Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Az izületi fájdalom okairól
  2020-09-01 21:46:12, kedd
 
  Egy megerőltető teniszmeccs, vagy túl sok gépelés, ezek mind okozhatnak fájdalmat egyes ízületeinkben. Ha a fájdalom eredete egyértelmű, akkor nincs ok a pánikra. De mi van akkor, ha nem egyértelmű az Ön számára, hogy miért fájnak az ízületei vagy a fájdalomhoz olyan tünetek társulnak, amiket elsőre nehéz megmagyarázni?
Az esetek kis százalékában az ízületi fájdalom mögött valami súlyosabb probléma áll, s nem csupán megerőltetésről vagy egy rossz mozdulatról van szó.

Mik lehetnek az ízületi fájdalom ritkább okai?

Fertőzéses eredetű ízületi gyulladás

Ha megvágja vagy megszúrja magát és nem tisztítja meg megfelelően a sebet, a környező ízületet megfertőzheti streptococcus vagy staphylococcus baktérium. Jellemző tünete az ízület és környékének fájdalmas duzzanata, amit láz és hidegrázás követhet.

Leggyakrabban a térd ízületei lehetnek érintettek, de a baktérium megfertőzheti a csípő, boka, vagy akár a csukló ízületeit is. Ilyenkor antibiotikum kezelésre és esetlegesen a fertőzött ízületi folyadék lecsapolására lehet szükség. A nem kezelt, fertőzéses eredetű ízületi gyulladás akár a teljes testre átterjedhet, ami életveszélyes állapotot hozhat létre.

Köszvény

Rossz hír a paleo diéta követőinek, hogy a túl sok fehérjebevitel igen megterhelheti az ízületeket. A nagy mennyiségű protein hatására a szervezet nagy mennyiségben termel húgysavat, melynek egy részét a test nem bírja kiválasztani. Ez intenzív gyulladásos reakciót vált ki. Ennek az állapotnak a neve köszvény, mely az egyik legfájdalmasabb ízületi gyulladás. Jellemző tünetei az érintett ízület megduzzadása, kipirosodása, illetve meleg érzete. Általában a nagy lábujj ízületében jelentkeznek a tünetek, amik átterjedhetnek a többi ízületre.

A nagy mennyiségű fehérjebevitel azonban nem az egyetlen rizikófaktor. Az alkohol, a cukros italok, a nem megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztás, a túlsúly és bizonyos gyógyszerek is jelentősen növelik a köszvény kialakulásának kockázatát.

Lyme-kór

Kevés olyan ember él, akit még soha nem csípett meg kullancs élete során. Különösen igaz ez a természetjárókra. A kullancs azért fúrja be magát a bőrbe, hogy vért szívjon ki belőle, ha azonban a kullancs fertőzött, akkor a fejéből bejuthat a baktérium a véráramba.

A Lyme-kór korai tünetei a fáradtság, láz, fejfájás és kiütés megjelenése. Ha nem ismerik fel időben a betegség tüneteit, akkor a baktérium eljuthat az ízületekbe, jellemzően a térd ízületeibe.

Kialakulhat nyakmerevség is, s a fertőzés később átterjedhet a szívre és az idegrendszerre is.

Lupus
A lupus nevű autoimmun betegség tönkre teheti az összes ízületünket, ha nem kezeltetjük megfelelően. A lupusban szenvedő betegek immunrendszere túlműködik és tévesen a szervezet ízületeit támadja meg, de átterjedhet más szervekre is: bőrre, vérre, vesékre, stb. A fájó, duzzadt ízületek mellett pillangó alakú kiütések jelenhetnek meg az arcon, amit hajhullás, nehéz légzés, memóriazavar, szájban kialakuló sebek követhetnek.

Gonorrhea
Ez a szexuális úton terjedő betegség nem csak a nemi szerveket érintheti, hanem megtámadhatja az ízületeket is, s ilyenkor kialakul egy fájdalmas betegség. Nőknél gyakrabban fordul elő, mint férfiaknál, s a leggyakoribb a szexuálisan aktív tini lányoknál.

A betegség általában egy ízületet támad meg, mely megdagad, kivörösödik és fájdalmassá válik. Emellett persze jelentkeznek a szexuális úton terjedő betegség más tünetei is, mint pl. az égő érzés vizelés során.

