Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Aranyvessző és gyógyhatásai
  2019-06-09 12:02:58, vasárnap
 
 



Történelmileg az aranyvesszőt (Solidago canadensis, Solidago virgaurea, gyakran kanadai aranyvessző) sebek gyógyítására használták. Ezen kívül vízhajtóként is funkcionált, azaz segít a szervezetnek megszabadulni a felesleges folyadéktól. A solidago név azt jelenti, "hogy teljes legyen."

Az aranyvesszőt a tuberkulózis, a cukorbetegség, a máj, a köszvény, az aranyér, a belső vérzés, az asztma és az ízületi gyulladás kezelésére alkalmazták. A népgyógyászatban szájöblítésként is használják a száj és a torok gyulladásának kezelésére.

Több állati laboratóriumi vizsgálat szerint az aranyvesszőfű segíthet a gyulladás csökkentésében, az izomgörcsök enyhítésében, a fertőzések leküzdésében és a vérnyomás csökkentésében. Tovább ismert vizelethajtó hatása, és Európában használják a húgyúti gyulladás kezelésére és a vesekövek megelőzésére vagy kezelésére is. Tény, hogy a közönséges aranyvessző gyakran megtalálható tisztító teákban, hogy segítsen "kiöblíteni" a veseköveket és megállítani a húgyúti gyulladásos betegségeket.

Az aranyvesszőt gyakran szezonális allergén növények köze sorolják. Valójában ez egy másik növénnyel, a parlagfűvel virágzik egyszerre, mely általában felelős az allergiás tüneteként.

Amit az aranyvesszőről tudni érdemes
Aranyvessző más növények keresztezésből jött létre. Ennek eredményeként az Egyesült Államokban legalább 130 fajta aranyvessző található. A növény Európában őshonos, és Ázsiára, az Azori-szigetekre, valamint Észak- és Dél-Amerikára terjedt át.

Az európai aranyvessző egy évelő, fás szárú növény, amely 3-7 láb magasra nő. Gyakran megtalálható út mentén és nyílt terülteken. Sárga virágjai, amelyek általában augusztusban és szeptemberben jelennek meg, csak kb.egynegyedes szélesek, de nagy fürtökben érkeznek. A levelek lehetnek szaggatott és sima szélűek is.

A legtöbb szakértő azt állítja, hogy az aranyvessző nem okoz szénanáthát vagy szezonális allergiát. Azonban néhány embernek bőrreakciója lehet ha bőrével érintkezik.

Mely részeit használjuk a növénynek?

Az aranyvessző növény felszín alatti részeit megszárítják és orvosságra használják.

Gyógyászati felhasználások és javallatok

Aranyvessző vizelethajtóként működhet, ami azt jelenti, hogy kiszedi a vizet a szervezetből. A gyulladást is csökkentheti. Azonban embereken ezt nem igazán tanulmányozták.

Az aranyvessző hatásai
Hólyag, húgyúti rendszer és vese
Az aranyvesszőnek (Goldenrod) történelme van a hólyag és a húgyúti rendszer gyógyításában. Tulajdonságainak köszönhetően összehúzza és fertőtleníti a húgyúti rendszert és a húgyhólyagot, ami hasznos a hugyúti fertőzések esetén. A közönséges aranyvessző hivatalosan is jóváhagyott húgyúti és húgyhólyag gyulladás elleni gyógynövény. Táplálja és helyreállítja a vesék egyensúlyát. Peter Homes szerint a növény jó választás a hosszú távú, krónikus vese problémák kezelésére.

A bőr
A latin név solidago azt jelenti, hogy teljessé tesz. A virágokat és a leveleket olajként lehet beinjekciózni, vagy borogatásként használni a sebek és égési sérülések kezelésére. Továbbá hasznos kenőcs készíthető belőle a fáradt izmok számára és az izületi fájdalmak kezelésére.

Szezonális allergia és megfázás
Az aranyvesszőt gyakran kererik össze a parlagfűvel, de a Solidago valójában egy jó ellenszer a szezonális parlagfű allergia ellen. Nyugtatja a viszkető szemeket, az orrfolyást és a tüsszentést, ami késő nyáron és kora ősszel jellemző allergiás tünet. Vélemények szerint többen sikeresen használták az aranyvessző tinktúrát a parlagfű allergia ellen.

Antiszeptikus és antimikrobiális tulajdonságai miatt jó választást jelenthetnek a torokgyulladás esetén is. A gyógynövény könnyedén kiűzi a nyálkát a beteg tüdőből. Próbálja meg mézzel keverve fogyasztani az aranyvessző teát. A aranyvessző diaphoretikus tulajdonsága segít megnyitni a bőr pórusait, hogy a lázas veríték felszabaduljon.

