Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Torma gyógyhatásairól
  2019-05-19 21:31:26, vasárnap
 
 



A torma számos értékes hatóanyagot tartalmaz, és nemcsak fűszer-, hanem valódi gyógynövényként is alkalmazható az év minden hónapjában. Egy ősi bölcsesség szerint a torma különösen azokban a hónapokban igazán hatékony, amelyeknek a nevében ,,r" betű van.

A torma fő hatóanyagát az illóolaj hordozza, amellyel mindenki találkozott már tormareszelés közben. E növény erőteljes baktériumölő és gátló hatását az úgynevezett mustárolaj-glikozidok és a hidrogén-rodanid hozzák létre. A mustárolaj-glikozidok magas kéntartalmú anyagokból állnak, és a növényekben általában irritációt nem okozó formában fordulnak elő. Ha hagymát, tormát vagy egy marék mustármagot szagolgatunk, annak általában nincs irritáló hatása. A torma és a hagyma szeletelésekor vagy reszelésekor szigrin nevű irritációt nem okozó glikozid kapcsolatba kerül a mirozináz enzimmel, és egy pillanat alatt kialakul az irritációt kiváltó allil-mustárolaj. Az allil-mustárolaj pedig egy erős hatású természetes antibiotikum.

Mit tartalmaz a torma?

A baktériumölő glikozidok és a hidrogén-rodanid mellett nagyon sok C-vitamin, kén és kálium található benne. A savanyú káposzta és a hagyma mellett a torma is védelmet nyújtott a tengerészek és a falusi szegények számára a C-vitamin-hiánybetegséggel, a skorbuttal szemben.

Mire gyógyír a torma?

- Fertőtlenítő hatású, erősíti az immunrendszert

- Kezelni lehet vele az asztma és torokgyulladást

- Csillapítja a lázat, izzasztó és vizelethajtó hatású.

- Nagymértékben növeli az epe termelését, elősegíti a véráramlást,

- A torma aktiválja a májat, a hasnyálmirigyet,

- Serkenti az egész emésztőrendszert, és mindenfajta emésztési zavar és étvágytalanság esetén hatékony.

- Javítja a vese véráramlását és a vizeletkiválasztást

- Hígítja a túl sűrű váladékot és csökkenti a köhögési ingert, kimondottan ajánlott a felső légutak hurutja kezelésében

- A húgyhólyaggyulladás is kiválóan kezelhető vele

- A hüvelykujj vastagságú, krémszínű, barna héjú gyökér vércukorszint-csökkentő glukokinintartalmá- nak köszönhetően még cukorbetegségben is jótékony hatást fejt ki.

- Megfelelő adagolás mellett a torma gyógyító értelemben ingerlő hatást fejt ki a bőrre és a nyálkahártyára.

- Ajánlatos székrekedésben alkalmazni A torma csípős illóolajának belélegzése tisztítja a légutakat, ezért sok helyen a tormát az egészség szimbólumának tartják.

- A torma kiváló vértisztító szer

- Jótékony hatása van reumás, köszvényes és neuralgiás fájdalmakban

- Rovarcsípések és fogfájás kezelésére is használható.

Kinek nem tesz jót a torma?

- Hasmenés esetében nem ajánlatos alkalmazni.

- Akinek mustárolaj vagy tormaallergiája van, az ne fogyasszon tormát, mustárolajat, vízitormát, sem külsőleg, sem belsőleg

- Aki túlzott éjszakai izzadástól szenved, annak is le kell mondania a mustárolaj nagyobb mennyiségben történő alkalmazásáról, mert a panaszai súlyosbodhatnak.

- A torma túlzásba vitt fogyasztása erősen irritálhatja a nyálkahártyát, és vigyázzunk arra, hogy a frissen reszelt torma ne kerüljön a szemünkbe.

- Várandós anyák, vesebetegek nagy mennyiségben ne fogyasszák.

Hogyan gyógyuljunk tormával?

