Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Karob és a kakaó
  2020-01-29 11:03:25, szerda
 
   
 Karob vagy más néven Szentjánoskenyérfa (Ceratonia siliqua)
A hüvelyesek rendjébe (szója, bab, lencse, lupin, borsó), a pillangósvirágúak családjába tartozó fás szárú növényfaj. Vadon termő fa, de egyes helyeken termesztik is tápláló terményei miatt. A mediterrán térségből honos nagytermetű fa a 20 m-es magasságot is elérheti, de meghonosodott az arab térségben, Braziliában, Argentinában, Horvátországban, Kínában, Európa különböző országaiban, valamint hazánkban is.

Az emberiség több ezer éve ismeri és felhasználja ennek az értékes fának a különböző részeit. A szegények kenyerének is nevezték, mivel terményeit, magjait főtáplálékként használták régen a szegény emberek, nedvét pedig édesítésre. A legenda szerint keresztelő Szent János ennek a fának a tápláló szárított termését ette sivatagi bolyongásai során. A sötétbarna színű, kissé édes ízű magokból, szárítás után lisztszerű őrlemény készül, melyiket karobpornak neveztek el.

A reformkonyhában, a karobot a kakaó és csokoládé helyettesítőjeként használják, amiből hamis csokoládét készítenek. Íze édeskés, nem annyira keserű, mint a kakaóé viszont vannak, akik jellegzetes íze miatt mégis a kakaóra voksolnak. Héjának őrleményéből erjesztett italokat,
kávépótszert készítenek. Igen pontos súlyú magvaival egykor gyémántot és aranyat is mértek (1 mag ~ 1 karát). A magokból nyert szentjánoskenyér-liszt E410 néven ételsűrítő-anyag, tejtermékek és péksütemények stabilizátora. Gyermekek és felnőttek egyaránt fogyaszthatják önmagában vagy gyógykészítményként. Gyógyhatású készítményként hasmenéses betegségek, emésztési problémák ellen ajánlott. Nyálkaanyaga, a magbelső kipréselt leve sűrítő tulajdonságú és hányás ellen hatásos, nem emészthető, ugyanakkor csökkenti az éhségérzetet.

A szentjánoskenyérfa alapú készítményeknek mindezidáig semmilyen káros vagy mérgező hatása nem ismert. Túladagolás esetén azonban bélelzáródás következhet be.

A kakaó (Theobroma cacao)
A kakaó vagy kakaófa (Theobroma cacao) a mályvafélék (Malvaceae) családjába tartozó faj. Gyümölcse, a kakaóbab, az élelmiszeriparban fontos szerepet tölt be, a kakaóvaj, a kakaópor és a csokoládé alapanyagaként kerül felhasználásra.

Dél-Amerika esőerdőiből, főként az Amazonas és Orinoco vízrendszerének ártereiről származik. A természetben akár 15 m magasra is megnőhet, az ültetvényeken viszont nem nő 3 m-nél magasabbra. Egyes források szerint Kolumbusz, mások szerint Cortez volt, aki legelőször behozta a kakaót Európába és innen került tovább Afrikába. A világtermelés kétharmada Afrikában: Elefántcsontparton, Ghánában, Nigériában és Kamerunban terem, a harmadik harmadot pedig Brazilia és Ecuador állitja elő.

A kakaó fő hatóanyaga a teobromin, amiből 100 g csokoládé mintegy 100 mg-ot tartalmaz. Diuretikus hatású, akárcsak rokon vegyületei, a koffein és a teofillin. A hatás intenzitása koffein-teobromin-teofillin sorrendben nő. Az úgynevezett xanthin-származékok a központi idegrendszert is befolyásolják: serkentő, izgató hatásúak, emelik a vérnyomást.
Itt a hatás intenzitási sorrendje éppen fordított: teofillin-teobromin-koffein.

Félkész termékek
Kakaóvaj: A kakaóbabból vagy a kakaóbab részeiből nyert zsíranyag. Fontos tulajdonsága, hogy 30 °C-on kemény, 36,5 °C-on (testhőmérsékleten) viszont teljesen megolvad.
Kakaópor: Tisztított, hántolt és pörkölt kakaóbabból nyert por, aminek (szárazanyagra számítva) legalább 10% kakaóvajat kell tartalmaznia.

