Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Zellerzöld gyógyhatásairól
  2019-04-02 14:26:10, kedd
 
 



A szárzellernek elsősorban levélszárait használjuk, melyek zsengék és ropogósak. Ha földdel takarják a termesztés során, világosabb lesz a színe - ez a halványítás, innen ered a neve is. Íze friss, kissé borsos zamatú. B1, B2, C vitamint és sok ásványi sót - káliumot, kalciumot, foszfort, vasat - tartalmaz. Kalória tartalma alacsony, fogyókúrázóknak nagyon ajánlott. A néphit szerint fiatalító hatású.

A zellernek főként a gyökerét szokták fogyasztani levesbe, vagy párolt zöldségként. Kiváló lúgosító hatása van (nyersen). Gyökerénél a szárzeller része még értékesebb, hisz tápanyagokban sokkal gazdagabb, mint a gumó. Hozzáférhetősége szinte egész évben biztosított, ezért télen is az egyik legstabilabb tápanyagforrásunk.

Mit tartalmaz a zellerzöld?

A szárzeller C-vitamin tartalma magas, 100 grammjában akár 30-50 mg C-vitamin is található. Alacsony kalóriatartalmú 100gramm/10kcal. A zeller nagy értéke a sok szerves nátrium, de megtalálható benne a kalcium, a foszfor, a vas, a magnézium, a kálium, szilícium és néhány nyomelem is. A levele illóolajakat tartalmaz (limonént, szelinént, alkil-ftalidokat), furokumarinokat és flavonoidokat.

A metélő zeller lombja ásványi sókban és éterikus olajokban egyaránt gazdag. Külsőre eltér a másik két zellertől, de aki gumós vagy halványított zellert termeszt, annak az a levélszükségletét is biztosítja.

Mi mindenre jó a zellerzöld?

- A zellerzöld olyan tápanyagokat tartalmaz, amik segítik kordában tartani a szervezet sav-bázis egyensúlyát és segítenek megakadályozni a test elsavasodását.

- Mivel B vitaminban gazdag, idegerősítő hatású. Segít lenyugodni szorongás vagy pánikroham esetén, mivel olyan orvosi tulajdonsággal rendelkezik, ami természetes nyugtatóvá teszi.

- Izzasztó és méregtelenítő hatású.

- A zellerzöld serkentőleg hat a veseműködésre.

- Rostokban dús, segíti az emésztést. Emésztési panaszok, étvágytalanság esetén is gyakran alkalmazzák. Jót tesz a gyomornak, a lépnek és a hasnyálmirigynek

- Hűti a máj és a gyomor belső melegét, amely rendszerint fejfájásban, nem utolsósorban pedig mértéktelen étvágyban nyilvánul meg.

- A növény hatóanyagai révén erősíti az immunrendszert.

- Az étkezések között fogyasztott nyers zellerszár szabályozza az étvágyat, emellett az evés lelassítására, az alaposabb rágás érdekében is célszerű zellerszárat ropogtatni az egyes fogások mellé.

- A zellerszár továbbá azon kevés zöldségek egyike, amelyeket gyümölccsel is bátran fogyasztható, ugyanis ebben az esetben nem terheli meg az emésztést, és nem okoz erjedési folyamatokat a két különféle táplálék együttes hatása. Ezért kiváló adalék a gyümölcs alapú zöldturmixokba!

- A zellerzöldlé magában vagy citromlével keverve hasznos diabétesz esetén is, segít szabályozni a vércukorszintet, ugyanakkor a savtúltengést is megszünteti.

- A rendkívül sok szilíciumot tartalmazó zellerszár hozzájárul az ízületek, az ütőerek és a kötőszövetek megújulásához, emellett megszünteti az emésztőrendszerben zajló erjedési folyamatokat, illetve a vér savasságát, mely rendszerint gyulladást vált ki a szövetekben. Érdemes elfogyasztani mindennap legalább egy zellernyi szárat vagy egy pohár tisztított vízzel hígított zellerlevet.

