Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A májkárosodás korai jelei és a máj erősítése
  2020-01-25 20:19:34, szombat
 
  Amennyiben mája megfelelő működése akadályba ütközik, azt különféle testfunkciói megváltozásán fogja tapasztalni. Többféle májprobléma is bekövetkezhet, a legtöbb esetben a májzsugor, a cisztás májbetegség, a máj elzsírosodása, az epekövek megjelenése, és a hepatitisz jellemző.
Tartsa észben, ha odafigyel mája egészségére, az cserébe szervezetét fogja egészségesen tartani. Tartsa nyitva a szemét, igyekezzen felfedezni a májkárosodás korai jeleit és minél előbbi orvosi segítséget kérni. Ezáltal növelheti a teljes felépülés esélyeit.

Alább találhatja a májkárosodás tíz korai jelét:

1. Hányinger és hányás.

Sokan nem tekintik nagy problémának, amennyiben hányingerük van vagy hánynak, egyszerűen nem foglalkoznak a problémával.

Amennyiben a hányinger és a hányás együtt vagy külön jelentkezik, ismert ok nélkül, mint például a tengeribetegség, a szédülés, a migrén, az ételmérgezés, a terhesség korai szakasza, a szorongás, vagy a depresszió, akkor máj- vagy veseprobléma állhat a háttérben.

A májkárosodástól szenvedők gyakran állandó hányingert éreznek. Ennek oka a máj csökkent képessége arra, hogy eltávolítsa szervezetéből a méreganyagokat. Az anyagcsere folyamatok vagy az emésztés megváltozása is hányingert és hányást okozhat.

Az állandó hányinger érzet, vagy a gyakori hányás nagymértékben károsíthatja egészségi állapotát. Mindenképpen keresse fel orvosát és vizsgáltassa ki a probléma okát.

2. Gyengeség és kimerültség.

Az állandó fáradtság és kimerültség érzése szintén a nem megfelelő májfunkciókat jelezheti. Mája felelős az ételek lebontásáért és a mindennapi teendők elvégzéséhez szükséges energia biztosításáért.

Amennyiben mája nincsen jó állapotban, szervezetének nagyobb erőfeszítésbe kerül a mindennapi teendők elvégzése, emiatt több pihenést is igényel.

A gyengeség és kimerültség súlyosbodhat is, mivel idővel megnő vére méreganyag szintje, hiszen a sérült máj nem képes megfelelően eltávolítani azokat.

Amennyiben fáradtságot és gyengeséget tapasztal, valamint igaz önre a cikkben felsorolt tünetek valamelyike, keresse fel orvosát.

3. Az étvágy csökkenése.


Az étvágy csökkenése korai jele annak, hogy mája nem működik rendesen. Amennyiben úgy tapasztalja, étvágya csökken, valamint a lista valamely egyéb tünetét is átéli, keresse fel orvosát, mivel a tünetek alapjn krónikus májbetegségben, hepatitiszben, vagy veseelégtelenségben is szenvedhet.

Amennyiben májkárosodása miatt étvágytalanságtól szenved, az okot az epetermelésben keresse. Az epe segíti a zsarok lebontását, ezáltal könnyebben emészthetőbben lesznek.

Amennyiben a tápanyagokat szervezete nem képes megfelelően megemészteni, étvágytalanságot és nagymértékű fogyást tapasztalat.

Az étkezési szokáson nagymértékű megváltozása elgyengítheti és fáradtabbá teheti szervezetét, amely szintén késleltetheti a gyógyulási folyamatot.

4. Emésztőrendszeri problémák.

Mája aktív szerepet játszik az emésztési folyamatban, mivel felelős az epe termeléséért. Az epe segíti a vékonybél tápanyagfelszívó képességét és fontos szerepet játszik a zsírok megemészsétében is.

Ezért ha mája nem megfelelően kezd el működni, az emésztési gondokat, péndául hasmenést és gyomorégést okozhat.

