Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Újraélesztés- EZT MINDENKINEK TUDNIA KELL
  2019-10-17 08:49:36, csütörtök
 
  A felnőtt újraélesztés elméleti alapjai mindenkinek :



Modern világunkban az emberi élet időtartama jelentősen meghosszabbodott. Paradoxonnak tűnik azonban az a tény, hogy a hirtelen halál előfordulási gyakorisága a társadalomban tömeges méreteket öltött, amely évente 26.000, tehát naponta közel 70 ember életét követeli, és vezeti a halálozási okok statisztikáját. Hazánkban, hasonlóan a nyugati világ országaihoz, a halálokok között első helyen álló szív-érrendszeri betegségek az évi összes halálozás több mint a felét teszik ki. Az összegyűjtött adatok szerint az 50 éven aluliak 15,6-szor gyakrabban halnak hirtelen halált. A hirtelen halál 84%-a kardiális eredetű, tehát jogosan nevezik hirtelen szívhalálként is. Oka a hirtelen kialakult ritmuszavar, leggyakrabban kamrafibrillatio, ritkábban bradyarrythmiák vagy asystolia, elektromechanikus disszociáció, illetve tartós kamrai tachycardia, ritkán a kamrafal rupturája, szívtamponád. A fentiekben vázolt okok kialakulásában leggyakrabban akut oxigénhiányos állapot, az ionháztartás-zavara, fokozott fizikai, terhelés, ritkábban erős mellkasi ütés jelölhető meg.

Ezen elszomorító adatok alapján napjainkban már az alapfokú újraélesztés a társadalom valamennyi felnőtt tagja számára alapvető kompetencia kellene legyen. Az újraélesztés sikere sok mindentől függ, de döntően az befolyásolja, hogy mennyire jól képzett az első ellátó! Minden segítség nélkül eltelt perccel 10%-al csökken az életesély.

Az újraélesztés az akut légzés- és keringésmegállás helyreállítása, az irreverzibilis szervkárosodások kialakulásának megakadályozására irányuló tevékenység, mely magában foglalja az elsősegélynyújtás lépéseit, a magasabb szintű légútbiztosítási, lélegeztetési technikát, elektromos és gyógyszeres terápiát, valamint az újraélesztést követő intenzív terápiás ellátást. Ezek az újraélesztési fokozatok kezdve az eszköz nélküli, alapfokú újraélesztéssel, (basic life support - BLS) egy majd két vagy több segélynyújtóval és ha rendelkezésre áll folytatva eszközös alapfokú újraélesztéssel (félautomata defibrillátor - AED alkalmazásával) a sürgősségi ellátó csapat (Mentőszolgálat, intézményi környezetben sürgősségi ellátók) megérkezéséig, akik végzettségük és felszereltségük alapján eszközös, magas szintű újraélesztést (advanced life support - ALS) folytatnak, szükség esetén a kiváltó okot is kezelik. Az újraélesztés sikere, a spontán légzés- keringés helyreállása nem jelenti a resuscitatio végét, sokkal inkább egy újabb szakasz kezdetét, melynek színtere az intenzív osztály. A postresustitatiós intenzív terápia (Prolonged Life Support - PLS) során cardiovascularis, haemodinamikai stabilizálásra, ismételt keringésmegállás, szervkárosodások megelőzésére, valamint kontrollált hypothermia alkalmazásával cerebroprotektiv eljárások megvalósítására törekszünk. A létrejött károsodások, valamint a várható szövődmények kialakulásának kockázata miatt minden újraélesztett beteget intenzív betegellátó osztályon kell elhelyezni aktuális állapotától függetlenül.

Ezen előzmények és célok alapján ebben a tananyagban a Nemzetközi Reanimációs Egyeztető Bizottság (ILCOR) és az Európai Resuscitatios Társaság (ERC) által 2015. októberben elfogadott és jelenleg is érvényes nemzetközi BLS algoritmusa kerül ismertetésre, melyet hazánkban a Magyar Resuscitatios Társaság ajánlásával alkalmazunk. Újraélesztési szempontból felnőttnek a serdülőkor vélelmezett elérésétől számít valaki, de helyesen jár el az első ellátó, ha gyermeknél is a felnőttekre vonatkozó ellátási elveket (természetesen a gyermek testméretére vonatkoztatott - becsült - kompresszió erősséggel, illetve levegőmennyiséggel) alkalmazza.



