Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Omega 3 és Omega 6 - fontos az arányuk
  2019-08-16 22:20:25, péntek
 
  Miért fogyasszunk több Omega 3-at mint Omega 6-ot?

Omega-3 zsírsav fogyasztásának fontossága:
Fontos szerepet játszik a magzat és csecsemő fejlődésében; nélkülözhetetlen a magzat agyszövet és szemideghártya érésében. Fontos szerepet játszik a magzat és csecsemő optimális szellemi funkciók kialakulásában; a sejthártyák felépitésében; a zsírok szervezeten belüli szállításában; prosztaglandinok ( hormonszerű vegyi hírvivő anyagok) termelésében; hormontermelésben; gyulladásszabályozásban; vérzésgátlásban; a normális idegműködésben; zsíranyag folyamatok lebonyolításában (fogyásban, testsúly optimizálásban).

Csökkenti az infarktus valószínűségének a bekövetkeződését; a trombózis képződést. Csökkenti a szívritmus zavar felléptét - enyhe vérnyomáscsökkentő hatása is van. Csökkenti az alzheimer kór, pszichés betegségek, depresszió, (bipoláris hangulatzavarok), szkizofrénia kialakulásának kockázatát. Terápiás hatás - psoriázisban, allergiás, gyulladásos és autoimmun megbetegedésekben, pl. Reumatoid arthritiszben, colitis ulcerosa, Crohn betegségben, asztmában, pikkelysömörben, szív- és érrendszeri megbetegedésekben, máj méregtelenítésében, koleszterin és triglicerid csökkentésében.

A hosszú szénláncú omega-3 zsírsavak - DHA és EPA - jótékony hatásai közül a legismertebb a szív- és érrendszerre gyakorolt hatás, melyet az 1970-es években ismertek fel a kutatók a grönlandi eszkimók tanulmányozásakor. Omega 6 - Ideális arányban az omega 3 hatását segíti. A hidegen sajtolt olajokban található nagyobb mennyiségben, viszont a főzés során kimondottan ártalmassá válhatnak.

Omega 3
Hasonlóan a vitaminokhoz a szervezet az omega-3 zsírsavakat sem képes előállítani, ezért azokat csak étkezés alkalmával tudjuk magunkhoz venni. Az omega-3 azáltal vesz részt a sejtműködésben, hogy beépül a sejthártyába, és rugalmasabbá teszi azt, így segítve az összes szervrendszer egészséges működését.

Az omega-3 család bázismolekulája az alfa-linolénsav (LNA). Az LNA leginkább növényi eredetű táplálékokban található, mint például a lenmagolaj, a repceolaj és a dió.

A növényi eredetű ételek nem tartalmaznak omega-3 EPA-t vagy DHA-t, amelyek a halakban és egyéb tengeri élőlényekben találhatóak.

A lenmag (legjobb növényi omega-3 forrás) nagy mennyiségben tartalmaz LNA-t (alfa-linolénsavat), amely az omega-3 zsírok egyik fajtája.

Korábban azt hitték, hogy az emberi szervezet képes az alfa-linolénsavat EPA-vá és DHA-vá átalakítani. Az újabb kutatások bebizonyították, hogy a szervezet csak nagyon kis mennyiségű EPA-t tud ebből előállítani és ez az átalakítás, különösen idős embereknél nem túl hatékony!

Ennek az oka az, hogy az emberi szervezetben nagyon kevés van egy úgynevezett delta-6 enzimből, amely szükséges ahhoz, hogy az LNA-ból EPA-t tudjon képezni. Továbbá ezt az enzimet használja az összes omega olaj, így az omega-6 is. Ha a szervezet omega-6 szintje magas, akkor a delta-6 enzimek száma tovább csökken, mert az omega-6 felhasználja azokat.

Ami szintén figyelemre méltó, hogy amikor lenmagolajat fogyasztunk, utána csökken a vérben a DHA mennyisége, ahelyett, hogy nőne, és ez kedvezőtlen a szervezet számára!

Ezért a lenmagolajjal és egyéb növényi olajokkal nem helyettesíthetjük a halolajban található omega-3 zsírsavakat ( EPA-t és DHA-t)!

Amennyiben az omega-3 halolajból származik, akkor az bizonyosan csökkenti a szívbetegségek kialakulásának rizikóját.

Omega-3 EPA és DHA bevitelhez a halolaj az egyik legideálisabb forrás.