Az epe termelésének abnormalitásai epeköveket, hasi puffadást, székrekedést, irritábilis bélszindrómát, és a zsíros ételek, valamint az alkohol intoleranciáját okozhatják.

Amennyiben súlyos károsodásról van szó, orvosi segítséget igénylő hasi fájdalmakat is okozhat.

5. A vizelet színének megváltozása.

Amennyiben elegendő mennyiségű folyadékot iszik, vizelete azonban sötétebb színű, az májproblémára is utalhat. A sötétebb vizelet narancssárgás, vörösbarnás, vagy barnás színű is lehet.

A vizelet színének megváltozását a véráram bilirubin szintjének növekedése okozza. Ez akkor fordul elő, ha mája nem képes a bilirubin eltávolítására szervezetéből széklet útján, vagy a veséken keresztül.

A vizeletet ezen kívül sötétebbé teheti a dehidratáció, a B-vitamin tartalmú étrendkiegészítők fogyasztása, az enzimhiány, a húgyvezeték gyulladás, vagy a veseproblémák. Ezen kívül bizonyos antibiotikumok mellékhatásaként is jelentkezhet.

Amennyiben vizelete rendszeresen sötétebb színű, keresse fel orvosát és vizsgáltassa ki a problémát.

6. A bőr elsárgulása.

A májkárosodás egyik korai jele a sárgaság, azaz a bőr, szemek, nyelv, körmök, és ujjbegyek látható sárgulása.

A változást a bilirubin felalmozódása okozza vérében és szöveteiben. A bilirubin sárga pigment, amely májában keletkezik az elhalt vörösvérsejtek lebontása során. Normális esetben mája eltávolítja a felesleges mennyiségű bilirubint az idős vörösvérsejtekkel együtt.

Amennyiben a bilirubin felhalmozódik vérében, majd bőrében is, annak sárgás színe lesz.

Mivel a sárgaság súlyosabb problémát is jelezhet, mint például epehólyag vagy hasnyálmirigy problémát, ne hagyja figyelmen kívül a tüneteket és keresse fel orvosát.

7. A széklet színének megváltozása.

A széklet színének megváltozása szintén májproblémát jelezhet. A megfelelően működő máj epét juttat a székletbe, ez adja megszokott, barna színét.

A máj gyulladása vagy sérülése befolyásolja az epetermelést is, amely hatására széklete fakóbb, szürke, sárga, vagy agyag színű is lehet.

A néha előforduló világosabb színű széklet teljesen normális dolog, azonban amennyiben gyakrabban jelentkezik a probléma, keresse fel orvosát és vizsgáltassa ki a problémát.

8. A has megváltozása.

A hasi területben bekövezkezett változások szintén a máj nem megfelelő működését jelezhetik. Érezhet fájdalmat, alhasi görcsöket, valamint tapasztalhat puffadást is, amely könnyen a felfúvódás érzetét kelti. Orvosilag ezt a tünetegyüttest hasvíznek nevezik.

A hasvíz a hasüregben felhalmozódó folyadékot jelenti, amely előrehaladott májelégtelenség vagy májzsugor esetében jellemző.

Általában egyéb tünetekkel is jár, mint a helyi magas vérnyomás is (a májban található véna vérnyomásának megemelkedése).

A hasvizet azonban nem csak májproblémák okozhatják, amennyiben úgy tapasztalja, ettől a problémától szenved, keresse fel orvosát a megfelelő diagnózis érdekében.

9. Folyadék visszatartás.

A májelégtelenség korai szakaszában folyadékvisszatartást is okozhat, amely miatt megduzzadhat lábfeje és bokája. Hasvizet és a máj vénájának megnőtt vérnyomását is átélheti. A májkárosodás a májfunkciókra is hatással van, megváltoztathatja a különféle kémiai anyagok folyadék kiválasztási mechanizmusait is.

A folyadékvisszatartást okozhatja a hormonális egyensúly felborulása, veseelégtelenség, szívproblémák, valamint a nyirokrendszer problémái is. Ezért elengedhetetlenül fontos orvosa felkeresése a megfelelő diagnózis felállítása érdekében.