A légzés-keringés leállására utaló jelek, tünetek

A jól képzett első ellátó idejekorán felismeri azokat a jeleket, amelyek a keringés-légzés leállás bekövetkeztére utalhatnak, így korán tudja riasztani a szaksegítséget ezzel is növelve a beteg életben maradásának esélyeit.

Fontos az alábbi jelek korai felismerése: mozdulatlanság, rendellenes testhelyzet, sápadtság, szederjesség, a normális légzés és a keringés egyéb nyilvánvaló jelének hiánya.

Biztonságos környezet biztosítása
Kiemelt jelentőséggel kell kezelni az első ellátó és a beteg biztonságának biztosítását. Alapvető szabály, hogy az újraélesztést a beteg fellelési helyén, kemény alapon azonnal el kell kezdeni, néha azonban ez nem valósítható meg. Szükség esetén a beteget ki kell menteni, és olyan helyen kell az újraélesztést elkezdeni, ahol az első ellátó és a beteg is biztonságban van, és alkalmasak a feltételek a beavatkozás megkezdésére. Figyelni kell azonban az időveszteségre, annak csökkentésére, és a siker érdekében mielőbbi, esetleg szakaszos ellátásra kell törekedni.



Az eszmélet vizsgálata kontaktusba vonhatóság alapján
A sérültet/beteget hangosan szólítsuk meg, közben rázzuk meg a vállát!

Az eszméletlen beteg ingerekre (pl. megszólítás, megrázogatás, fájdalom) nem reagál, kontaktusba nem vonható, tónustalan izomzatú. A beteg testhelyzete szokatlan lehet, mozdulatlanul fekszik, bizonyos esetekben görcsroham látható. Az eszméletlenég súlyos állapot a fulladás veszélye miatt! A szájüregbe került idegen testek (pl. kitört fog, rágógumi, étel) a légutakba kerülhetnek (aspiráció) és ott elzáródást okozhatnak. Az eszméletlen sérült izomzata tónustalan, így tónustalan nyelve hátraesve légúti akadályt képez, mely szintén fulladást eredményez. A tónustalanság miatt a gyomor záróizma is elernyed, így a gyomortartalom visszakerülhet a szájüregbe, majd onnan a légutakba. Az eszméletlen beteg reflexei (pl. köhögési reflex) csökkennek, esetleg teljesen megszűnnek, ezért a szájüregben felszaporodó nyál, vér nem tud távozni és a légutakba, tüdőbe kerülve szintén fulladást okozhat. Az eszméletlen beteg azonnali ellátást igényel, a fulladás veszélye miatt a légutak átjárhatóságát biztosítanunk kell! Eszméletlen/sérült beteg esetén törekedjen a mielőbbi segítségkérésre, de a beteget ne hagyja magára!

Ha bármilyen reakciókat észlel, vagy a beteg válaszol, az újraélesztésre egyelőre nincs szükség, tájékozódjon a beteg állapotáról és figyelje azt. Végezze el a szükséges teendőket, hívjon segítséget. A segítség megérkezéséig maradjon a beteg mellett és ellenőrizze állapotát, csak szükség esetén avatkozzon be.

Mielőbb kérjen segítséget a környezetétől, kiáltson segítségért, vagy a nagy forgalmú közterületeken mutasson rá egy személyre, akit magához hív segítőként.
Átjárható légutak biztosítása, légzés vizsgálata
A sérültet/beteget a hátára kell fektetni, ruházatát bontsa meg a mellkasán és a hasán. A beteg szájába csak akkor kell benyúlni, ha szemmel jól látható idegen test akadályozza a légzést. A beteg mellé térdelve fejét hajtsa hátra, állát emelje előre, így a hátraesett nyelv eltávolodik a gégefedőről és nyitjuk a légutakat. A nyaksérülés együttes előfordulása keringésleállással igen ritka, szükség esetén óvatos hátrahajtás annak gyanúja esetén is megengedett. A műfogás alkalmazása után vizsgálja meg a beteg légzését: a beteg arca fölé hajolva a mellkas emelkedését-süllyedését figyelve a be- és kiáramló levegő hangját és áramlását is érzékeli fülével, illetve arcával a beteg szájánál. Nézz, Hallj, Érezz! A légzést maximum 10 másodpercig vizsgálhatja, mielőtt annak hiányát kimondaná. Normálisnak tekinthető a légzés, ha a 10 másodperc alatt legalább kétszer ritmikusan emelkedik-süllyed a mellkas; érzékelhető légáramlás kíséri és a légvételi kísérlet szemlátomást nem erőlködő, illetve nem zajos. Laikusok számára a keringés meglétének egyértelmű jele a normális légzés, mivel normális légzés hiányában működő keringés sem lehetséges. Egészségügyi szakdolgozók a légzés vizsgálatával egyidejűleg a nyaki ütőér (carotis pulzus) tapintását végezhetik, illetve a keringés egyéb jeleit (pl. mozgás, köhögés, nyelés) is értékelhetik.

