Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A fekete retek gyógyhatásairól
  2019-05-09 22:37:01, csütörtök
 
 



A fekete retket a népi gyógyászat, fertőzések ellen, emésztés elősegítésére, álmatlanság gyógyítására, tüdőbaj orvoslására, pestis, csúz, valamint skorpiócsípés semlegesítésére használta. Köhögés elleni csodaszerként is nagyon elterjedt, nagyanyáink a tetejét levágták, a belsejét kikaparták, mézet öntöttek bele, majd a keletkező levet ki kanalazták.

A fekete retek (Raphanus sativus var. nigra=fekete) a Keresztesvirágúak családjának tagja, közelebbi rokonai a mustár, repce, káposzta és egyéb retek fajták. Európában Bajorföldön termesztenek belőle a legtöbbet. A vékonyra szeletelt, sózott zöldség évszázadokon át a bajorok mindennapos téli eledele volt, amely a szűkös és mostoha évszakban segített megőrizni az emberek egészségét. A fekete retket ma már hazánkban is egyre több helyen termesztik, és a népi gyógyászat terén is újra előtérbe kerül.

Mit tartalmaz a fekete retek?
A fekete retek vitamintartalma többnyire háromszorosa a fehér vagy piros fajtáknak. A retek legnagyobb értéke a benne lévő kén, nagyon magas a C Vitamin tartalma (100gr-ban 20-25 mg van), amely erősíti az ellenálló képességet, valamint sok B1, B2 vitamint, káliumot, kálciumot, magnéziumot, foszfort, niacint, vasat és jódot tartalmaz. A friss gyökér fontos hatóanyagai a mustárolaj-glikozidok, raphanol és raphanin nevű illóolajok, és bőven tartalmaz antioxidáns hatású vegyületeket is (aszkorbinsav, tocoferol, karotenoid és polifenolos komponensek). Minél több mustárolaj található benne, annál jobb az íze és egyben gyógyereje is.

A fekete retek gyógyhatásai
A nyers fekete retek leve olyan anyagokat tartalmaz, ami elősegíti a májban az epe termelését és annak gyors kiválasztását, így nagyobb mennyiségű, hígabb epe termelődik, ami gátolja a kőképződést.

Természetgyógyászok szerint különösen esti fogyasztása jó hatású a légutak tisztulására, epekő ellen, kicsavart leve pedig különböző reumás bántalmak enyhítésére. Úgy vélik jótékonyan hat az agyműködésre, vérkeringési zavarok megelőzésére és koleszterin-szint csökkentésére is alkalmazható.

- A népi gyógyászatban a sózott retek nedvét szeplő elleni szerként használták, de meggyőződéssel fogyasztották cukorbetegség és potenciazavarok esetén is.

- Jól lehet alkalmazni fogyókúrákban mivel nagyon magas a rost és alacsony az energia tartalma (100gramban csak 15 Kcal található).

- Serkenti az epetermelést éppúgy, mint a bélmozgást, és vizelethajtó hatása is van. A fekete retek az epekiválasztás elősegítése által az epehomok és az epekő képződését gátolja. Minden epeműködési rendellenességet gyógyíthatunk vele, még az epegyulladást is.

- A retek kíválóan alkalmas felső légutak hurutjainak a gyógyítására, amelyet már az ókori görög-római orvosok is leírtak. Éppen ebben az influenzás, megfázásos időszakban tud nagyon hasznos lenni.

- Mivel a retek erőteljesen bázisképző, a test túlsavasodása ellen is jó hatással van.

- Stabilizálja a vérnyomást

- Megelőzi és gyógyítja a bőrbetegségeket

- Megelőzi és gyógyítja az izületi gyulladást, reumát, köszvényt

- Daganatellenes hatása is ismert

- Tavasszal kialakult virágpor-allergiák tüneteire is sikeresen használják

- Csökkenti a koleszterinszintet és a vérzsír szintet

- Felhasználhatjuk nyersen salátákhoz, de párolhatjuk más zöldséggel is az egész növényt. Pároláshoz, centrifugázáshoz és más esetben is az egész növényt használjuk, mert a felső része is gyógyhatású magas klorofil tartalma miatt. Általában kalcium és más ásványok is előfordulnak e növények zöld részében.

Hogyan alkalmazzuk?
Mézes retekkúra:
Reszeljünk le 1 nagyobb fekete retket és a levét gézrétegeken keresztül nyomjuk ki, majd mézzel 1:1 arányban alaposan keverjük össze.

Fogyasztás: az 1. és 2. napon 1/4 pohárral, a következő két napon 1/2 pohárral, az 5. és 6. napon 3/4 pohárral, míg a 7. és 8. napon 1 pohárral naponta. Ezután még 2 hétig 1 egész pohár mézes levet igyunk mindennap. 2 hetes pihenés következik, majd kezdjük elölről az egész kúrát.

Évekig fogyasztható a mézes reteklé, de csakis a fenti “recept" szerint, mivel a szervezet csak fokozatosan képes a hatásához hozzászokni.

Reteklé kúra
A retek nedvét frissen kell elkészíteni (a gumót meg kell hámozni, feldarabolni vagy lereszelni, utána kipréselni), majd néhány órán át hűvös helyen tárolni, ezalatt jórészt elveszíti maró ízét.

1 közepes retekből mintegy 1/4 l nedv nyerhető ki. Hatását hosszabb időn keresztül fejti ki, ezért alkalmazását kúraszerűen ajánlják.

