Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A spenótról jó tudni
  2020-01-17 23:03:02, péntek
 
  A spenót valóságos természetes vitamin és ásványianyag forrás. Ásványianyagok egész tárházát tartalmazza: ként, mangánt, rezet, cinket, jódot, vasat, magnéziumot, foszfort, kálciumot, nátriumot és persze sok hasznos vitamint is, mint: A, B1, B2, B12, PP, C, E, és K Vitamint, valamint folsavat, szénhidrátokat, zsírsavakat, aminósavakat, rostokat, szaponint és ami nagyon érdekes a spenót esetében az az, hogy más növényekhez képest, melyek sokkal több vasat tartalmaznak, a spenótban lévő szaponin tartalma miatt a szervezet sokkal jobban tudja felszívni és hasznosítani a vasat mint a többi növények esetében, melyek nem tartalmaznak szaponint. Magas a klorofill tartalma, ami hozzájárul a vérképzéshez, lúgosításhoz. Ezért, vérszegénység esetében sokkal jobb spenótot fogyasztani, mint bármilyen más növényt, amelyikben nagyobb mennyiségű vas található.

A spenót kellemes ízű zöldségünk. Ideális fogyasztása az lenne, ha nem főznénk, mert sok benne az oxálsav. Ha a spenótot megfőzzük, akkor a szervetlenné váló ásványi anyagok kőlerakódást okozhatnak, ezért nagy mennyiségben nem ajánlott fogyasztani. Nyersen fogyasztva nem képződik lerakódás a szervezetben, sőt az oxálsav meggátolja a vesében és a húgyutakban a kőképződést.

A spenótot sok féleképpen ellehet készíteni: krémlevesnek, főzeléknek, salátának, spenótlének, spenótturmixnak (szárított és porított spenótból). Ezek közül az elkészítési módok közül pedig a legjobb változat a nyers változat ( a nyers spenótsaláta, spenótlé vagy szárított spenótporból spenótturmix).

Ha a nyers vagy a spenótszárítmányt össze turmixoljuk más gyümölcsökkel, vagy zöldségekkel, akkor nagyon kellemessé is tudjuk tenni a fogyasztását, mint például murokkal és almával, mangóval és ananásszal, almával és uborkával, almával és zellerrel, ezeknek a turmixkeverékeknek csak a fantázia és ízlés szabhat határt. Az elkészítés után viszont nagyon fontos hogy maximum 1 órán belül elfogyasszuk, mivel a levegő és fény hatására a készítmény oxidálódik.

A spenót gyógyhatása

Rákmegelőző hatása van

A spenót magas antioxidáns tartalma (kaempferol és a flavonoidoknak nevezett fitonutriensek) rákmegelőző hatást gyakorolnak, olyan ráktípus megbetegedésekben, mint: gyomorrák, bőrrák, prosztatarák vagy petefészekrák.

Védelmet nyújt a szívnek és az agynak

Magas folsav tartalma miatt (ami csökkenti a homocisztein aminosav szintjét) a spenót késlelteti az agy öregedési folyamatait. A folsavra azért van szüksége a szervezetnek, mert az segít lebontani az olyan vegyi anyagokat, melyek szívpanaszokat okoznak. Ez az aminosav ami a vérben lelhető, felelős az érfal megvastagodásáért és eldugulásáért, a szívbetegségek, valamint az Alzheimer kór kialakulásáért.

Immunerősítő

A spenót kiváló antioxidáns, bioaktív összetevői, komplex vitaminjai és ásványianyagai erősítik az immunrendszert, védik a bőr egészségét és rugalmasságát, felgyorsítják a hegesedést és a sebek gyógyulását. Ha rendszeresen fogyasztjuk a nyers spenótot akár saláta, lé, vagy porított formában, nagy mértékben lefogjuk csökkenteni érrendszeri problémáink kialakulását.

Serkenti a gyomorműködést, egészségesen tartja a bélrendszert

Ha olyan emésztési gondokkal küzdünk, mint: puffadás, székrekedés, gyomorfekély, a spenótban található rostok és szaponin anyagok képesek rendben tartani az emésztést, beindítani az optimális perisztaltikát (bélfal mozgását) és kitakarítani az egész bélrendszert.

Gyógyítja a vérszegénységet és erősíti a csontrendszert

A spenótban található vas és szaponin a leghatásosabb páros a vérszegénység kezelésében, a benne lévő kálcium pedig erősíti a csontokat.A spenót ellátja a szervezetet a szükséges tápanyagokkal, egy csészényi spenótlevél kétszer annyi K-vitamint tartalmaz, mint amennyi szükséges ahhoz, hogy a csontok erősek maradjanak. Kimondottan ajánlott növésben lévő gyerekeknek, felnőtteknek, sportolóknak, szoptatós anyukáknak, idősöknek, valamint lábadozó betegeknek.

Védelmet nyújt szemünk világának

A spenót egy gazdag A Vitamin, béta-karotin, lutein és zeaxanthin forrás, amik mind nagyon fontos antioxidánsok szemünk világának. Ezek az antioxidánsok élesítik a látást, megállítják a szem kiszáradását és a makula degenerálódási folyamatát.Azon nők körében, akik zöldségekben gazdag étrend segítségével nagy mennyiségű zeaxantint és luteint, valamint E-vitamint visznek be a szervezetükbe, alacsonyabb lesz a szürkehályog előfordulási valószínűsége. A kapcsolatról a Harvard Egyetem Orvostudományi Karának kutatói számoltak be.

