Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Spenót és gyógyhatásai
  2019-10-04 18:45:42, péntek
 
 



A spenótot nem sokan szeretik, általában rossz gyerekkori emlékeink fűződnek hozzá, mégis az egyik legegészségesebb zöldségeink közé tartozik, ezért érdemes vele megbarátkoznunk és időnként használni az ételeink elkészítésekor.

Gondolom mindenki tudja hogy a gyermekek mennyire útálják a spenótot és mi is emlékszünk arra, hogy mennyi rábeszéléssel nyeltünk le egy-két kanállal gyerekkorunkban csak hogy az anyu, vagy a nagyi kedvébe járjunk, hiába hajtogatták folyton azt, hogy ettől erősek leszünk, erős vas íze miatt nem nyeltük le akkor se....pedig:

Élettani jelentősége a magas vitamin, ásványi só és nyomelem tartalmában keresendő. A spenót kitűnő forrása a következő anyagoknak: K-vitamin, A-vitamin-, mangán-, folsav, magnézium, vas, C-vitamin, B2-vitamin, kalcium-, kálium-, és B6-vitamin, élelmi rostok, réz, növényi fehérjék, foszfor, cink és E-vitamin. Ezen kívűl ismert forrása az omega-3 zsírsavaknak, niacinnak, és szelénnek. A spenót leveleiben továbbá triterpén-szaponinok, oxálsav, nitrátok találhatók. A levél szárazanyag-tartalmának 30%-a fehérje. Az ásványi sók közül kiemelkedik a magnézium-, kálium- és kalciumtartalma, viszont foszforból az átlagosnál kevesebbet tartalmaz. Ezek a tulajdonságai a csontképzésben nagy jelentőséggel bírnak. Nyersrosttartalma 0,6% körül ingadozik, mennyiségét viszont környezeti tényezők befolyásolhatják. A vitaminok közül az A- és C-vitamin-tartalma nagy, bár az utóbbi nagy része főzéskor elbomlik, viszont két csésze spenót biztosítani tudja számunkra a napi A vitamin szükségletet. A talajtól függően nagy mennyiségű vasat tartalmazhat, azonban ennek nagy része nehezen felszívódó formában van jelen, és az oxalátok is gátolják a felszívódását

Jellegzetes zöld színét, a benne található klorofill, a karotinoidok, a lutein és a béta-karotin adják. Emellett védi a nyálkahártyákat és erősíti az immunrendszert, biztosítva az immunsejtek szaporodását. Ami a vastartalmat illeti, a spenótban növényhez mérten viszonylag nagy mennyiségben található, de nem kiemelkedő, és az oxálsav miatt a biológiai hasznosíthatósága sem a legjobb.

A spenótnak kétségkívűl szerepelnie kellene minden ember diétájában.

Egy csésze spenót 20%-át képes biztosítani a szervezet napi rostszükségletéből, ami javítja a bélműködést, a sejtlégzést és a vérképzést. A leveléből készült szerek az emésztésre (a hasnyálmirigy-elválasztásra és az epeképződésre) jó hatással vannak, valószínűleg a szaponinok miatt. Igazoltan hatékonyan segíti a csontritkulás, vastagbélrák, ízületi gyulladások megelőzését, magas oxalát- és nitráttartalma miatt azonban nem szabad túl sűrűn fogyasztani. 100 g párolt spenót fedezi a napi folsavbevitel 50%-át. Ezáltal javul az emésztés, a székletürítés, a méregtelenítés, kiegyenlíti a vércukorszintet és telítettség érzetet ad. Ezért is ajánlják sokszor a táplálkozás szakértők fogyókúrákban, vagy más betegségekben.

- Daganatos betegségekben - kutatások kimutatták, hogy magas flavonoid tartalma miatt képes lelassítani a rákos sejtek osztódását, főleg gyomor és bőrrákos betegeknél értek el jó eredményeket, de védelmet nyújt a prosztata rák kialakulásában is.