Az újraélesztés megkezdésének legfőbb indikációja a beteg eszméletlensége és a normálisnak minősített légzés hiánya!

A segítővel hívassa a Mentőket megkezdett újraélesztéshez (telefon: 112 vagy 104), és ha van a közelben hozassa a helyszínre vele a félautomata defibrillátort Ön pedig mielőbb kezdje el az újraélesztést a keringés azonnali pótlásával.
Ha van a betegnek normális spontán légzése, keringése pillanatnyilag megtartott, de eszméletlen, a legnagyobb veszélyforrás a légúti elzáródás és az aspiráció. Ezért biztosítsa a szabad légutakat és védje a beteget az aspirációtól.
Mellkasi kompressziók - keringés fenntartása
Térdeljen a beteg mellé, két kezét a beteg mellkasának közepén helyezze egymásra, majd 4-5 cm mélyen nyomja össze a mellkast. A kompressziókat nyújtott karokkal, a felsőtest elmozdításával kell végezni, így saját testsúlyát használja a kompressziókhoz (az első 1-2 kompressziót célszerű kisebb erővel végezni, így tájékozódhatunk a mellkas rugalmasságáról, a lenyomásához szükséges erő nagyságáról). Végezzen 30 mellkas kompressziót. A megfelelő mellkas kompresszió jellemzője a megfelelő tempó (100-120 kompresszió/perc), a megfelelő erősség (felnőttnél a mellkas legalább 5 cm, de legfeljebb 6 cm mélységű lenyomása, a lenyomással azonos ideig tartó teljes fölengedés egyenletes mozgással kivitelezve.

Lélegeztetés - a légzés pótlása
A 30 mellkasi kompresszió után helyezzen a beteg arcára egy tiszta vászonzsebkendőt vagy valamilyen ruhadarabot (pólóját, pulóverét). Tartsa a fejet hátraszegve, a beteg orrát fogja be, majd vegyen szokásos mélységű levegőt, majd ajkaival zárja körbe a beteg száját, hogy ne maradjon rés (A nemzetközi algoritmus a szájból-szájba történő befúvást javasolja). Fújjon annyi levegőt a beteg tüdejébe, ami látható mellkaskitérést eredményez. A befújás kb. 1 másodpercig tartson. A fej pozícióját megtartva, fordítsa el fejét a beteg mellkasa felé és figyelje kilégzés alatt a mellkas süllyedését, mert ez a jele a hatásos befúvásnak. Vegyen levegőt, és ismételje meg a műveletet, így két hatásos lélegeztetést végzett. Amennyiben a lélegeztetés két próbálkozással sikertelen (nincs mellkas kitérés) végezzen 30 mellkaskompressziót. A lélegeztetés sikertelensége esetén elsősorban a technika elégtelenségére gondoljon (nem kellően hátrahajtott fej vagy elégtelen tömítés miatti levegőszökés), csak ezután, illetve a baj kialakulásának körülményei alapján (pl. hányás, étkezés közbeni rosszullét stb.) kell a szájüreg kitakarítására gondolni.

Több vizsgálat igazolta, hogy mind a laikusok, mind az első ellátók leggyakrabban a fertőzésre való hivatkozás miatt nem végzik el a szájból szájba történő befúvásos lélegeztetést. A hatásos újraélesztéshez elengedhetetlen a mellkasi kompressziók, valamint a befúvásos lélegeztetés összehangolása, csak így biztosítható a szervek-szövetek jó vérellátása. De amennyiben az újraélesztő úgy ítéli meg, hogy nem képes a befúvásos lélegeztetésre, akkor csak a mellkas kompressziót végezze folyamatosan! Ezért jó, ha van a kulcstartónkon Life key- szelepes fólia maszk, amivel biztonságos a lélegeztetés!

