Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Ételtársítás alapjai
  2020-09-06 20:10:38, vasárnap
 
  A tudatos, egészséges táplálkozás során nem csak azt kell szem előtt tartanunk, hogy egészséges, minőségi ételeket fogyasszunk, hanem azt is, hogy milyen ételt milyen további élelmiszerrel együtt fogyasztunk, illetve azt is, hogy egy nap alatt, illetve egy étkezés alatt mely ételeket együk korábban, melyeket később.

Miért is fontos az ételtársítás?
Bizonyos ételeket gyomrunk gyorsabban tud megemészteni, mint a többit, és ha először olyat eszünk, ami lassabban bomlik le, majd ez után egy gyorsabban bomló ételt fogyasztunk, akkor a gyomrunkban erjedési folyamatok indulhatnak be, ami kellemetlen tünetekkel járhat. A tápcsatorna nem egy "autópálya", ahol a gyorsabban haladók előzni tudnak, hanem egy "alagút", ahol egy lassan haladó feltartja a mögöttes forgalmat. Viszont akit feltartanak, azt "megeszi a méreg" és erjedésnek indul etil- és metilalkoholt "párologva" méreganyagokat termel. A gyomor egy olyan szervünk, amelynek vannak perisztaltikus mozgásai is. A megemésztett ételeket így üríti a belek felé. Sajnos akkor is üríti, ha nem emésztődött meg kellően, mert vagy nem volt megrágva rendesen, vagy az evés közben ivott folyadékokkal fel lett hígítva a gyomorsav, amely így nem tudott megfelelően emészteni.

A gyomor tud rétegesen emészteni, de ehhez rétegesen kell megtölteni! Először folyadék, aztán a könnyen, majd a nehezebben, végül a legnehezebben emészthető ételeket kell elfogyasztani! A más-más ideig tartózkodó táplálékot a kiürülés sorrendjében kellene mindenkinek megennie. A rosszul párosított tápanyagok káros hatású folyamatokat generálhatnak. Ilyen például a puffadás is, amit az erjedő ételek által keletkezett alkohol okoz.

Megfelelő ételtársítással és néhány alapszabály betartásával gyomrunk megfelelően meg tudja emészteni az ételeket és elkerülhetjük az emésztési panaszokat.

Milyen tüneteket tapasztalhatunk helytelen ételtársítás esetén?
puffadás,
gyomorfájdalom,
gyomorégés,
savtúltengés.
Tünetek esetén teszteld szervezeted pH-ját!

Az elégtelen emésztés miatt felléphet tápanyag és vitaminhiány, ami számos egyéb panaszt is előidézhet. A helytelen ételtársítás is emelheti a koleszterinszintet.

Mely ételek emészthetőek a leggyorsabban, és melyek lassabban?
A gyümölcs hamar emésztődik, gyorsan kiürül(-ne) a gyomorból, és egymagában fogyasztva érvényesül a tisztító, lúgosító hatása. A gyümölcsök magas víztartalmuk és csekély emésztési energia igényük miatt tökéletesek a szervezet méregtelenítésére és energiával való ellátására, ha éhgyomorra eszük őket. Tehát gyümölcsöt dél előtt együnk éhgyomorra! Egyszerre csak egyféle gyümölcsöt fogyasszunk és gyümölcsöt ne együnk közvetlenül más étel után, mert megerjeszti azt!

A keményítők emésztéséhez több idő kell, a hús-fehérjékhez pedig még több, szintúgy, mint a zsíros, olajos ételekéhez, mert ezek sokáig a gyomorban tartózkodnak, hogy kellően meg tudjanak emésztődni. Így bizony a rántott hús vegyes körettel, sült krumplival és rizzsel valóságos katasztrófa a gyomornak, főleg ha desszertként még eszünk utána egy gyümölcssalátát is.

Az ételtársítás: mit mivel igen, mit mivel ne!
Zöldségek:ételtársítás zöldségek
Összeillik: olajos magvak, hidegen sajtolt olajok, gabonafélék, hüvelyesek, húsok, sajtok, és szinte minden...

Nem illik össze: nyers és aszalt gyümölcsök.

Gabonafélék:
Egyszerre egyfélét fogyasszunk.

