Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Koronavírus - hasznos információk
  2020-02-15 00:03:06, szombat
 
   
  HASZNOS INFORMÁCIÓS LEVELET KAPTAM a Lavylites Team a feladója. Érdemes elolvasni :

Mi is ez az új koronavírus, és hogyan védekezhetünk a fertőzéstől?

A vírus neve COVID-19, amelyet súlyos felsőlégúti megbetegedések kiváltó okaként azonosítottak Kínában. A légúti betegségeket okozó vírusok olyan csoportjába tartozik, melynek ismert tagjai a hétköznapi influenza, Súlyos Akut Légzési Szindróma (SARS) és a Közel ? Keleti Légzési Szindróma (MERS).

A vírus annyira új, hogy nagyon kevés ismeret áll rendelkezésünkre. Több nemzetközi kutatócsoport is megkezdte a járványt okozó új koronavírus elleni vakcinák kifejlesztését, amely akár évekig is eltarthat.

A COVID-19 fertőzés leggyakoribb klinikai tünetei a magas láz, a száraz köhögés, a mellkasi fájdalom, a légzési nehézségek és a fáradékonyság. A tünetek a betegség korai stádiumában enyhék vagy közepesen erősek. A mellkasról készült röntgenfelvételek szerint mindkét tüdő érintett lehet.

A koronavírus főképpen emberről emberre terjed, a fertőzés történhet köhögés ill. tüsszentésen keresztüli légcseppek közvetítésével ill. a vuhani egyetem kórháza és a vuhani virológiai intézet szakértői szerint a fertőzöttek széklete is fertőz. A legújabb ismeretek szerint az új koronavírus már azelőtt fertőző, még mielőtt a tünetek megmutatkoznának a betegen, a lappangási idő 10-14 nap között van, egyes esetekben még hosszabb. Ez azt jelenti, hogy a vártnál is könnyebben és gyorsabban terjedhet, hiszen a vírust hordozó ember nincs tudatában annak, hogy fertőz.

Emiatt a prevenciós lépések betartása rendkívül fontos. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) 2020. január 27-én kiadott közleményében jelezte, hogy a további globális terjedés valószínű. Ugyanakkor ha az Európai Unióban észlelt behozott esetekre időben és szigorúan alkalmazzák az IPC (infection prevention and control) intézkedéseket, alacsonynak tartják a közösségi környezetben történő tartós terjedés valószínűségét.

- Legyengült immunrendszerrel rendelkezők esetében (például újszülötteknél, más betegségekben szenvedőknél, időseknél) a vírus az átlagosnál súlyosabban megtámadhatja az alsó légutakat és a megbetegedés a közönséges meghűléstől az atípusos tüdőgyulladásig terjedhet, amely a súlyos akut légzőszervi szindrómához hasonlóan halállal is végződhet a jelentések szerint.

Az általános szabályok szerint több figyelmet érdemes fordítani az alapvető személyi higiéniára, csökkenteni kell a fertőzés kockázatát, a súlyosabb járvány esetleges következményeire pedig készülni szükséges.

Mossunk gyakran és alaposan kezet! Figyeljünk arra, hogy ne csak a szokásos esetekben: hazaérkezés, étkezés előtt, wc használat stb. után tegyük! Jó megszokni a wc használat előtti, közösségi terek látogatása előtti/utáni és az időbeli rendszerességhez, nem pedig akcióhoz kötött kéztisztítást. Figyelem: nincs mindenhol vízcsap, a metrón, villamoson, de a megállókban sem jellemző. Jó, ha hordunk magunknál valamilyen permetezhető folyadékot: mi a Lavyl Auricumra szavaztunk. Rendszeresen szórjuk a folyadékot a kezünkre, dörzsöljük össze, papírzsepkendővel töröljük át, a zsebkendőt feltétlenül dobjuk ki! A sokszori kézmosás szárítja a bőrt, ne feledkezzünk meg a rendszeresen tisztított felület visszatáplálásos gondozásáról.
- Kerüljük a szemünk, orrunk és szánk érintését, ha a kezünk nem tiszta!
-Maradéktalanul be kell tartani a tüsszentés szokásos etikettjét ? eldobható zsebkendőbe tüsszentsünk vagy köhögjünk, használat után pedig zárt tárolóedénybe dobjuk el.
- Használjunk speciális, többrétegű légszűrős arcmaszkot! Ha nem férünk hozzá, sűrű szövésű kendő is megteszi, amit minden használat után ki kell mosni.
- Ne látogassuk közösségi helyeket, alkalmakat!
- Kerüljük beteg személyek közvetlen környezetét!
- Alaposan tisztítsuk a felületeket, ahol a mindennapi étkezések történnek!
- Maradjunk otthon, ha a betegségnek a legkisebb kockázata is megjelenik, gondoljunk felelősen embertársainkra!
- Ha láz, köhögés vagy nehéz légzés ütné fel a fejét, mindenképpen menjünk orvoshoz! Ha utaztunk a megbetegedés előtt, feltétlenül tudassuk az orvossal is!
- Kerüljük a nyers ételeket vagy az állati szervek fogyasztását!
- Kerüljük a piacokat, ahol élő állatok vannak! Kerüljük az állati ürüléket, ellenőrizzük a cipőink tisztaságát az otthonunkba belépés során!
- Kerüljük az olyan országokat, ahol a vírus terjedéséről számolnak be! Halasszuk el utazásainkat, használjuk az internet adta lehetőségeket!
- Legyünk figyelemmel a környezetünkre. Ha idősekről, magukat ellátni képtelenekről tudunk, gyakran ellenőrizzük, hogy minden rendben van-e velük.
- Figyeljük a hiteles hírcsatornákat, rendszeresen konzultáljunk szakemberekkel.
- Célszerű otthon pár heti tartalékot felhalmozni ivóvízből, tartós élelmiszerből.


