Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mák gyógyító hatásairól
  2019-10-16 23:24:55, szerda
 
 



Ki ne keresné manapság a fiatalság forrását és szeretné a fiatalos erőnlétét könnyen és sokáig fenntartani, minőségi életét meghosszabbítani. Tudományos kutatások igazolták a mák egészségre gyakorolt számos pozitív hatását. Szerencsére a mák fontos helyet foglal el ma is a magyar étkezési kultúrában, mégis valószínűleg kevesen ismerik áldásos gyógyhatásait.

Ki ne keresné manapság a fiatalság forrását és szeretné a fiatalos erőnlétét könnyen és sokáig fenntartani, minőségi életét meghosszabbítani. Tudományos kutatások igazolták a mák egészségre gyakorolt számos pozitív hatását. Szerencsére a mák fontos helyet foglal el ma is a magyar étkezési kultúrában, mégis valószínűleg kevesen ismerik áldásos gyógyhatásait.

Mit kell tudnunk a mákról?
Őshazája feltehetően Közép-Ázsia. Nálunk egynyári növény, mediterrán országokban évelő.
Vallási szertartásaikban a sumérok már Kr.e. 3000 körül használták a mákféléket.
Olaját, magját a táplálkozásban hasznosítjuk, de a mák az Ópium forrása is.
A mákgubó hatóanyagainak laboratóriumi elemzése és az eredmények rögzítése egy magyar kutató Kabay János gyógyszerész nevéhez fűződik:

A mákból nyerik a Morfint, a Kodeint melyek fájdalomcsillapítók, számos gyógyszer készül még belőle.

Már a középkorban alkalmazták fájdalomcsillapító, érzéstelenítőként. A görögök, rómaiak mézzel keverve fogyasztották.

Sok országban szigorúan szabályozzák termesztését. (Magyarországon pl. nem lehet fehér virágút, csak a lilás virágút termeszteni.)

Az érett magja kivételével, semmilyen részét nem engedélyezik fogyasztásra.

Tehát, amit nekünk szabad: az érett magot fogyasztani.

Erre viszont igen sokféle lehetőségünk van.

A mák olajának rendszeres fogyasztásával csökken, a vér összes lipid szintje, kedvezően szabályozza a koleszterin szintet.

A mákolaj nyugtatóan hat az idegrendszerre, segíti a pihentető alvást.
A latin nevében szereplő "somniferum" szó "álmot hozó"-t jelent.

A bőrünk pedig az olajától táplált és puha lesz.

A mák gazdagon tartalmaz magnéziumot, növényi zsírsavat, aminosavat, foszfort, kalciumot, káliumot és vasat. Hatását abban fejti ki, hogy lassítja az öregedési folyamatokat; megállítja csontszövetek leépülését, és elkezdi újra építeni. Továbbá elősegíti a magas vérnyomás csökkenését. A telítetlen zsírsav összetétele miatt, megelőzhető a trombózis és embólia kialakulása. Normalizálja a vér koleszterin szintet, miközben fokozza a szervezet védekező mechanizmusát. Jelentős béltisztító hatása van: A kis fekete magok szinte emésztetlenül hagyják el a az emésztőrendszert, fellazítják a béltartalmat és letisztítják a bélcsatornák falait. A bélrendszer karbantartásában, mint takarító vesz részt. És nem utolsó sorban, szinte teljesen megszünteti (frontváltozásnál) a lábban keletkező görcsöt. Továbbá, növeli a szellemi teljesítőképességet, jótékonyan hat a sebek gyógyulására. És még egy érv szól mellette: ötödébe kerül, mint az agyon reklámozott étel-kiegészítők. Azt is tudnunk kell, hogy nem azonnal, fejti ki gyógyító hatását, de hosszabb távon (2-3 hónap) elteltével érezhetjük, hogy valami történt.

Használati és tárolási javaslat: A ledarált mákot kevés vízzel összekeverjük, mézzel ízesíthetjük, gőz fölött kissé összemelegítjük, dunsztosüvegbe tesszük, majd a hűtőbe tároljuk. Az első hónapokban naponta, minimum 1 evőkanállal fogyasztunk belőle. Később (a betegség súlyosságától függően) kétnaponként. 50 éves kor után nem tanácsos szüneteltetni, sem abbahagyni.

Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára.
Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak. Olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére. Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő.
Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása. A további tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma volt a "felelős" a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba való beépüléséért.
A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak. Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik napi 1-1 mokkáskanálnyi mákolajat szedett. Az eredmény mindenkit meggyőzött! A mákolajjal "kezelt" csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést követően.
Tanácsos tehát: hetente 3-szor fogyasztani mákos ételeket, vagy rendszeresen alkalmazni a gyógynövény szaküzletekben is kapható mák olajat. Vigyázat! Levegővel érintkezve gyorsan avasodik, ezért mihamarabb zárja vissza a kupakot, és tegye hűtőbe!

