Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A hagymák gyógyhatásairól
  2019-05-22 13:12:47, szerda
 
 



A fokhagymától eltekintve nincs a vöröshagymánál egészségesebb étel. Évezredek óta ismert gyógyhatását már híres ókori orvosok pl. Dioszküridész és Plinius feljegyzései is dicsérik. A vöröshagymát, amely gyógyhatását legerőteljesebben nyers állapotban fejti ki, manapság már túl ritkán fogyasztjuk.

Szinte minden hagymafajta gyógyításra alkalmas, még a nagy és enyhe zöldhagyma is, a tojás alakú olasz vöröshagyma és a kerek, nagy vöröshagyma is.

A hagyma a benne található, allicinné és cikloal-liinné alakuló erős kéntartalmú vegyületeknek és természetesen a hidrogén-rodanidnak köszönheti kiváló antibiotikus hatását. Az illóolaja, amely a hagyma szeletelésénél távozik, szintén ként tartalmaz, és szintén erős baktériumölő hatása van.

A hagyma azonban nemcsak erős természetes antibiotikum, hanem kiváló vitaminforrás is. A gyökérgumójában A-, B1, B2-, C-, E-vitamin és nikotinsav, ezenkívül ásványi anyagok, például kalcium, magnézium, mangán, foszfor és vas, valamint fehérjék és szívre ható anyagok találhatók.

A hagyma gyógyhatásai

Ha a hagymát melegítjük, gyógyhatású anyagainak nagy részét elveszíti, de érzékeny gyomrúak számára elviselhetőbbé válik. Aki nem szenved gyomorsavtúltengésben vagy gyomorégésben, annak ajánlatos minél több nyers hagymát fogyasztani. Aki azonban hiperaciditásban szenved, ami azt jelenti, hogy szervezete túl sok gyomorsavat termel, annak csak mértékkel szabad nyers hagymát fogyasztania. Sok embernél azonban a sav felszökését és a gyomorégést éppen a túl alacsony savszint okozza. Ez ellentmondásosnak tűnhet, de a magyarázat igen egyszerű: Ha egy érzékeny gyomor nem termel elég savat, akkor nem képes a táplálékot elég gyorsan és elég alaposan megemészteni, ami azután ott marad a gyomorban, és erjedése közben sav termelődik. Ez irritálja a nyálkahártyát, és savfelszökést okoz. Ebből az következik, hogy érdemes a nyers hagyma fogyasztását annak is megpróbálnia, akinek túl sok a gyomorsava, mert lehet, hogy ezzel megerősíti és aktiválja az emésztőmirigyeket.

Sok embernél azonban a sav felszökését és a gyomorégést éppen a túl alacsony savszint okozza. Ez ellentmondásosnak tűnhet, de a magyarázat igen egyszerű: Ha egy érzékeny gyomor nem termel elég savat, akkor nem képes a táplálékot elég gyorsan és elég alaposan megemészteni, ami azután ott marad.

A növényi hormonok szabályozzák a vércukorszintet, tehát a hagyma megakadályozza a cukorbetegség kialakulását, a kezelését pedig jól kiegészíti.

A nyers hagyma megöli a gyomorban és bélben található kórokozókat, erősíti a természetes bélflórát, és az epefunkció aktiválásával javítja az általános emésztést.

A hagyma jótékony hatást fejt ki a vese és a húgyhólyag területén is. Megsemmisíti vagy gátolja azokat a kórokozókat, amelyek húgyhólyaggyulladást és különböző vesegyulladásokat okoznak.

A friss, ropogós tavaszi zöldhagymának vértisztító hatása van. A hagymakúra eltünteti a szervezetből az ödémákat, azaz a feleslegesen felgyülemlett vízmennyiséget. Egyes természetgyógyászok állítják, hogy hagymakúrával sikerült vesehomokot és kisebb veseköveket feloldaniuk.

Vizeletretenció esetében is kiváló segítséget nyújt a hagyma, vizelethajtó hatása miatt.

A hagymakúra nagy segítséget jelent a férfiak számára prosztatagyulladásban.

A hagyma erősíti a szívet - eltávolítja a szív, has és lábtájról a felgyülemlett folyadékmennyiséget (vízkór), ezáltal megelőzvén az arterioszklerózist. A hagyma szívre ható anyagai javítják a szívizom keringését, és növelik a szívizom rugalmasságát.

A vöröshagyma leve felszakítja a köhögést és oldja a váladékot. Enyhíti a hörghurutot, az erős köhögést és a rekedtséget.

Az antibiotikum-korszak előtti időkben élő orvosok feljegyzéseiből tudjuk, hogy még a tüdőgyulladás is sikeresen kezelhető hagymával. Ezenkívül megfázás, influenza, torok- és garatgyulladás és orrmelléküreggyulladás esetén is jótékony hatású.

Megelőzésre is alkalmazható megfázásos megbetegedések és fertőzés ellen.

