|
2019-04-01 21:00:21, hétfő
|
|
|
Datolyaszilva - a szervezet számára szükséges anyagok kimeríthetetlen tárháza.
Csodálatosan egyesíti - ,kálium-,magnézium- ,kalcium -,vas-, jód , A-vitamin (béta -karotin ), C , P vitaminokat.
Mik az előnyei? Datolyaszilva feltölti a szervezetet kálium sókkal , melyek olyannyira szükségesek a szív-és érrendszer számára . A datolyaszilva hasznos tápanyagai együttesen erősítik az érfalakat, csökkentve a hipertóniás kockázatokat, és normalizálja a vérnyomást.
A datolyaszilva csodálatos narancssárga színének forrása az A-vitamin (béta-karotin) amely segít a rák megelőzésében. Az A-vitamin a legkedvezőbb hatással van a szemre, és a bőr állapotára.
Ugyanez a karotin gondoskodik a légző rendszerünkről, és megelőzi a hörgő, és tüdőgyulladást. Magas A, és C vitamintartalmának köszönhetően növeli az immunitást, ezzel megvéd bennünket a megfázásos betegségektől.
Világkörüli útjára Kínából indult, és eljutott egészen hazánkig, ahol nagyon kedveli a klímát, és gazdag terméssel hálálja meg a törődést.
Több mint 200 fajtája ismert, Japánban találhatjuk a legnagyobb fajtaválasztékot. Alapvetően megkülönböztetünk, magtalan és magos fajtákat, a csersavtartalmától függően van amelyik már keményen is édes és ehető.
A nálunk termő fajták, és a kereskedelemben árusított gyümölcsök leginkább összehúzzák a szájat, hogy ne csalódjunk benne, türelmesen várjuk meg, amíg néhány napi érlelés után tapintásra puha lesz akkor egy csodálatos aromás mézédes gyümölcsöt ízlelhetünk. Cukortartalma eléri a gyümölcs súlyának negyedét, ezért ha megeszünk két érett hurmát, már nem fenyeget az éhség. A tápláló energiájával együtt teljes értékű vitamin és nyomelem készlethez, és tengernyi élvezethez jutunk.
A mi vidékünkön is megterem, és sok kiskert dísze a csodálatos narancssárga, fényes héjú gyümölcseivel, melyek ősszel színesítik a helyi piac választékát. Október, novemberben szüreteljük, és utóérlelés után válik ehetővé. A fán maradt termések az első fagyok után annyira édesek mint a lekvár.
A fán maradt termések az első fagyok után annyira édesek mint a lekvár, de már nem tarthatóak el hosszú ideig.
Gyümölcsét ősidők óta alkalmazzák Kínában a különböző vese és húgyhólyag betegségeknél. A benne lévő magnézium segít kijuttatni a nátriumsókat szervezetünkből, ezzel tehermentesítve a veséket.
A datolyaszilva levelében és termésében lévő nyomelemeknek (vas) köszönhetően az anémia megelőzésében hasznos.
Napi egy gyümölcs biztosítja az idegek megnyugvásához szükséges magnéziumot, és ezzel biztosítja a nyugodt alvást. A benne lévő fruktóz és glukóz pedig gondoskodik a jó hangulatunkról.
Az összehúzó és baktericid tulajdonságának köszönhetően a kisebb égéseket és sebeket, ha a tiszta gyümölccsel bekenjük gyorsan, begyógyítja, és kellemes hűsítő hatású.
Magas cukortartalma miatt cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása.
Kisgyerekeknek bőrrendellenességek esetén ne adjunk datolyaszilvát!
A vásárlásnál válasszunk minél élénkebb színű gyümölcsöt, a csészelevelei legyenek teljesen szárazak. A fekete foltok és pöttyök a kezdődő romlás jelei.
Hűvös helyen hosszabb ideig tárolható, 0-1 ºC-on 2-3 hónapig eláll. A melegben néhány nap alatt megpuhul, vagyis beérik.
Amikor teljesen puha, félbevágva kikanalazhatjuk, vagy a héját lehúzva fogyasztható. A magas csersavtartalom miatt csak rövid ideig hőkezelhető, különben kicsapódik.
ÉDESSÉG ÉS SALÁTA
A datolyaszilvából nagyszerű desszerteket, salátákat és mártásokat készíthetünk.
Lazán összekeverjük a puha érett hurmát mascarpone krémmel, némi mézzel, néhány csepp citrommal, és rózsavízzel. Ezzel az öntettel harmonizál a zellerszár, alma, és bármilyen zöldsaláta, különösen a cikória.
Datolyaszilva saláta
A félig érett hurmát lehámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, nagyon vékony lilahagyma karikákkal megszórjuk, és egy enyhén sós olíva olajos citromos öntettel meglocsoljuk.
