Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A paradicsom gyógyhatásairól
  2019-08-16 22:29:01, péntek
 
 



Miért együnk mindennap legalább egy paradicsomot? Egy közepes nagyságú paradicsom fedezi egy felnőtt számára a napi 3 mg likopin szükségletet. Az egyik legegészségesebb gyümölcs - erőteljesen hűt; édes-savanyú; szaporítja a jin-nedveket; enyhíti a szárazságot és a szomjúságot; tonizálja a gyomrot; kipucolja a májat; általános méregtelenítő; serkenti az emésztést.

Az egyszerű kis paradicsomunk talán az egyik legkedveltebb zöldségünk, egy igazi vitaminbomba melyiknek magas tápanyagértéke, alacsony zsírtartalma, gazdag rost forrása és kicsi kalória száma (10 dekában 22 kalória), alkalmassá teszi fogyasztását diétázók és fogyókúrázók számára is. A Solanacea családjába tartozik és közeli rokonságban áll a krumplival, a paprikával és a padlizsánnal. Általában zöldségnek nevezzük érdemtelenül, mert igazából a paradicsom egy gyümölcsféle.

A paradicsom legnagyobb része víz, az 5-6 százaléknyi szárazanyag felét (3,3 százalék) cukor (glükóz, fruktóz) teszi ki. Tartalmaz még: almasavat, citromsavat, borostyánkősavat, vitaminokat: A Vitamint, béta-karotinból 0,82 mg-ot, B6 Vitamint, C-vitaminból átlagosan 24,2 mg-ot ( már három darab elfogyasztása fedezi egy felnőtt napi C-vitamin szükségletét ), E-vitaminból 0,49 mg-ot és K Vitamint. A benne lévő béta-karotin és E-vitamin sejtvédő hatású, ezért főleg bőrünk védelmében és ápolásában játszik fontos szerepet. Ásványi anyagtartalma közül a kálium 294 mg (segít a salakanyagok elszállításában), magnézium 20 mg, kálcium 14 mg, nátrium 6,3 mg emelhető ki, illetve tartalmaz még foszfort, vasat, folsavat, tiamint, niacint és krómot is, ami fokozza a zsírégetést. A már említett solaninon kívűl tartalmaz még egy tomatin nevű, mikrobaölő hatású vegyületet is. A paradicsom legfőbb értéke viszont a magas likopintartalma - semmilyen más zöldség vagy gyümölcs nem tartalmazza ilyen nagy mértékben ezt az antioxidáns hatású vegyületet.

A likopin egy nagyon erős antioxidáns, amely kimondottan antikarcinogén hatásáról ismert. Zsírban oldódó anyag, mely nem ürül ki a szervezetből, mint a C-vitamin, hanem felhalmozódik a szervekben, különösen a mellékvese kéregben, a májban, a herében és a prosztatában. Segít a szívbetegségek megelőzésében, véd a vastag- végbél, prosztata-, mell-, tüdő-, hasnyálmirigyrák valamint a szürkehályog kialakulása ellen.

- A likopin molekulaformája nagyon hatékonynak bizonyul a szabadgyökök károsító hatása ellen. Az azonban még nem teljesen tisztázott, hogy minek köszönheti azt a speciális tulajdonságát, amellyel hatékonyabban védi a sejteket, mint más antioxidánsok - mondja dr. Edward Giovannucci, a Harvard School of Public Health professzora.

Szem előtt kell tartani azt is, hogy nem mindegy milyen formában fogyasztjuk a paradicsomot. A vérplazma sokkal jobban hasznosítja a likopint ha hőkezelt paradicsom termékeket fogyasztunk, a nyers paradicsommal szemben. Hőkezelt formában két és félszer annyi szívódik fel mint nyers formában. A jó hatékonyságot segíti, ha a paradicsom termékeket a jó zsírokban gazdag mogyorófélékkel, vajjal, vagy olivaolajjal fogyasztják.

Egy felnőtt ember napi átlagos likopinigénye 3 milligramm. Egy közepes paradicsom súlya nagyjából 100 gramm. Ez a mennyiség pedig elég ahhoz, hogy fedezze egy felnőtt ember napi likopin szükségletét. Vagyis már napi egy paradicsom is elég a napi likopin szükséglet fedezésére.

Az éretlen paradicsom ellenben nem csak hasznos anyagokban gazdag, hanem sajnos solanint is tartalmaz, mely tulajdonképpen egy igen erős toxin, aminek koncentrációja a gyümölcs érésével csökken, és nem okoz kárt a szervezetben.

A paradicsomlevet nem csak magas likopin tartalma miatt érdemes fogyasztani, hanem a sok más hasznos anyaga miatt is.

A paradicsom legkedveltebb fűszerei a bazsalikom, az oregano, a kapor, a kakukkfű, a fokhagyma, a metélőhagyma, a petrezselyem és a babérlevél.