- Gyulladásgátlóként - hatását a benne jelenlévő két epoxixantofilnak ( a neoxantinnak, és violaxantinnak ) köszönheti, melyek nagy mennyiségben vannak jelen a spenótban és erős gyulladásgátló képességgel bírnak.

- Antioxidánsként - C -vitamin, Bétakarotén, E -vitamin, szelén, mangán és cink tartalmának köszönheti. Ezek az elemek pedig képesek harcba szállni olyan betegségekkel mint az: oszteoporózis, érrenszeri megbetegedések és a magas vérnyomás ellen.

- Magas vérnyomás esetében - a spenótban jelenlévő peptidek ACE (a vérnyomás szabályozásában részt vevő enzim) gátlókként lépnek fel, megakadályozván ezáltal a magas vérnyomás kialakulását .

- Látásjavításban - a spenótban megtalálható két antioxidáns, a lutein és zeaxantin játszanak kiemelkedő szerepet, melyeknek az a főszerepük, hogy védjék szemünk világát a szürkehályog és a makula degeneráció ellen.

- Immunerősítésre - Egy csésze spenótból megkapjuk a napi A -vitamin szükségletünk 337%-át, mely bástyaként védi a szervezetünket a kórokozók elől.

- Bőrbetegségek kezelésében - A spenótban jelenlévő magas A -vitamin védelmet és segítséget nyújt bőrünk egészségében, hidratáltságában és szépségének megtartásában. A spenót magas A -vitamin tartalma javítja a psoriazisban szenvedők bőrének állagát, a bőr szarusodását, kiszáradását, az akné kialakulását, valamint meggátolja a bőr ráncosodását.

- Csonterősítésre - Egy csésze főtt spenót 100%-nál nagyobb arányban is meghaladhatja a szervezet K -vitamin szükségletét, mely meggátolja az osteoclastok aktiválódását, viszont serkenti az osteokalcin szintézisét annak a proteinnek a fenntartását, mely a csontsűrűségért felelős.

- Az agy és idegrendszer funkcióinak megerősítésére - A spenótban dúskáló K -vitamin hozzájárul nagy mértékben az egészséges agy és idegrendszer karbantartásában, mivel fontos szerepet játszik annak a zsírszövet kialakulásában ami a neuronok mielin burkát fedi.
Forrás : Link

