|
2019-04-01 22:14:55, hétfő
|
|
|
A vörös lencse rendelkezik a lencsefélék minden pozitívumával, a hántoláskor megszabadítják a nehezen emészthető héjtól, és a rostanyag tartalma kevesebb lesz mint a teljes barna vagy zöld. lencsének. Főzés előtt nem kell beáztatni, és sokkal gyorsabban megfő, mint más hüvelyesek.
A lencsefélék közül a legkönnyebben tudjuk emészteni, és próbálkozhat vele az is aki egyébként nem fogyaszt babféléket a gázképző tulajdonsága miatt. Különösen, ha a belőle készült ételt gazdagon fűszerezzük az emésztést elősegítő római köménnyel, fekete mustármaggal, korianderrel, kurkumával.
A jól megfőzött lencse, javítja az anyagcserét, növeli az immunitást, és normalizálja a nemi és vizeletkiválasztó rendszer működését.
Egy átlagos adag lencseételben szinte az egész napi szükséges folsav mennyiséget megkapjuk.
Kevesebb a zsírtartalma mint például a borsónak, viszont tartalmaz omega-3 és omega 6 zsírsavakat.
A lencse oldékony rostokat tartalmaz, ezáltal javítja az emésztést, és segít a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében.
Tápláló tulajdonságait tekintve a lencse kiválthatja a kenyérféléket, gabonaféléket, és jelentős mértékben a húsféléket.
A lencse, mint minden babféle kiemelkedően gazdag nyomelemekben, különösen magnéziumban, amely elengedhetetlen a teljes értékű szívműködéshez, és az idegrendszer működéséhez. Magas a vastartalma, viszont ahhoz, hogy ez jól felszívódjon a szervezetben, a lencseételeket feltétlenül C vitaminban gazdag friss zöldségekből készült salátákkal együtt tálaljuk. Ez lehet paprika, paradicsom, friss zöld leveles zöldségek, télen kínai kel, rukkola, és más fagytűrő zöldségek. Megszórhatjuk a lencseétel tetejét tálalás előtt nagy csomó korianderzölddel, vagy petrezselyemzölddel.
A lencse gazdag olyan mikroelemekben, mint kalcium, kálium, foszfor, vas, mangán, réz, bór, jód, kobalt, cink.
A lencse nagyszerű forrása a triptofán nevű aminosavnak, amely a szervezetben szerotoninná alakul. Mint ismeretes a szerotonin hiány pedig depresszióhoz, nyugtalansághoz, lehangoltsághoz vezet, különösen a naphiányos téli időszakban.
A szerotonin szintet növelhetjük a barnarizzsel, a legelérhetőbb triptofán forrással, és ugyanúgy a lencsével, illetve mindkettőt együtt tartalmazó ételekkel.
A lencse a mellrák megelőzését segítő isoflavonokat tartalmaz. Az isoflavon teljes mértékben megmarad a főzés után is.
A római korban már ismeretes volt, hogy a rendszeres lencse fogyasztás, az embert nyugodttá és türelmessé teszi.
A kínai orvoslás szerint a lencse melegítő tulajdonságokkal rendelkezik, és különösen ha szintén melegítő fűszerekkel készítjük el akkor még növeljük eme tulajdonságát. Ezért a lencse és a belőle készült leves nagyon megfelelő táplálék a téli hideg időszakban.
Ajánlom mindig legyen vörös lencse az élelmiszertartalékaink között, hiszen nagyszerű fehérjeforrás, különösen rizzsel együtt már teljesértékű ételt alkot, és nagyon gyorsan megfő. Elegendő akár 20-30 perc és már ehetjük is a gőzölgő illatos piros lencse levest. Adhatunk hozzá különböző zöldségeket, az arab konyha általában együtt főzi, az indiai vagy együtt főzi vele, vagy olajban (ghíben) megsüti és utána teszi a levesbe. Nagyon jól illik hozzá a sárgarépa és a sütőtök.
Konyhai előkészítés
A vörös lencsét főzés előtt nem kell beáztatni, csak válogassuk át, mert kis kövek rossz szemek, magok lehetnek benne, majd többször váltott vízben mossuk meg. Általában vízben főzzük meg. Ilyenkor a forrás után a tetején keletkező habot távolítsuk el. A főzés során "kifakul", azaz elveszti szép élénk narancsszínét.
A piros lencse teljesen megfő 30-40 perces főzéssel, és így is több mint felét megőrzi a hasznos vitaminoknak, és nyomelemeknek.
Egyiptomi piros lencse leves
1 csésze piros lencse
1-2 sárgarépa
1 paradicsom
1 hagyma
(1 burgonya)
negyed teáskanál római kömény
A hozzávalókat felöntjük vízzel. Ha sűrű kásaszerű ételt szeretnénk, akkor a víz csak kétujjnyira fedje a lábos tartalmát. Ha hígabb levest szeretnénk, akkor több vizet adjunk hozzá már a főzés elején.
Ha utólag öntjük fel, azaz hígítjuk a levest, az ízek is felhígulnak!