Összeillik: zöldségek, olajos magvak, hidegen sajtolt olajok, hüvelyesek, aszalt gyümölcsök.

Nem illik össze: nyers gyümölcsök, burgonya.

Hüvelyesek:ételtársítás hüvelyes
Összeillik: gabonafélék, zöldségek, olajos magvak.

Nem illik össze: nyers gyümölcsök.

Olajos magvak:
Hőkezeletlenül, sótlanul fogyasszuk! Magas fehérjetartalmú étel után, magas keményítőtartalmú étel előtt fogyasszuk. Összeillik: gabonafélék, zöldségek, hüvelyesek, aszalt gyümölcsök.

Nem illik össze: nyers gyümölcsök.

Soha ne párosítsunk húst szénhidráttal (pl. rízs), keményítővel (pl. krumpli), vagy gyümölccsel! Ilyenkor különböző emésztőnedveket kell a szervezetnek termelnie, melyek részben kioltják egymást, így több időt tölt az étel a gyomorban a kelleténél. A sok idő alatt a fehérje egy része romlani kezd, a szénhidrát egy része pedig erjedésnek indul. A rothadás és erjedés miatt alkoholok, gázok képződnek a tápcsatornában, ami puffadás, gyomorégés, savtúltengés formájában jelentkezik. A zöldségek nem igényelnek specifikus emésztőnedveket és rengeteg enzimet tartalmaznak, így ha hús mellé zöldséget fogyasztunk emésztésünk sokkal hatékonyabb lesz.

Reggelire tehát fogyasszunk gyümölcsöket, ebédre ehetünk húst zöldség körettel a rizs, vagy krumpli helyett, vacsorára pedig nagyrészt tisztító hatású zöldségeket.

Ha napközben megéheznénk, egészséges nasikat válasszunk!
Egészséges nassolnivalók:
ételtársítás
sótlan mandula, dió, mogyoró, földimogyoró, kesudió, vagy napraforgó,
aszalt datolya, sárgabarack, meggy, szilva, mazsola, vagy pl. almachips,
puffasztott búza-, rizsszelet, buláta vagy kölesgolyó,
tisztított, csíkokra vágott nyers sárgarépa, karalábé, zellerszár, uborka.
Ha előre gondoskodunk egészséges nassolnivalókról, napközben könnyebb ellenállni a cukros édességeknek.

Hogyan álljon össze egy helyesen társított étkezés?
1. Folyadék

2. Gyümölcs, kompót vagy más szénhidráttartalmú étel pl. sütemény.

3. Hús zöldséggel vagy főzelék pl. spenót főtt tojással vagy csirkepörkölttel, vagy babfőzelék szója fasírttal vagy csicseriborsó fasírttal.

Mivel segíthetjük még emésztésünket?
Probiotikumok fogyasztásával megőrizhetjük bélflóránk egészségét. A probiotikumok olyan élő baktériumok, melyek hozzájárulnak az emésztőrendszer egészségéhez, a bélflóra egyensúlyának megtartásához. A ProbFlora kaszulánként 7 féle, összesen 2 milliárd baktériumot (probiotikumot) tartalmaz, valamint olyan prebiotikumot, amely táplálja őket, elősegítve így a bélflóra helyreállítását.

Az is fontos, hogy mit, és mikor iszunk!
Folyadékot étkezés közben és közvetlen utána ne fogyasszunk! Ez azért fontos, mert az étkezéssel bevitt folyadék felhígítja a gyomorsavat, így a benne lévő táplálékok is nehezebben emésztődnek. Először a gyomor a folyadékot fogja felszívni, addig a táplálék várakozik a gyomorban, erjedésnek indulhat, ami puffadást okoz. Étkezés előtt még ihatunk fél órával, az étkezést követően, viszont csak 1,5-2 órával igyunk ismételten! Kerüljük a cukros üdítőket, válasszunk inkább tiszta vizet, gyógyteát.