- A zeller friss levele és szára egyensúlyba hozza a petefészek és mellékvese funkcióit

- Menstruációs fájdalmak és görcsök esetén naponta ajánlott meginni 10 kanál zellerzöld levet (amit turmixgéppel turmixolunk össze)

- Tisztítókúra idején a kipréselt levét igyuk. Segít a fogyásban.

- Természetes módon csökkenti a gyulladást a szervezetben, ha asztmában szenved, aknéval, a bél gyulladásos problémáival vagy idült izületi gyulladással küzd.

Tisztítókúra idején a kipréselt levét igyuk!

Hogyan fogyasszuk a zellerzöldet?

A zellerzöld és a zellermag hatékonyabb afrodiziákum mint a gumója.

Frigiditásra, impotenciára: - naponta 0,5 - 1dl zellerlevél és zellermag bort kell elfogyasztani amit a következő recept szerint fogunk elkészíteni:

Zellerzöld bor: 1literes csavaros tetejű üveget megtöltünk ¾ részig összeaprított friss zellerszárral, zellerlevéllel és 5 kanál zellermaggal, majd fehér borral teleöntjük az üveget. 2 hétig érlelődni hagyjuk hűvös helyen majd leszűrjük és a kivonatot áttöltjük egy másik üvegbe. Ezt a kivonatot általában éhgyomorra kell bevenni, két órával evés után, vagy 15-30 perccel aktus előtt. Igen gyors és hatásos afrodiziákum úgy nők, mint férfiak részére is. Ha pedig hosszútávú eredményt akarunk elérni ezen a téren, akkor jól tesszük ha beiktatjuk a mindennapi étrendünkbe a zellerszár/levél salátát, friss kicsavart levét, vagy a zellermag port (napi 2gr.). A zeller levél, szár és mag csodálatosan serkentik és beindítják a petefészek és gonádok működését.

Zellerzöldlé: Zellerlevet készíthetünk úgy friss levélből, mint szárított zellerlevélporból. Apróra vágunk 1 marék friss zellerlevelet, hozzáadunk 4 evőkanál vizet és a turmixgéppel összeturmixoljuk. 15 percet állni hagyjuk, majd 4 órán belül kicsi adagokban elfogyasztjuk. Ha kellemesebb italt akarunk belőle készíteni összekeverhetjük paradicsomlével vagy muroklével.

A zellerzöldnek fiatalító hatása van

A zellerlevél képes megállítani sejtszinten a szervezet oxidációs folyamatait. Magelőzi és visszafordítja az öregedési folyamatokat. Erre a célra a legjobb megoldás ha mindennap beiktatjuk az étrendünkbe a zellerlevelet akár friss, akár por formában (napi 50gr-ot). A zellerlevelet beletehetjük salátákba is, ha pedig növelni akarjuk a hatását, akkor legalább 3 hónapig jó lenne a kúra alatt vegetáriánus étrendet beiktatni.

