|
2019-10-04 18:20:57, péntek
|
|
|
hyaluronsav (HA) egy olyan fehérje építő elem (glikozaminoglikán), amely természetes formában megtalálható az emberi szervezetben (bőr, porc, ízületi folyadék, szívbillentyű, szem, izom, köldökzsinor).
A hyaluronsav sokban hasonlít a kollagénhez, ugyan olyan része a szervezetnek, mint a kollagén, az elasztin, vagy aminósavak. A kollagén és hyaluronsav, a (csont, porc, bőr, izom ) rugalmasságáért, vízfelvevő és folyadékmegörző képességéért felelős. A szövetekben hálószerűen összekapcsolja és kitölti a sejtek közötti állományt, valamint tömegének 100-szorosának megfelelő vizet képes megkötni, így biztosítva az adott szövet volumenét, térkitöltését és rugalmasságát. A hyaluronsav az immunválaszok szabályozásának magasszintű képviselője. Mivel magas az antioxidáns értéke és antibakteriális hatással is rendelkezik, képes az immunrendszer működését is serkenteni. Szervezetünk hyaluronsav mennyisége csecsemőkorban a legnagyobb, az idő múlásával viszont folyamatosan csökken. Termelődése a huszas évek után el kezd csökkenni, a harmincas évek után ez a folyamat felgyorsul, majd negyven év körül a felére csökken, hatvan év körül pedig 10%-a lesz az eredetinek. E miatt, drasztikusan leáll a kötőszövet vitamin és tápanyag ellátása, fokozva a szabadgyökök képződését. Mindez a folyamat a bőr ráncosodásához és öregedéséhez vezet, az izületek fájni kezdenek, az izomtömeg pedig látványosan csökkenni kezd.
A szájon keresztül bevitt hyaluronsav felszívódását magnéziummal és cinkkel lehet fokozni. Míg a szintetikus C-vitaminok (aszkorbinsav) és a nikotin (dohányzás!) csökkentik szervezetünk HA szintjét. Az öregedés folyamatát megfelelő életformával, táplálkozással, folyadékfogyasztással és táplálék-kiegészítőkkel lelassíthatjuk, vagy akár vissza is fordíthatjuk. Hyaluronsavat olyan szövetekből lehet kinyerni, amelyeknek magas a hyalurontartalma (pl. kakastaréj), de bakteriális erjesztéssel is előállítható.
Milyen élelmiszerekben található természetes formában a hyaluronsav?
- Gyökeres zöldségekben - azok a gyökeres zöldségek melyek keményítőt (amidont) tartalmaznak serkentik szervezetünkbe a hyaluronsav termelődését. Kutatások kimutatták, hogy azok az emberek akik több gyökeres zöldséget fogyasztanak hosszabb életkort érnek el az átlagnál és nem szenvednek degenerativ betegségekben, mint ( Alzheimer, rák, cukorbetegség) és azok ellenére, hogy sokat tartózkodnak a napon, bőrük síma és fiatalos kinézetű.
- Állati eredetű porcok, inak, bőrök, csontok, cápa porc, vagy étkezési zselatin - ezek az állati testszövetek nagy mennyiségű kollagént és hyaluronsavat tartalmaznak, mindazok ellenére, hogy sokan nem szeretik és nem is fogyasztják az állatoknak ezen részeit. Amit viszont még a legfinnyásabbak is elfogyaszthatnak az a csontleves, ami igen értékes kollagén és hyaluronsav forrás.
- Zöldkagyló - A legújabb kutatás azt mutatta, hogy a zöld kagyló (Perna viridis) kivonat fogyasztásának köszönhetően több mint 30 százalékkal enyhült az arthritiszes betegek fájdalma és ízületi merevsége.
