Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Folsavval - Parkinson kór ellen
  2019-03-14 11:22:21, csütörtök
 
 



A National Institute on Aging (NIA) tudósai egereken végeztek kísérleteket, melyek azt sugallják, hogy a folsav kiemelkedő szerepet játszhat az agy Parkinson-kór káros hatásaitól, és egyéb idegrendszeri problémáktól való megóvásában.

Ezek az állatkísérletek segíthetnek a tudósoknak feltárni egy másik, nemrég tett felfedezés alapját képező biokémiai folyamatot, mely szerint a magas homocisztein szinttel (mely kapcsolatban áll az alacsony folsav-szinttel) rendelkező embereknél közel kétszer akkora a kockázata a Parkinson-kór megjelenésének.

A Journal of NeuroScience című szaklap 2002. március 1-jén kiadott cikkében a kutatók a Parkinson-kórhoz hasonló betegségben szenvedő egerek egyik csoportját folsavban gazdag eledellel táplálták, míg egy másik csoport tagjai ilyen vitamint alig tartalmazó táplálékot kaptak. Ezek az egerek ún. transzgenikus egerek voltak, ami azt jelenti, hogy az emberekben Parkinson-kórt okozó mutáns génekkel tenyésztették őket, amik ehhez a betegséghez hasonlóan az agy neuronjait elpusztító tüneteket okoznak.

Az NIA csapata megszámolta a hippocampusban (egy olyan területe az agynak, ami a tanulásért és a memóriáért felelős) lévő neuronokat. Ezt a területet károsítja leginkább a Parkinson-kór. A kutatók kevesebb neuront találtak a folsavszegény étrendben részesített állatok agyában.

A tudósok arra is rájöttek, hogy a táplálékkal kevés folsavat a szervezetükbe juttató egerek vérében és agyában magas volt egy homocisztein nevű aminosav szintje. Arra gyanakodtak, hogy a homocisztein megnövekedett szintje károsodást okozott az agy idegsejtjeinek DNA-jában. A megfelelő mennyiségű folsavval etetett transzgenikus egereknél ennek az agyi területnek az idegsejtjei a DNA károsodását képesek voltak helyrehozni. Ezzel szemben a folsavban szegény étrendű egereknél az idegsejtek erre nem voltak képesek.

"Ezek az új felfedezések egy esetleges ok-okozati kapcsolatot tárnak fel az emelkedett homocisztein szint, valamint a tanulásért és a memóriáért felelős idegsejtek károsodása között." - nyilatkozta Ph.D. Mark Mattson az NIA Neurológiai Laboratóriumának vezetője, aki egyben a kutatást is vezette.

A Parkinson-kóros betegek vérének gyakran alacsony a homocisztein szintje, de nem tisztázott, hogy ez a betegség velejárója-e, vagy pedig a betegség miatti alultápláltság az oka. A legújabb kutatások alapján Dr. Mattson feltételezése szerint megfelelő mennyiségű folsav bevitele - akár étkezéssel, akár gyógyszeres pótlással - jótékony hatással lehet a korosodó emberi agyra, és segíthet megvédeni azt az Alzheimer-kórtól és más idegrendszeri rendellenességektől.

A zöldségek, a citromfélék, a teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér, a szárazbab mind igen jó forrásai ennek a fontos vitaminnak (lsd.: napi ajánlott bevitel). 1996-tól kezdve a Food and Drug Administration (Élelmezési- és Gyógyszeripari Hatóság) megköveteli a kenyér, a gabonapelyhek, a liszt, a kukorica, a tésztafélék, a rizs és a gabonából készült élelmiszerek folsavval történő gazdagítását.

Mivel a Parkinson-kór első tünetei néha csak igen hosszú idő után jelentkeznek, a kutatók szerint évekbe telhet mire az élelmiszereknek ezzel a vitaminnal történő gazdagítása észrevehetően csökkenti az ilyen megbetegedések számát.

