Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Pajzsmirigy betegek diétája
  2019-09-25 20:55:05, szerda
 
  Pajzsmirigy betegek diétája - 6 fogyasztandó és 4 elkerülendő étel

A pajzsmirigy egy pillangó alakú szerv, a nyak alsó részében található. A szervezet különféle anyagcsere folyamatai egyensúlyban tartásáért felelősek a szervezet két fő hormonjának előállításával. Ez a két hormon a triiodothyronine (T3) és a thyroxine (T4).
A legtöbb pajzsmirigy problémát félre diagnosztizálják, vagy észre sem veszik az orvosok. Ez esetben mindenképp kövesse az alábbi diétát, egészsége megőrzése érdekében.

Ha pajzsmirigye megfelelően működik, a két hormon a véráramba kerül és különböző sejtekbe jutva segíti a tápanyagok energiává fordítását. A T3 és T4 hormon sok más hatás mellett az állandó testhőmérséklet fenntartásáért, és a csecsemőkori egészséges növekedésért és agyfejlődésért is felelős. A világon több millióan élnek nem megfelelően működő pajzsmiriggyel, amely azt jelenti, hogy a hormonokból túl keveset, vagy túl sokat állít elő a szervezet, amely komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.

Lehetséges, hogy pajzsmirigy betegségben szenved?
A nemi hovatartozás is gyakran közrejátszik a pajzsmirigy megbetegedések kialakulásánál, hiszen a nőknél nagyobb eséllyel alakul ki a betegség, mint férfiaknál. Időskorban, vagy egyéb pajzsmirigy beteg családtag esetében szintén nagyobb esélye van a betegség kialakulásának. Egyéb közrejátszó tényezők lehetnek még:

- ha autoimmun betegségben szenved
- ha közeli családtagjánál autoimmun betegséget diagnosztizáltak
- ha pajzsmirigy műtéten esett át
- ha sugárkezelésen esett át
- ha a közelmúltban gyermeket szült
- ha nemrég érte el a menopauzát
- ha pajzsmirigy rákot állapítottak meg önnél

Amennyiben úgy érzi, pajzsmirigy betegsége lehet, vagy már diagnosztizálták önnél a betegséget, mindenképp fontolja meg a speciális étrend követését, amely sok kellemetlen tünetet megszüntethet.

A pajzsmirigy betegek diétája:
Az étrendünk nagyban meghatározza pajzsmirigyünk egészségét, némely tápanyagra mindenképp szükség van megfelelő működéséhez, ezért a következőket mindenképpen vezesse be étrendjébe:

Jód
A pajzsmirigy a fogyasztott ételek jódtartalmát felhasználva állítja elő a pajzsmirigy hormonokat. A nem megfelelő jódfogyasztás a hormonszint felborulásához vezethet, amely az egész szervezet egészségére kihathat. A legtöbb fiatal nő jódhiányban szenved, ennek elkerülése érdekében fogyasszon rendszeresen algát, amelynek magas a természetes jódtartalma. Azonban arra figyeljen oda, hogy ne fogyasszon túl sok jódot sem, mert az szintén pajzsmirigy problémákhoz vezethet .Bár természetes étrenden a túl sok jód fogyasztása nem reális veszély.

Szelén
A szelén a T3 hormon megfelelő előállításáért és működéséért felelős. Szelént tartalmazó ételek a tengeri sügér, a tonhal, a borjú, a máj, a shiitake gomba, a rákfélék, és a brazil dió.

Cink, réz, és vas
Ezek a nyomelemek elengedhetetlenek a megfelelő pajzsmirigy működéshez. Az alacsony cink szint alacsony THS szintet okoz. A réz a T4 hormon előállításához elengedhetetlen, a vashiány pedig nem megfelelő pajzsmirigy működéshez vezethet. Ennek elkerülése érdekében fogyasszon borjúmájat, gombát, petrezselyemgyökeret, és spenótot minél gyakrabban, lehetőleg naponta.

Omega-3 zsírsavak
Ezek az esszenciális zsírsavak szintén elengedhetetlenek a megfelelő pajzsmirigy működéshez, emellett a sejtek pajzsmirigy hormon befogadó képességét javítják. Omega-3-hoz halolaj, szardínia, lazac, lenmag, marhahús, halibut, szójabab, és garnélarák fogyasztásával juthat.

