Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Jó tudni - a gesztusokról
  2020-06-16 22:34:08, kedd
 
  Öt kedvelt kézmozdulat, ami hatalmas sértés Európán kívül: nem azt jelentik, mint nálunk

Érdemes tisztában lenni a különböző kultúrák eltérő szokásaival.

Akik gyakran járnak külföldön, főleg Európán kívül, jól tudják, hogy mennyire drasztikus kulturális és vallási eltérések vannak a nemzetek között. Éppen ezért nem árt tisztában lenni azzal, melyik országban milyen magatartásformák számítanak sértőnek.
Gyakran a nyelvi korlátok is útját állják a kommunikációnak, épp ezért sok turista a kézzel mutogatást választja, ha szeretné kifejezni magát. Viszont érdemes az ilyen gesztusokkal óvatosan bánni, egyes kultúrákban teljesen más jelentése van bizonyos, általunk teljesen ártalmatlannak tartott kézmozdulatnak.

Egy gesztus, számos eltérő jelentés.
A gesztusok hivatalos meghatározásánál is szerepel, hogy a tudatosan vagy tudattalanul irányított kifejezési formák egy része az egész világon egyezményes jellé alakult át. Ilyen például az integetés vagy a fejrázás. Azonban vannak olyan mozdulatok, amik kifejezetten egy-egy földrajzi területre vagy kultúrára specifikálódnak, vagy bár ugyanaz a gesztus, mégis más jelentéstartalommal bír.

Az egyik ilyen különös mozdulat az ujjakkal történő kör formázása.
Nálunk és a legtöbb nyugati országban ezt az ,,oké" kifejezésére használják, ám Japánban például a pénzt jelenti. Ez még nem is lenne bántó, nem úgy, mint a braziloknál. Ott nagyon komoly sértésnek veszik, ha valaki ilyet mutat, nagyjából úgy fogadják, mint itt a középső ujjas kifejezésformát. Érdemes ezt a jelzést elkerülni Görögországban és Törökországban is, hiszen ezeken a helyeken is vulgáris jelentéssel bír.

A Fülöp-szigeteken a ,,gyere ide" mozdulattal kell vigyázni, hiszen nekünk ebben semmi bántó jellegű nincs, viszont az ottani lakosok nem így ismerik a gesztust. Náluk ugyanis csak a kutyáknál alkalmazzák, ember felé mutatva egyenesen derogálónak számít. Sajnos olyan esetek is adódtak, amikor a kézjel fizikai konfliktushoz vezetett a szigeten.

Figyelj, hol és mit mutatsz.
Egyik gyakran használt kifejezési forma nálunk a keresztbe tett ujjak mutatása, ami leginkább reménykedést, drukkolást jelent. Viszont nem mindenhol számít ennyire ártalmatlannak. Vietnámban nem ajánlott ilyen módon bízni a jó szerencsében, hiszen ott a női nemi szervre asszociálnak általa. A Távol-Keleti országban ráadásul a középső ujj felmutatásával egyenértékű.

Amikor a kisujj és a mutatóujj kerül a magasba, sokan nálunk a rockerekre, illetve a keményebb zenék kedvelőire gondolnak, ez a metakommunikációs eszköz azonban egészen máshogy ismert Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban, Argentínában, Brazíliában, Kolumbiában.

Ezekben a mediterrán országokban ugyanis nem a rockzene kedvelői, sokkal inkább a megcsalt férjek találkoznak vele, hiszen egyik férfi a másiknak ilyen módon jelzi, hogy a felesége megcsalja őt. Talán a hűtlenség másik kifejezésmódja, a ,,felszarvazás" vezetett a gesztus kialakulásához, mindenesetre nagyon nagy indulatokat válthat ki, ha valakinek a feleségét ezzel a mozdulattal leszajházzák.