A mák nagyon egészséges. Nagy mennyiségben tartalmazza azokat az anyagokat, amelyek az egészséges táplálkozáshoz és a csont megtartásához szükségesek: ilyen a kalcium, a vas, de tartalmaz folsavat is, ami megkönnyíti ezek felszívódását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: frontváltozásnál, meghosszabbítani, emésztőrendszert, csontritkulásban, szertartásaikban, karbantartásában, felszívódásáért, összemelegítjük, dunsztosüvegbe, mokkáskanálnyi, szaküzletekben, fogyasztásával, táplálkozásban, idegrendszerre, hatóanyagainak, magyarországon, táplálkozáshoz, szüneteltetni, csontszövetek, gyógyhatásait, összekeverjük, fogyasztották, meglepetésére, máktermesztés, felderítésére, mechanizmusát, előrehaladott, felszívódását, laboratóriumi, súlyosságától, emésztetlenül, megtartásához, szabályozzák, folyamatokat, béltartalmat, szlovákiában, fiatalság forrását, fiatalos erőnlétét, magyar étkezési, táplálkozásban hasznosítjuk, mákgubó hatóanyagainak, eredmények rögzítése, magyar kutató, mákból nyerik, középkorban alkalmazták, lilás virágút, érett magja, érett magot, koleszterin szintet, mákolaj nyugtatóan, pihentető alvást, latin nevében, Kabay János,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Facebookon kaptam  Aztán itt van egy másik szerep...  Az agyat és a csontokat is erő...  Atyám !  Házi botox  Szép estét kedves látogatóimna...  Cicus virággal  Esti kép  Facebookon kaptam  "Úgy hívnak minket, hogy "Az Ö...  Esti kép  Müller Péter tollából  Nem kell ide békemenet  Házi botox  Szép estét  Szép Álmokat  Aranyosi Ervin: Március 15-ére  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Ibolya  William Shakespeare-től idéze...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Márciusi eső  Éljen a magyar szabadság!  Rejtő Jenő versei  mindent a népért...  Facebookon kaptam  Esti kép  Nyíljatok meg  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Tétova lét  Jó éjszakát  Várnai Zseni - Petőfi márciusa  Facebookon kaptam  Rejtő Jenő versei  Szép Álmokat  Csörög a telefonom  Az embernek fiatal korában van  Nem kellett volna!  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Jó éjszakát  Szép estét kedves látogatóimna...  Gyönyörködjünk a március 15 ti...  Szeüleidtől tanultad  Aztán itt van egy másik szerep...  Jó éjszakát  Testünk a szenvedélyek izzó f...  Nyíljatok meg  Facebookon kaptam  Esti kép  Jó éjszakát  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Szent Pio atya!  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Boldog ünnepeket kívánok minde...  gyöngyöstarjáni vérszilva faso...  Sajnos ezt elBalogozták  Nyíljatok meg  Amikor 5 éves voltam,  Imádkozás Krisztus értelméért  Heltai Jenő: Szabadság  Facebookon kaptam  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Jó éjszakát  A magyar sajtó napja március 1...  A tékozló és Isten gondviselés...  Nem kell ide békemenet  Dóró Sándor: Ma  Könnyáztatta asszonysorsok  Szép estét kedves látogatóimna...  mindent a népért...  Isten áldja  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  A közszereplő  Cicus virággal  Nem mindegy  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sajnos ezt elBalogozták  Facebookon kaptam  Ez a miénk!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Evan Esar tollából  Egyet értesz?  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
fiatalság forrását, fiatalos erőnlétét, magyar étkezési, táplálkozásban hasznosítjuk, mákgubó hatóanyagainak, eredmények rögzítése, magyar kutató, mákból nyerik, középkorban alkalmazták, lilás virágút, érett magja, érett magot, koleszterin szintet, mákolaj nyugtatóan, pihentető alvást, latin nevében, bőrünk pedig, olajától táplált, öregedési folyamatokat, magas vérnyomás, telítetlen zsírsav, szervezet védekező, bélcsatornák falait, bélrendszer karbantartásában, lábban keletkező, sebek gyógyulására, agyon reklámozott, ledarált mákot, hűtőbe tároljuk, első hónapokban, betegség súlyosságától, egész temetőnyi, falu túlsó, csontok teljesen, okok felderítésére, eredmény egyszerre, helyi lakosság, máktermesztés volt, falu egyik, további tudományos, kalcium hatékony, csontokba való, kutatások során, egyik csoport, másik napi, eredmény mindenkit, gyógynövény szaküzletekben, egészséges táplálkozáshoz, csont megtartásához, frontváltozásnál, meghosszabbítani, emésztőrendszert, csontritkulásban, szertartásaikban, karbantartásában, felszívódásáért, összemelegítjük, dunsztosüvegbe, mokkáskanálnyi, szaküzletekben, fogyasztásával, táplálkozásban, idegrendszerre, hatóanyagainak, magyarországon, táplálkozáshoz, szüneteltetni, csontszövetek, gyógyhatásait, összekeverjük, fogyasztották, meglepetésére, máktermesztés, felderítésére, mechanizmusát, előrehaladott, felszívódását, laboratóriumi, súlyosságától, emésztetlenül, megtartásához, szabályozzák, folyamatokat, béltartalmat, szlovákiában, ízesíthetjük, beépüléséért, bélcsatornák, gyógyszerész, letisztítják, valószínűleg, lehetőségünk, rendszeresen, kétnaponként, gyógyulására, mennyiségben, hasznosítjuk, kiderítették, engedélyezik, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 80 db bejegyzés
e év: 415 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 452
  • e Hét: 1415
  • e Hónap: 14406
  • e Év: 190281
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.