A vöröshagyma és a fokhagyma segítségével a rák is leküzdhető. Vannak olyan kutatók, akik a fokhagymának és a vöröshagymának fontos segítő és megelőző szerepet tulajdonítanak a rák elleni küzdelemben.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: hiperaciditásban, feljegyzéseiből, gyökérgumójában, vércukorszintet, vizeletretenció, megbetegedések, elviselhetőbbé, megakadályozza, tulajdonítanak, vöröshagymánál, vízmennyiséget, garatgyulladás, szeletelésénél, vöröshagymának, zöldhagymának, természetesen, cukorbetegség, vegyületeknek, hagymakúrával, gyomorégésben, tüdőgyulladás, nyálkahártyát, savfelszökést, egészségesebb, vitaminforrás, aktiválásával, dioszküridész, rugalmasságát, felgyülemlett, szervezetből, fokhagymának, megsemmisíti, antibiotikum, gyógyhatásai, feleslegesen, baktériumölő, fokhagymától eltekintve, vöröshagymánál egészségesebb, tojás alakú, benne található, hagyma szeletelésénél, hagyma azonban, hagyma gyógyhatásai, hagymát melegítjük, gyomorégést éppen, magyarázat igen, érzékeny gyomor, táplálékot elég, nyers hagyma, növényi hormonok, hagyma megakadályozza, cukorbetegség kialakulását,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Tavaszi este  Pitypang szökőkút  Magyar költészet napja  képre írva  Müller Péter tollából  Jó éjszakát  Esterházy Péterre emlékezünk  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Paul David Tripp Április 12  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  A pitypang legendája  Minden tavaszból őrizz..  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Szép estét  Ady Endre - Mindegy átka  Esterházy Péterre emlékezünk  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Robert Merle tollából  Andrássy Réka - A bolond Böske  Minden tavaszból őrizz..  James Allen  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Tanácsok egy pszichológustól  Hogyan válunk hűségesekké?  Zilahy Lajos mondta  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Szép estét  Szép estét kedves látogatóimna...  Somlyó Zoltán - Orgonával  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Szép estét  A sorsod  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Esterházy Péterre emlékezünk  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Jó éjszakát  Esterházy Péterre emlékezünk  Egyszerű  Szép álmokat!  Ma van a magyar költészet napj...  Müller Péter tollából  Andrássy Réka - A bolond Böske  Az ember emlékekből áll  Horváth Szilvia tollából  Somlyó Zoltán - Orgonával  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Nagy és kis csodák  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Erdei gyöngyvirág  Latinovits Zoltán tollából  Jó nap volt  Jó éjszakát  Mindig lesz olyan  Pitypang szökőkút  Ott van  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Szép álmokat!  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmaga ellenére  Ismeretlen: Ikarusz monda  Zilahy Lajos gondolata  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ma van a magyar költészet napj...  Facebookon kaptam  Sorsunk miatt...  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Zilahy Lajos mondta 
Bejegyzés Címkék
fokhagymától eltekintve, vöröshagymánál egészségesebb, tojás alakú, benne található, hagyma szeletelésénél, hagyma azonban, hagyma gyógyhatásai, hagymát melegítjük, gyomorégést éppen, magyarázat igen, érzékeny gyomor, táplálékot elég, nyers hagyma, növényi hormonok, hagyma megakadályozza, cukorbetegség kialakulását, kezelését pedig, természetes bélflórát, epefunkció aktiválásával, általános emésztést, hagyma jótékony, húgyhólyag területén, hagymakúra eltünteti, feleslegesen felgyülemlett, hagymakúra nagy, férfiak számára, hagyma erősíti, hagyma szívre, szívizom keringését, szívizom rugalmasságát, vöröshagyma leve, erős köhögést, fokhagyma segítségével, vöröshagymának fontos, hiperaciditásban, feljegyzéseiből, gyökérgumójában, vércukorszintet, vizeletretenció, megbetegedések, elviselhetőbbé, megakadályozza, tulajdonítanak, vöröshagymánál, vízmennyiséget, garatgyulladás, szeletelésénél, vöröshagymának, zöldhagymának, természetesen, cukorbetegség, vegyületeknek, hagymakúrával, gyomorégésben, tüdőgyulladás, nyálkahártyát, savfelszökést, egészségesebb, vitaminforrás, aktiválásával, dioszküridész, rugalmasságát, felgyülemlett, szervezetből, fokhagymának, megsemmisíti, antibiotikum, gyógyhatásai, feleslegesen, baktériumölő, gyógyhatását, segítségével, vizelethajtó, antibiotikus, fokhagymától, megpróbálnia, fogyasztását, feljegyzései, megemészteni, kialakulását, fogyasztania, alkalmazható, szabályozzák, vöröshagymát, természetes, kórokozókat, megelőzésre, gyomorégést, felszökését, vöröshagyma, gyomorsavat, gyógyhatású, eltávolítja, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1637
  • e Hét: 11751
  • e Hónap: 25500
  • e Év: 230201
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.