. A továbbiakban a kompresszió és lélegeztetés aránya az ellátók számától függetlenül 30 : 2 Ha ebben az ütemben és szabályosan folytatja az újraélesztést A továbbiakban elfáradás esetén, de 2 percenként mindenképpen hangosan jelezze a csere igényét és cseréljenek. Törekedni kell a kompressziós szünetek minimalizálására (5-10 másodpercnél hosszabb szünet ne legyen) és a lélegeztetési periódus se tartson 5 másodpercnél hosszabb ideig.

A FÉLAUTOMATA DEFIBRILLÁTOR (AED) ALKALMAZÁSA

A hirtelen keringés leállásának hátterében szívritmuszavarok állnak, melyek lényege, hogy a szív kóros működése miatt nem képes a vérkeringést biztosítani a szervezetben. A ritmuszavarokat két nagy csoportra osztjuk. Az első csoportba tartoznak a legnagyobb számban előforduló, úgynevezett sokkolandó vagy defibrillálandó ritmuszavarok. Második csoportba tartoznak a nem sokkolandó ritmuszavarok.

A defibrillálást - sokkolást - áramütéssel végezzük. A sikeres sokkolás (elektromos ,,kiütés") következtében a szabálytalanul működő szívizmon áthalad az elektromos áram, és bonyolult élettani folyamatok eredményeként megindul a spontán, rendezett elektromos szívműködés. A hirtelen szívhalál hátterében leggyakrabban a sokkolandó ritmuszavarok állnak, ezért ezekben az esetekben a siker kulcsa a korai defibrillálás. Célunk, hogy az újraélesztés szükségességének felismerése után mihamarabb, optimálisan 3 percen belül megtörténjék a sokkolás.

A korai defibrillálás koncepciójának bevezetése egyértelművé tette, hogy nem lehet csak orvosi alkalmazhatósághoz kötni a használatát, hiszen a szélesebb körű, gyorsabb hozzáférés rengeteg élet megmentéséhez járulhat hozzá. Ezért fontossá vált, hogy már laikus szinten is az első ellátó vonalban alkalmazható legyen a defibrillátor. A technika fejlődésének eredményeként ma már a korszerű betegellátás valamennyi területén félautomata külső defibrillátor (AED - automated external defibrillator) használatos. Ezek a korszerű készülékek (a szív elektromos tevékenységét analizáló szoftverük segítségével) igen nagy biztonsággal elkülönítik a sokkolható és a nem sokkolható ritmus jelenlétét. Az eszköz képes a sokkolandó ritmuszavar felismerésére. Automatikusan feltöltődik a működési algoritmusába betáplált energiaszintre és javaslatot tesz a sokk leadására. Legújabb típusai utasításokat adnak a szakszerű BLS végzésére a megfelelő ütemmel végzett kompresszióra és befúvásra. Előnyeiként említendő a teljes megbízhatóság, mert a sokkolható ritmusokat 100%-os pontossággal különíti el a nem sokkolható ritmustól. Használata könnyű a hang- és fényjelek, feliratok miatt, minimális képzést igényel. Üzemeltetése biztonságos, mert egyszer használatos, a mellkasra ragasztható elektródákkal üzemeltethető. Könnyű, jól szállítható, minimális karbantartást igényel és viszonylag olcsó.