Rheumatoid artritisz
A reumatoid artritisz szintén egy autoimmun betegség, ami nőknél gyakrabban fordul elő, az esetek 75%-ában őket érinti. Az érzékeny, fájó ízületek és a reggeli ízületi merevség a rheumatoid artritisz tipikus tünetei. Emellett jelentkezhet fáradtság, láz és megmagyarázhatatlan testsúly csökkenés.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: természetjárókra, megerőltetésről, legfájdalmasabb, immunrendszere, idegrendszerre, átterjedhetnek, kialakulásának, staphylococcus, fehérjebevitel, megtámadhatja, megterhelheti, életveszélyes, lecsapolására, ízületeinkben, megfertőzheti, streptococcus, megmagyarázni, leggyakrabban, százalékában, nyakmerevség, jelentkeznek, rizikófaktor, kipirosodása, megduzzadása, memóriazavar, leggyakoribb, antibiotikum, jelentkezhet, kiválasztani, mennyiségben, környékének, mozdulatról, fájdalomhoz, átterjedhet, gyulladásos, esetlegesen, megerőltető teniszmeccs, fájdalom eredete, ízületei vagy, fájdalomhoz olyan, ízületi fájdalom, rossz mozdulatról, környező ízületet, térd ízületei, baktérium megfertőzheti, csukló ízületeit, fertőzött ízületi, teljes testre, paleo diéta, nagy mennyiségű, szervezet nagy, neve köszvény,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Egy maradéktalanul uralt világ  Nagyi telefonál  A nemzeti hovatartozás kulturá...  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép álmokat!  Még csak most kezdődik a nap  Szép estét kedves látogatóimna...  Segítsük barátainkat, hogy meg...  Fehér virág  Kerüld el az evangélium örömén...  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Radikális szeretet  Szép estét kedves látogatóimna...  Albert Einstein gondolata  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Adakozás  Rátalálsz  Facebookon kaptam  Idő  Akik bántanak téged  Hogy lehet megtartani  Szívem  Facebookon kaptam  Png telefon  Mai harmónia kártyám  képre írva  Erdőn  Png cica  Az engedelmesség miért nem vál...  A jó emberek mindig szépek mar...  Szép estét  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Png nő  Png cica  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fekete István - Akác  Az igazi szeretetért rendszeri...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Régi emberek, akikre máig büsz...  Leonardo da Vinci gondolata  A Megváltó szolgálatában  Őrizkednünk kell...  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Popper Péter szavai  Jó éjszakát  Adakozás  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Zilahy Lajos gondolata  Reménység és erő Krisztustól e...  Jó éjszakát  Alázat  Png cica  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet  69 éve hunyt el Albert Einstei...  Csak a fogyatkozás látható  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Örülök, hogy látlak!  Facebookon kaptam  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Minden harmadik...  Hiányzik  Paul David Tripp Április 21  Png csokor  Jó éjszakát  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  Facebookon kaptam  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Szabolcska Mihály – Ákác...  Rátalálsz  Nem méltó hozzád  Nagyon különös  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png virág  Nem tudhatod  Boldog születésnapot a ma ünne...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
megerőltető teniszmeccs, fájdalom eredete, ízületei vagy, fájdalomhoz olyan, ízületi fájdalom, rossz mozdulatról, környező ízületet, térd ízületei, baktérium megfertőzheti, csukló ízületeit, fertőzött ízületi, teljes testre, paleo diéta, nagy mennyiségű, szervezet nagy, neve köszvény, egyik legfájdalmasabb, érintett ízület, nagy lábujj, többi ízületre, egyetlen rizikófaktor, cukros italok, köszvény kialakulásának, kullancs azért, kullancs fertőzött, fejéből bejuthat, betegség tüneteit, baktérium eljuthat, térd ízületeibe, fertőzés később, lupus nevű, összes ízületünket, lupusban szenvedő, szervezet ízületeit, szexuális úton, nemi szerveket, fájdalmas betegség, szexuálisan aktív, betegség általában, ízületet támad, reumatoid artritisz, autoimmun betegség, esetek 75%-ában, reggeli ízületi, rheumatoid artritisz, természetjárókra, megerőltetésről, legfájdalmasabb, immunrendszere, idegrendszerre, átterjedhetnek, kialakulásának, staphylococcus, fehérjebevitel, megtámadhatja, megterhelheti, életveszélyes, lecsapolására, ízületeinkben, megfertőzheti, streptococcus, megmagyarázni, leggyakrabban, százalékában, nyakmerevség, jelentkeznek, rizikófaktor, kipirosodása, megduzzadása, memóriazavar, leggyakoribb, antibiotikum, jelentkezhet, kiválasztani, mennyiségben, környékének, mozdulatról, fájdalomhoz, átterjedhet, gyulladásos, esetlegesen, gyógyszerek, megfelelően, kezeltetjük, ízületünket, fájdalmassá, kivörösödik, szexuálisan, követhetnek, jelenhetnek, kialakulhat, megerőltető, teniszmeccs, megjelenése, gyakrabban, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2247
  • e Hét: 4385
  • e Hónap: 35871
  • e Év: 240572
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.