Párhuzamok a karob és a kakaó között
1.) Karob: A sötétbarna színű és kissé édeskés ízű karobport a fa hüvelytermésében található magok szárítása és őrlése révén állítják elő, semmilyen adalékot nem tesznek hozzá, így kerül forgalomba. 100% tisztaságú őrlemény
Kakaó: Nem 100%-os tisztaságú. Az erjesztés, szárítás, pörkölés és porítás után, tartalmazhat állati szőrmaradványokat és állati eredetű fekáliákat.
2.) Karob: Fehérje (4-8%), Cukor (43-52% ), Zsír ( 0,65%), Rostok (39%), 222 kcal %, Na (35%), K(827mg%), Fe (3-13mg%), Mg (54mg%)
Kakaó: Fehérje (20-23%), Cukor (11,5%), Zsír (22-26% -telített zsír, magas pálmasav tartalommal),Rostok (8-10%), 355kcal%, Mg (100-520mg%), tartalmazhat többek között, néhány mg% Pb, Ni, Sn
3.) Karob: Bázikus kémhatása révén lúgosítja a szervezetet és nem változtatja meg a gyomorsav kémhatását.
Kakaó: A kakaópor savasítja a szervezetet. Koffein és hisztamin tartalma miatt serkenti a gyomorsav termelődést, sok esetben gyomorégést vagy savtúltengést okozva.
4.) Karob: Nagyon magas az antioxidáns értéke: (91.500 ORAC/ 100 gr.termék), ami 10-15%-al nagyobb a kakaóporénál és ami nagyon fontos, feldolgozás (szárítás, őrlés) után nem veszít semmit az eredetiből.
Kakaó: A kakaónak is magas az antioxidáns értéke, de kisebb a karobénál (80.933 ORAC/ 100gr. termék) érték, ami sajnos a feldolgozási folyamatok (fermentáció, pörkölés) után igen lecsökken.
5.) Karob: Íze édeskés, ezért nem kell édesítőszert adjunk hozzá ahhoz, hogy élvezhető legyen, a fruktózhoz hasonló természetes cukrokat tartalmaz. Nem tartalmaz glutént és laktózt sem!
Kakaó: Íze keserű. Ahhoz, hogy íze élvezhető legyen cukrot, édesítőszert, különböző tejtermékeket (savót) kell adjunk hozzá.
6.) Karob: Glikémiás indexe: 15 (nagyon kicsi)
Kakaó: Glikémiás indexe: 20 (kicsi)
7.) Karob: Nem tartalmaz purint
Kakaó: Purint tartalmaz
8.) Karob: Nem tartalmaz oxálsavat és csak kis mennyiségben tartalmaz Omega3 és Omega9 zsírsavakat.
Kakaó: Oxálsavat tartalmaz, almasavat, ecetsavat, kaprilsavat, borkősavat, caprinic savat, valeriánsavat, amik tulajdonképpen savas kémhatást kölcsönöznek neki. Hogy javitsák a kakaópor pH-ját elég nagy mennyiségű savkorrektort K2CO3 (2-3%-ot) adnak hozzá.
9.) Karob: Értékes kálcium forrás: Ca (348mg%-ot) tartalmaz, és nagyon kevés foszfort (79mg%), ami a kálciumnak egy nagyon jó felszívódási arányt biztosít (Ca/P>1,7- ez a legjobb Ca felszívódási arány), nem tartalmaz xanthin bázisokat, lúgos kémhatású.
Kakaó: Kivonja a kálciumot a szervezetből, mivel kevés kálciumot tartalmaz (51mg%) és nagyon sok foszfort (685mg%), ezért a felszívódási arány nagyon alacsony (Ca/P˃1,7). Három xanthin bázist tartalmaz: teobromint, koffeint és teofilint. Ezekből mindegyik kivonja a kálciumot a szervezetből. Ezért mondhatjuk, hogy a kakaópor egy nagyon savas kémhatású élelmiszer, ami savasítja a szervezetet.
