Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A gyógyszerek és a táplálkozás - hasznos tudnivalók
  2019-05-23 22:28:59, csütörtök
 
  A gyógyszerek olykor nagyban befolyásolják a szervezet tápanyagfelvételét, de mindez fordítva is igaz bizonyos élelmiszerek hatással lehetnek a gyógyszerek hatásmechanizmusára.

Izom- és ízületi betegségek
Reumás panaszokra az orvos sokszor nem szteroid alapú gyógyszereket rendel, ezek sokszor irritálják a bélnyálkahártyát és csökkenthetik a folsav felvételét. Ezért ajánlott ez utóbbi pótlására folsavban gazdag étrendről gondoskodni, vagy folsavat szedni.

A reumás ízületi gyulladás ellen szedhető, szulfaszalazint tartalmazó gyógyszerek magas kalcium- és vasszint mellett nem fejtik ki hatásukat, nagy mennyiségű C-vitaminnal együtt vesekárosodást okozhatnak. Szalicilra érzékenyek nem szedhetik ezeket a gyógyszereket.

A szteroidokat tartalmazó gyógyszerek hosszú távon elhízást, cukorbetegséget okoznak és emelik a vér koleszterinszintjét. Azoknak a betegeknek, akiknek ilyen gyógyszereket rendelt az orvos fokozottan oda kell figyelniük a táplálkozásra.

Idegrendszeri problémák
Fájdalomcsillapítók közül az aszpirin a legelterjedtebb, szedése hosszú távon folsavhiányt okoz. Ezt érdemes az étrend kialakításakor figyelembe venni.

Az epilepsziás rohamok megelőzésére szedett fenitoin tartalmú gyógyszereket általában éveken keresztül kell szedni. Hatására csökken a szervezetben a kalcium, folsav-, a D- és a K-vitamin-szint, ezeket pótolni kell.

A Parkinson-kór esetében a leggyakrabban felírt gyógyszer az L-dopa, hatását pl. a B6-vitamin erősen befolyásolja, az ezt tartalmazó élelmiszerek fogyasztását csökkenteni kell.

Rák
A citotoxikus gyógyszerek között található a methotrexát (reumás ízületi gyulladásnál is felírják) mellékhatása lehet gyomor- és bélvérzés, illetve hasmenés. A folsav befolyásolja a gyógyszer hatását, ezért a betegnek nem szabad a gyógyszer mellett folsavat szednie, illetve a kezelőorvos által előírt séma szerint kell a folsavat bevennie. (A periodikus folsav adagolás célja a methotrexát toxikus hatásának kivédése.)

Az alkohol hatása a gyógyszerekre
A máj működését a legkisebb mennyiségű alkohol is befolyásolja. Gyógyszerek mellékhatásait egyes esetekben erősítheti, vagy ronthatja hatékonyságukat. Ha a máj károsodott, akkor lassabban bontja le a bekerülő anyagokat, tehát a sok gyógyszer hosszabb ideig fejti ki hatását. Az alkohol egyben fokozza a gyomorizgató gyógyszerek ezen mellékhatásait.

Fertőzések
Az antibiotikumok illetve más fertőzések elleni szerek mellékhatása, hogy nemcsak a kórokozókat pusztítják el, hanem a bélben lévő B-vitaminokat termelő mikroorganizmusokat is. Ezért ajánlják, hogy antibiotikum kúra alatt és után olyan készítményt szedjen a beteg, amely a bélflóra természetes állapotát helyreállítja. Ugyanilyen hatással van a friss élőflórás joghurt, amelyet az antibiotikum szedése mellett érdemese fogyasztani. A tabletta beszedése és a joghurt fogyasztása között legalább 4 óra, vagy több teljen el, mert a kalciumban gazdag élelmiszerek gátolják a legtöbb antibiotikum felszívódását.

A TBC elleni gyógyszer niacinhiányt okoz, ennek tünetei a depresszió, a hasmenés, a bőrgyulladás. Ezekhez a készítményekhez B-vitamin-készítményeket ajánlott szedni.

A szájpenész kezelésére rendelt gyógyszer néhány B-vitamin felszívódását (pl. B2, B6) gátolja, mellékhatása B-vitaminban gazdag élelmiszer fogyasztásával csökkenthető (pl. tojás, tejtermék, hús, teljes őrlésű gabonafélék stb.)