Gyermekkorom kedvence volt a szárított datolyaszilva, annyira különleges az aromája.Sajnos mai napig nem sikerült rátalálni Magyarországon. Szárítva elveszti összehúzó tulajdonságát, és édes-mézes jellege lesz. A szárított datolyaszilva 51-70%-ban cukrokat tartalmaz (fruktóz, glükóz), 0,3-0,85 % közötti az organikus savtartalma, főleg almasav. C vitamint és ásványi sókat tartalmaz. Ezzel az összetétellel a szárított datolyaszilva nagyon hasznos a szellemi munkát végzőknek, gyermekeknek, és időseknek egyaránt. A szárított datolyaszilva a magok eltávolítása után megőrölhető lisztnek, mellyel a sütemények tésztája édesíthető.
A datolyaszilva érett terméséből sűrű szirupot, sört, likőrt főznek az éretlen termésből pedig a japánok fantasztikus szakét készítenek.
Minden gyümölcs 8 magot tartalmaz (kivéve a magtalan fajtákat), melyekben igen magas a hasznos anyagok koncentrációja.
Ki ne dobjuk hanem, serpenyőben, vagy a sütőben megszárítjuk, kávédarálón megőröljük, és ebből 3 teáskanállal 1dl vízben megfőzünk — a kávét helyettesítő italt kapunk, melynek a hatása frissítő, de nem izgat fel, és nem okoz szívdobogást.
Ahogyan nevezik még a datolyaszilvát:
Hurma, kakiszilva (Diospyros kaki), lótusszilva (D.lotus),virginiai szilva (D.virginiana) Saron gyümölcs, persimon.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: fajtaválasztékot, datolyaszilvából, tulajdonságának, kereskedelemben, cukorbetegeknek, szervezetünkből, tehermentesítve, csersavtartalom, kikanalazhatjuk, kimeríthetetlen, datolyaszilvát, kisgyerekeknek, koncentrációja, magyarországon, megnyugvásához, hangulatunkról, tüdőgyulladást, rendszerünkről, datolyaszilva, összekeverjük, betegségeknél, betegségektől, cukortartalma, megelőzésében, nyomelemeknek, csészelevelei, gyümölcseivel, összetétellel, tulajdonságát, csodálatosan, gyermekeknek, fantasztikus, legkedvezőbb, desszerteket, fogyasztható, narancssárga, szervezet számára, szervezetet kálium, szív-és érrendszer, hipertóniás kockázatokat, datolyaszilva csodálatos, legkedvezőbb hatással, karotin gondoskodik, légző rendszerünkről, megfázásos betegségektől, legnagyobb fajtaválasztékot, nálunk termő, kereskedelemben árusított, csodálatos aromás, gyümölcs súlyának, tápláló energiájával, csodálatos narancssárga, Magas, ÉDESSÉG ÉS SALÁTA,
|
|
|
|
szervezet számára, szervezetet kálium, szív-és érrendszer, hipertóniás kockázatokat, datolyaszilva csodálatos, legkedvezőbb hatással, karotin gondoskodik, légző rendszerünkről, megfázásos betegségektől, legnagyobb fajtaválasztékot, nálunk termő, kereskedelemben árusított, csodálatos aromás, gyümölcs súlyának, tápláló energiájával, csodálatos narancssárga, helyi piac, első fagyok, különböző vese, benne lévő, nátriumsókat szervezetünkből, datolyaszilva levelében, anémia megelőzésében, gyümölcs biztosítja, idegek megnyugvásához, nyugodt alvást, kisebb égéseket, tiszta gyümölccsel, vásárlásnál válasszunk, csészelevelei legyenek, fekete foltok, kezdődő romlás, melegben néhány, héját lehúzva, magas csersavtartalom, datolyaszilvából nagyszerű, puha érett, öntettel harmonizál, félig érett, szárított datolyaszilva, organikus savtartalma, szellemi munkát, magok eltávolítása, sütemények tésztája, datolyaszilva érett, éretlen termésből, japánok fantasztikus, magtalan fajtákat, hasznos anyagok, sütőben megszárítjuk, kávét helyettesítő, hatása frissítő, fajtaválasztékot, datolyaszilvából, tulajdonságának, kereskedelemben, cukorbetegeknek, szervezetünkből, tehermentesítve, csersavtartalom, kikanalazhatjuk, kimeríthetetlen, datolyaszilvát, kisgyerekeknek, koncentrációja, magyarországon, megnyugvásához, hangulatunkról, tüdőgyulladást, rendszerünkről, datolyaszilva, összekeverjük, betegségeknél, betegségektől, cukortartalma, megelőzésében, nyomelemeknek, csészelevelei, gyümölcseivel, összetétellel, tulajdonságát, csodálatosan, gyermekeknek, fantasztikus, legkedvezőbb, desszerteket, fogyasztható, narancssárga, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2186
- e Hét: 12300
- e Hónap: 26049
- e Év: 230750
|
|
|