10. A bőr érzékenységének növekedése.

A májproblémák korai jele bőre érzékenységének megnövekedése is lehet. Bőre viszketővé, hámlékonnyá, vagy tapintásra érzékennyé válhat. Emellett könnyedén sérülhet. Sokak a bőr alatti vénákat is könnyebben látják.

A problémákat a bőrén található irritánsok okozhatják, amelyeket normális esetben mája megfelelően tud hatástalanítani.

Bőre hidratálása időszakos enyhülést nyújthat, az érzékenység azonban nagy valószínűséggel meg fog maradni, amíg az ezt okozó problémát nem diagnosztizálják és kezelik megfelelő módon.

11. Tippek és tanácsok mája erősítésére:

- Egyáltalán ne fogyasszon alkoholt.
- Amennyiben dohányzik, minél hamarabb szokjon le róla.
- Fogyasszon májtisztító ételeket, mint a fokhagyma, a kurkuma, a diófélék, a grépfrút, a cékla, az alma, a brokkoli, az avokádó, és a citrom.
- Rendszeresen fogyasszon jó minőségű probiotikumokat, ezáltal segítheti szervezetét a méreganyagok eltávolításában.
- Igyon meg naponta 2-3 csésze zöldteát.
- Fogyasszon C-vitaminban gazdag ételeket, amelyek védelmet nyújtanak mája oxidatív károsodásaival szemben.
- Kerülje a feldolgozott és gyorsételek fogyasztását, mivel azok igen rosszat tesznek mája egészségének. Emellett kerülje a tejtermékek és a finomított cukrok fogyasztását is.
- A napi rendszerességű testmozgás, mint a gyaloglás, a jóga, az úszás, a kocogás, vagy a futás elengedhetetlenül fontos.
- Igyekezzen megakadályozni a székrekedést, mivel az csak ronthatja állapotát.
- Igyekezzen koleszterin- és triglicerid szintjét az egészséges határokon belül tartani.
- Amennyiben ön túlsúllyal küzd, igyekezzen lassan, fokozatosan leadni a súlyfelesleget.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Natúr kezelések  
Címkék: mellékhatásaként, diagnosztizálják, emésztőrendszeri, veseelégtelenség, tápanyagfelszívó, étvágytalanságot, érzékenységének, eltávolításában, májelégtelenség, intoleranciáját, valószínűséggel, tengeribetegség, májkárosodástól, probiotikumokat, hatástalanítani, megemészsétében, eltávolítására, antibiotikumok, vörösvérsejtek, tünetegyüttest, májbetegségben, mechanizmusait, károsodásaival, méreganyagokat, epetermelésben, emészthetőbben, nyirokrendszer, megakadályozni, biztosításáért, súlyfelesleget, rendszerességű, abnormalitásai, megváltozását, nagymértékben, megnövekedése, hepatitiszben, legtöbb esetben, cisztás májbetegség, epekövek megjelenése, hepatitisz jellemző, cserébe szervezetét, májkárosodás korai, teljes felépülés, hányás együtt, terhesség korai, májkárosodástól szenvedők, anyagcsere folyamatok, emésztés megváltozása, állandó hányinger, gyakori hányás, probléma okát, állandó fáradtság, Fogyasszon C-vitaminban,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Nagyi süt  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  40 felett  Szép estét kedves látogatóimna...  Mondjam azt, hogy jó vagyok  Facebookon kaptam  A sorsod  Amellett, amit az emberek  A Balaton-felvidék tanúhegye  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vicces reggeli  A Magyar Költészet napja alkal...  Reggeli kávé  Szép estét  Facebookon kaptam  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mi volt e hatalom értelme  Gebhardt Nóra versei II.  Latinovits Zoltán tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Amellett, amit az emberek  Mosoly  Facebookon kaptam Krisztina b...  Laczkó Sándor - A bizalom....  Facebookon kaptam  Búcsúbeszéd A Józan Ész halálá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Csomó  Vidámság  Levél öregségemre  Négy sor egy csodálatos versbő...  