Vese- és húgyúti betegségek
Vesebetegség, magas vérnyomás vagy szívelégtelenség következtében kialakult folyadék-visszatartást vízhajtók segítségével lehet orvosolni. A fokozott vizelet kiválasztás azonban hasznos ásványi sókat (pl. káliumot) is kimoshat a szervezetből. Éppen ezért ásványi anyagban gazdag étrendre és ásványianyag-készítményekre van szükség.

Fogamzásgátlás
Bár nem egyértelműen megkövetelt, mégis ajánlott a fogamzásgátlók mellé vitaminkészítményt szedni. Ha elhagyja valaki a tablettát és szeretne felkészülni a gyerekvállalásra, érdemes folsavat tartalmazó készítményt szedni.


Depresszió
A néhány antidepresszáns befolyásolja az aminosav-anyagcserét, ezért egyes élelmiszereket a betegnek kerülni kell. Ilyen lehet pl. a sajt, a lencse, a szója, a vörösbor, az élesztő- és húskivonatok. Pontos felvilágosítással az orvos, a gyógyszerész és természetesen a betegtájékoztató adhat.

Mindezek miatt fontos, hogy a páciens pontosan betartsa a betegtájékoztatóban feltüntetett, a gyógyszer szedésére vonatkozó utasításokat. A tápanyag-felszívódásra gyakorolt hatást leginkább huzamosabb ideig szedett gyógyszereknél fontos figyelembe venni, nehogy hiánybetegség alakuljon ki.

Az alábbiakban a gyógyszerek és tápanyagok közötti legfontosabb kölcsönhatásokat vesszük sorra, de a lista korántsem teljes. Ezért fontos a gyógyszert felíró orvos és a gyógyszerész szakmai tanácsa.

Emésztőrendszer
A savlekötő szereket emésztési panaszok, gyomorégés, savtúltengés, és gyomorfekély esetében írja fel az orvos. Alumínium-hidroxidot tartalmazó savlekötőt nem szabad huzamosabb ideig szedni, mert károsan befolyásolja a szervezet foszforfelvevő képességét. Ha a beteg étrendje foszfátban szegény, az ilyen szer huzamosabb szedése csontlágyuláshoz vezet. Foszfát pótlására a hús, a hal és a tojás fogyasztása a legjobb megoldás.

Az erősebb hatású hashajtók rendszeres szedése folyadékveszteséghez vezet, csökken a vér káliumszintje, és a tápanyagok kisebb mértékben szívódnak fel. Az ásványi olajat (paraffin) tartalmazó hashajtók gátolják az A-, D-, és K-vitamin, illetve béta-karotin felszívódását. Mivel D-vitamin nélkül a kalcium sem szívódik fel, ezért hosszú távon fennáll a csontritkulás veszélye. A székrekedés kezelése hosszú távon inkább természetes praktikákkal és rostban gazdag táplálkozással (aszalt gyümölcsök, szilvalé, korpa, hüvelyesek stb.) egészüljön ki.

Szív- és keringési betegségek
Az antikoagulánsok gátolják a véralvadást, az orvos szélütés, trombózis kezelésekor írja fel. Ezek K-vitaminnal működő, véralvadást szabályozó fehérjéket gátolják, ezért nem szabad K-, A-, és C-vitamint szednie a páciensnek orvosi javaslat nélkül. Ez utóbbiak csökkentik az véralvadásgátlók hatékonyságát, de az E-vitamin vérzékenységet okoz.

A koleszterinszintet csökkentő szerek közül az epesavlekötők megkötik az epével a bélbe jutó koleszterint, így azok nem tudnak felszívódni. Ezzel párhuzamosan a vas és a folsav felszívódását is gátolják.