A zellerzöld a szív és érrendszer védőőre

A kínai népgyógyászatban évezredek óta használják a zellerzöld levet, mint egy hatásos vérnyomáscsökkentő és infarktusmegelőző szert. Ehhez egy egyszerű receptet alkalmaznak amit zellerzöldlé és méz keverékéből készítenek 1:1 arányban. Ebből a keverékből naponta 3x5 kanállal kell bevenni legalább egy hónapon keresztül. Tanulmányok igazolták, hogy 6 hét után az alanyok többségének a vérnyomása 12-15%-al csökkent. Ezt az eredményt értágító és vizelethajtó tulajdonságainak köszönheti.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: összeturmixoljuk, hasnyálmirigynek, összekeverhetjük, tulajdonságainak, hozzáférhetősége, népgyógyászatban, fogyókúrázóknak, paradicsomlével, kalóriatartalmú, furokumarinokat, vércukorszintet, visszafordítja, zellerlevéllel, étvágytalanság, zöldturmixokba, megakadályozni, immunrendszert, tulajdonsággal, összeaprított, tápanyagokban, zellerlevelet, elfogyasztani, méregtelenítő, elfogyasztjuk, veseműködésre, elsavasodását, flavonoidokat, zellerszárral, szárzellernek, savtúltengést, megújulásához, zellerzöldnek, lelassítására, folyamatokat, zellerszárat, turmixgéppel, szárzellernek elsősorban, termesztés során, néphit szerint, zellernek főként, gyökerét szokták, szárzeller része, egyik legstabilabb, szárzeller C-vitamin, zeller nagy, levele illóolajakat, metélő zeller, zellerzöld olyan, szervezet sav-bázis, test elsavasodását, zellerzöld serkentőleg, gyomor belső, Mivel,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Vito Giaquinto gondolata  Emlékezz  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Alvó cicák  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Segíts neki dicsérni Téged  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Nevelőszülőkhöz adták,  Magamnak  Nem kell hozzá fürdőruhás  Jánosházy György: Fogd a kezem  Szép estét kedves látogatóimna...  Megígért békesség  Önmaga ellenére  Esterházy Péterre emlékezünk  Előfordul, hogy  Paul Éluard - És egy mosoly  Magamnak  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  IGEN így  Ma van a magyar költészet napj...  Egy gondolat  Szép estét  Az ember  Baranyi Ferenc - N i n c s  A Magyar Költészet napja alkal...  Csend  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Előfordul, hogy  Annyira tisztelem a szabadságo...  Az ember emlékekből áll  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Borzasztó  Megígért békesség  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  A pitypang legendája  39 ígéret  képre írva  Facebookon kaptam  képre írva  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Az ember  Vito Giaquinto gondolata  Esterházy Péterre emlékezünk  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Sík Sándor - Ha jő a perc  Dóró Sándor: Embernek maradni  Különleges  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reményik Sándor: Pierrot &...  Paul David Tripp Április 14  Otthon  Vidámság  Jó éjszakát  39 ígéret  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  IGEN így  Magyar költészet napja  Szép estét kedves látogatóimna...  Walter Chrysler mondta  Otthon  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Egy gondolat  Jó éjszakát  Facebookon kaptam Krisztinától 
Bejegyzés Címkék
szárzellernek elsősorban, termesztés során, néphit szerint, zellernek főként, gyökerét szokták, szárzeller része, egyik legstabilabb, szárzeller C-vitamin, zeller nagy, levele illóolajakat, metélő zeller, zellerzöld olyan, szervezet sav-bázis, test elsavasodását, zellerzöld serkentőleg, gyomor belső, növény hatóanyagai, étkezések között, evés lelassítására, alaposabb rágás, egyes fogások, zellerszár továbbá, gyümölcs alapú, zellerzöldlé magában, kötőszövetek megújulásához, zellernyi szárat, pohár tisztított, zeller friss, kipréselt levét, zellermag hatékonyabb, következő recept, kivonatot áttöltjük, másik üvegbe, kivonatot általában, mindennapi étrendünkbe, zellermag port, zeller levél, turmixgéppel összeturmixoljuk, zellerzöldnek fiatalító, zellerlevél képes, szervezet oxidációs, öregedési folyamatokat, legjobb megoldás, zellerlevelet akár, zellerlevelet beletehetjük, kúra alatt, kínai népgyógyászatban, zellerzöld levet, egyszerű receptet, keverékből naponta, hónapon keresztül, alanyok többségének, vérnyomása 12-15%-al, eredményt értágító, összeturmixoljuk, hasnyálmirigynek, összekeverhetjük, tulajdonságainak, hozzáférhetősége, népgyógyászatban, fogyókúrázóknak, paradicsomlével, kalóriatartalmú, furokumarinokat, vércukorszintet, visszafordítja, zellerlevéllel, étvágytalanság, zöldturmixokba, megakadályozni, immunrendszert, tulajdonsággal, összeaprított, tápanyagokban, zellerlevelet, elfogyasztani, méregtelenítő, elfogyasztjuk, veseműködésre, elsavasodását, flavonoidokat, zellerszárral, szárzellernek, savtúltengést, megújulásához, zellerzöldnek, lelassítására, folyamatokat, zellerszárat, turmixgéppel, készíthetünk, vegetáriánus, beletehetjük, csodálatosan, legstabilabb, tápanyagokat, afrodiziákum, menstruációs, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3170
  • e Hét: 13284
  • e Hónap: 27033
  • e Év: 231734
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.