10.) Karob: Hipoallergén élelmiszer. Asztmás betegek, allergiás, autoimmun és rákos betegek is biztonságban fogyaszthatják (nyákoldó és köhögéscsillapító anyagot tartalmaz)
Kakaó: Hiperallergén élelmiszer. Hisztamint visz be a szervezetbe, nem beszélve arról, hogy elég magas a Nikkel tartalma. Asztmában, allergiában, rákban vagy autoimmun betegségben szenvedő egyének el kell kerüljék magas ívben a kakaót tartalmazó élelmiszereket.
11.) Karob: Pektint tartalmaz, ami megakadályozza a Refluxot.
Kakaó: Xanthin bázisokat tartalmaz, amik refluxot okoznak.
12.) Karob: Meggátolja a patogén baktériumok elszaporodását a bélrendszerben (E.coli) és magas tanin, galluszsav és penktintartalma helyreállítja a bélfal helyes működését. A galluszsavról köztudott hogy, erős antioxidáns, fájdalomcsillapító, baktériumölő és anti allergén hatással is rendelkezik.
Kakaó: A kakaóban található hisztamin stimulálja a szervezet hisztamin termelését, a visszamaradt szennyeződések pedig lepedékeket képeznek, ezzel stimulálva a patogén baktériumok szaporodását a bélrendszerben. A hisztamin és xanthin bázisok mivel serkentik a bélfal működését sok esetben hasmenést is okozhatnak, vagy a tápanyagok rosz felszívódását (főleg gyerekeknél). Nem csak a bélrendszerben fog több nyák termelődni, hanem a légutakban és a tüdőben is, fokozván a köhögés és aszmatikus rohamokat is.
13.) Karob: Nem izgat, nem irritál. Segíti az emésztést, meggátolja a puffadást és hasmenés ellen is használják.
Kakaó:Teofilin, teobromin (1-2,4%) és koffein tartalma miatt (0,1-0,5%) serkentő és irritáló hatást válthat ki.
14.) Karob: Nem okoz függőséget.
Kakaó: Szerotonint, dopamint, anadamidet, feniletilamint (AEP) tartalmaz és ha még cukorral is vegyítik, akkor annyira képes stimulálni az agy endorfintermelő központját, hogy csokoládéfüggőséget is okozhat.
15.) Karob: Csökkenti a vér koleszterinszintjét, főleg az LDL szintet és a Spirulinával együtt azok közé a kevés növények közé tartozik melyek nagyon kis mértékben ugyan, de tartalmaznak koleszterint (3mg%).
Kakaó: A következő állítások csakis a zsírtalanított kakaóporra érvényesek.
Csökkenti a vér koleszterin szintjét ( emeli a HDL-C, csökkenti az LDL-C-t), értágító. Nem hiába Svájci és amerikai kardiológusok a 70%-os csokoládét édes aszpirinnek is nevezik.
16.) Karob: Magas lignan tartalma miatt sokszor fitoösztrogén hatást is kiválthat.
Kakaó: Tiramint és triptamint tartalmaz (mint a tejtermékek), amik sok esetben heveny fejfájást is okozhatnak. Ahhoz, hogy finom, krémes csokoládét kapjunk, a kakaót összeszokták keverni különböző Omega6 olajokkal, melyek igen megemelik a végtermék kalória indexét. Erős arcbőrgyulladást is okozhat főleg ha cukrot és tejet is adunk hozzá.
17.) Karob: Ha sokat eszünk belőle és túladagoljuk, nem fog semmilyen mellékhatást kiváltani, szervezetünk csak megfogja nekünk köszönni.
Azon az elven adagoljuk, hogy MINNÉL TÖBB, ANNÁL JOBB!