Puhára főzzük 25-30 perc alatt, és mixerrel pürésítjük.
Indiai dhal piros lencséből
Dhalnak nevezik a hántolt lencsét, borsót, babot, és ugyanígy nevezik a belőlük készült ételt. A dhalt leginkább egy sűrű leveshez hasonlíthatjuk. Zöldséges ételekkel, rizzsel, valamilyen lepénykenyérrel együtt fogyasztják. Így együtt teljesértékű tápláléka a védikus konyhának.
1 csésze piros lencse
2 l víz
1 evőkanál ghí vagy vaj
2 db babérlevél
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál kurkuma
1 teáskanál őrölt koriander
1 teáskanál friss gyömbér lereszelve
1 kis chili paprika
3 paradicsom meghámozva apróra vágva (elhagyható)
2 közepes sárgarépa, lereszelve
2 evőkanál citromlé
2 evőkanál koriander zöldje, vagy petrezselyemzöldje
1 teáskanál só
Vízben feltesszük a piros lencsét főni, amikor már nem keletkezik hab a tetején hozzáadjuk a sárgarépát, és 30 percig főzzük.
Egy kis serpenyőben felmelegítjük a ghít, vagy a vajat, és a felsorolás sorrendjében beletesszük a fűszereket. Kevergetve 20 másodpercig pirítjuk és a leveshez öntjük. Már lefedve összeforraljuk, és néhány percig még főzzük. Tálalás előtt sózzuk, hozzáadjuk a citromlevet, és az összevágott zöldet.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Gyógyító táplálékok |
|
Címkék: korianderzölddel, tulajdonságokkal, nyugtalansághoz, lehangoltsághoz, elengedhetetlen, lepénykenyérrel, szívműködéshez, kialakulásának, lencseételeket, megszabadítják, összeforraljuk, hasonlíthatjuk, tulajdonságait, mikroelemekben, tulajdonságát, kenyérféléket, nyomelemekben, megszórhatjuk, nyomelemeknek, lencseételben, narancsszínét, fehérjeforrás, legkönnyebben, megelőzésében, gabonaféléket, depresszióhoz, legelérhetőbb, felmelegítjük, isoflavonokat, pozitívumával, vitaminoknak, zöldségekből, zsírtartalma, szervezetben, teljesértékű, barnarizzsel, vörös lencse, lencsefélék minden, hántoláskor megszabadítják, nehezen emészthető, rostanyag tartalma, teljes barna, lencsefélék közül, legkönnyebben tudjuk, gázképző tulajdonsága, belőle készült, emésztést elősegítő, átlagos adag, egész napi, zsírtartalma mint, lencse oldékony, vastagbélrák kialakulásának,
|
|
|
|
vörös lencse, lencsefélék minden, hántoláskor megszabadítják, nehezen emészthető, rostanyag tartalma, teljes barna, lencsefélék közül, legkönnyebben tudjuk, gázképző tulajdonsága, belőle készült, emésztést elősegítő, átlagos adag, egész napi, zsírtartalma mint, lencse oldékony, vastagbélrák kialakulásának, lencse kiválthatja, teljes értékű, idegrendszer működéséhez, lencseételeket feltétlenül, lencseétel tetejét, lencse gazdag, lencse nagyszerű, triptofán nevű, szervezetben szerotoninná, szerotonin hiány, naphiányos téli, szerotonin szintet, legelérhetőbb triptofán, mellrák megelőzését, isoflavon teljes, főzés után, római korban, rendszeres lencse, embert nyugodttá, kínai orvoslás, lencse melegítő, téli hideg, gőzölgő illatos, arab konyha, vörös lencsét, forrás után, tetején keletkező, főzés során, piros lencse, hasznos vitaminoknak, hozzávalókat felöntjük, lábos tartalmát, főzés elején, hántolt lencsét, belőlük készült, dhalt leginkább, sűrű leveshez, védikus konyhának, piros lencsét, tetején hozzáadjuk, felsorolás sorrendjében, leveshez öntjük, összevágott zöldet, korianderzölddel, tulajdonságokkal, nyugtalansághoz, lehangoltsághoz, elengedhetetlen, lepénykenyérrel, szívműködéshez, kialakulásának, lencseételeket, megszabadítják, összeforraljuk, hasonlíthatjuk, tulajdonságait, mikroelemekben, tulajdonságát, kenyérféléket, nyomelemekben, megszórhatjuk, nyomelemeknek, lencseételben, narancsszínét, fehérjeforrás, legkönnyebben, megelőzésében, gabonaféléket, depresszióhoz, legelérhetőbb, felmelegítjük, isoflavonokat, pozitívumával, vitaminoknak, zöldségekből, zsírtartalma, szervezetben, teljesértékű, barnarizzsel, normalizálja, korianderrel, hozzávalókat, szerotoninná, tulajdonsága, próbálkozhat, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 175
- e Hét: 10289
- e Hónap: 24038
- e Év: 228739
|
|
|