A felfelé tartott hüvelykujj is pozitív jelentéssel bír számunkra, hiszen sokan így jelzik, hogy minden rendben van, jól vannak. Másrészről a stopposok jeleként is ismerjük. Irakban és Iránban viszont jobb elkerülni a használatát, hiszen ott kifejezetten sértőnek számít, nagyjából úgy értelmezik, hogy ,,Menj a francba!" Hogy jó példákat is említsünk, a pénzre utaló, ujjakat összeérintő mozdulat Japánban a szeretetet jelenti, a fej felé emelt ,,L betűt" pedig Kínában nem a lúzereknek mutatják, hanem a nyolcas számot jelöli, ami az országban szerencseszámnak számít.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Címkék: meghatározásánál, spanyolországban, szerencseszámnak, magatartásformák, kommunikációnak, specifikálódnak, kifejezésformát, kifejezésmódja, olaszországban, görögországban, törökországban, kialakulásához, ártalmatlannak, kézmozdulatnak, felmutatásával, konfliktushoz, portugáliában, kifejezetten, leszajházzák, gesztusokkal, mindenesetre, tudattalanul, felszarvazás, kifejezésére, szerencsében, argentínában, reménykedést, asszociálnak, indulatokat, alkalmazzák, mozdulattal, jelentéssel, derogálónak, kultúrákban, egyezményes, brazíliában, különböző kultúrák, nemzetek között, nyelvi korlátok, kézzel mutogatást, ilyen gesztusokkal, gesztusok hivatalos, tudatosan vagy, egész világon, integetés vagy, egyik ilyen, ujjakkal történő, legtöbb nyugati, pénzt jelenti, középső ujjas, jelzést elkerülni, ottani lakosok,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
képre írva  Sík Sándor - Ha jő a perc  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  Minden tavaszból őrizz..  Paul David Tripp Április 13  Az ember emlékekből áll  Horváth Szilvia tollából  Paul David Tripp Április 15  Erdei gyöngyvirág  Alvó cicák  Ismeretlen: Ikarusz monda  Paul David Tripp Április 12  Borzasztó  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  "Ez egy csoda"  Ott van  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Különleges  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Emlékezz  Facebookon kaptam  Borzasztó  Esterházy Péterre emlékezünk  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Emlékezz  Egy gondolat  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  képre írva  Facebookon kaptam Krisztinától  Paul David Tripp Április 15  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Szívek  Márai Sándor tollából  Facebookon kaptam  Magamnak  Martin Buber, A haszidim meséi  Facebookon kaptam  Egy barátság története  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos mondta  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Tanmese  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Szép estét kedves látogatóimna...  A felvilágosodás...  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Facebookon kaptam  Sík Sándor - Ha jő a perc  Erdei gyöngyvirág  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Otthon  képre írva  Önmaga ellenére  Szívek  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Facebookon kaptam  Alvó cicák  Szép estét kedves látogatóimn...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Önmaga ellenére  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Már Gárdonyi Géza is méltatta  James Allen  Előfordul, hogy  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Egy tavasz  Magyar költészet napja  Latinovits Zoltán tollából  Spenót fasírttal 
Bejegyzés Címkék
különböző kultúrák, nemzetek között, nyelvi korlátok, kézzel mutogatást, ilyen gesztusokkal, gesztusok hivatalos, tudatosan vagy, egész világon, integetés vagy, egyik ilyen, ujjakkal történő, legtöbb nyugati, pénzt jelenti, középső ujjas, jelzést elkerülni, ottani lakosok, kutyáknál alkalmazzák, kézjel fizikai, keresztbe tett, mutatóujj kerül, keményebb zenék, metakommunikációs eszköz, mediterrán országokban, rockzene kedvelői, megcsalt férjek, másiknak ilyen, felesége megcsalja, hűtlenség másik, gesztus kialakulásához, feleségét ezzel, mozdulattal leszajházzák, felfelé tartott, stopposok jeleként, pénzre utaló, szeretetet jelenti, lúzereknek mutatják, nyolcas számot, országban szerencseszámnak, meghatározásánál, spanyolországban, szerencseszámnak, magatartásformák, kommunikációnak, specifikálódnak, kifejezésformát, kifejezésmódja, olaszországban, görögországban, törökországban, kialakulásához, ártalmatlannak, kézmozdulatnak, felmutatásával, konfliktushoz, portugáliában, kifejezetten, leszajházzák, gesztusokkal, mindenesetre, tudattalanul, felszarvazás, kifejezésére, szerencsében, argentínában, reménykedést, asszociálnak, indulatokat, alkalmazzák, mozdulattal, jelentéssel, derogálónak, kultúrákban, egyezményes, brazíliában, kolumbiában, braziloknál, összeérintő, egyenértékű, országokban, találkoznak, kézmozdulat, használatát, szokásaival, vietnámban, értelmezik, másrészről, szeretetet, hüvelykujj, mozdulatok, szigeteken, irányított, kifejezési, kulturális, mediterrán, drasztikus, mutogatást, számítanak, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 4254
  • e Hét: 14368
  • e Hónap: 28117
  • e Év: 232818
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.