AZ ÚJRAÉLESZTÉS FOLYAMATA, HA MEGÉRKEZETT AZ AED

Defibrilláláshoz a beteg száraz alapon feküdjön, mellkasa legyen száraz, ha van a mellkason valamilyen gyógyszer tartalmú tapasz, azt távolítsuk el. Szívbetegek gyakran használnak Nitroglicerin tartalmú tapaszokat, amelyek, ha elektródákkal érintkeznek, sokkoláskor felrobbanhatnak és égési sérülést okozhatnak.
Kapcsolja be a készüléket és kövesse a hallható és látható utasításokat!
A készülék utasít az elektródák felhelyezésére. ,,Helyezze fel a mellkasi elektródákat!" Tapassza fel az elektródákat a beteg mellkasára, a csomagoláson, illetve a lapokon látható ábráknak megfelelően! Ha szükséges csatlakoztassa a kábelt a készülékhez!
Ha több ellátó van a helyszínen, az újraélesztés, legfőképp a mellkaskompresszió eddig a pontig folyamatos legyen!
A készülék figyelmeztet ,,Senki ne érjen a beteghez analízis folyik!" elemzi a ritmust, közben figyeljen, hogy senki ne érjen a beteghez!
Ha a készülék sokkolandó ritmust észlel és feltöltötte magát, figyelmeztet ,,Sokk leadása indokolt!" Ön győződjön meg arról, hogy senki nem ér a beteghez és a beteg megfelelően izolált (elszigetelt) a környezetében (nem ér fémhez, nem fekszik vizes talajon)!
,,Nyomja meg a sokk gombot!" és kövesse a hallható utasításokat!
A sokk leadását követően kövesse a gép következő utasítását ,,azonnal kezdje el az újraélesztést (30:2)!" és végezze azt a gép hallható utasításáig, azaz 2 percig!
Szükség esetén ezt a folyamatot (ritmuselemzés-sokk-2 perc újraélesztés) addig kell végezni, amíg nem észleli a keringés visszatérésének jeleit, vagy amíg meg nem érkeznek a mentők.
Ha a készülék nem sokkolandó ritmust észlel, azonnal kezdje el az újraélesztést (30:2) és végezze azt a gép hallható utasításáig, azaz 2 percig, majd ismét ritmuselemzést végez a gép! A további szükséges teendőket folytassa a gép hangutasításai szerint mindaddig, amíg:

a szaksegítség megérkezik az emeltszintű ellátás folytatására
a beteg életjelenségeket nem mutat, lélegezni nem kezd, köhög, tüsszög, fintorog
az ellátó kimerül, és nem tud tovább ténykedni.
Amennyiben a beteg életjelenségeket mutat az ellátó feladata a beteg vitális paramétereinek megfigyelése és a beteg átadásáig az állapotának szoros követése, szükség esetén újabb beavatkozások végzése! A beteg monitorozásához jól használható a már felhelyezett AED készülék is.

A fentiekben leírt elméleti alapok nem helyettesítik az újraélesztés képesség szintű végzését, annak sikeres alkalmazásához elengedhetetlen a gyakorlati oktatás és rendszeres szinten tartás!
Forrás : Link

Megjegyzés : (CzI) egészségügyi szakembereknek javaslom a következő linket, igen kiváló minőségű tananyagok találhatóak itt :Link

