Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az aminosavakról - jó tudni
  2019-06-09 16:57:12, vasárnap
 
  A fehérje hihetetlenül fontos, amikor az egészségről van szó. A csontok, az izmok és a bőr szerkezetét is ez alkotja, és szövetek építésére, hormonok, enzimek és neurotranszmitterek szintetizálására is használja a szervezet. Az aminosavak a fehérje építőkövei, ezért az étrendben elengedhetetlen az elegendő mennyiségű esszenciális aminosav megléte az optimális egészség megőrzéséhez és a fehérjehiány megelőzéséhez.

Tehát az aminosav mire jó, mi az pontosan, és hogy lehet biztos benne, hogy a megfelelő aminosav komplex keveréket kapja az egészségének megőrzése érdekében?

A szervezetnek szüksége van az összes aminosavra a működéshez, amelyből néhányat a szervezet is termel, míg másokat élelmiszerekből kell pótolni. Az élelmiszerek vagy a táplálék-kiegészítők révén a megfelelő aminosav mennyiség bevitel segíthet a fogyásban, az izomtömeg megőrzésében, a testmozgás javításában, a hangulat fokozásában vagy a pihentetőbb alvás elérésében.

Az aminosavak csoportosítása (esszenciális vs. nem esszenciális aminosavak)
A 20 aminosav, amire a szervezetnek szüksége van, két csoportra osztható: esszenciális aminosavak és nem esszenciális aminosavak.

A nem-esszenciális aminosavakat a szervezet képes előállítani, ami azt jelenti, nem annyira fontos, hogy azokat az ételektől bevigyük. Összesen 11 aminosav van, amelyek a nem esszenciális csoportba soroljuk:

Alanin (Alanine)
Glutaminsav (Glutamate, Glutamic acid)
Aszparaginsav (Aspartate, Aspartic acid)
Szerin (Serine)
Aszpargin (Asparagine)
Az aminosavak listáján szereplő vegyületek némelyikét feltételesen esszenciálisnak tekintjük, ami azt jelenti, hogy általában nem szükségesek, de bizonyos körülmények között - mint pl. betegségek vagy stressz (szellemi és fizikai) - igen. Ezek a következők:

Arginin (Arginine)
Cisztein (Cysteine)
Glutamin (Glutamine)
Glicin (Glycine)
Prolin (Proline)
Tirozin (Tyrosine)
Ornitin (Ornithine)
Az esszenciális (alapvető fontosságú) aminosavakat azonban a szervezet nem képes előállítani (vagy csak elégtelen mennyiségben), azokat élelmiszerekből kell bevinni. Összesen 9 esszenciális aminosav van, amelyek a szervezet számára fontosak, és ezek a következők:

Lizin (Lysine)
Leucin (Leucine)
Izoleucin (Isoleucine)
Triptofán (Tryptophan)
Fenil-alanin (Phenylalanine)
Treonin (Threonine)
Valin (Valine)
Hisztidin (Histidine)
Metonin (Methionine)

Az általános egészség megőrzéséhez elengedhetetlen az étrendbe megfelelő mennyiségű aminosavat beilleszteni. Ezen kulcsfontosságú esszenciális aminosavak bármelyikének hiánya súlyos mellékhatásokat okozhat, amelyek az egészség minden aspektusát érintik, beleértve az immunrendszert, az izomtömeget, az étvágyat és még sok mást.

Az aminósavak hatásai
1. Segíti a fogyást
Az aminosavak segítik a testsúlycsökkenést a zsírégetés fokozásával és a sovány testtömeg megőrzésével. Különösen a BCAA aminosavak (elágazó láncú esszenciális aminosav) bizonyultak hatékonynak a fogyás során.

A Journal of the International Society of Sports Nutrition folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy az elágazó láncú aminosav komplex fogyasztása egy 8 hetes rezisztencia-képzés után jelentősen megnövelte a sovány testtömeget és az erőszintet, valamint nagyobb csökkenést mutatott a testzsír százalékos arányában, mint a tejsavó fehérje vagy a sportital fogyasztása. [1] Más kutatások azonban vegyes eredményeket mutatnak, ami további tanulmányok szükségességét jelzi.

2. Támogatja az izomtömeg megőrzését
Az izomszövet elsődleges építőköveiént az aminosavak feltétlenül szükségesek az izom fenntartásához és az izomnövekedéshez. Néhány tanulmány azt is kimutatta, hogy az esszenciális aminosav szedése segíthet megelőzni az izomvesztést, ami gyakori mellékhatás, amely mind az öregedést, mind a fogyást jellemzi.