Egyes szívgyógyszerek könnyen kötődnek az élelmi rostokhoz. Szedésükkor csökkenteni kell az élelmi rostok mennyiségét, különben rosszul szívódik fel a gyógyszer.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Címkék: szívelégtelenség, gyerekvállalásra, csontlágyuláshoz, bélnyálkahártyát, véralvadásgátlók, kölcsönhatásokat, betegtájékoztató, legelterjedtebb, hatékonyságukat, cukorbetegséget, emésztőrendszer, antidepresszáns, szulfaszalazint, antikoagulánsok, szívgyógyszerek, készítményekhez, fogamzásgátlás, készítményekre, antibiotikumok, vesekárosodást, élelmiszereket, vérzékenységet, fogamzásgátlók, fogyasztásával, foszforfelvevő, gyógyszereknél, mellékhatásait, készítményeket, kialakításakor, táplálkozással, csontritkulás, következtében, felszívódásra, epesavlekötők, visszatartást, felszívódását, gyógyszerek olykor, orvos sokszor, folsav felvételét, reumás ízületi, szteroidokat tartalmazó, orvos fokozottan, étrend kialakításakor, epilepsziás rohamok, leggyakrabban felírt, citotoxikus gyógyszerek, folsav befolyásolja, gyógyszer hatását, gyógyszer mellett, kezelőorvos által, folsavat bevennie, periodikus folsav, Mivel D-vitamin, Ezek K-vitaminnal,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Julian Brass gondolata  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Alázat  Szívem tiéd  Png csokor  Alázat  Fehér virág  Gonosz démon-álarc  képre írva  Próbálj meg ...  Lóhere  Jó éjszakát  Leonardo da Vinci gondolata  Adakozás  Paul David Tripp Április 21  Szívem  Szívem tiéd  Boldog születésnapot a ma ünne...  Png kutya  Erdőn  Png fotel  Png csokor  Nagyon különös  Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Az igazi szeretetért rendszeri...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Nagyi telefonál  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Facebookon kaptam  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Reménység és erő Krisztustól e...  Szép napot kívánok  Mi lenne ha  210 éve született a SZÓZAT meg...  Alázat  Szép estét kedves látogatóimna...  Gonosz démon-álarc  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Png nő  Garai Gábor - Takarítás  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Facebookon kaptam  Fehér virág  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  Png telefon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Adakozás  Szép álmokat!  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Png virág  képre írva  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Egy bizonyos határt  Az engedelmesség miért nem vál...  Gonosz démon-álarc  Bounty krémes  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Rátalálsz  Jó éjszakát  Gyökössy Endre - Virágok virág...  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  A jó emberek mindig szépek mar...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam Krisztinától  Png virág  képre írva  Aki nem dolgozik, ne is egyék  Régi emberek, akikre máig büsz...  Kerüld el az evangélium örömén...  Egy hatékony szolga  Szívem tiéd  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Png rózsa csokor  Alázat 
Bejegyzés Címkék
gyógyszerek olykor, orvos sokszor, folsav felvételét, reumás ízületi, szteroidokat tartalmazó, orvos fokozottan, étrend kialakításakor, epilepsziás rohamok, leggyakrabban felírt, citotoxikus gyógyszerek, folsav befolyásolja, gyógyszer hatását, gyógyszer mellett, kezelőorvos által, folsavat bevennie, periodikus folsav, methotrexát toxikus, alkohol hatása, legkisebb mennyiségű, bekerülő anyagokat, alkohol egyben, gyomorizgató gyógyszerek, antibiotikumok illetve, kórokozókat pusztítják, bélben lévő, bélflóra természetes, friss élőflórás, antibiotikum szedése, tabletta beszedése, joghurt fogyasztása, kalciumban gazdag, legtöbb antibiotikum, szájpenész kezelésére, fokozott vizelet, fogamzásgátlók mellé, néhány antidepresszáns, betegnek kerülni, betegtájékoztató adhat, páciens pontosan, gyógyszer szedésére, lista korántsem, gyógyszert felíró, gyógyszerész szakmai, savlekötő szereket, szervezet foszforfelvevő, beteg étrendje, ilyen szer, tojás fogyasztása, legjobb megoldás, erősebb hatású, tápanyagok kisebb, ásványi olajat, csontritkulás veszélye, székrekedés kezelése, antikoagulánsok gátolják, orvos szélütés, páciensnek orvosi, véralvadásgátlók hatékonyságát, epesavlekötők megkötik, bélbe jutó, folsav felszívódását, élelmi rostokhoz, élelmi rostok, szívelégtelenség, gyerekvállalásra, csontlágyuláshoz, bélnyálkahártyát, véralvadásgátlók, kölcsönhatásokat, betegtájékoztató, legelterjedtebb, hatékonyságukat, cukorbetegséget, emésztőrendszer, antidepresszáns, szulfaszalazint, antikoagulánsok, szívgyógyszerek, készítményekhez, fogamzásgátlás, készítményekre, antibiotikumok, vesekárosodást, élelmiszereket, vérzékenységet, fogamzásgátlók, fogyasztásával, foszforfelvevő, gyógyszereknél, mellékhatásait, készítményeket, kialakításakor, táplálkozással, csontritkulás, következtében, felszívódásra, epesavlekötők, visszatartást, felszívódását, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 341
  • e Hét: 5186
  • e Hónap: 36672
  • e Év: 241373
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.