A cikk nem többszörözhető csak egyéni olvasásra tanulásra használható a szerző szerint .
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Címkék: légútbiztosítási, cardiovascularis, szervkárosodások, kamrafibrillatio, minimalizálására, keringésmegállás, életjelenségeket, szükségességének, meghosszabbodott, defibrilláláshoz, cerebroprotektiv, vászonzsebkendőt, segélynyújtóval, mellkaskitérést, ritmuszavarokat, újraélesztéssel, defibrillálandó, bradyarrythmiák, újraélesztéshez, visszatérésének, elengedhetetlen, monitorozásához, kompressziókhoz, megvalósítására, segítségkérésre, eszméletlensége, felrobbanhatnak, felszereltségük, rugalmasságáról, elégtelenségére, tájékozódhatunk, alkalmazásához, szabálytalanul, bekövetkeztére, csatlakoztassa, elmozdításával, felnőtt újraélesztés, emberi élet, hirtelen halál, társadalomban tömeges, halálozási okok, nyugati világ, halálokok között, felét teszik, összegyűjtött adatok, hirtelen kialakult, kamrafal rupturája, fentiekben vázolt, alapfokú újraélesztés, társadalom valamennyi, újraélesztés sikere, első ellátó, Újraélesztés- EZT MINDENKINEK TUDNIA KELL, Prolonged Life Support, Nemzetközi Reanimációs Egyeztető Bizottság, Európai Resuscitatios Társaság, Magyar Resuscitatios Társaság, FÉLAUTOMATA DEFIBRILLÁTOR, ÚJRAÉLESZTÉS FOLYAMATA, MEGÉRKEZETT AZ AED,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Evan Esar tollából  Facebookon kaptam  képre írva Március 15 -re emlé...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szabó Norbert – Szabadsá...  Facebookon kaptam  Az agyat és a csontokat is erő...  A magyar sajtó napja március 1...  Ted Engstrőm gondolata  Jóga férfiaknak  Szabó Lőrinc: Egy kis értelmet...  A csonk és a facsemete  Evan Esar tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Súgom a békét...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Emlékeimben mindenütt ott vagy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A szív és a cselekvés egységes...  Facebookon kaptam  Csendes éjszakán  Facebookon kaptam  Majthényi Flóra: Mi a haza?  Március 15 emlékére virágba bo...  Nem kell ide békemenet  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Mélységes szomorúsággal  Facebookon kaptam  Szent-Györgyi Albert gondolata  Jó éjszakát  mindent a népért...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Radnóti Miklós: Nem tudhatom.....  Szép Álmokat  Akinek vaj van a fején...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Keresd azt a valakit,...  " A gondolat is rezgés. Minél ...  A gyomorrontás tojással is kez...  Rochefoucauld - a bölcs  Csörög a telefonom  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Könnyáztatta asszonysorsok  Március 15-re emlékve  Akit mindenki lenéz, nem tarto...  Facebookon kaptam  Jóga férfiaknak  Gámentzy Eduárd - Írok egy dar...  Paul David Tripp Március 15  A gyász  Könnyáztatta asszonysorsok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Törött csészék  Szent Pio atya!  Facebookon kaptam  Magyarország ilyen hely.  A kávé  Benned is ezerféle szín van  Sajnos ezt elBalogozták  Szeüleidtől tanultad  Facebookon kaptam  Vágy, élet és sugár  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Boldog ünnepeket kívánok minde...  Március 15 emlékére virágba bo...  Sötétség és világosság  Nem kell ide békemenet  Imádkozás Krisztus értelméért  Szép álmokat!  Szent Pio atya!  Aranyosi Ervin: Március 15. a ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Tétova lét  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Mélységes szomorúsággal  Facebookon kaptam  Atyám !  Meghitt estéken . . .  Lelkünk mélyén rejlik legnagyo...  Hernádkakon tánccal ünneplik m... 
Bejegyzés Címkék
felnőtt újraélesztés, emberi élet, hirtelen halál, társadalomban tömeges, halálozási okok, nyugati világ, halálokok között, felét teszik, összegyűjtött adatok, hirtelen kialakult, kamrafal rupturája, fentiekben vázolt, alapfokú újraélesztés, társadalom valamennyi, újraélesztés sikere, első ellátó, akut légzés-, irreverzibilis szervkárosodások, elsősegélynyújtás lépéseit, magasabb szintű, újraélesztést követő, újraélesztési fokozatok, eszköz nélküli, sürgősségi ellátó, kiváltó okot, spontán légzés-, resuscitatio végét, újabb szakasz, intenzív osztály, postresustitatiós intenzív, létrejött károsodások, várható szövődmények, serdülőkor vélelmezett, felnőttekre vonatkozó, gyermek testméretére, légzés-keringés leállására, keringés-légzés leállás, szaksegítséget ezzel, beteg életben, alábbi jelek, normális légzés, keringés egyéb, beteg biztonságának, beteg fellelési, újraélesztést elkezdeni, beavatkozás megkezdésére, siker érdekében, eszmélet vizsgálata, eszméletlen beteg, beteg testhelyzete, eszméletlenég súlyos, fulladás veszélye, szájüregbe került, légutakba kerülhetnek, eszméletlen sérült, tónustalanság miatt, gyomor záróizma, gyomortartalom visszakerülhet, szájüregben felszaporodó, légutak átjárhatóságát, mielőbbi segítségkérésre, beteg válaszol, újraélesztésre egyelőre, beteg állapotáról, szükséges teendőket, segítség megérkezéséig, beteg mellett, nagy forgalmú, hátára kell, beteg szájába, beteg mellé, hátraesett nyelv, nyaksérülés együttes, műfogás alkalmazása, beteg légzését, beteg arca, beteg szájánál, légzést maximum, légvételi kísérlet, keringés meglétének, légzés vizsgálatával, nyaki ütőér, újraélesztés megkezdésének, beteg eszméletlensége, normálisnak minősített, segítővel hívassa, közelben hozassa, helyszínre vele, félautomata defibrillátort, keringés azonnali, betegnek normális, legnagyobb veszélyforrás, légúti elzáródás, szabad légutakat, beteg mellkasának, kompressziókat nyújtott, felsőtest elmozdításával, mellkas rugalmasságáról, lenyomásához szükséges, megfelelő mellkas, megfelelő tempó, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 80 db bejegyzés
e év: 415 db bejegyzés
Összes: 49208 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 728
  • e Hét: 1691
  • e Hónap: 14682
  • e Év: 190557
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.