Például a Clinical Nutrition folyóiratban közzétett 2010-es tanulmány azt mutatta, hogy az esszenciális aminosavakkal való kiegészítés segített az idősebb felnőttek izomfunkciójának javításában. [2] Hasonlóképpen, egy dél-karolinai tanulmány kimutatta, hogy az esszenciális aminosavak hatékonyak voltak a sovány testtömeg megőrzésében, ugyanakkor elősegítették a sportolók zsírégetését. [3]

3. Fokozza a sport-teljesítményt
Akár alkalmi vagy versenysportoló, az esszenciális aminosavak feltétlenül szükségesek, ha az edzést a következő szintre kívánja hozni. Valójában az esszenciális aminosavakat - mint a leucin, a valin és az izoleucin - gyakran használják az izmok helyreállításának elősegítésére, az izomfájdalom megelőzésére és a fáradtság elleni küzdelemre az edzés utáni étkezés részeként.

Nyolc tanulmány áttekintése azt mutatta, hogy az elágazó láncú aminosavakkal való kiegészítés csökkentette az izomfájdalmat és javította az izmok működését az intenzív edzések után. [4] Egy másik, a Leeds Metropolitan University által végzett tanulmány megállapította, hogy napi 4 gramm leucin bevitele növelte a férfiak testi erejét egy 12 hetes rezisztencia képzés során. [5]

4. Javítja a hangulatot
A triptofán egy esszenciális aminosav, amely kulcsszerepet játszik a hangulat szabályozásában és a mentális egészség megőrzésében. A szervezet szerotonin szintetizálására használja, amely egy hangulat befolyásoló neurotranszmitter. A szerotonin egyensúly felborulása hozzájárulhat olyan súlyos problémákhoz, mint a depresszió, az obszesszív-kompulzív rendellenesség, a szorongás, a traumatikus stressz-rendellenesség és az epilepszia.

A British Journal of Nutrition folyóiratban közzétett 2015-ös tanulmány azt jelentette, hogy a triptofán kedvező hatással volt mind a kognitív, mind az érzelmi funkciókra, miközben növelte a boldogság érzését. [6] Eközben más kutatások azt is kimutatták, hogy a triptofán segíthet a depresszió tüneteinek kezelésében és a szorongás enyhítésében. [7][8]

5. Elősegíti a jobb alvást
Az erős hangulatjavító hatásai mellett néhány bizonyíték arra utal, hogy a triptofán segíthet az alvás minőségének javításában és az álmatlanság elkerülésében is. Ez azért van, mert segít növelni a szerotonin szintjét, amely részt vesz az alvási ciklusban.

Az Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine folyóiratban megjelent nagy áttekintés alátámasztja a triptofán alvás-segítő hatását, bár a kutatások még mindig vegyesek. És ellentétben a sok elalvást segítő gyógyszerrel, a triptofán jól tolerálható és minimális mellékhatással jár, ami nagyszerű gyógyító eszközzé teszi a jobb alvás elősegítésére. [9]

Az aminosav hiány tünetei
Mi az aminosav hiány, és mi okozza? Fehérje-hiánynak is nevezik, egy veszélyes állapot, amely akkor fordul elő, amikor nem fogyaszt elegendő aminosavat a napi szükségletek kielégítésére. A negatív tünetek hosszú listáját eredményezheti, a csökkent izomtömegtől a csontvesztésig és tovább.

Az aminosavhiány leggyakoribb tünetei lehetnek:
Száraz bőr
Töredező, vékonyodó haj
Hajhullás
Rossz körmök
Csökkent izomtömeg
Gyermekek növekedésének csökkenése
Megnövekedett étvágy
Csökkent immunfunkciók
Csontvesztés
Puffadás és duzzanat

A fehérjehiány érintheti mindazokat, akik nem visznek be elegendő aminosavat az étrendből. Az idősebbek és a krónikus betegségekben szenvedő emberek - például a rák - különösen nagy kockázatnak vannak kitéve a fehérjehiány miatt, mivel megnövekedett fehérjeszükségletük és csökkent táplálékbevitelük van. A vegán vagy vegetáriánus étrendet követőknek is gondosan kell megtervezniük a táplálkozásukat, hogy biztosítsák a fehérje szükségleteik kielégítését, a különféle növényi eredetű fehérjetartalmú ételek fogyasztásával.

Alapvető aminosav források
A legjobb módja annak, hogy mind a 9 esszenciális aminosav szükségletét kielégítse az, hogy esszenciális aminosavban gazdag ételek széles skáláját fogyasztja. A fehérje források, mint a hús, a hal, a baromfi, a tojás, a tejtermékek és a tenger csümölcsei fontos aminosav források, és tipikusan teljes fehérje forrásnak minősülnek, ami azt jelenti, hogy az összes esszenciális aminosavat tartalmazzák. A vegetáriánusok számára a lencse, a quinoa, a hajdina, a manula, a dió, csicseriborsó, a teljes kiőrlésű gabonák és a fermentált szója élelmiszerek, mint a tempeh vagy a natto, szintén teljes fehérje forrásnak tekinthetők.