Megfázás megelőzésére és kezelésére: Fogyasszunk néhány napig naponta 50 g friss vagy üveges reszelt tormát. Meglehet, hogy ez érzékeny gyomrúak számára nem feltétlenül ajánlott, kissé durva terápia, de mindenesetre nagyon hatékony.

Figyelem! Vesebetegeknek nem szabad ilyen nagy mennyiségű tormát fogyasztaniuk, mert fennáll a vesevérzés veszélye.

Köhögés, asztmás panaszok, valamint lázzal vagy láz nélkül járó megfázás esetén jó szolgálatot tehet a mézes torma. A méz némileg tompítja a torma erejét. Ennek fogyasztása feloldja a makacs váladékot, megkönnyíti a légzést, és elpusztítja a kórokozókat:

Egy evőkanál frissen reszelt tormát 3 evőkanál mézzel keverjünk össze, és ebből naponta ötször vegyünk be egy teáskanállal.

Hatását 1 evőkanál apróra vágott hagymával tovább erősíthetjük. Ehhez a keverékhez adjunk 5 evőkanál vizet, és a keveréket forraljuk fel. Lehűlés után a fent említett módon szedjük.

Figyelem! Cukorbetegek ezt a készítményt nem fogyaszthatják.

Tormabor

A tormaborral kihajthatók a húgykövet, és segít a fájdalmas menstruáció esetén is. Emellett erős vizelethajtó hatása van.

Tormaborogatás reuma, isiász és fejfájás kezelésére: egy kb. 10 cm hosszú tormadarabot reszeljünk apróra, és egy kis vízzel keverjünk belőle kenhető masszát. Ezt vékonyan kenjük rá egy lenvászonra, és tegyük a fájó területre. Fejfájás esetén is alkalmazhatjuk. Legfeljebb öt percig hagyjuk rajta, majd távolítsuk el, hogy ne alakulhasson ki a bőrön túlzott irritáció. Az érzékeny bőrt megelőzőleg kenjük be bőrápoló olajjal.

Nehezen gyógyuló sebek tisztítására és fertőtlenítésére alkalmas a tormatinktúra: egy fél szár tormát reszeljen le és öntse le 70%-os alkohollal. Két óra múlva puha pamutkendőn préseljük át, és adjunk a tinktúrához vele azonos mennyiségű vizet. Ezt a folyadékot naponta többször használhatjuk borogatás készítéséhez.

Tormatea: láz, influenza és húgyúti fertőzések kezelésére: egy evőkanál durvára reszelt tormát öntsünk le egy csésze forrásban lévő vízzel, és lefedve hagyjuk állni 5 percig. Fogyasszunk belőle naponta 3-4 csészével.

Emésztési zavaroknál : 1 teáskanál tormát keverjünk bele egy csésze meleg tejbe, és naponta egyszer, lehetőség szerint esténként igyuk meg. Alkalmazzuk kúraszerűen 2-3 héten keresztül.

