|
2019-03-13 20:30:59, szerda
|
|
|
A spenóthoz hasonló az elkészítési módja és az íze is, hasonló mennyiségben tartalmaz C-vitamint. Fontos A-vitamin forrás, fehérje- és ásványianyag-tartalma azonban nagyobb. Magjának lisztje az A-vitamin hiány kezelésére használható. Lisztjének fehérje tartalma a pillangósokéhoz hasonlóan magas.
A kerti laboda (Artiplex hortensis) a középkorban nagyon népszerű levélzöldség volt, mivel ásványi anyagokban és rostban nagyon gazdag, jó hatással van az emésztőrendszerre, így gyógyhatást is tulajdonítottak neki. Rendszeresen termesztették és fogyasztották gazdagok és szegények egyaránt. A későbbiekben kiszorult a kiskertekből, és a spenót vette át a helyét, de Franciaországban a leveleiből még mindig gyakran készül főzelék - emiatt nevezik franciaspenótnak is. A spenóthoz hasonló az elkészítési módja és az íze is, hasonló mennyiségben tartalmaz C-vitamint, fontos A-vitamin forrás, nagyon magas a vas és foszfor tartalma, fehérje- és ásványianyag-tartalma azonban nagyobb a spenóténál. Hatóanyagai szulfát flavonoidok, flavonol glikozid tartalmát is kimutatták. Felhasználása általában a spenótéhoz hasonló, de frissen jó kiegészítő nyers salátákhoz, készíthető belőle könnyed üdítő nyári leves, tenyérnyi levelébe mediterrán vidékeken házi vajat vagy túrót csomagolnak.
A laboda gyógyhatásai
- Szaponin tartalma miatt légzőszervi megbetegedések esetén használja a népgyógyászat.
- Emésztéssegítő, fájdalom csillapító hatása régóta ismert.
- A népgyógyászatban a labodát reuma ellen is sikeresen használják.
- Magjának lisztje az A-vitamin hiány kezelésére használható. Lisztjének fehérje tartalma a pillangósokéhoz hasonlóan magas.
- Színes levelű változatai dísznövényként is nevelhetők.
- Termése indigókék növényfesték.
- Enyhe vizelet és hashajtó.
Labodakrémleves
Hozzávalók: 5 csokor (kb. 15 dkg laboda), 1 csokor zöldfokhagyma, 1 csokor kapor, 1 evőkanál liszt, 2-3 dl tej, 1 dl tejföl, 2-3 evőkanál olaj, só, ecet; a tálaláshoz: tökmag és napraforgómag, vagy pirított kenyérkockák (netán tortillacsipsz). Elkészítése: A labodát és a fűszereket jól megmossuk, majd lerázzuk. Az olajat felforrósítjuk, megfuttatjuk rajta a karikára vágott zöldfokhagyma felét (a fehér részét, de a szárát se dobjuk el), majd rászórjuk a lisztet. Egyet-kettőt kavarunk rajta, és felöntjük 2 pohár vízzel. Állandóan kavargatva felforraljuk, majd beledobjuk a labodát is. Újraforrástól számítva csupán 1-2 percig főzzük, amíg a levelek jól össze nem esnek, majd hozzáadjuk a maradék fokhagymát és a kaprot. Ekkor botmixerrel simára turmixoljuk, hozzáadjuk a kevés levessel elkevert tejfölt és a tejet, majd újraforraljuk. Hagyjuk egyet-kettőt lobbanni, végül sóval és ecettel ízesítjük.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: franciaországban, franciaspenótnak, népgyógyászatban, pillangósokéhoz, tulajdonítottak, labodakrémleves, emésztéssegítő, megbetegedések, tortillacsipsz, felforrósítjuk, dísznövényként, zöldfokhagyma, népgyógyászat, napraforgómag, felhasználása, újraforrástól, újraforraljuk, termesztették, fogyasztották, növényfesték, későbbiekben, rendszeresen, levélzöldség, kenyérkockák, kiskertekből, gyógyhatásai, ásványianyag, felforraljuk, mennyiségben, megfuttatjuk, elkészítési, turmixoljuk, középkorban, gyógyhatást, hatóanyagai, flavonoidok, spenóthoz hasonló, elkészítési módja, pillangósokéhoz hasonlóan, kerti laboda, középkorban nagyon, későbbiekben kiszorult, spenót vette, spenótéhoz hasonló, laboda gyógyhatásai, labodát reuma, olajat felforrósítjuk, karikára vágott, fehér részét, maradék fokhagymát, kevés levessel, Fontos A-vitamin,