Kakaó: Ha sokat eszünk belőle és túladagoljuk, egészségünk megsinylelheti, allergiás reakciók, fogszuvasodás, túlsúly, krónikus betegségek, vagy degenerativ betegségek alakulhatnak ki. Azon az elven adagoljuk, hogy: MINÉL TÖBB, ANNÁL ROSSZABB!.
Sajnos az egyre inkább elterjedő agresszív média reklámok háttérbe szorították az évezredek óta használt karobot, előtérbe helyezve a kakaó alapanyagú készítményeket. A kakaó észrevétlenül befurakodott az életünkbe úgy hogy a mai kor embere már el sem tudja képzelni az életét csokoládé nélkül, a karob fogalma pedig teljesen kitörlődött a köztudatból és feledésbe merült.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: arcbőrgyulladást, hüvelytermésében, szentjánoskenyér, készítményeknek, reformkonyhában, endorfintermelő, penktintartalma, vízrendszerének, horvátországban, megakadályozza, főtáplálékként, fogyaszthatják, készítményeket, tulajdonképpen, bélrendszerben, szennyeződések, alapanyagaként, felhasználásra, megsinylelheti, feniletilamint, elszaporodását, készítményként, zsírtalanított, élelmiszereket, szárazanyagra, észrevétlenül, valeriánsavat, savkorrektort, ültetvényeken, idegrendszert, galluszsavról, fogszuvasodás, kardiológusok, savtúltengést, világtermelés, helyreállítja, hüvelyesek rendjébe, pillangósvirágúak családjába, mediterrán térségből, arab térségben, emberiség több, értékes fának, különböző részeit, szegények kenyerének, szegény emberek, legenda szerint, tápláló szárított, sötétbarna színű, kakaóé viszont, kakaóra voksolnak, magokból nyert, magbelső kipréselt, Szent János, MINNÉL TÖBB, ANNÁL JOBB, MINÉL TÖBB, ANNÁL ROSSZABB,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Véleményezd!
03.31. 10:01 Koronavírus - Tállai András: négyhavi járulékot nem kell befizetnie több tí...
03.31. 09:53 KSH: januárban 9,2 százalékkal nőtt az átlagkereset
03.31. 09:53 Értékesítési megállapodást kötött a Richter és a Myovant
03.31. 09:51 Torlódnak a járművek Csanádpalotánál
03.31. 09:51 ITM: döntő részben magyar kkv-k nyertek az első METÁR-tenderen
03.31. 09:51 NBA - Már áprilisban bemutatja az ESPN a Jordan-dokumentumfilmet
03.31. 09:41 Koronavírus - Az ÁSZ értékeli az önkormányzatok korrupció elleni védettségé...
03.31. 09:41 Koronavírus - Szijjártó: 257 Észak-Amerikában rekedt magyarért indult két g...
03.31. 09:21 Koronavírus - Mráz: a felhatalmazás nem korlátlan hatalmat, hanem gyors dön...
03.31. 09:21 Tokió 2020 - Tallent jövőre halasztja visszavonulását
Tudjátok ?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
Káros az alkohol ? Ha igen akkor mennyire ?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  SZABÓ LŐRINC - MADARAK Hogy l...  Png kislány  Facebookon kaptam  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Ferenc pápa rózsafüzér üzenete  Kellemes napot  Óra átállítás  A 72 éves Giuseppe Berardelli ...  Facebookon kaptam  Énekelj, míg szenvedsz  Facebookon kaptam  Szèp napot kívánok  Halász és a Révész maszkban. B...  Facebookon kaptam  Png csokor  Férfiak  Facebookon kaptam  Bűnbánó zsoltárok  Igazság  Szent-Gály Kata: Keresztúton  Pethes Mária : Benedictio  Koronavírus Magyarországon: 40...  Gondolat  Facebookon kaptam  Betty Boop  Facebookon kaptam  Imádság  Imádság  Aki nekünk a Szentlelket elkül...  Facebookon kaptam  Fehér rózsa  Virslis kifli kelt tésztából  Diadalmas dicsőítés  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kaffka Margit : Csend  Pio atyától szentíráshoz hason...  