Ne feledje, bár sok növényi eredetű fehérjeforrást ,,hiányos fehérjéknek" tekintünk, mert nem tartalmaznak egy vagy több esszenciális aminosavat, ezeket más élelmiszerekkel kombinálva, pótolhatjuk a hiányosságokat. Ezért, ha egy jól kiegyensúlyozott étrendet követ, könnyen be tudja vinni az összes lényeges aminosavat, amire a szervezetnek szüksége van.

Aminosav-kiegészítők és adagolásuk
Bár az aminosavak széles körben rendelkezésre állnak a különböző élelmiszer forrásokban, a kiegészítőket is választhatja, hogy gyors és koncentrált előnyöket szeretne. Számos kiegészítő áll rendelkezésre, amelyek különböznek az aminosav összetételben és ezért az egészségügyi előnyökben is.

A fehérjetartalmú porok, mint a tejsavó fehérje, a kender fehérjepor vagy a rizsfehérje számos esszenciális aminosavat kínálnak, melyekre a szervezetnek szüksége van, miközben kiadós fehérje adagot biztosít. A csontvelőből készült kollagén- vagy fehérjepor két másik egyszerű lehetőség, amelyek jó mennyiségű fehérjét és egy sor esszenciális aminosavat biztosítanak.

Választhat izolált aminosav kiegészítőket is, például triptofánt, leucint vagy lizint. Ezek mindegyike konkrét egészségügyi előnyökhöz kapcsolódik, és ezeket gyakran természetes kezelésként használják olyan problémákra, mint a hideg sebek, depresszió vagy álmatlanság.

Az amino acid (sav) bevitelének talán legegyszerűbb módja az aminosav tabletta vagy kapszula, amely jó adagolhatóságot és könnyű bevételt biztosít.

Függetlenül attól, hogy milyen típusú aminosav kiegészítőt választott, ügyeljen arra, hogy a nem kívánt mellékhatások elkerülése érdekében kövesse az ajánlott napi adagot. Ha bármilyen negatív tünetet tapasztal, mérlegelje a dózis csökkentését vagy a szedés felfüggesztését és egy megbízható egészségügyi szakemberrel való konzultációt.

Az átlagos napi fehérje szükségletünk testsúly kilogrammonként 0.8 gramm.

Az aminosavak mellékhatásai
Az esszenciális aminosavak az egészség számos aspektusához szükségesek, és a hiányosságok komoly mellékhatásokat okozhatnak. A jó tápanyagokat és fehérjéket tartalmazó, jól összeállított étrend kulcsfontosságú a mellékhatások megelőzése érdekében, annak biztosításához, hogy a szervezet az igényelt aminosavakat megkapja.