Baráti üdvözlettel -
Lavylites Team
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: következményeire, visszatáplálásos, rendelkezésünkre, immunrendszerrel, megmutatkoznának, rendszerességhez, embertársainkra, tüdőgyulladásig, kifejlesztését, környezetünkre, intézkedéseket, szakemberekkel, valószínűségét, hírcsatornákat, maradéktalanul, közvetítésével, járványvédelmi, megbetegedések, újszülötteknél, közleményében, azonosítottak, kéztisztítást, képtelenekről, fáradékonyság, kutatócsoport, tárolóedénybe, megtámadhatja, élelmiszerből, lehetőségeket, betegségekben, védekezhetünk, konzultáljunk, rendszeresen, szindrómához, megbetegedés, permetezhető, vírus neve, légúti betegségeket, hétköznapi influenza, vírus annyira, járványt okozó, száraz köhögés, mellkasi fájdalom, légzési nehézségek, betegség korai, mellkasról készült, koronavírus főképpen, fertőzés történhet, vuhani egyetem, vuhani virológiai, fertőzöttek széklete, legújabb ismeretek, HASZNOS INFORMÁCIÓS LEVELET KAPTAM, Lavylites Team, Súlyos Akut Légzési Szindróma, Keleti Légzési Szindróma, Európai Betegségmegelőzési, Járványvédelmi Központ, Európai Unióban, Lavyl Auricumra,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Anyák napjára  Eduardo Sacheri gondolata  Dóró Sándor: Embernek maradni  Egy gondolat  ajándék, mellyel meglepem  Mindig lesz olyan  Paul David Tripp Április 13  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  különleges  Jan Twardowski - Siessünk  Az ember emlékekből áll  Márai Sándor tollából  Nevelőszülőkhöz adták,  Pitypang szökőkút  A Magyar Költészet napja alkal...  Isten hűségének mértéke  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Hamvas Béla  képre írva  Jó éjszakát  Szívek  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam  Vito Giaquinto gondolata  Emlékezz  39 ígéret  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Az ember  különleges  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Otthon  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Facebookon kaptam  A sorsod  Jó nap volt  Esterházy Péterre emlékezünk  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyszerű  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Alvó kislány  Facebookon kaptam  A sorsod  Facebookon kaptam  Emlékezz  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Emlékezz  Vidámság  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Szívek  Facebookon kaptam Mírjam bará...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó nap volt  Zilahy Lajos mondta  Megígért békesség  Ismeretlen: Ikarusz monda  Egyszerű  Minden tavaszból őrizz..  Latinovits Zoltán tollából  Csend  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Az egyik legalapvetőbb tézis a...  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Otthon  39 ígéret  Robin Wight pitypang szobra 
Bejegyzés Címkék
vírus neve, légúti betegségeket, hétköznapi influenza, vírus annyira, járványt okozó, száraz köhögés, mellkasi fájdalom, légzési nehézségek, betegség korai, mellkasról készült, koronavírus főképpen, fertőzés történhet, vuhani egyetem, vuhani virológiai, fertőzöttek széklete, legújabb ismeretek, tünetek megmutatkoznának, vírust hordozó, prevenciós lépések, további globális, közösségi környezetben, átlagosnál súlyosabban, alsó légutakat, közönséges meghűléstől, atípusos tüdőgyulladásig, súlyos akut, jelentések szerint, általános szabályok, alapvető személyi, fertőzés kockázatát, súlyosabb járvány, szokásos esetekben, időbeli rendszerességhez, zsebkendőt feltétlenül, sokszori kézmosás, rendszeresen tisztított, tüsszentés szokásos, mindennapi étkezések, legkisebb kockázata, megbetegedés előtt, nyers ételeket, állati szervek, állati ürüléket, cipőink tisztaságát, otthonunkba belépés, olyan országokat, vírus terjedéséről, internet adta, hiteles hírcsatornákat, következményeire, visszatáplálásos, rendelkezésünkre, immunrendszerrel, megmutatkoznának, rendszerességhez, embertársainkra, tüdőgyulladásig, kifejlesztését, környezetünkre, intézkedéseket, szakemberekkel, valószínűségét, hírcsatornákat, maradéktalanul, közvetítésével, járványvédelmi, megbetegedések, újszülötteknél, közleményében, azonosítottak, kéztisztítást, képtelenekről, fáradékonyság, kutatócsoport, tárolóedénybe, megtámadhatja, élelmiszerből, lehetőségeket, betegségekben, védekezhetünk, konzultáljunk, rendszeresen, szindrómához, megbetegedés, permetezhető, utazásainkat, leggyakoribb, tüsszentésen, mindenképpen, terjedéséről, ellenőrizzük, fogyasztását, szenvedőknél, betegségeket, gondozásáról, környezetben, tüsszentsünk, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1094
  • e Hét: 7450
  • e Hónap: 21199
  • e Év: 225900
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.