A hosszú szénláncú omega-3 zsírsavak - DHA és EPA - jótékony hatásai közül a legismertebb a szív- és érrendszerre gyakorolt hatás, melyet az 1970-es években ismertek fel a kutatók a grönlandi eszkimók tanulmányozásakor. Az eszkimók nagyon sok, tengeri állatokból származó zsiradékot fogyasztanak, de ennek ellenére gyakorlatilag ismeretlen körükben a kardiovaszkuláris megbetegedés. Az ezekben a zsírokban nagy mennyiségben előforduló omega-3 zsírsavak csökkentik a triglicerid szintet, a pulzus számot, a vérnyomást és az érelmeszesedést.

Az Omega 3 zsírsav jelentős mennyiségben a tengeri halakban fordul elő, az édesvízi halfajtákban nem található meg.

Fontos megjegyezni, hogy a növényi eredetű omega-3 zsírsavat sokkal nehezebben hasznosítja az emberi szervezet, csakúgy, mint a növényekben található vasat. Továbbá az omega-3 (LNA) tartalmú növényi olajokban az omega-6 zsírsavak is megtalálhatóak, és ezeknek az aránya többszöröse az omega-3 zsírsavnak (a lenmagolaj kivételével, melyben több az LNA omega-3, mint az omega-6).

A halolajokban nincs omega-6, tehát a helyes omega-3 - omega-6 arány visszaállításához érdemesebb halolajat fogyasztani.

Végül is ezek a kutatások arra az eredményre jutottak, hogy az emberek számos problémája - bőrproblémák, rossz hangulat, ízületi gyulladás, immunrendszeri rendellenességek, depresszió és a sokszor halálos kimenetelű infarktus - részben abból ered, hogy nem fogyasztanak elegendő omega-3 olajat.

Az alapvető zsírsavak mindkét családja szükséges az egészséges élethez. A modern étrend azonban túl sok omega-6 olajat tartalmaz az omega-3 olajhoz képest.

Omega 6

Omega 6 - Ideális arányban az omega 3 hatását segíti. A hidegen sajtolt olajokban van jelen nagyobb mennyiségben, ám főzés után már inkább ártalmas.

Régebben az olajat csak nagyon ritkán használták az emberek és akkor is csak hidegen sajtolt eljárással amit oliva, napraforgó vagy lenmagból préseltek ki. Elődeink a hétköznapokban általában állati eredetű zsírral főztek, töbnyire baromfi vagy disznózsírral. Manapság viszont szinte minden ételben jelen van az Omega 6- zsírsavat tartalmazó olaj, pedig szükségletünket tökéletesen ki tudnák elégíteni a magvakban, gabonákban, csonthéjasokban, szárazbabban, tojásban és háziállatok húsában lelhető zsírsav.

Ellentétben az omega-3 zsírsavakkal, a túl sok omega-6 fogyasztása veszélyes lehet. Nagy mennyiségben hozzájárul a szervezet gyulladásának kialakulásában, felerősíti az ekcémát és az aknét és az ízületi gyulladásokhoz fájdalmat társít.

A megfelelő omega-3 - omega-6 arány 1:5 kellene hogy legyen

Mivel a két zsírsavcsalád aránya létfontosságú, minél több omega-6 olajat fogyasztunk, annál több omega-3 olajra van szükségünk.

Ha nem fogyasztunk elég omega-3 olajat, a magas omega-6-fogyasztás kétszeresen is visszaüt.

Az omega-3 zsírsavak aránya jelentősen lecsökkent a szervezetünkben az utóbbi időben, kezdetben harmadára, aztán tizedére, majd az utóbbi pár évtizedben az egy huszadára! Sajnos azonban nem csak a mennyisége csökkent le, hanem a két esszenciális zsírsav (az omega-3 és az omega-6) aránya is felborult. Az ősidők 1:1-es aránya eltolódott 1:10, majd 1:30 arányra. Ez nagyon veszélyes lehet, ugyanis az omega-3 zsírsavak két fajtáját, a DHA-t (dokozahexaénsav) és az EPA-t (eikozapentaénsav) az emberi szervezet nem tudja előállítani, úgyhogy kénytelenek vagyunk valahogy pótolni.