Valószínű, hogy a fehérje-gazdag élelmiszerforrásokból származó nagy mennyiségű fehérje fogyasztása nem okoz negatív mellékhatásokat. Azonban lehetséges túlterhelni a szervezetet, ha túl sok fehérjét fogyaszt, különösen a fehérje-kiegészítőkből. A túl sok fehérje fogyasztásának lehetséges mellékhatásai közé tartozik a súlygyarapodás, a vesebetegségek, a székrekedés és a rossz lehelet.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: kiegyensúlyozott, izomnövekedéshez, izomfunkciójának, szintetizálására, felfüggesztését, esszenciálisnak, versenysportoló, kulcsfontosságú, elengedhetetlen, fehérjetartalmú, mellékhatásokat, kilogrammonként, szabályozásában, táplálkozásukat, élelmiszerekkel, élelmiszerekből, adagolhatóságot, rendellenesség, mellékhatással, csoportosítása, vesebetegségek, csontvesztésig, súlygyarapodás, eredményezheti, megállapította, fehérjeforrást, fogyasztásával, fenntartásához, immunrendszert, kiegészítőkből, vegetáriánusok, hangulatjavító, hiányosságokat, fogyasztásának, szükségességét, biztosításához, fehérje hihetetlenül, fehérje építőkövei, étrendben elengedhetetlen, elegendő mennyiségű, optimális egészség, fehérjehiány megelőzéséhez, aminosav mire, megfelelő aminosav, egészségének megőrzése, szervezetnek szüksége, összes aminosavra, élelmiszerek vagy, izomtömeg megőrzésében, testmozgás javításában, hangulat fokozásában, pihentetőbb alvás, International Society, Sports Nutrition, Clinical Nutrition, Leeds Metropolitan University, British Journal, Evidence-Based Complementary, Alternative Medicine,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Reményik Sándor: Itt most virá...  Agárdi Gábor gondolata  Nagyhétfő:  A tavasz nem csak önmagában sz...  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 26  Öröknek hinni . . .  Facebookon kaptam  Nagy Feró megmondta?  A máj egészségét biztosító és ...  Szívet megérintő . . .  Maci az északi fény alatt  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  üdvözöllek!  Esti Ima !  Benedek Elek - Virágvasárnap  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  A jó kedv a világon  Táplálékok a máj egészségének ...  Facebookon kaptam Krisztinától  Vérnyomáscsökkentés  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  képre írva  Nárcisz  Facebookon kaptam  Nárcisz  Szívet megérintő . . .  Paul David Tripp Március 26  Haja van  Sadhguru idézet  Öröknek hinni . . .  Az út  Humor is meg nem is szerinted?  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  A csend aranyat ért  üdvözöllek!  Facebookon kaptam Krisztinától  Haja van  Facebookon kaptam  A nagy természet  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Ha nyitott vagy  Nem azt látja  Karinthy Frigyes: Almafa  Facebookon kaptam  2004-es kivégzés után  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem látom őket  Facebookon kaptam  Humor is meg nem is szerinted?  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ne hagyd  Facebookon kaptam  Kövesd a vezetőt  Virágvasárnap: az élet és a re...  Boldogság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Az idegen országok éghajlata  Facebookon kaptam  A szeretetről  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Manna OWell tollából  Kékfestőről pár szóban  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Agárdi Gábor gondolata  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Minden kedves látogatómnak sze...  Ne hagyd  Facebookon kaptam  Az út  Ne hagyd  Sárkány  Apu  Márciuzs 24.  Maci az északi fény alatt  Alvó baby  Facebookon kaptam  Szép estét  Jó éjszakát  képre írva  Benedek Elek - Virágvasárnap  Facebookon kaptam  képre írva  Alvó kutya  Manna OWell tollából  Egy hét kihagyás  Paul David Tripp Március 28 
Bejegyzés Címkék
fehérje hihetetlenül, fehérje építőkövei, étrendben elengedhetetlen, elegendő mennyiségű, optimális egészség, fehérjehiány megelőzéséhez, aminosav mire, megfelelő aminosav, egészségének megőrzése, szervezetnek szüksége, összes aminosavra, élelmiszerek vagy, izomtömeg megőrzésében, testmozgás javításában, hangulat fokozásában, pihentetőbb alvás, aminosavak csoportosítása, nem-esszenciális aminosavakat, szervezet képes, ételektől bevigyük, aminosavak listáján, szervezet számára, általános egészség, étrendbe megfelelő, egészség minden, aminósavak hatásai, aminosavak segítik, zsírégetés fokozásával, sovány testtömeg, fogyás során, elágazó láncú, sovány testtömeget, testzsír százalékos, tejsavó fehérje, sportital fogyasztása, izomtömeg megőrzését, izomszövet elsődleges, aminosavak feltétlenül, izom fenntartásához, esszenciális aminosav, fogyást jellemzi, esszenciális aminosavakkal, idősebb felnőttek, dél-karolinai tanulmány, esszenciális aminosavak, sportolók zsírégetését, következő szintre, esszenciális aminosavakat, izmok helyreállításának, izomfájdalom megelőzésére, fáradtság elleni, edzés utáni, izmok működését, intenzív edzések, férfiak testi, hangulat szabályozásában, mentális egészség, szervezet szerotonin, hangulat befolyásoló, szerotonin egyensúly, triptofán kedvező, érzelmi funkciókra, boldogság érzését, triptofán segíthet, depresszió tüneteinek, szorongás enyhítésében, jobb alvást, erős hangulatjavító, alvás minőségének, álmatlanság elkerülésében, szerotonin szintjét, alvási ciklusban, triptofán alvás-segítő, jobb alvás, aminosav hiány, veszélyes állapot, napi szükségletek, negatív tünetek, csökkent izomtömegtől, aminosavhiány leggyakoribb, fehérjehiány érintheti, krónikus betegségekben, fehérjehiány miatt, vegán vagy, fehérje szükségleteik, különféle növényi, legjobb módja, fehérje források, tenger csümölcsei, összes esszenciális, vegetáriánusok számára, teljes kiőrlésű, fermentált szója, tempeh vagy, vagy több, összes lényeges, aminosavak széles, különböző élelmiszer, aminosav összetételben, egészségügyi előnyökben, fehérjetartalmú porok, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 137 db bejegyzés
e év: 472 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 697
  • e Hét: 5938
  • e Hónap: 25800
  • e Év: 201675
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.