Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Hurma gyógyhatásairól
  2019-04-01 21:00:21, hétfő
 
 



Datolyaszilva - a szervezet számára szükséges anyagok kimeríthetetlen tárháza.
Csodálatosan egyesíti - ,kálium-,magnézium- ,kalcium -,vas-, jód , A-vitamin (béta -karotin ), C , P vitaminokat.

Mik az előnyei? Datolyaszilva feltölti a szervezetet kálium sókkal , melyek olyannyira szükségesek a szív-és érrendszer számára . A datolyaszilva hasznos tápanyagai együttesen erősítik az érfalakat, csökkentve a hipertóniás kockázatokat, és normalizálja a vérnyomást.

A datolyaszilva csodálatos narancssárga színének forrása az A-vitamin (béta-karotin) amely segít a rák megelőzésében. Az A-vitamin a legkedvezőbb hatással van a szemre, és a bőr állapotára.
Ugyanez a karotin gondoskodik a légző rendszerünkről, és megelőzi a hörgő, és tüdőgyulladást. Magas A, és C vitamintartalmának köszönhetően növeli az immunitást, ezzel megvéd bennünket a megfázásos betegségektől.
Világkörüli útjára Kínából indult, és eljutott egészen hazánkig, ahol nagyon kedveli a klímát, és gazdag terméssel hálálja meg a törődést.

Több mint 200 fajtája ismert, Japánban találhatjuk a legnagyobb fajtaválasztékot. Alapvetően megkülönböztetünk, magtalan és magos fajtákat, a csersavtartalmától függően van amelyik már keményen is édes és ehető.
A nálunk termő fajták, és a kereskedelemben árusított gyümölcsök leginkább összehúzzák a szájat, hogy ne csalódjunk benne, türelmesen várjuk meg, amíg néhány napi érlelés után tapintásra puha lesz akkor egy csodálatos aromás mézédes gyümölcsöt ízlelhetünk. Cukortartalma eléri a gyümölcs súlyának negyedét, ezért ha megeszünk két érett hurmát, már nem fenyeget az éhség. A tápláló energiájával együtt teljes értékű vitamin és nyomelem készlethez, és tengernyi élvezethez jutunk.

A mi vidékünkön is megterem, és sok kiskert dísze a csodálatos narancssárga, fényes héjú gyümölcseivel, melyek ősszel színesítik a helyi piac választékát. Október, novemberben szüreteljük, és utóérlelés után válik ehetővé. A fán maradt termések az első fagyok után annyira édesek mint a lekvár.

A fán maradt termések az első fagyok után annyira édesek mint a lekvár, de már nem tarthatóak el hosszú ideig.

Gyümölcsét ősidők óta alkalmazzák Kínában a különböző vese és húgyhólyag betegségeknél. A benne lévő magnézium segít kijuttatni a nátriumsókat szervezetünkből, ezzel tehermentesítve a veséket.

A datolyaszilva levelében és termésében lévő nyomelemeknek (vas) köszönhetően az anémia megelőzésében hasznos.

Napi egy gyümölcs biztosítja az idegek megnyugvásához szükséges magnéziumot, és ezzel biztosítja a nyugodt alvást. A benne lévő fruktóz és glukóz pedig gondoskodik a jó hangulatunkról.

Az összehúzó és baktericid tulajdonságának köszönhetően a kisebb égéseket és sebeket, ha a tiszta gyümölccsel bekenjük gyorsan, begyógyítja, és kellemes hűsítő hatású.

Magas cukortartalma miatt cukorbetegeknek nem ajánlott a fogyasztása.
Kisgyerekeknek bőrrendellenességek esetén ne adjunk datolyaszilvát!

A vásárlásnál válasszunk minél élénkebb színű gyümölcsöt, a csészelevelei legyenek teljesen szárazak. A fekete foltok és pöttyök a kezdődő romlás jelei.
Hűvös helyen hosszabb ideig tárolható, 0-1 ºC-on 2-3 hónapig eláll. A melegben néhány nap alatt megpuhul, vagyis beérik.

Amikor teljesen puha, félbevágva kikanalazhatjuk, vagy a héját lehúzva fogyasztható. A magas csersavtartalom miatt csak rövid ideig hőkezelhető, különben kicsapódik.

ÉDESSÉG ÉS SALÁTA

A datolyaszilvából nagyszerű desszerteket, salátákat és mártásokat készíthetünk.

Lazán összekeverjük a puha érett hurmát mascarpone krémmel, némi mézzel, néhány csepp citrommal, és rózsavízzel. Ezzel az öntettel harmonizál a zellerszár, alma, és bármilyen zöldsaláta, különösen a cikória.

Datolyaszilva saláta
A félig érett hurmát lehámozzuk, vékony szeletekre vágjuk, nagyon vékony lilahagyma karikákkal megszórjuk, és egy enyhén sós olíva olajos citromos öntettel meglocsoljuk.

Gyermekkorom kedvence volt a szárított datolyaszilva, annyira különleges az aromája.Sajnos mai napig nem sikerült rátalálni Magyarországon. Szárítva elveszti összehúzó tulajdonságát, és édes-mézes jellege lesz. A szárított datolyaszilva 51-70%-ban cukrokat tartalmaz (fruktóz, glükóz), 0,3-0,85 % közötti az organikus savtartalma, főleg almasav. C vitamint és ásványi sókat tartalmaz. Ezzel az összetétellel a szárított datolyaszilva nagyon hasznos a szellemi munkát végzőknek, gyermekeknek, és időseknek egyaránt. A szárított datolyaszilva a magok eltávolítása után megőrölhető lisztnek, mellyel a sütemények tésztája édesíthető.

