Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Mit tudunk eddig az új koronavírusról?
  2020-01-28 23:01:35, kedd
 
  A 2019-nCoV névre keresztelt új típusú koronavírust első alkalommal a kínai Wuhan városban, Hubei tartományban detektálták, és ezidáig több mint 1000 esetet jelentettek, és egyre növekszik a nemzetközi esetek száma is.

A WEBBeteg infektológus szakértője összefoglalta, mit tudunk eddig az új típusú vírusról. Korábbról is ismerünk súlyos légúti szövődményeket okozó koronavírusokat A koronavírusok (coronavírus) hazánkban is régóta előforduló víruscsalád, amelynek eddig ismert tagjainak többsége megfázásszerű panaszokat okozott, általában enyhe lefolyásúak.

A mostani járványt ennek a víruscsaládnak egy új típusa okozza. Az eddigi genetikai vizsgálatok alapján az új típusú koronavírust a denevérek által hordozott koronavírushoz, illetve a súlyos légúti megbetegedést okozó SARS vírushoz hasonlítják.

A járvány kezdetekor az esetek jelentős részében olyan betegeket jegyeztek fel, akik állatkereskedésben, tenger gyümölcseivel foglalkozó üzletben dolgoztak vagy fordultak meg, így az első fertőzéseket állatoktól származónak tartják. Azóta az emberről emberre terjedés alapos gyanúja is felmerült, habár egyértelmű állásfoglalás még nem született, és az Egyesült államokba behurcolt 5 esetben nem történt emberről emberre tovább terjedő fertőzés. Ezidáig nem pontosan tisztázott a terjedés mechanizmusa, fontos információ azonban sok más más koronavírushoz hasonlóan az állatkontaktus kiemelt szerepe.

A betegség lefolyása, súlyossága A betegség lefolyásának és a tipikus klinikai képnek még nem állnak rendelkezésre a részletes jellemzői, az esetek tanúsága szerint azonban az új koronavírus a MERS és a SARS vírushoz hasonló súlyos betegséget is okozhat arra hajlamos egyénekben. A tünetek súlyossága a nagyon enyhétől a halálos lefolyásig változhat, általánosan jellemző a típusos képre a magas láz, a köhögés és a légvétel nehézsége. A megfertőződést követően 2-12, átlagosan 6-7 nap körüli időre becsülik a vírus lappangását, ezt követően számíthatunk a tünetek megjelenésére. Egészséges immunitású egyénben nagy valószínűséggel nem fordul elő súlyos, halálos lefolyás. Az immungyenge állapotok (szteroid kezelés, tüdőgyógyászati alapbetegség, terhesség, rosszindulatú betegségek és kezelésükkel járó immungyengeség, cukorbetegség, erős dohányzás és ezzel járó krónikus légúti betegség) fokozzák a súlyos lefolyás valószínűségét, az eddig elhunyt csaknem 60 áldozat esetében 1 vagy több krónikus alapbetegségről számoltak be. Az előforduló esetek kevesebb, mint 20 százalékában tapasztaltak súlyos szövődményeket, és 3 százalék alatti volt a halálozás. A járvány terjedése Az eddigi információk szerint Európában Franciaországban már igazolt koronavírus esetről is tudunk, az Egyesült Királyságban 5 gyanús eset áll megfigyelés alatt, azonban ezidáig nincs magyar érintett a járványban, és magyarországi esetek sem fordultak elő.

Figyelmeztető tünetek Abban az esetben, ha a koronavírus járvánnyal fenyegetett vagy érintett területen járunk, önellenőrzési listát alkalmazhatunk.
Az alábbiak segítségével monitorozhatjuk az esetleges tüneteket, melyek hátterében felmerülhet, hogy megfertőződtünk:
láz
légúti fertőzés tünetei: köhögés, orrváladékozás,
fejfájás, levertség
tüdőgyulladásnak megfelelő tünetek: heves, produktív köhögés, fulladás, fekvési képtelenség, légszomj.


A kórokozóval való megfertőződés veszélye különösen a Távol-Keletre utazókat fenyegeti, az érintett területeken fontos az állatkontaktustól való tartózkodás, az élőállat-piacok elkerülése, az alapvető higiénés szabályok betartása, és a rájuk való fokozott odafigyelés, alapos szappanos kézmosás, kézfertőtlenítés.
Kerüljük az egzotikus, nyersen készített, nem megfelelően hőkezelt termékeket, élelmiszereket, a nem megfelelően átsütött, hőkezelt állati eredetű termékeket!

Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Szakanyagok  
Címkék: franciaországban, kézfertőtlenítés, tüdőgyulladásnak, monitorozhatjuk, megfertőződtünk, koronavírusokat, alapbetegségről, tüdőgyógyászati, valószínűséggel, szövődményeket, megfertőződést, valószínűségét, alkalmazhatunk, immungyengeség, orrváladékozás, koronavírushoz, víruscsaládnak, állatkontaktus, élelmiszereket, rosszindulatú, megjelenésére, önellenőrzési, összefoglalta, cukorbetegség, rendelkezésre, megfázásszerű, koronavírusok, gyümölcseivel, figyelmeztető, megfertőződés, állásfoglalás, megbetegedést, magyarországi, segítségével, tartományban, koronavírust, 2019-nCoV névre, kínai Wuhan, nemzetközi esetek, mostani járványt, eddigi genetikai, denevérek által, súlyos légúti, járvány kezdetekor, esetek jelentős, első fertőzéseket, emberről emberre, terjedés mechanizmusa, állatkontaktus kiemelt, betegség lefolyása, betegség lefolyásának, tipikus klinikai, Európában Franciaországban, Egyesült Királyságban,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Walter Chrysler mondta  Jó éjszakát  Magamnak  Pitypang szökőkút  Paul David Tripp Április 15  Alvó cica  Különleges  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Facebookon kaptam Krisztina b...  Vito Giaquinto gondolata  Baranyi Ferenc - N i n c s  Ma van a magyar költészet napj...  Önmaga ellenére  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  A pitypang legendája  Tanmese  Szép estét kedves látogatóimna...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Anyámról való emlékek  Egyszerű  Nevelőszülőkhöz adták,  Anyámról való emlékek  A pitypang legendája  Megígért békesség  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 15  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  József Attila – Keresek ...  Paul David Tripp Április 14  Alvó kislány  Szép estét kedves látogatóimna...  Emlékezz  Alvó cica  Alvó cicák  Jázmin  Hamvas Béla  Pitypang szökőkút  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Paul Éluard - És egy mosoly  Szép álmokat!  A pitypang legendája  Paul David Tripp Április 15  Mindent de mindent visszakap  Sík Sándor - Ha jő a perc  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  IGEN így  Ma van a magyar költészet napj...  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Magyar költészet napja  Bornyi Veronika haiku verse  Pitypang szökőkút  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Azért kaptad  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  képre írva  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Az ember  A hagyma antibakteriális hatás...  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Minden tavaszból őrizz..  Ma van a magyar költészet napj...  Azért kaptad  Bársony székben  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Előfordul, hogy  Kertem  A gyulladáscsökkentő és csonte...  39 ígéret  képre írva  Tavaszi este 
Bejegyzés Címkék
2019-nCoV névre, kínai Wuhan, nemzetközi esetek, mostani járványt, eddigi genetikai, denevérek által, súlyos légúti, járvány kezdetekor, esetek jelentős, első fertőzéseket, emberről emberre, terjedés mechanizmusa, állatkontaktus kiemelt, betegség lefolyása, betegség lefolyásának, tipikus klinikai, részletes jellemzői, esetek tanúsága, tünetek súlyossága, nagyon enyhétől, halálos lefolyásig, típusos képre, légvétel nehézsége, megfertőződést követően, vírus lappangását, tünetek megjelenésére, immungyenge állapotok, súlyos lefolyás, eddig elhunyt, előforduló esetek, járvány terjedése, eddigi információk, koronavírus járvánnyal, alábbiak segítségével, esetleges tüneteket, kórokozóval való, érintett területeken, állatkontaktustól való, élőállat-piacok elkerülése, alapvető higiénés, rájuk való, franciaországban, kézfertőtlenítés, tüdőgyulladásnak, monitorozhatjuk, megfertőződtünk, koronavírusokat, alapbetegségről, tüdőgyógyászati, valószínűséggel, szövődményeket, megfertőződést, valószínűségét, alkalmazhatunk, immungyengeség, orrváladékozás, koronavírushoz, víruscsaládnak, állatkontaktus, élelmiszereket, rosszindulatú, megjelenésére, önellenőrzési, összefoglalta, cukorbetegség, rendelkezésre, megfázásszerű, koronavírusok, gyümölcseivel, figyelmeztető, megfertőződés, állásfoglalás, megbetegedést, magyarországi, segítségével, tartományban, koronavírust, fertőzéseket, alapbetegség, lefolyásának, számíthatunk, kezelésükkel, mechanizmusa, százalékában, infektológus, királyságban, tapasztaltak, lefolyásúak, vizsgálatok, kórokozóval, koronavírus, fenyegetett, felmerülhet, megfelelően, hasonlítják, tartózkodás, odafigyelés, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3931
  • e Hét: 14045
  • e Hónap: 27794
  • e Év: 232495
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.