Fontos : fogyasztása megfontolandó vesehomok és vesekő esetén (CzI)
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: befolyásolhatják, legegészségesebb, epoxixantofilnak, karbantartásában, hidratáltságában, antioxidánsként, megakadályozván, megbarátkoznunk, nyálkahártyákat, szabályozásában, látásjavításban, gyerekkorunkban, immunerősítésre, vércukorszintet, csontsűrűségért, kalciumtartalma, csonterősítésre, megbetegedések, szervezetünket, elkészítésekor, megerősítésére, csontképzésben, immunrendszert, nitráttartalma, violaxantinnak, gyulladásgátló, kialakulásában, méregtelenítés, tulajdonságai, betegségekben, csontritkulás, rábeszéléssel, székletürítés, szükségletünk, fogyókúrákban, folsavbevitel, egyik legegészségesebb, ételeink elkészítésekor, gyermekek mennyire, nagyi kedvébe, magas vitamin, spenót kitűnő, következő anyagoknak, omega-3 zsírsavaknak, spenót leveleiben, átlagosnál kevesebbet, csontképzésben nagy, vitaminok közül, utóbbi nagy, vitamin szükségletet, talajtól függően, benne található,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Régi emberek, akikre máig büsz...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  George Byron - Ahogy itt jár -...  210 éve született a SZÓZAT meg...  Éretlen vers  Éretlen vers  Reggel van  Nevem  Az igazi szeretetért rendszeri...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Albert Einsteinről  Png cica  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Fekete-erdő desszert  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Akarat  Akarat  Facebookon kaptam  Png nő  Erdőn  Facebookon kaptam  Mai harmónia kártyám  Png virág  Radikális szeretet  Jó éjszakát  Tavaszi kép  A kételkedés kezelése  Nagyon különös  Egy maradéktalanul uralt világ  Minden harmadik...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Annuska bar...  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  George Byron - Ahogy itt jár -...  Alvó cicák  Sokan azt tartják  Szép estét kedves látogatóimna...  Kerüld el az evangélium örömén...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Szép estét kedves látogatóimna...  Png lepke  Akarat  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Hiányzik  Reggel van  Albert Einsteinről  Egy lelki imádság  Varga János Veniam - Fontos sz...  Png rózsa csokor  Elköszönt  Lóhere  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Fekete-erdő desszert  A sors  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Facebookon kaptam  Nem számIt  Png rózsa csokor  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Mindig jusson idő nevetni  Jónás Tamás – Végtelen b...  Irgalom és ítélet  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Png nő  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Reménység és erő Krisztustól e...  Nem méltó hozzád  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Albert Einsteinről  Kövesd a cowboyt!  Facebookon kaptam  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam Krisztinától  Tanuld meg ezt a versemet  Nem tudhatod  Egy hatékony szolga  Nem számIt  A televizió nem a kultúrát kép...  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyökössy Endre - Virágok virág...  Png nő  Reménység és erő Krisztustól e...  Radikális szeretet  Szabolcska Mihály – Ákác...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam Mírjam barát... 
Bejegyzés Címkék
egyik legegészségesebb, ételeink elkészítésekor, gyermekek mennyire, nagyi kedvébe, magas vitamin, spenót kitűnő, következő anyagoknak, omega-3 zsírsavaknak, spenót leveleiben, átlagosnál kevesebbet, csontképzésben nagy, vitaminok közül, utóbbi nagy, vitamin szükségletet, talajtól függően, benne található, béta-karotin adják, immunsejtek szaporodását, vastartalmat illeti, spenótban növényhez, oxálsav miatt, biológiai hasznosíthatósága, spenótnak kétségkívűl, csésze spenót, szervezet napi, leveléből készült, szaponinok miatt, napi folsavbevitel, táplálkozás szakértők, rákos sejtek, benne jelenlévő, elemek pedig, magas vérnyomás, spenótban jelenlévő, vérnyomás szabályozásában, spenótban megtalálható, makula degeneráció, csésze spenótból, -vitamin szükségletünk, kórokozók elől, -vitamin védelmet, spenót magas, -vitamin tartalma, psoriazisban szenvedők, akné kialakulását, csésze főtt, osteoclastok aktiválódását, osteokalcin szintézisét, csontsűrűségért felelős, spenótban dúskáló, zsírszövet kialakulásában, neuronok mielin, befolyásolhatják, legegészségesebb, epoxixantofilnak, karbantartásában, hidratáltságában, antioxidánsként, megakadályozván, megbarátkoznunk, nyálkahártyákat, szabályozásában, látásjavításban, gyerekkorunkban, immunerősítésre, vércukorszintet, csontsűrűségért, kalciumtartalma, csonterősítésre, megbetegedések, szervezetünket, elkészítésekor, megerősítésére, csontképzésben, immunrendszert, nitráttartalma, violaxantinnak, gyulladásgátló, kialakulásában, méregtelenítés, tulajdonságai, betegségekben, csontritkulás, rábeszéléssel, székletürítés, szükségletünk, fogyókúrákban, folsavbevitel, megtartásában, megfontolandó, jelentőséggel, felszívódását, epeképződésre, bőrbetegségek, aktiválódását, oszteoporózis, betegségekkel, meghaladhatja, hasnyálmirigy, elválasztásra, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4031
  • e Hét: 12813
  • e Hónap: 44299
  • e Év: 249000
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.