Facebookon kaptam  Gondolat  Virslis kifli kelt tésztából  A járvány legyűrte a globalizm...  5. nagyböjti hét hétfő 03.30  Mindig tudd!  Útravaló – 2020. március...  Aranyosi Ervin: A holnap-terem...  Fekete vasárnap az egyházakban  Bűnbánó zsoltárok  Facebookon kaptam  Beszéltem Istennel  Facebookon kaptam  Lelki erőben gazdag - áldott ...  Beszéltem Istennel  Szabadság  Lelki erőben gazdag - áldott ...  Ne hagyj el Istenem . . .  Orchidea  Homályba hullnak a vágyak  Kovács Gergely érsek videóüzen...  Kellemes kávézást!  Óra állítás  Betty Boop  Tavaszi kép  Árvai Feri atya megszívlelendő...  Imádkozom Atyám!  Facebookon kaptam  Rakéta teszt  Szent Pio atya imája a gyermek...  Szemeimet a hegyekre emelem, o...  Dsida Jenő: Egyszerű vers a ke...  Igazság  Orchidea  Betty Boop  Png kislány  Png csokor  Facebookon kaptam  Pethes Mária : Benedictio  Szép álmokat!  Óra állítás  Facebookon kaptam  Png rózsa  Egy kis mosoly is  Római katolikus szentmise Debr...  Facebookon kaptam  A falak . . .  Ahogy az ember öregszik  Facebookon kaptam Mírjam bar...  Énekelj, míg szenvedsz  Imádság  Aki nekünk a Szentlelket elkül...  Boldog szülinapot a ma ünneplő...  Tulipánok  Png rózsa  Facebookon kaptam  Hagyd, hadd nyugodjanak meg a ...  Csak lassan, szépen - Háromszá...  Ne sírjál nagymama  Óra állítás  Facebookon kaptam  Kovács Gergely érsek videóüzen... 
Bejegyzés Címkék
hüvelyesek rendjébe, pillangósvirágúak családjába, mediterrán térségből, arab térségben, emberiség több, értékes fának, különböző részeit, szegények kenyerének, szegény emberek, legenda szerint, tápláló szárított, sötétbarna színű, kakaóé viszont, kakaóra voksolnak, magokból nyert, magbelső kipréselt, kakaó vagy, élelmiszeriparban fontos, csokoládé alapanyagaként, természetben akár, ültetvényeken viszont, kakaót Európába, világtermelés kétharmada, harmadik harmadot, hatás intenzitása, központi idegrendszert, hatás intenzitási, kakaóbabból vagy, kakaóbab részeiből, kakaó között, gyomorsav kémhatását, kakaópor savasítja, gyomorsav termelődést, antioxidáns értéke, feldolgozási folyamatok, fruktózhoz hasonló, kakaópor pH-ját, felszívódási arány, nagyon savas, kakaót tartalmazó, patogén baktériumok, bélfal helyes, galluszsavról köztudott, kakaóban található, szervezet hisztamin, visszamaradt szennyeződések, bélfal működését, tápanyagok rosz, kevés növények, következő állítások, zsírtalanított kakaóporra, 70%-os csokoládét, kakaót összeszokták, végtermék kalória, elven adagoljuk, egyre inkább, kakaó alapanyagú, kakaó észrevétlenül, életét csokoládé, karob fogalma, arcbőrgyulladást, hüvelytermésében, szentjánoskenyér, készítményeknek, reformkonyhában, endorfintermelő, penktintartalma, vízrendszerének, horvátországban, megakadályozza, főtáplálékként, fogyaszthatják, készítményeket, tulajdonképpen, bélrendszerben, szennyeződések, alapanyagaként, felhasználásra, megsinylelheti, feniletilamint, elszaporodását, készítményként, zsírtalanított, élelmiszereket, szárazanyagra, észrevétlenül, valeriánsavat, savkorrektort, ültetvényeken, idegrendszert, galluszsavról, fogszuvasodás, kardiológusok, savtúltengést, világtermelés, helyreállítja, felszívódását, hiperallergén, , ,
2020.03 2020. Március 2020.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 99 db bejegyzés
e év: 424 db bejegyzés
Összes: 37778 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 572
  • e Hét: 3856
  • e Hónap: 53822
  • e Év: 220030
Szótár
 
Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.