Különböző bőrbetegségeknek a gyógyírja

Ha netán olyan bőrbetegségben szenvedünk mint: ekcéma, dermatitisz, akné, elszarusodási zavarok, hegek, ráncok, szeplők, depigmentációk, a spenótban található A, K, E, C Vitaminok nagy mértékben segíthetik a bőr teljes regenerálódását.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: bőrbetegségeknek, vérszegénységet, regenerálódását, spenótturmixnak, szívbetegségek, kialakulásáért, immunrendszert, szénhidrátokat, orvostudományi, degenerálódási, szívpanaszokat, gyomorműködést, perisztaltikát, fitonutriensek, ásványianyagok, csontrendszert, bőrbetegségben, flavonoidoknak, depigmentációk, ásványianyagai, vérszegénység, szervezetükbe, tápanyagokkal, petefészekrák, felgyorsítják, gyümölcsökkel, rugalmasságát, valószínűsége, antioxidánsok, eldugulásáért, elszarusodási, leghatásosabb, homocisztein, szervezetben, mennyiségben, kőlerakódást, spenót valóságos, spenót esetében, spenótban lévő, szervezet sokkal, vasat mint, többi növények, klorofill tartalma, spenót kellemes, spenótot megfőzzük, szervetlenné váló, oxálsav meggátolja, elkészítési módok, legjobb változat, nyers változat, nyers spenótsaláta, nyers vagy, Harvard Egyetem Orvostudományi Karának,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Akarat  Facebookon kaptam Krisztinától  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Jó éjszakát  Éretlen vers  Bertolt Brecht -től idézet  Gonosz démon-álarc  Julian Brass gondolata  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Soha ne kedvezz...  Facebookon kaptam  Kellemes délutánt kívánok  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A kételkedés kezelése  Bounty krémes  Alázat  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Png csokor  Kaffka_Margit  Varga János Veniam - Fontos sz...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Szép estét  Paul David Tripp Április 21  Bertolt Brecht -től idézet  Jónás Tamás – Végtelen b...  Png fotel  Radikális szeretet  Szép estét kedves látogatóimna...  Az igazi szeretetért rendszeri...  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam  Akarat  Akarat  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Paul David Tripp Április 21  Png virág  Tanuld meg ezt a versemet  Bounty krémes  Nem számIt  Hiányzik  Hazára minden embernek szükség...  s immár én is felragyogva, ért...  Még csak most kezdődik a nap  Akarat  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  George Byron - Ahogy itt jár -...  Akarat  Png csokor  Facebookon kaptam  Julian Brass gondolata  Kaffka_Margit  Makszim Gorkij gondolata  Alázat  Egy bizonyos határt  Facebookon kaptam  Nagyi telefonál  Png nő  Rátalálsz  Idő  Akarat  Facebookon kaptam  Png virág  Alázat  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam  A Megváltó szolgálatában  Őrizkednünk kell...  A televizió nem a kultúrát kép...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Leonardo da Vinci gondolata  Facebookon kaptam  Lóhere  Facebookon kaptam  Png cica  Facebookon kaptam  Mi lenne ha  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Nem tudhatod  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
spenót valóságos, spenót esetében, spenótban lévő, szervezet sokkal, vasat mint, többi növények, klorofill tartalma, spenót kellemes, spenótot megfőzzük, szervetlenné váló, oxálsav meggátolja, elkészítési módok, legjobb változat, nyers változat, nyers spenótsaláta, nyers vagy, spenótszárítmányt össze, elkészítés után, készítmény oxidálódik, spenót gyógyhatása, spenót magas, flavonoidoknak nevezett, homocisztein aminosav, spenót késlelteti, folsavra azért, segít lebontani, olyan vegyi, vérben lelhető, érfal megvastagodásáért, spenót kiváló, sebek gyógyulását, nyers spenótot, spenótban található, optimális perisztaltikát, egész bélrendszert, leghatásosabb páros, vérszegénység kezelésében, benne lévő, spenót ellátja, szükséges tápanyagokkal, csészényi spenótlevél, csontok erősek, antioxidánsok élesítik, szem kiszáradását, makula degenerálódási, szürkehályog előfordulási, bőrbetegségeknek, vérszegénységet, regenerálódását, spenótturmixnak, szívbetegségek, kialakulásáért, immunrendszert, szénhidrátokat, orvostudományi, degenerálódási, szívpanaszokat, gyomorműködést, perisztaltikát, fitonutriensek, ásványianyagok, csontrendszert, bőrbetegségben, flavonoidoknak, depigmentációk, ásványianyagai, vérszegénység, szervezetükbe, tápanyagokkal, petefészekrák, felgyorsítják, gyümölcsökkel, rugalmasságát, valószínűsége, antioxidánsok, eldugulásáért, elszarusodási, leghatásosabb, homocisztein, szervezetben, mennyiségben, kőlerakódást, segítségével, szürkehályog, felnőtteknek, előfordulási, kapcsolatról, sportolóknak, rendszeresen, tartalmaznak, hasznosítani, szervezetnek, szervetlenné, bélrendszert, kiszáradását, spenótturmix, spenótporból, elfogyasszuk, kitakarítani, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3563
  • e Hét: 8408
  • e Hónap: 39894
  • e Év: 244595
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.