A retekkúra elsősorban epeúti megbetegedések esetén lehet hasznos, az erre hajlamosaknak évente 2-3 alkalommal 1 hónapon át célszerű megtartani.

Kezdetben naponta 0,5-1 dl friss reteknedvet kell meginni éhgyomorra, majd 3-4 nap után fokozatosan 3-4 dl-ig lehet emelni az adagot, amit 4 részletben kell meginni a nap folyamán.

A kúra végén fokozatosan ismét 0,5-1 dl-re kell csökkenteni a napi mennyiséget.

Mézes reteklé légúti panaszokra, köhögésre:

1 nagy fekete retket meghámozunk, majd lereszeljük és 3 evőkanál mézzel összekeverjük. 10 órát állni hagyjuk, majd kinyomkodjuk. Az így kapott levet egész napra elosztva kanalanként bevesszük.

Köhögés ellen kivájják a retek közepét, mézzel, vagy cukorral megtöltik a kivájt részt, amely így levet ereszt, és ezt adagolják kávéskanálnyi mennyiségben naponta a betegnek, torokfájásra, megfázásra és köhögésre.

Fontos!
Gyomorhurut és gyomorfekély esetén, továbbá meglévő epekő vagy epehomok illetve epeutak elzáródása esetén ne fogyasszunk fekete retket!

Fontos : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: rendellenességet, centrifugázáshoz, felhasználhatjuk, semlegesítésére, bőrbetegségeket, vitamintartalma, potenciazavarok, meggyőződéssel, megbetegedések, epekiválasztás, daganatellenes, epegyulladást, csodaszerként, összekeverjük, cukorbetegség, fogyasztották, csökkentésére, kávéskanálnyi, hajlamosaknak, gyógyászatban, túlsavasodása, gyógyíthatunk, elősegítésére, skorpiócsípés, kiválasztását, fogyókúrákban, epetermelést, vizelethajtó, termesztenek, gyomorfekély, vegyületeket, aszkorbinsav, gyógyhatásai, torokfájásra, alkalmazását, mennyiségben, fekete retket, népi gyógyászat, tetejét levágták, belsejét kikaparták, keletkező levet, fekete retek, vékonyra szeletelt, bajorok mindennapos, emberek egészségét, fehér vagy, retek legnagyobb, benne lévő, ellenálló képességet, friss gyökér, nyers fekete, légutak tisztulására, Európában Bajorföldön,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Töröld le  Gebhardt Nóra versei II.  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Alvó cica  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Bársony székben  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam Krisztina b...  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jan Twardowski - Siessünk  Az ember emlékekből áll  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Kertem  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Paul David Tripp Április 15  Alvó cicák  jó reggelt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Jó éjszakát  képre írva  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  jó reggelt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul Éluard - És egy mosoly  Szép estét  képre írva  Már Gárdonyi Géza is méltatta  A Magyar Költészet napja alkal...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Jó éjszakát  Hamvas Béla  Robert Merle tollából  A sorsod  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Magyar költészet napja  Horváth Szilvia tollából  Jan Twardowski - Siessünk  Segíts neki dicsérni Téged  Esterházy Péterre emlékezünk  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Nem kell hozzá fürdőruhás  IGEN így  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az ember  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Gebhardt Nóra versei II.  Paul David Tripp Április 12  Szép estét kedves látogatóimn...  Jan Twardowski - Siessünk  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csend  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Isten hűségének mértéke  Hogyan válunk hűségesekké?  Bársony székben  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
fekete retket, népi gyógyászat, tetejét levágták, belsejét kikaparták, keletkező levet, fekete retek, vékonyra szeletelt, bajorok mindennapos, emberek egészségét, fehér vagy, retek legnagyobb, benne lévő, ellenálló képességet, friss gyökér, nyers fekete, légutak tisztulására, népi gyógyászatban, sózott retek, energia tartalma, epetermelést éppúgy, epekiválasztás elősegítése, epekő képződését, retek kíválóan, ókori görög-római, retek erőteljesen, test túlsavasodása, izületi gyulladást, vérzsír szintet, egész növényt, felső része, levét gézrétegeken, egész kúrát, mézes reteklé, fenti &#8220, szervezet csak, hatásához hozzászokni, retek nedvét, retekkúra elsősorban, erre hajlamosaknak, kúra végén, napi mennyiséget, retek közepét, kivájt részt, rendellenességet, centrifugázáshoz, felhasználhatjuk, semlegesítésére, bőrbetegségeket, vitamintartalma, potenciazavarok, meggyőződéssel, megbetegedések, epekiválasztás, daganatellenes, epegyulladást, csodaszerként, összekeverjük, cukorbetegség, fogyasztották, csökkentésére, kávéskanálnyi, hajlamosaknak, gyógyászatban, túlsavasodása, gyógyíthatunk, elősegítésére, skorpiócsípés, kiválasztását, fogyókúrákban, epetermelést, vizelethajtó, termesztenek, gyomorfekély, vegyületeket, aszkorbinsav, gyógyhatásai, torokfájásra, alkalmazását, mennyiségben, háromszorosa, gézrétegeken, tisztulására, évszázadokon, előfordulnak, kinyomkodjuk, megelőzésére, agyműködésre, vérkeringési, alkalmazható, fogyasztható, feldarabolni, stabilizálja, gyógyítására, párolhatjuk, enyhítésére, alkalmazzuk, nagyanyáink, koleszterin, fogyasztása, hatóanyagai, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3931
  • e Hét: 14045
  • e Hónap: 27794
  • e Év: 232495
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.