A datolyaszilva érett terméséből sűrű szirupot, sört, likőrt főznek az éretlen termésből pedig a japánok fantasztikus szakét készítenek.

Minden gyümölcs 8 magot tartalmaz (kivéve a magtalan fajtákat), melyekben igen magas a hasznos anyagok koncentrációja.
Ki ne dobjuk hanem, serpenyőben, vagy a sütőben megszárítjuk, kávédarálón megőröljük, és ebből 3 teáskanállal 1dl vízben megfőzünk — a kávét helyettesítő italt kapunk, melynek a hatása frissítő, de nem izgat fel, és nem okoz szívdobogást.

Ahogyan nevezik még a datolyaszilvát:

Hurma, kakiszilva (Diospyros kaki), lótusszilva (D.lotus),virginiai szilva (D.virginiana) Saron gyümölcs, persimon.

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: fajtaválasztékot, datolyaszilvából, tulajdonságának, kereskedelemben, cukorbetegeknek, szervezetünkből, tehermentesítve, csersavtartalom, kikanalazhatjuk, kimeríthetetlen, datolyaszilvát, kisgyerekeknek, koncentrációja, magyarországon, megnyugvásához, hangulatunkról, tüdőgyulladást, rendszerünkről, datolyaszilva, összekeverjük, betegségeknél, betegségektől, cukortartalma, megelőzésében, nyomelemeknek, csészelevelei, gyümölcseivel, összetétellel, tulajdonságát, csodálatosan, gyermekeknek, fantasztikus, legkedvezőbb, desszerteket, fogyasztható, narancssárga, szervezet számára, szervezetet kálium, szív-és érrendszer, hipertóniás kockázatokat, datolyaszilva csodálatos, legkedvezőbb hatással, karotin gondoskodik, légző rendszerünkről, megfázásos betegségektől, legnagyobb fajtaválasztékot, nálunk termő, kereskedelemben árusított, csodálatos aromás, gyümölcs súlyának, tápláló energiájával, csodálatos narancssárga, Magas, ÉDESSÉG ÉS SALÁTA,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  jó reggelt  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Facebookon kaptam  Walter Chrysler mondta  Facebookon kaptam  39 ígéret  Paul David Tripp Április 13  Egy párkányon  Sík Sándor - Ha jő a perc  A pitypang legendája  Emlékezz  Horváth Szilvia tollából  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jázmin  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Alvó cicák  Dóró Sándor: Embernek maradni  Jó éjszakát  Egy gondolat  Egy gondolat  Csend  Csend  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Horváth Szilvia tollából  Tavaszi este  Nevelőszülőkhöz adták,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Egy tavasz  képre írva  Jó nap volt  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A sorsod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívek  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Alvó cica  Robert Merle tollából  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Szabó T. Anna - Pitypang  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Alvó cicák  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  A pitypang legendája  Csend  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nevelőszülőkhöz adták,  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Eduardo Sacheri gondolata  ajándék, mellyel meglepem  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Emlékezz  Facebookon kaptam  Különleges  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
szervezet számára, szervezetet kálium, szív-és érrendszer, hipertóniás kockázatokat, datolyaszilva csodálatos, legkedvezőbb hatással, karotin gondoskodik, légző rendszerünkről, megfázásos betegségektől, legnagyobb fajtaválasztékot, nálunk termő, kereskedelemben árusított, csodálatos aromás, gyümölcs súlyának, tápláló energiájával, csodálatos narancssárga, helyi piac, első fagyok, különböző vese, benne lévő, nátriumsókat szervezetünkből, datolyaszilva levelében, anémia megelőzésében, gyümölcs biztosítja, idegek megnyugvásához, nyugodt alvást, kisebb égéseket, tiszta gyümölccsel, vásárlásnál válasszunk, csészelevelei legyenek, fekete foltok, kezdődő romlás, melegben néhány, héját lehúzva, magas csersavtartalom, datolyaszilvából nagyszerű, puha érett, öntettel harmonizál, félig érett, szárított datolyaszilva, organikus savtartalma, szellemi munkát, magok eltávolítása, sütemények tésztája, datolyaszilva érett, éretlen termésből, japánok fantasztikus, magtalan fajtákat, hasznos anyagok, sütőben megszárítjuk, kávét helyettesítő, hatása frissítő, fajtaválasztékot, datolyaszilvából, tulajdonságának, kereskedelemben, cukorbetegeknek, szervezetünkből, tehermentesítve, csersavtartalom, kikanalazhatjuk, kimeríthetetlen, datolyaszilvát, kisgyerekeknek, koncentrációja, magyarországon, megnyugvásához, hangulatunkról, tüdőgyulladást, rendszerünkről, datolyaszilva, összekeverjük, betegségeknél, betegségektől, cukortartalma, megelőzésében, nyomelemeknek, csészelevelei, gyümölcseivel, összetétellel, tulajdonságát, csodálatosan, gyermekeknek, fantasztikus, legkedvezőbb, desszerteket, fogyasztható, narancssárga, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2186
  • e Hét: 12300
  • e Hónap: 26049
  • e Év: 230750
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.