Antioxidáns tartalom
Egy ideig az Egyesült Államokban az aranyvesszőt Blue Mountain Tea néven ismerték. Meglepő módon az aranyvessző tea íze nem valami szúrós, hanem igazán kellemes, egészen vállalható ízű. Mindenesetre jó forrása a rutin nevű erős flavonoidnak, amely előnyös a szív-és érrendszer számára. A rutin képes támogatni a keringést, valamint növelni a hajszálerek erejét. Egyesek szerint az antioxidáns tartalma magasabb, mint a zöld teáé.

Gombaellenes
A növény szaponinokat tartalmaz, amelyek hasznos ellenszerek lehetnek a Candida típusú gombafertőzés esetén.

Mikor javasolt az aranyvessző szedése?
Arthritis és köszvény
Allergia
Influenza
A húgyhólyag vagy a húgyutak gyulladása
Vesekövek
Ekcéma (bőrön keresztül)
Kisebb sebek (bőrre)
Soha ne használjon növényi termékeket nyílt sebeken.
Milyen formában érhető el?
Számos módon árulják az aranyvesszőt, például szárított gyógynövényként (teák vagy kapszulák formájában), vagy alkoholos vagy folyékony kivonatként.

Az aranyvessző tea - melyet torok öblögetésre is használhatunk - főleg epe, vese és máj problémák esetén alkalmazandó. Vesehomok és kissebb epekő, epehomok ellen is hasznos lehet. Gyulladáscsökkentő és izületi problémákra is jó hatással van.

Óvintézkedések az aranyvesszővel kapcsolatban
A gyógynövények használata a test megerősítéséhez és a betegség kezeléséhez korszerû megközelítés. A gyógynövények azonban okozhatnak mellékhatásokat, és kölcsönhatásba léphetnek más gyógynövényekkel, kiegészítőkkel vagy gyógyszerekkel. Ezen okok miatt a gyógynövényeket óvatosan kell kezelni, a botanikai orvostudomány területén képzett egészségügyi szakember felügyelete mellett.

Az alábbi egészségügyi esetekben ki kell kérni orvos véleményét az aranyvessző kúra előtt:

Magas vérnyomás
Alacsony vérnyomás
Csontritkulás
Allergia
Szív- vagy tüdőprobléma miatt folyadék visszatartás
NE szedjen aranyvesszőt, ha terhes, szoptat, szív vagy vesebetegségben szenved.

NE adjon aranyvesszőt a gyermekeknek anélkül, hogy először beszélne orvosával.

Néhány embernek allergiás reakciója lehet erre a gyógynövényre. NE használjon aranyvesszőfűt allergia esetén.

A mellékhatások közé tartozhat még a gyomorégés.

Felnőttként kérdezze meg orvosát, hogy segítsen megtalálni a megfelelő adagot az Ön számára.

Aranyvesszővel lehetséges kölcsönhatások
Az aranyvessző és a hagyományos gyógyszerek közötti kölcsönhatásokról nincsenek ismert tudományos jelentések, azonban a következő kölcsönhatások lehetségesek:

Diuretikumok (vizhajtó tabletták): Az aranyvessző a vizelethajtót erősítheti, növelve a kiszáradás kockázatát.

Lítium: Mivel az aranyvessző vizelethajtóként hathat, lítiumszintet okozhat a vérben.

Egyéb gyógyszerek: A diuretikus hatás miatt az aranyvessző kölcsönhatásba léphet bármely olyan gyógyszerrel, amelyet a vesék és a vizelettel kapcsolatosak.

A Blue Mountain Tea
A Blue Mountain Tea otthon elkészíthető, enyhén keserű, fanyar, de mellette kissé édes ízű gyógytea. Mentával keverve még érdekesebb ízt ad.
Hozzávalók:

2 csésze forró víz
1 evőkanál friss aranyvessző (vagy 2-3 teáskanál szárított)
1 evőkanálnyi menta (vagy 2-3 teáskanál szárított)
Elkészítés:
Forraljuk fel a vizet, és keverjük a gyógynövényekkel.
Hagyjuk állni 15 percig, majd szűrjük le és fogyasszuk.
A virágok is ehetőek és állítólag nagyon finomak, enyhén átsütve. Az aranyvessző bőségesen termő növény, és rengeteget lehet belőle találni szinte bárhol. Gyűjtsük tehát be és főzzünk belőle egy kis gyógyhatású teát!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: vizelethajtóként, gyógynövényekkel, tulajdonságainak, népgyógyászatban, antimikrobiális, gyógynövényeket, vesebetegségben, gyógynövényként, mellékhatásokat, szájöblítésként, csökkentésében, kiegészítőkkel, aranyvesszővel, óvintézkedések, kölcsönhatásba, gyógyszerekkel, torokgyulladás, felszabaduljon, kölcsönhatások, felhasználások, aranyvesszőfűt, keresztezésből, aranyvesszőnek, tanulmányozták, aranyvesszőről, eredményeként, beinjekciózni, gyógynövények, borogatásként, lítiumszintet, szeptemberben, vizelethajtót, aranyvesszőfű, gombafertőzés, orvostudomány, laboratóriumi, szervezetnek megszabadulni, felesleges folyadéktól, belső vérzés, ízületi gyulladás, népgyógyászatban szájöblítésként, torok gyulladásának, aranyvesszőfű segíthet, gyulladás csökkentésében, izomgörcsök enyhítésében, fertőzések leküzdésében, vérnyomás csökkentésében, húgyúti gyulladás, vesekövek megelőzésére, közönséges aranyvessző, húgyúti gyulladásos, aranyvesszőt gyakran, Egyesült Államokban, Peter Homes, Blue Mountain Tea,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam Krisztina b...  Paul David Tripp Április 12  Jó éjszakát  Nagy és kis csodák  Pitypang szökőkút  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Pitypang szökőkút  Töröld le  Facebookon kaptam  Jázmin  Paul David Tripp Április 14  Azért kaptad  képre írva  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  IGEN így  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  40 felett  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Kertem  "Ez egy csoda"  Bornyi Veronika haiku verse  Magyar költészet napja  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Paul David Tripp Április 12  Otthon  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Különleges  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Horváth Szilvia tollából  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Paul David Tripp Április 12  Esterházy Péterre emlékezünk  Nagy és kis csodák  Nem kell hozzá fürdőruhás  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Anyák napjára  Sík Sándor - Ha jő a perc  Borzasztó  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Különleges  Spenót fasírttal  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Szép estét  Magyar költészet napja  Különleges  különleges  Az ember emlékekből áll  Töröld le  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam Krisztinától  Nevelőszülőkhöz adták,  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Szép estét  Egy barátság története  Az ember  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Sík Sándor - Ha jő a perc  Tanmese  Latinovits Zoltán tollából  Bornyi Veronika haiku verse  Facebookon kaptam  Bornyi Veronika haiku verse 
Bejegyzés Címkék
szervezetnek megszabadulni, felesleges folyadéktól, belső vérzés, ízületi gyulladás, népgyógyászatban szájöblítésként, torok gyulladásának, aranyvesszőfű segíthet, gyulladás csökkentésében, izomgörcsök enyhítésében, fertőzések leküzdésében, vérnyomás csökkentésében, húgyúti gyulladás, vesekövek megelőzésére, közönséges aranyvessző, húgyúti gyulladásos, aranyvesszőt gyakran, másik növénnyel, parlagfűvel virágzik, allergiás tüneteként, aranyvesszőről tudni, növény Európában, európai aranyvessző, levelek lehetnek, legtöbb szakértő, aranyvessző növény, aranyvessző hatásai, húgyúti rendszer, húgyúti rendszert, hugyúti fertőzések, vesék egyensúlyát, hosszú távú, leveleket olajként, fáradt izmok, izületi fájdalmak, szezonális parlagfű, viszkető szemeket, aranyvessző tinktúrát, parlagfű allergia, torokgyulladás esetén, gyógynövény könnyedén, beteg tüdőből, aranyvessző teát, aranyvessző diaphoretikus, lázas veríték, aranyvesszőt Blue, rutin nevű, szív-és érrendszer, rutin képes, hajszálerek erejét, antioxidáns tartalma, zöld teáé, növény szaponinokat, aranyvessző szedése, húgyhólyag vagy, húgyutak gyulladása, aranyvesszővel kapcsolatban, gyógynövények használata, test meger&#245, betegség kezeléséhez, gyógynövények azonban, gyógynövényeket óvatosan, botanikai orvostudomány, alábbi egészségügyi, aranyvessző kúra, gyermekeknek anélkül, mellékhatások közé, megfelelő adagot, hagyományos gyógyszerek, következő kölcsönhatások, vizelethajtót erősítheti, kiszáradás kockázatát, aranyvessző vizelethajtóként, diuretikus hatás, aranyvessző kölcsönhatásba, vizelettel kapcsolatosak, aranyvessző bőségesen, vizelethajtóként, gyógynövényekkel, tulajdonságainak, népgyógyászatban, antimikrobiális, gyógynövényeket, vesebetegségben, gyógynövényként, mellékhatásokat, szájöblítésként, csökkentésében, kiegészítőkkel, aranyvesszővel, óvintézkedések, kölcsönhatásba, gyógyszerekkel, torokgyulladás, felszabaduljon, kölcsönhatások, felhasználások, aranyvesszőfűt, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3535
  • e Hét: 13649
  • e Hónap: 27398
  • e Év: 232099
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.