- Kombucha - egy zúzmó, ami egy gomba és alga szimbiózisából kialakult ősi életforma. Kocsonyás, zselés állaga van, ami tejsavat tartalmaz, glükoronsavat, laurinsavat, hyaluronsavat és chondroitinszulfátot. Hyaluronsav tartalma miatt jó hatással van a börre, izületekre, szövetekre, kötőszövetekre, ránctalanít és fiatalít. Belsőleg italként lehet használni vagy kapszulába, külsőleg pedig arcpakolásként vagy arckrémekbe.
- Szója - ösztrogénhez hasonló izoflavon nevű fehérjéket tartalmaz, melyek a gyökeres zöldségekhez hasonlóan serkentik a szervezetben a hyaluronsav termelést. Japánban és Kinában az erjesztett szóját tartják a legjobb hyaluron forrásnak, mivel a nem erjesztett szójában sok ftalát található, ami meggátolja egyes vitaminok és ásványianyagok felszívódását a szervezetben.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Natúr kezelések |
|
Címkék: elfogyaszthatnak, hyalurontartalma, folyadékmegörző, antibakteriális, rugalmasságáért, élelmiszerekben, szabályozásának, legfinnyásabbak, lelassíthatjuk, összekapcsolja, kiegészítőkkel, ásványianyagok, táplálkozással, ráncosodásához, fogyasztásának, kötőszövetekre, arcpakolásként, szimbiózisából, csecsemőkorban, szervezetünkbe, cukorbetegség, betegségekben, immunrendszer, hyaluronsavat, felszívódását, rugalmasságát, glükoronsavat, térkitöltését, immunválaszok, szívbillentyű, zöldségekhez, szervezetben, termelődését, testszövetek, köldökzsinor, aszkorbinsav, olyan fehérje, emberi szervezetben, hyaluronsav sokban, szövetekben hálószerűen, sejtek közötti, adott szövet, immunválaszok szabályozásának, antioxidáns értéke, immunrendszer működését, huszas évek, harmincas évek, folyamat felgyorsul, felére csökken, kötőszövet vitamin, szabadgyökök képződését, izületek fájni,
|
|
|
|
olyan fehérje, emberi szervezetben, hyaluronsav sokban, szövetekben hálószerűen, sejtek közötti, adott szövet, immunválaszok szabályozásának, antioxidáns értéke, immunrendszer működését, huszas évek, harmincas évek, folyamat felgyorsul, felére csökken, kötőszövet vitamin, szabadgyökök képződését, izületek fájni, izomtömeg pedig, szájon keresztül, szintetikus C-vitaminok, öregedés folyamatát, gyökeres zöldségek, hyaluronsav termelődését, emberek akik, állati testszövetek, állatoknak ezen, legújabb kutatás, zöld kagyló, arthritiszes betegek, gyökeres zöldségekhez, hyaluronsav termelést, erjesztett szóját, legjobb hyaluron, elfogyaszthatnak, hyalurontartalma, folyadékmegörző, antibakteriális, rugalmasságáért, élelmiszerekben, szabályozásának, legfinnyásabbak, lelassíthatjuk, összekapcsolja, kiegészítőkkel, ásványianyagok, táplálkozással, ráncosodásához, fogyasztásának, kötőszövetekre, arcpakolásként, szimbiózisából, csecsemőkorban, szervezetünkbe, cukorbetegség, betegségekben, immunrendszer, hyaluronsavat, felszívódását, rugalmasságát, glükoronsavat, térkitöltését, immunválaszok, szívbillentyű, zöldségekhez, szervezetben, termelődését, testszövetek, köldökzsinor, aszkorbinsav, tartalmaznak, erjesztéssel, köszönhetően, arthritiszes, fogyasztanak, magnéziummal, fordíthatjuk, folyamatosan, tartózkodnak, szervezetnek, szervezetünk, megtalálható, előállítható, drasztikusan, életformával, zöldségekben, öregedéséhez, ösztrogénhez, képességéért, szabadgyökök, százalékkal, hyaluronsav, magasszintű, képviselője, termelődése, antioxidáns, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 1512
- e Hét: 6357
- e Hónap: 37843
- e Év: 242544
|
|
|