A torma gyökerét egész évben gyűjthetjük, de betakarításra általában az ősz a legalkalmasabb időszak. Ezt követően, pincében homok közé helyezve akár egy éven keresztül is tárolhatjuk.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: cukorbetegségben, hiánybetegséggel, fertőtlenítésére, emésztőrendszert, torokgyulladást, súlyosbodhatnak, hasnyálmirigyet, gyógynövényként, tormaallergiája, székrekedésben, immunrendszert, étvágytalanság, legalkalmasabb, alkalmazásáról, vesebetegeknek, alkalmazhatjuk, szeletelésekor, tormaborogatás, nyálkahártyára, fogyaszthatják, betakarításra, fogyasztaniuk, tormatinktúra, nyálkahártyát, szimbólumának, vércukorszint, tormareszelés, használhatjuk, nagymértékben, rovarcsípések, tisztítására, szagolgatunk, készítéséhez, teáskanállal, baktériumölő, megelőzésére, torma számos, torma különösen, hónapokban igazán, nevében „, illóolaj hordozza, hidrogén-rodanid hozzák, növényekben általában, marék mustármagot, hagyma szeletelésekor, mirozináz enzimmel, pillanat alatt, irritációt kiváltó, allil-mustárolaj pedig, erős hatású, baktériumölő glikozidok, hidrogén-rodanid mellett,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Mindig jusson idő nevetni  Boldog születésnapot a ma ünne...  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Alázat  Minden harmadik...  Nagyi telefonál  Gonosz démon-álarc  Idő  Németh László tollából  Akarat  Png nő  Kövesd a cowboyt!  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 19  Soha ne kedvezz...  Albert Einsteinről  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esti kép  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Hogy lehet megtartani  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Facebookon kaptam  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Akarat  Sokan azt tartják  Png virág  Hazára minden embernek szükség...  Paul David Tripp Április 19  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Kellemes délutánt kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Reggel van  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Alvó cicák  Facebookon kaptam  A sors  Kövesd a cowboyt!  Rátalálsz  képre írva  Tanuld meg ezt a versemet  Julian Brass gondolata  Nagyi telefonál  Alvó cicák  Rátalálsz  Png lepke  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Irgalom és ítélet  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  George Byron - Ahogy itt jár -...  Hiányzik  Adakozás  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hogy lehet megtartani  Szívem tiéd  Sokan azt tartják  Alázat  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Tanuld meg ezt a versemet  Png lepke  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Jónás Tamás – Végtelen b...  Reménység és erő Krisztustól e...  Png lepke  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 20  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Szívem  Radikális szeretet  Tanuld meg ezt a versemet  Mindig jusson idő nevetni  George Gordon Lord Byron: Inez...  Sokan azt tartják  Akarat  A boldog családok mind hasonló...  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Tanuld meg ezt a versemet  Facebookon kaptam  Hogyan éljünk boldogan, amíg m... 
Bejegyzés Címkék
torma számos, torma különösen, hónapokban igazán, nevében &#8222, illóolaj hordozza, hidrogén-rodanid hozzák, növényekben általában, marék mustármagot, hagyma szeletelésekor, mirozináz enzimmel, pillanat alatt, irritációt kiváltó, allil-mustárolaj pedig, erős hatású, baktériumölő glikozidok, hidrogén-rodanid mellett, savanyú káposzta, hagyma mellett, falusi szegények, skorbuttal szemben, torma aktiválja, egész emésztőrendszert, vese véráramlását, köhögési ingert, felső légutak, hüvelykujj vastagságú, torma gyógyító, torma csípős, egészség szimbólumának, torma kiváló, mustárolaj nagyobb, panaszai súlyosbodhatnak, torma túlzásba, frissen reszelt, vesevérzés veszélye, mézes torma, torma erejét, makacs váladékot, evőkanál frissen, keverékhez adjunk, keveréket forraljuk, fent említett, tormaborral kihajthatók, fájdalmas menstruáció, fájó területre, bőrön túlzott, érzékeny bőrt, tinktúrához vele, folyadékot naponta, evőkanál durvára, csésze forrásban, csésze meleg, torma gyökerét, legalkalmasabb időszak, éven keresztül, cukorbetegségben, hiánybetegséggel, fertőtlenítésére, emésztőrendszert, torokgyulladást, súlyosbodhatnak, hasnyálmirigyet, gyógynövényként, tormaallergiája, székrekedésben, immunrendszert, étvágytalanság, legalkalmasabb, alkalmazásáról, vesebetegeknek, alkalmazhatjuk, szeletelésekor, tormaborogatás, nyálkahártyára, fogyaszthatják, betakarításra, fogyasztaniuk, tormatinktúra, nyálkahártyát, szimbólumának, vércukorszint, tormareszelés, használhatjuk, nagymértékben, rovarcsípések, tisztítására, szagolgatunk, készítéséhez, teáskanállal, baktériumölő, megelőzésére, tormadarabot, reszelésekor, mindenesetre, irritálhatja, illóolajának, antibiotikum, vizelethajtó, erősíthetjük, fájdalmakban, mennyiségben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 7100
  • e Hét: 15882
  • e Hónap: 47368
  • e Év: 252069
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.