Kókuszolaj
Ha ételeit kókuszolajjal készíti, javítja szervezete anyagcsere folyamatait, és segíti a fogyást. Ez az olajban található zsírsav láncnak köszönhető. A kókuszolajat a pajzsmirigy alulműködésben szenvedőknek kifejezetten ajánlják.

Antioxidáns vitaminok és B-vitaminok
Az A, C, és E-vitaminok magas antioxidáns tartamuknak köszönhetően megszüntetik az oxidatív stresszt, amely káros hatással lehet a pajzsmirigyre. B-vitaminban gazdag ételeket szintén mindenképp fogyasszon. A, C, és E-vitaminban gazdag a marhahús, a tojás, a csirkehús, a halfélék, a tengeri ételek, az alma, a narancs, a kajszibarack, a görögdinnye, a répafélék, a spenót, a borsó, a paradicsom, a datolya, a burgonya, a hüvelyesek, a magvak, az eper, a citrusfélék, és a teljes kiőrlésű gabonák. B-vitaminban gazdag a sertéshús, a zöld levelű zöldségek, a csirkehús, a tojás, a hüvelyesek, a kagylók, a máj, a búzacsíra, a mandula, a borsó, a pekándió, és a teljes kiőrlésű gabonák.

Ételek, amelyeket kerüljön el:
Az egészségesen működő pajzsmirigy érdekében fogyasztandó ételek mellett természetesen olyan ételek is vannak, amelyeket ugyanilyen okból kerüljön el.

Aszpartám
Ha mesterséges édesítőszerként aszpartámot használ, azonnal hagyja abba, mert Basedow kórhoz és egyéb autoimmun betegségekhez vezethet. A szervezetben megjelenő aszpartám immunreakciót válthat ki, amely pajzsmirigy antitestek képzéséhez és pajzsmirigygyulladáshoz vezethet.

Nem erjesztett szója
A szója izoflavonokat tartalmaz, amelyek meggátolhatják a pajzsmirigy jódfelvevő képességét és így felboríthatják optimális működését. Fogyasszon minél kevesebb szójaalapú ételt, kerülje a szójaburger, tofu, szójatej, szójaszósz, tempeh, miso leves, és szójabab fogyasztását. Figyeljen oda, hogy a félkészen vásárolt ételei se tartalmazzanak szóját.

Glutén
A glutén a szójához hasonló káros hatásokkal bír, valamint glutén érzékenység esetében a szervezet autoimmun reakcióját is kiválthatja. Magas gluténtartalmú termékek a búza, az árpa, a rozs, és majd az összes félkész, feldolgozott étel.

Keresztes virágú zöldségek
A keresztes virágúak közé tartozik a karfiol, a káposzta, a kelbimbó, és a brokkoli. izothiocianaidokat tartalmaznak, amelyek negatív módon befolyásolhatják (gátolják a mirigy jód felvételét) a pajzsmirigy működését. Mindenképp konzultáljon orvosával fogyasztásuk előtt, és figyeljen oda, hogy rendesen párolja át a zöldségeket.

Pajzsmirigy gyógyító ételek:
- a fenti listában felsoroltak

- makro- és mikrotápanyagokat is tartalmazó ételek, mint az organikus zöldségek és gyümölcsök, amelyek méreganyagoktól, hormonoktól, és kemikáliáktól mentesek, ám tápanyagban gazdagok. Fogyasszon erjesztett, probiotikumokban gazdag ételeket, mint a savanyú káposzta, a kefir és a házi készítésű joghurt.

- az emésztőrendszerben sok pozitív hatású baktérium található, amelyek megvédik szervezetünket a kártékony baktériumoktól, valamint eltávolítják a meg nem emésztett ételeket, méreganyagokat, és parazitákat. A meg nem emésztett ételek gyakran a véráramba kerülnek, allergiát, gyenge immunrendszert, gyulladásokat, és étel intoleranciákat okozva, amely a pajzsmirigyre is káros hatással van.

- fogyasszon egészséges fehérjét és zsírsavakat, amelyek a hormonháztartás rendben tartása mellett az emésztőrendszert is egészségesen tartják. Zsírsavakból dióféléket, kókuszolajat, avokádót, és kókuszvajat fogyasszon, valamint állati eredetű zsírsavakból marha- és csirkezsírt. Fehérjéhez marhahús, csirke, pulyka, halfélék, és sertéshús fogyasztásával juthat. Amennyiben ön vegán, fogyasszon lencsét és babféléket, de mindenképp kerülje a szója alapú ételeket.

