|
2020-05-12 23:13:12, kedd
|
|
|
|
|
|

A gombában van egy speciális antioxidáns - védi az idegrendszert az Alzheimer-kórtól
A Szingapúri Nemzeti Egyetem kutatói felfedezték, hogy a rendszeres gomba fogyasztás jelentősen csökkenti a szellemi leépülés (Alzheimer-kór) kockázatát.
A Szingapúri Nemzeti Egyetem (NUS) kutatói felfedezték, hogy azoknál a személyeknél, akik hetente kétszer esznek gombát, 50%-al csökken a kognitív károsodás, vagyis a demencia esélye.
A gomba ugyanis rendkívül nagy mennyiségben tartalmaz egy olyan antioxidánst, amely védi az idegrendszert a károsodástól.
Heti kétszer 15 dkg gomba fogyasztása elegendő
A 6 éven át tartó kutatás eredményei kimutatták, hogy azoknál az idős embereknél, aki hetente kétszer 15 dkg főtt gombát ettek, 50%-al alacsonyabb volt a szellemi leépülés (MCI) mértéke azokhoz képest, akik nem fogyasztottak gombát.
Az MCI egy mentális képességben bekövetkezett enyhe, de mérhető csökkenés, amely a memóriát és a gondolkodást vizsgálja. Azon személyeknél, akiknél a szellemi leépülés első jelei (MCI) kimutathatók, fokozott az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata.
A kutatás 2011 és 2017 között zajlott, több mint hatszáz 60 év feletti, Szingapúrban élő idős ember bevonásával. A résztvevők hatféle gombát ettek - köztük fehér csiperkét, shiitake és laskagombát - de a kutatók állítása szerint bármelyik gomba ugyanilyen jótékony hatással bír.
Mindegyik gombafajta tartalmazza ezt az antioxidánst
,,A gombákban van egy ergothioneine (ET) nevű vegyület, amely egyedülálló antioxidáns és gyulladásgátló" - mondta Dr. Irwin Cheah, a Szingapúri Nemzeti Egyetem Biokémiai Tanszékének vezető kutatója. - Ez az antioxidáns szinte az összes gombában megtalálható."
,,Az emberi szervezet nem tudja előállítani, de táplálék útján hozzájuthatunk, melynek legfőbb forrásai a gombák."
A kutatók korábban már felfedezték, hogy az MCI-ben szenvedő személyek ET-plazma szintje sokkal alacsonyabb az azonos korú, szellemileg jó állapotban lévő társaiknál.
Az ET bevitel növelésével tehát nagyban elősegíthetjük a szellemi frissességünk megőrzését, amelyhez elegendő heti kétszer 15 dkg gombát fogyasztani.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: gyulladásgátló, kialakulásának, hozzájuthatunk, elősegíthetjük, bekövetkezett, fogyasztottak, idegrendszert, frissességünk, ergothioneine, személyeknél, antioxidánst, mennyiségben, károsodástól, megtalálható, gondolkodást, szingapúrban, kimutathatók, alacsonyabb, szellemileg, növelésével, felfedezték, fogyasztása, antioxidáns, tanszékének, tartalmazza, képességben, előállítani, bevonásával, laskagombát, fogyasztani, egyedülálló, szingapúri, embereknél, társaiknál, jelentősen, gombafajta, speciális antioxidáns, rendszeres gomba, szellemi leépülés, kognitív károsodás, demencia esélye, gomba ugyanis, olyan antioxidánst, idős embereknél, mentális képességben, gondolkodást vizsgálja, kutatás 2011, résztvevők hatféle, kutatók állítása, antioxidáns szinte, összes gombában, emberi szervezet, Szingapúri Nemzeti Egyetem, Irwin Cheah, Szingapúri Nemzeti Egyetem Biokémiai Tanszékének,
|
|
|
|
speciális antioxidáns, rendszeres gomba, szellemi leépülés, kognitív károsodás, demencia esélye, gomba ugyanis, olyan antioxidánst, idős embereknél, mentális képességben, gondolkodást vizsgálja, kutatás 2011, résztvevők hatféle, kutatók állítása, antioxidáns szinte, összes gombában, emberi szervezet, kutatók korábban, azonos korú, szellemi frissességünk, gyulladásgátló, kialakulásának, hozzájuthatunk, elősegíthetjük, bekövetkezett, fogyasztottak, idegrendszert, frissességünk, ergothioneine, személyeknél, antioxidánst, mennyiségben, károsodástól, megtalálható, gondolkodást, szingapúrban, kimutathatók, alacsonyabb, szellemileg, növelésével, felfedezték, fogyasztása, antioxidáns, tanszékének, tartalmazza, képességben, előállítani, bevonásával, laskagombát, fogyasztani, egyedülálló, szingapúri, embereknél, társaiknál, jelentősen, gombafajta, kimutatták, ugyanilyen, fogyasztás, eredményei, állapotban, megőrzését, rendszeres, résztvevők, kockázatát, személyek, vizsgálja, tartalmaz, kockázata, szervezet, speciális, biokémiai, bármelyik, rendkívül, csökkenti, károsodás, csiperkét, gombákban, alzheimer, csökkenés, mindegyik, táplálék, gombában, kutatója, mentális, elegendő, hatással, állítása, fokozott, shiitake, , ,
|
|
|
|
2021. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
137 db bejegyzés |
e év: |
1298 db bejegyzés |
Összes: |
42256 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 3344
- e Hét: 20732
- e Hónap: 53628
- e Év: 288152
|
|
|