|
|
|
|
Tóth Ágnes - Szervusz pad Nem tudhatod Soha ne kedvezz... Facebookon kaptam Egy bizonyos határt Leonardo da Vinci gondolata Facebookon kaptam Julian Brass gondolata Fekete István - Akác A kételkedés kezelése Facebookon kaptam Nevem Irgalom és ítélet Facebookon kaptam Paul David Tripp Április 19 Nagyi telefonál Ami embereknek lehetetlen, az... Elköszönt Nagyon különös Mi lenne ha Kövesd a cowboyt! Png csokor képre írva Rátalálsz Akarat Amikor Jézus rátapos a lábadra Facebookon kaptam Szép napot kívánok Sokan azt tartják Facebookon kaptam A tömeg, a Mester, a módszer, ... Szívem tiéd Facebookon kaptam Sose bánj semmit Szép estét kedves látogatóimna... Adakozás Png férfi 210 éve született a SZÓZAT meg... Soha ne kedvezz... Áprily Lajos - Gyümölcsoltó Png lepke Ami embereknek lehetetlen, az... Ágai Ágnes – Csendélet Alvó cicák Facebookon kaptam Zsolnay Vilmos világhírű kera... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Minden harmadik... Örülök, hogy látlak! Alázat Akarat Adakozás Facebookon kaptam Facebookon kaptam Amikor Jézus rátapos a lábadra Fekete-erdő desszert Varga János Veniam - Fontos sz... Facebookon kaptam Akarat Png lepke Kiss Éva - Amerre a ház lelke ... Akarat Aki nem dolgozik, ne is egyék Png ház Facebookon kaptam A sors Facebookon kaptam Annuska bar... Png rózsa csokor A másik dolog, Mindig jusson idő nevetni Szívem Egy bizonyos határt Png csokor A boldog családok mind hasonló... Facebookon kaptam Még csak most kezdődik a nap Facebookon kaptam Lóhere Reménység és erő Krisztustól e... Facebookon kaptam Facebookon kaptam Adakozás Akarat Facebookon kaptam Png ház Facebookon kaptam Miért nem menti meg Jézus a jó... Szép estét kedves látogatóimna... Facebookon kaptam Az engedelmesség miért nem vál... Aki nem dolgozik, ne is egyék Gonosz démon-álarc Facebookon kaptam Cs Ildikótól Facebookon kaptam Png kutya Facebookon kaptam Segítsük barátainkat, hogy meg... Nagyon különös Fekete István - Akác
|
|
|
|
spenóthoz hasonló, elkészítési módja, pillangósokéhoz hasonlóan, kerti laboda, középkorban nagyon, későbbiekben kiszorult, spenót vette, spenótéhoz hasonló, laboda gyógyhatásai, labodát reuma, olajat felforrósítjuk, karikára vágott, fehér részét, maradék fokhagymát, kevés levessel, franciaországban, franciaspenótnak, népgyógyászatban, pillangósokéhoz, tulajdonítottak, labodakrémleves, emésztéssegítő, megbetegedések, tortillacsipsz, felforrósítjuk, dísznövényként, zöldfokhagyma, népgyógyászat, napraforgómag, felhasználása, újraforrástól, újraforraljuk, termesztették, fogyasztották, növényfesték, későbbiekben, rendszeresen, levélzöldség, kenyérkockák, kiskertekből, gyógyhatásai, ásványianyag, felforraljuk, mennyiségben, megfuttatjuk, elkészítési, turmixoljuk, középkorban, gyógyhatást, hatóanyagai, flavonoidok, használható, légzőszervi, csomagolnak, elkészítése, botmixerrel, spenóténál, kezelésére, kimutatták, készíthető, leveleiből, mediterrán, salátákhoz, kiegészítő, lisztjének, spenótéhoz, csillapító, használják, változatai, hozzáadjuk, kavargatva, beledobjuk, fokhagymát, tálaláshoz, fűszereket, anyagokban, hozzávalók, nevelhetők, állandóan, spenóthoz, ízesítjük, megmossuk, vidékeken, rászórjuk, felöntjük, tenyérnyi, tartalmaz, tartalmát, használja, szegények, hasonlóan, sikeresen, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 896
- e Hét: 3034
- e Hónap: 34520
- e Év: 239221
|
|
|