- sokféle, vitaminban és ásványi anyagban gazdag gyógynövény létezik, amelyeket legjobb nyersen fogyasztania, hiszen főzés során vitamintartalmuk nagyban csökkenhet. Pajzsmirigy alulműködés esetében fogyasszon kurkumát.

- sok pajzsmirigy betegnek a mellékveséje is lassabban működik, illetve kortizol szintjük is alacsonyabb a kelleténél. Ez esetben fogyasszon fokhagymát, hagymaféléket, spárgát, zöld levelű zöldségeket, friss gyümölcsöket, spenótot, banánt, petrezselyemzöldet, vagy mandulát.
Mindezek mellett figyeljen oda a megfelelő mennyiségű nyugalmi állapotra is, amelyet jógázással vagy futással biztosíthat.

Egyéb tippek:
A legtöbb pajzsmirigy problémát autoimmun betegségek okozzák, amelyek során nagy mennyiségű immunsejt és limfocita termelődik, amik a pajzsmirigy sejtjeit megtámadják, roncsolják. A pajzsmirigy és az idegrendszer kapcsolata is meglehetősen szoros. Ez évezredek óta jól ismert. Indiában a menyasszony nyakán az esküvőjén egy pontosan illeszkedő nyakláncot (gyöngysort, díszes szalagot medalionnal) helyeznek fel. Ha a nászéjszaka jól sikerült, akkor a nyaklánc másnapra szorulni kezd, míg ha lazán lötyög, akkor valami nem stimmelt. A pajzsmirigy működését elsősorban az agyalapi mirigy serkentő hormonja szabályozza, amit pedig a hipotalamusz kontrollál. A pajzsmirigy tehát közvetlen idegi és áttételes hormonális szabályozás alatt áll. Ezért a megfelelő étrend mellett a kiegyensúlyozott életvitel is nagy szerepet játszik a mirigy épségének a megőrzésében.

Kerülje a tartósítószerek és adalékanyagok fogyasztását, és vizsgáltassa meg a háztartása ivóvizét is. Amennyiben fluort tartalmaz, mindenképp váltson fluor-mentes vízre, hiszen a fluor a pajzsmirigy sejtekhez tapadva megakadályozza a hormonok termelését, lassítja a pajzsmirigy működését.

Amiről ne feledkezzen meg:
Sokféle pajzsmirigy diéta létezik, mindenki szervezete máshogy reagál a különféle betegségekre, és különféle módon gyógyul, ezért próbálkozzon többféle étrenddel, amíg meg nem találja a legmegfelelőbbet.