A Parkinson-kór először az agy olyan területein jelenik meg, amik a memóriáért és a kognitív funkciókért felelősek. Ezekben a részekben egy szinte feloldhatatlan, beta-amyloid nevű fehérjeréteg rakódik le. Habár a kutatók még mindig nem tudják, hogy a beta-amyloid lerakódása okozza ezt a betegséget, vagy éppen fordítva a betegség velejárója a fehérje lerakódása, abban biztosak, hogy a fehérje-lerakódás a betegség kulcsa. Azonban az emberi agysejtekkel ellentétben a laboratóriumi egerek agysejtjeit nem pusztította el a beta-amyloid jelentős felhalmozódása. Ez a felismerés vezette Dr. Mattson-t és kutatócsoportját ahhoz a gyanúhoz, hogy a folsav, vagy az egerek étrendjének valamely másik eleme segít az agysejteknek ellenállni a beta-amyloid káros hatásaival szemben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: laboratóriumának, kutatócsoportját, állatkísérletek, élelmiszereknek, megbetegedések, idegsejtjeinek, megjelenésének, alultápláltság, felhalmozódása, administration, gyógyszeripari, hippocampusban, feloldhatatlan, transzgenikus, folsavszegény, idegrendszeri, gabonapelyhek, tenyésztették, észrevehetően, szervezetükbe, laboratóriumi, megnövekedett, feltételezése, élelmiszerek, homocisztein, jelentkeznek, neuroscience, felfedezések, problémáktól, agysejteknek, gazdagítását, kísérleteket, fehérjeréteg, kapcsolatban, agysejtekkel, nyilatkozta, folsav kiemelkedő, állatkísérletek segíthetnek, tudósoknak feltárni, magas homocisztein, alacsony folsav-szinttel, másik csoport, emberekben Parkinson-kórt, betegséghez hasonlóan, olyan területe, memóriáért felelős, területet károsítja, kutatók kevesebb, folsavszegény étrendben, tudósok arra, táplálékkal kevés, szervezetükbe juttató, National Institute, Mark Mattson, Neurológiai Laboratóriumának, Drug Administration, Gyógyszeripari Hatóság,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Tóth Ágnes - Szervusz pad  A sors  Facebookon kaptam  Ágai Ágnes – Csendélet  Éretlen vers  Adakozás  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Egy lelki imádság  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Irgalom és ítélet  Facebookon kaptam Krisztinától  Nem számIt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Png csokor  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Jó reggelt, jó napot mindenkin...  Facebookon kaptam  Éretlen vers  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A kételkedés kezelése  Bertolt Brecht -től idézet  Paul David Tripp Április 20  Fekete-erdő desszert  Akarat  Facebookon kaptam  Akarat  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Soha ne kedvezz...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Az igazi szeretetért rendszeri...  Tanuld meg ezt a versemet  Szép estét  Png ház  Nem tudhatod  Fekete István - Akác  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Rátalálsz  Akarat  Neked tudnod kell  Nem tudhatod  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Reménység és erő Krisztustól e...  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Fekete-erdő desszert  képre írva  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Egy hatékony szolga  Hogy lehet megtartani  Szép estét  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  A jó emberek mindig szépek mar...  Albert Einstein gondolata  Facebookon kaptam  Egy maradéktalanul uralt világ  Facebookon kaptam  Png csokor  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Ne kapaszkodj magasabbra,  Facebookon kaptam Krisztinától  Egy lelki imádság  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Png nő  Adakozás  Nevem  Png lepke  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Makszim Gorkij gondolata 
Bejegyzés Címkék
folsav kiemelkedő, állatkísérletek segíthetnek, tudósoknak feltárni, magas homocisztein, alacsony folsav-szinttel, másik csoport, emberekben Parkinson-kórt, betegséghez hasonlóan, olyan területe, memóriáért felelős, területet károsítja, kutatók kevesebb, folsavszegény étrendben, tudósok arra, táplálékkal kevés, szervezetükbe juttató, homocisztein nevű, homocisztein megnövekedett, megfelelő mennyiségű, agyi területnek, folsavban szegény, idegsejtek erre, esetleges ok-okozati, emelkedett homocisztein, homocisztein szintje, betegség velejárója-e, betegség miatti, legújabb kutatások, korosodó emberi, teljes kiőrlésű, szárazbab mind, fontos vitaminnak, gabonából készült, kutatók szerint, élelmiszereknek ezzel, vitaminnal történő, ilyen megbetegedések, kognitív funkciókért, szinte feloldhatatlan, beta-amyloid lerakódása, betegség velejárója, fehérje lerakódása, betegség kulcsa, emberi agysejtekkel, laboratóriumi egerek, beta-amyloid jelentős, felismerés vezette, egerek étrendjének, agysejteknek ellenállni, beta-amyloid káros, laboratóriumának, kutatócsoportját, állatkísérletek, élelmiszereknek, megbetegedések, idegsejtjeinek, megjelenésének, alultápláltság, felhalmozódása, administration, gyógyszeripari, hippocampusban, feloldhatatlan, transzgenikus, folsavszegény, idegrendszeri, gabonapelyhek, tenyésztették, észrevehetően, szervezetükbe, laboratóriumi, megnövekedett, feltételezése, élelmiszerek, homocisztein, jelentkeznek, neuroscience, felfedezések, problémáktól, agysejteknek, gazdagítását, kísérleteket, fehérjeréteg, kapcsolatban, agysejtekkel, nyilatkozta, citromfélék, részesített, neurológiai, helyrehozni, funkciókért, ellentétben, idegsejtjei, betegséghez, gyanakodtak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7507
  • e Hét: 16289
  • e Hónap: 47775
  • e Év: 252476
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.