedés ellenszereként is igen hatásos.

Hogyan készítsük el?

A sóskát akár nyersen, önmagában is elrágcsálhatjuk, de a salátákban is kiváló. Húsok mellé köretnek kínálhatjuk, ebben az esetben legjobb ha kevés zsiradékon megfonnyasztjuk, hogy összeessenek a levelek. Ezzel a módszerrel a benne található tápanyagok és vitaminok sem vesznek el. Készíthetünk belőle rizottót, tejszínnel összekeverve tésztaszószt, mártást vagy kiváló reggeli italt is.

Jamaikába a sóska leveléből és virágából teát készítenek - csípős íze miatt hűtő hatással van a szervezetre. A sóskateát olyan fűszerekkel készítik, mint a fahéj, kardamom és a gyömbér. Melegen vagy hidegen egyaránt fogyaszthatjuk.

Figyelmeztetés!

A sóska nagy mennyiségű oxálsavat tartalmaz, ami csökkenti a test kalciumelnyelési képességét, így akár vesekő is kialakulhat tőle. Minél szárazabb és régebben szüretelt sóskát használunk, annál több oxálsavat tartalmaz, tehát érdemes frissen fogyasztani, és az első főzőlevet leönteni róla.

-Az oxálsav jelenléte miatt a sóskát nem szabad alumíniumból vagy vasból készült konyhai eszközökben megfőzni, mert a fémekből kioldódó anyagokkal keveredve mérgező hatású és ehetetlen.

-Nagy mennyiségű sóska fogyasztása hasmenést, hasfájást, émelygést, hányást, szédülést okozhat, de fennáll a májbetegség kockázata is.

-Azok, akiknek bőrbetegségük vagy asztmájuk van, ne fogyasszák.

Ha a kérődző állatok nagyobb mennyiségben fogyasztanak mezei sóskát vagy juhsóskát, hányás és hasmenés léphet fel náluk, ezért a legelőkön nem szabad sóskát termeszteni.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: méregtelenítésre, flavonidtartalma, kalciumelnyelési, tulajdonságokkal, fűszernövényként, sóskalevelekben, antimikrobiális, megfonnyasztjuk, energiatartalma, kalóriatartalma, vesebetegségben, cserzőanyagokat, elrágcsálhatjuk, tulajdonságait, ellenszereként, sóskaleveleket, fogyaszthatjuk, arcpakolásként, fogyaszthatják, figyelmeztetés, felhasználható, fertőzésekkel, vérszegénység, méregteleníti, keserűfűfélék, gyógyításában, antranoidokat, megelőzésében, flavonoidokat, bőrbetegségük, összekeverve, köszönhetően, tésztaszószt, készíthetünk, összeessenek, fogyasztanak, árok szélén, sóska jelentős, akne gyógyulását, keserűfűfélék családjába, sóska Európában, sóskaleveleket friss, növény gyógyító, mezei sóska, föld alatti, sóska első, oxálsav biztosítja, sóskalevél egészségre, napi szükséges, sóska fogyasztása, zsenge zöld, sóska asztringens,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Csend  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Magyar költészet napja  Spenót fasírttal  Esterházy Péterre emlékezünk  Azért kaptad  Alvó cica  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Egy tavasz  Segíts neki dicsérni Téged  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  James Allen  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Egy barátság története  Walter Chrysler mondta  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Magamnak  Nagy és kis csodák  Emlékezz  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam Krisztina b...  Spenót fasírttal  Paul David Tripp Április 13  Szép estét kedves látogatóimna...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Paul David Tripp Április 14  Bársony székben  Jánosházy György: Fogd a kezem  Nevelőszülőkhöz adták,  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  különleges  Egy tavasz  Robert Merle tollából  Jó nap volt  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Magyar költészet napja  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Szabó T. Anna - Pitypang  Alvó cicák  Facebookon kaptam  A hagyma antibakteriális hatás...  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Nevelőszülőkhöz adták,  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Az ember emlékekből áll  Jó éjszakát  Esterházy Péterre emlékezünk  Töröld le  Sík Sándor - Ha jő a perc  Ismeretlen: Ikarusz monda  Alvó cicák  Spenót fasírttal  Emlékezz  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Szép estét  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Különleges  Önmaga ellenére  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Jó éjszakát  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Vidámság  Egy párkányon  39 ígéret  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Esterházy Péterre emlékezünk  Robert Merle tollából  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából 
Bejegyzés Címkék
árok szélén, sóska jelentős, akne gyógyulását, keserűfűfélék családjába, sóska Európában, sóskaleveleket friss, növény gyógyító, mezei sóska, föld alatti, sóska első, oxálsav biztosítja, sóskalevél egészségre, napi szükséges, sóska fogyasztása, zsenge zöld, sóska asztringens, mezei sóskának, szervezet fertőzésekkel, sóskalevelekben meglelhető, sóskából készült, vízbe mártott, húgyúti fertőzések, rossz koleszterin-, sóskaleveleket gyakran, korai öregedés, sóskát akár, esetben legjobb, benne található, sóska leveléből, sóskateát olyan, sóska nagy, test kalciumelnyelési, első főzőlevet, fémekből kioldódó, májbetegség kockázata, kérődző állatok, méregtelenítésre, flavonidtartalma, kalciumelnyelési, tulajdonságokkal, fűszernövényként, sóskalevelekben, antimikrobiális, megfonnyasztjuk, energiatartalma, kalóriatartalma, vesebetegségben, cserzőanyagokat, elrágcsálhatjuk, tulajdonságait, ellenszereként, sóskaleveleket, fogyaszthatjuk, arcpakolásként, fogyaszthatják, figyelmeztetés, felhasználható, fertőzésekkel, vérszegénység, méregteleníti, keserűfűfélék, gyógyításában, antranoidokat, megelőzésében, flavonoidokat, bőrbetegségük, összekeverve, köszönhetően, tésztaszószt, készíthetünk, összeessenek, fogyasztanak, immunerősítő, tulajdonsága, vizelethajtó, szénhidrátot, mennyiségben, antioxidánst, alumíniumból, farkasvakság, összetevőket, tartalmaznak, antiallergén, hasznosítják, antibiotikum, használatban, csersavakat, gyógynövény, kardformájú, rendelkezik, kínálhatjuk, gyógyulását, tartalmának, gyógyászati, fogyasztása, csökkenteni, szervezetet, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 4 db bejegyzés
e hónap: 32 db bejegyzés
e év: 513 db bejegyzés
Összes: 49306 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 796
  • e Hét: 2779
  • e Hónap: 16528
  • e Év: 221229
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.