Amennyiben attól tart, pajzsmirigy betegségben szenved, kérjen orvosától teljes kivizsgálást, amely kimutatja, megfelelően működnek-e hormonjai, és alul- illetve túlműködés esetében különféle gyógyszeres kezelést igényel. Emellett kérjen kifejezetten önnek összeállított, személyre szabott étrendet és változtasson az életmódján is. Megfelelő ételek és gyógyszerek fogyasztásával hamarabb gyógyul meg ebből a betegségből.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Diéták és fogyókúrák  
Címkék: diagnosztizálták, probiotikumokban, triiodothyronine, kiegyensúlyozott, emésztőrendszert, diagnosztizálják, legmegfelelőbbet, vitamintartalmuk, befolyásolhatják, diagnosztizáltak, méreganyagoktól, intoleranciákat, elengedhetetlen, édesítőszerként, testhőmérséklet, tartósítószerek, hormonháztartás, kialakulásánál, baktériumoktól, agyfejlődésért, méreganyagokat, immunrendszert, megbetegedések, pajzsmiriggyel, előállításához, fenntartásáért, fogyasztásával, előállításával, családtagjánál, megakadályozza, pajzsmirigyünk, alulműködésben, kialakulásának, gluténtartalmú, felboríthatják, sugárkezelésen, pillangó alakú, nyak alsó, szervezet különféle, legtöbb pajzsmirigy, alábbi diétát, véráramba kerül, tápanyagok energiává, állandó testhőmérséklet, csecsemőkori egészséges, világon több, nemi hovatartozás, pajzsmirigy megbetegedések, nőknél nagyobb, betegség kialakulásának, közelmúltban gyermeket, speciális étrend,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Kövesd a vezetőt  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Antoine de Saint-Exupéry gondo...  Facebookon kaptam  Sonka vásár  Esti kép  Esti Ima !  képre írva  Színház az egész világ,  Várnai Zseni - Éveim  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Úgy sajog ez a vad tavasz,  Nagy Feró megmondta?  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A csend aranyat ért  Alvó baby  Facebookon kaptam  Idővel az ember megérti, hogy ...  Heltai Jenő: Március  Facebookon kaptam  A haj állapotának javítása egy...  Nagyon furcsa szeretni valaki...  A tavasz nem csak önmagában sz...  Esti kép  A pálma a győzelem és a diadal...  Öröknek hinni . . .  Facebookon kaptam  Mire jók ?  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Krisztinától  A tavasz nem csak önmagában sz...  Facebookon kaptam Krisztinától  Virágvasárnap: az élet és a re...  Húsvéti üdvözlet !  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Facebookon kaptam  Kövesd a vezetőt  Esti képek  Facebookon kaptam  Virágvasárnap: az élet és a re...  Nem jár  Táplálékok a máj egészségének ...  Facebookon kaptam  Válaszok a halál után  Inkább ad  Most - segíts meg Mária ,  Esti kép  A tavasz nem csak önmagában sz...  Paul David Tripp Március 26  Szép estét  Facebookon kaptam  Haja van  Szép estét kedves látogatóimna...  Húsvéti üdvözlet !  Facebookon kaptam  Óraállítás  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Facebookon kaptam  Alvó baby  Humor is meg nem is szerinted?  Öröknek hinni . . .  Nem látom őket  Az a nap, amelyik nevetés nélk...  Sonka vásár  Boldogság  2004-es kivégzés után  Leereszkedés és olvadás  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Graffiti bölcsesség  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  A máj egészségének javítása te...  Reményik Sándor: Itt most virá...  Mire jók ?  Szép estét kedves látogatóimna...  Nárcisz  Sadhguru idézet  Facebookon kaptam  Nem azt látja  J. Donald Walters  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Sadhguru idézet  képre írva  J. Donald Walters  A nagy természet  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Válaszok a halál után  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
pillangó alakú, nyak alsó, szervezet különféle, legtöbb pajzsmirigy, alábbi diétát, véráramba kerül, tápanyagok energiává, állandó testhőmérséklet, csecsemőkori egészséges, világon több, nemi hovatartozás, pajzsmirigy megbetegedések, nőknél nagyobb, betegség kialakulásának, közelmúltban gyermeket, speciális étrend, pajzsmirigy betegek, étrendünk nagyban, következőket mindenképpen, fogyasztott ételek, pajzsmirigy hormonokat, hormonszint felborulásához, egész szervezet, legtöbb fiatal, természetes jódtartalma, szintén pajzsmirigy, tengeri sügér, shiitake gomba, nyomelemek elengedhetetlenek, megfelelő pajzsmirigy, alacsony cink, vashiány pedig, esszenciális zsírsavak, sejtek pajzsmirigy, olajban található, pajzsmirigy alulműködésben, oxidatív stresszt, tengeri ételek, teljes kiőrlésű, zöld levelű, egészségesen működő, szervezetben megjelenő, szója izoflavonokat, pajzsmirigy jódfelvevő, félkészen vásárolt, szójához hasonló, szervezet autoimmun, összes félkész, keresztes virágúak, pajzsmirigy működését, fenti listában, organikus zöldségek, savanyú káposzta, házi készítésű, kártékony baktériumoktól, véráramba kerülnek, hormonháztartás rendben, szója alapú, megfelelő mennyiségű, pajzsmirigy sejtjeit, idegrendszer kapcsolata, menyasszony nyakán, pontosan illeszkedő, nyaklánc másnapra, agyalapi mirigy, hipotalamusz kontrollál, pajzsmirigy tehát, megfelelő étrend, kiegyensúlyozott életvitel, mirigy épségének, háztartása ivóvizét, pajzsmirigy sejtekhez, hormonok termelését, különféle betegségekre, diagnosztizálták, probiotikumokban, triiodothyronine, kiegyensúlyozott, emésztőrendszert, diagnosztizálják, legmegfelelőbbet, vitamintartalmuk, befolyásolhatják, diagnosztizáltak, méreganyagoktól, intoleranciákat, elengedhetetlen, édesítőszerként, testhőmérséklet, tartósítószerek, hormonháztartás, kialakulásánál, baktériumoktól, agyfejlődésért, méreganyagokat, immunrendszert, megbetegedések, pajzsmiriggyel, előállításához, fenntartásáért, fogyasztásával, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 137 db bejegyzés
e év: 472 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 83
  • e Hét: 5324
  • e Hónap: 25186
  • e Év: 201061
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.