Latinovits Zoltán tollából  A húsvéti bárány  Cserépváralja  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  Kun Magdolna.: Belső félelem  Paul Verlaine - Óvatosság  Facebookon kaptam  Vicces reggeli  Facebookon kaptam  azzal harcolj  Márai Sándor, eredeti nevén  Négy sor egy csodálatos versbő...  Kitaszítva  Gebhardt Nóra versei II.  József Attila - Kopogtatás nél...  Segíts neki dicsérni Téged  Remy Bellau - Április  Áldások a terhekből  "Ez egy csoda"  A húsvéti bárány  Hatványozott áldások  Gebhardt Nóra versei II.  Egyszer mindannyian hazatérünk  És van a rabság.  Facebookon kaptam  Steel - Május festmény  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 9  József Attila - Kopogtatás nél...  Nézni  Különleges  Ég veled Március  Baudelaire - Visszaháramlás  Facebookon kaptam  És van a rabság.  Lőrinczi Emese tollából  Mosoly  Molnár Ferenc: imádom!  Idézetek a magányról  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Az érelmeszesedés kockázatait ...  Paul Verlaine - Óvatosság  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul Verlaine - Óvatosság  Facebookon kaptam  Spenót fasírttal  A gyulladáscsökkentő étrend se...  jó reggelt 
Bejegyzés Címkék
legtöbb esetben, cisztás májbetegség, epekövek megjelenése, hepatitisz jellemző, cserébe szervezetét, májkárosodás korai, teljes felépülés, hányás együtt, terhesség korai, májkárosodástól szenvedők, anyagcsere folyamatok, emésztés megváltozása, állandó hányinger, gyakori hányás, probléma okát, állandó fáradtság, ételek lebontásáért, mindennapi teendők, cikkben felsorolt, étvágy csökkenése, lista valamely, tünetek alapjn, epetermelésben keresse, zsarok lebontását, tápanyagokat szervezete, étkezési szokáson, gyógyulási folyamatot, emésztési folyamatban, vékonybél tápanyagfelszívó, zsírok megemészsétében, emésztési gondokat, zsíros ételek, alkohol intoleranciáját, vizelet színének, sötétebb vizelet, véráram bilirubin, bilirubin eltávolítására, veséken keresztül, vizeletet ezen, húgyvezeték gyulladás, májkárosodás egyik, bilirubin felalmozódása, bilirubin sárga, elhalt vörösvérsejtek, felesleges mennyiségű, idős vörösvérsejtekkel, bilirubin felhalmozódik, sárgaság súlyosabb, széklet színének, megfelelően működő, néha előforduló, hasi területben, felfúvódás érzetét, tünetegyüttest hasvíznek, hasüregben felhalmozódó, helyi magas, májban található, hasvizet azonban, problémától szenved, megfelelő diagnózis, májelégtelenség korai, különféle kémiai, hormonális egyensúly, nyirokrendszer problémái, májproblémák korai, bőrén található, érzékenység azonban, méreganyagok eltávolításában, finomított cukrok, napi rendszerességű, futás elengedhetetlenül, csak ronthatja, egészséges határokon, mellékhatásaként, diagnosztizálják, emésztőrendszeri, veseelégtelenség, tápanyagfelszívó, étvágytalanságot, érzékenységének, eltávolításában, májelégtelenség, intoleranciáját, valószínűséggel, tengeribetegség, májkárosodástól, probiotikumokat, hatástalanítani, megemészsétében, eltávolítására, antibiotikumok, vörösvérsejtek, tünetegyüttest, májbetegségben, mechanizmusait, károsodásaival, méreganyagokat, epetermelésben, emészthetőbben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 28 db bejegyzés
e év: 509 db bejegyzés
Összes: 49302 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 485
  • e Hét: 2468
  • e Hónap: 16217
  • e Év: 220918
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.