A nemzeti és nemzetközi étrendi útmutatók azt javasolják, hogy növeljük a zöldségek és gyümölcsök fogyasztását és legalább napi ötször együnk belőlük.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: legegészségesebb, hasnyálmirigyrák, borostyánkősavat, molekulaformája, elszállításában, likopintartalma, mogyorófélékkel, paradicsomlevet, szívbetegségek, antikarcinogén, koncentrációja, tulajdonképpen, tápanyagértéke, paradicsomunk, hatékonyságot, méregtelenítő, felhalmozódik, megelőzésében, legkedveltebb, hatékonyabban, likopinigénye, antioxidánsok, elfogyasztása, tulajdonságát, paradicsommal, anyagtartalma, olivaolajjal, metélőhagyma, szabadgyökök, vitaminbomba, zsírtartalma, fogyasztását, szürkehályog, petrezselyem, fogyókúrázók, szükségletét, közepes nagyságú, felnőtt számára, egyik legegészségesebb, egyik legkedveltebb, igazi vitaminbomba, paradicsom legnagyobb, felnőtt napi, benne lévő, salakanyagok elszállításában, tomatin nevű, paradicsom legfőbb, magas likopintartalma, antioxidáns hatású, nagyon erős, mellékvese kéregben, szívbetegségek megelőzésében, Edward Giovannucci, Harvard School, Public Health,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Tanuljuk meg tisztelni más ors...  Isten áldja  Facebookon kaptam  A magukat nyílt és őszinte emb...  Szent-Györgyi Albert gondolata  Az ünnepről  Alvó cica  Akinek vaj van a fején...  Kezdet  Ne engedd el kezem!  Az ünnepről  Könnyáztatta asszonysorsok  " A gondolat is rezgés. Minél ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Isten áldja  Jó éjszakát  Az agyat és a csontokat is erő...  Sötétség és világosság  Facebookon kaptam  Vágy, élet és sugár  Esti kép  A közszereplő  Szabó Norbert – Szabadsá...  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Rőzsehordó nő szobra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ez a miénk!  Alvó cica  Hernádkak  Síró nő  Mély, puha álom - sárga féltés  Mély, puha álom - sárga féltés  Csendes éjszakán  Facebookon kaptam  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Esti kép  Mindig tud adni ,  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  Facebookon kaptam  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Márciusi eső  Rochefoucauld - a bölcs  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rejtő Jenő versei  Müller Péter tollából  Szent Pio atya!  Fújjad márciusi szél . . .  Könnyáztatta asszonysorsok  Egyet értesz?  Szent Pio atya!  Facebookon kaptam  Törött csészék  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isteni zsebkendők  Szent-Györgyi Albert gondolata  Az ünnepről  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rendhagyó tavaszköszöntő Horto...  Facebookon kaptam  Március 15-re emlékve  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Kezdet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Rochefoucauld - a bölcs  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Talpra vándor  Facebookon kaptam  William Shakespeare-től idéze...  Rőzsehordó nő szobra  Facebookon kaptam  Talpra vándor  Facebookon kaptam  Szabó Norbert – Szabadsá... 
Bejegyzés Címkék
közepes nagyságú, felnőtt számára, egyik legegészségesebb, egyik legkedveltebb, igazi vitaminbomba, paradicsom legnagyobb, felnőtt napi, benne lévő, salakanyagok elszállításában, tomatin nevű, paradicsom legfőbb, magas likopintartalma, antioxidáns hatású, nagyon erős, mellékvese kéregben, szívbetegségek megelőzésében, vastag- végbél, szürkehályog kialakulása, likopin molekulaformája, szabadgyökök károsító, speciális tulajdonságát, vérplazma sokkal, nyers paradicsommal, paradicsom termékeket, felnőtt ember, közepes paradicsom, mennyiség pedig, napi likopin, éretlen paradicsom, igen erős, gyümölcs érésével, paradicsom legkedveltebb, legegészségesebb, hasnyálmirigyrák, borostyánkősavat, molekulaformája, elszállításában, likopintartalma, mogyorófélékkel, paradicsomlevet, szívbetegségek, antikarcinogén, koncentrációja, tulajdonképpen, tápanyagértéke, paradicsomunk, hatékonyságot, méregtelenítő, felhalmozódik, megelőzésében, legkedveltebb, hatékonyabban, likopinigénye, antioxidánsok, elfogyasztása, tulajdonságát, paradicsommal, anyagtartalma, olivaolajjal, metélőhagyma, szabadgyökök, vitaminbomba, zsírtartalma, fogyasztását, szürkehályog, petrezselyem, fogyókúrázók, szükségletét, szervezetből, paradicsomot, salakanyagok, szervezetben, szükségletet, gyümölcsféle, prosztatában, padlizsánnal, érdemtelenül, giovannucci, vitaminokat, fogyasztani, zsírégetést, fogyasztunk, rokonságban, hatékonynak, százaléknyi, antioxidáns, szárazanyag, fogyasztják, professzora, kialakulása, kimondottan, fogyasztjuk, erőteljesen, tartalmazza, szárazságot, szomjúságot, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 80 db bejegyzés
e év: 415 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 293
  • e Hét: 1256
  • e Hónap: 14247
  • e Év: 190122
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.