A természet nyilvánvalóan úgy rendezte, hogy mindkét zsírsavcsaládra szükségünk legyen. Egyensúly - erről szól az egész, s éppen ez az, ami sok ember étrendjéből hiányzik. Az ideális omega-3 - omega-6 egyensúly 1:1 és 1:10 között kellene, hogy legyen!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: nélkülözhetetlen, lebonyolításában, bekövetkeződését, valószínűségének, prosztaglandinok, rendellenességek, eikozapentaénsav, bebizonyították, vérzésgátlásban, hangulatzavarok, érelmeszesedést, szükségletünket, csonthéjasokban, dokozahexaénsav, pikkelysömörben, bázismolekulája, zsírsavcsaládra, szervezetünkben, kialakulásának, szívbetegségek, csökkentésében, optimizálásban, kialakulásában, sejtműködésben, idegműködésben, fogyasztásának, gyulladásokhoz, szemideghártya, immunrendszeri, hétköznapokban, megtalálhatóak, gyulladásának, arthritiszben, gyakorlatilag, táplálékokban, szervrendszer, magzat agyszövet, sejthártyák felépitésében, zsírok szervezeten, normális idegműködésben, infarktus valószínűségének, trombózis képződést, szívritmus zavar, hosszú szénláncú, 1970-es években, grönlandi eszkimók, hidegen sajtolt, főzés során, omega-3 zsírsavakat, omega-3 azáltal, összes szervrendszer, omega-3 család, LNA-ból EPA-t, Omega-3 EPA,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A haragos ember  Jó éjszakát  Mi volt e hatalom értelme  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Búcsúbeszéd A Józan Ész halálá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A bab gyógyhatásairól  Paul David Tripp Április 11  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Különleges  Reggel van  Hatványozott áldások  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Hatványozott áldások  Reggeli kávé  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Áldások a terhekből  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Csomó  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Molnár Ferenc: imádom!  Facebookon kaptam  Lőrinczi Emese tollából  A női sziv  A Balaton-felvidék tanúhegye  Alvó cica  Amellett, amit az emberek  Folytasd tovább a befejezésig  Különleges  Folytasd tovább a befejezésig  Facebookon kaptam  Paul Verlaine - Óvatosság  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Nevelőszülőkhöz adták,  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Monológ  Facebookon kaptam  Csend  Csend  A haragos ember  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Facebookon kaptam  Az én Miatyánkom  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Jó éjszakát  Különleges  Tavaszi este  Az én Miatyánkom  Idézetek a magányról  Az érelmeszesedés kockázatait ...  Vidámság  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Ha senki sem  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 9  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Amellett, amit az emberek  Spenót  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabó M. Gita A maradék idő  Fűzfa a tóparton  Facebookon kaptam  Egy rohanás az élet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Hálás vagyok  Fűzfa a tóparton  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
magzat agyszövet, sejthártyák felépitésében, zsírok szervezeten, normális idegműködésben, infarktus valószínűségének, trombózis képződést, szívritmus zavar, hosszú szénláncú, 1970-es években, grönlandi eszkimók, hidegen sajtolt, főzés során, omega-3 zsírsavakat, omega-3 azáltal, összes szervrendszer, omega-3 család, növényi eredetű, omega-3 zsírok, emberi szervezet, alfa-linolénsavat EPA-vá, újabb kutatások, szervezet csak, emberi szervezetben, úgynevezett delta-6, enzimet használja, összes omega, szervezet omega-6, delta-6 enzimek, omega-6 felhasználja, szervezet számára, halolajban található, omega-3 halolajból, bizonyosan csökkenti, szívbetegségek kialakulásának, egyik legideálisabb, eszkimók nagyon, kardiovaszkuláris megbetegedés, zsírokban nagy, triglicerid szintet, pulzus számot, tengeri halakban, édesvízi halfajtákban, növényekben található, omega-6 zsírsavak, aránya többszöröse, omega-3 zsírsavnak, lenmagolaj kivételével, halolajokban nincs, helyes omega-3, kutatások arra, eredményre jutottak, emberek számos, sokszor halálos, alapvető zsírsavak, egészséges élethez, modern étrend, omega-3 olajhoz, olajat csak, hétköznapokban általában, omega-3 zsírsavakkal, szervezet gyulladásának, ízületi gyulladásokhoz, megfelelő omega-3, omega-3 zsírsavak, utóbbi időben, mennyisége csökkent, természet nyilvánvalóan, ideális omega-3, nélkülözhetetlen, lebonyolításában, bekövetkeződését, valószínűségének, prosztaglandinok, rendellenességek, eikozapentaénsav, bebizonyították, vérzésgátlásban, hangulatzavarok, érelmeszesedést, szükségletünket, csonthéjasokban, dokozahexaénsav, pikkelysömörben, bázismolekulája, zsírsavcsaládra, szervezetünkben, kialakulásának, szívbetegségek, csökkentésében, optimizálásban, kialakulásában, sejtműködésben, idegműködésben, fogyasztásának, gyulladásokhoz, szemideghártya, immunrendszeri, hétköznapokban, megtalálhatóak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 509 db bejegyzés
Összes: 49302 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 547
  • e Hét: 2530
  • e Hónap: 16279
  • e Év: 220980
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.