Még néhány tanács az egészséges étkezéshez:
Rágjuk meg jól az ételt, addig, amíg pépes állagú nem lesz! Ne habzsoljunk! A túl nagy ételdarabok emésztéséhez több időre-, gyomorsavra- és energiára van szükség. (Egy keleti bölcsesség szerint ,,úgy együnk mintha innánk, és úgy igyunk, mintha ennénk", vagyis rágjuk szinte folyékonnyá a falatot és igyunk aprókat kortyolva a folyadékból)
Nyugodtan, és rendszeresen étkezzünk! Ne kapkodva, futva, tömegközlekedésen, tévé-, számitógép előtt stb.

Étkezések között várjunk 3-5 órát! A gyomrunknak is szüksége van pihenésre. Ne felejtsük el, hogy azok az italok, amik szénhidrátot, vagy rostot tartalmaznak, szintén munkát adnak a gyomornak. A cukros üdítők, gyümölcslevek helyett inkább tiszta vizet, gyógyteát fogyasszunk!
Minden étkezéshez (kivétel a gyümölcsök) fogyasszunk nyers zöldséget is!
Használjunk erjedésgátló fűszereket! Ezek a kurkuma, gyömbér, kömény, őrölt paprika, oregano, torma, mustár, majoranna, fahéj, szegfűszeg.

Viccesen Dr. Várhegyi László szavait idézve: "Jól táplált éhezők, mozgó szemetes kukák és mozgó pálinkafőzők élnek közöttünk!"

,,A legtöbb ember mozgó szemetes kuka, mert össze-vissza eszik mindenféle ételeket, amelyeket nem tud rendesen megemészteni a gyomor, és a belekben sem tud tovább emésztődni, és így nem hasznosulnak a bevitt táplálékok beltartalmi értékei sem. Ma Magyarországon ezért van annyi jóltáplált éhező! A rossz felszívódás miatt rengeteg embernek vitamin és nyomelem hiánya van! Ráadásul 100 emberből 95 mozgó pálinkafőző is egyben, mert ha az először elfogyasztott, nehezen emésztődő ételre ráeszünk egy könnyebben emésztődő ételt, amely nem tud kiürülni időben, mert előtte van egy a gyomorban hosszabb ideig tartózkodó étel, akkor az így elfogyasztott étel elkezd erjedni, rothadni és ilyenkor már a gyomorban etil- és metil alkoholok keletkeznek melyek közül különösen a metilalkohol nagyon veszélyes, mert sejtméreg! Az etilalkohol meg tápláléka az emésztő rendszerben lévő gombáknak! Az ilyen mérgek közömbösítésére a máj fokozottabban elkezdi termelni a koleszterint.

Tehát a rossz ételtársítás, vagy a rossz étkezési sorrend miatt is magas lehet a koleszterin szintje bárkinek, akkor is, ha nem visz be a szervezetébe semmilyen koleszterint tartalmú táplálékot. A magas koleszterinszint pedig epekövességhez vezet! Tehát adott a kőképződés megelőzése! A népesség arányához mérten nálunk a legmagasabb a magas koleszterinszinttel rendelkezők száma. Ez a magyar étkezési szokások miatt van!

Már voltam vagy 50 országban és mindenütt tanulmányoztam az ottaniak étkezési szokásait és étkezési módjaikat és megállapítottam, hogy az általános népegészség és a betegségmutatók (sajnos a halálozásiak is!) egyenes arányban függenek össze az ételtársítási és étkezési sorrend szokásokkal és szabályokkal!"

Dr. Weixl Várhegyi László
A természetet leutánozni és annak törvényeit betartani! Minél inkább figyelembe vesszük ezt a tanácsot, annál egészségesebbek leszünk! Figyeljünk a helyes ételtársításra minden nap, és minden étkezés során, így elkerülhetőek a kellemetlen emésztési panaszok, és a rossz emésztésből fakadó tápanyaghiány is!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Hasznos-ötletes  
Címkék: nassolnivalókról, koleszterinszint, csirkepörkölttel, egészségesebbek, ételtársítással, betegségmutatók, megállapítottam, tapasztalhatunk, helyreállítását, fehérjetartalmú, emésztőnedveket, emésztőrendszer, közömbösítésére, gyümölcssalátát, perisztaltikus, méreganyagokat, tápcsatornában, magyarországon, gyomorfájdalom, fogyasztásával, hőkezeletlenül, ételtársításra, tanulmányoztam, epekövességhez, élelmiszerrel, folyadékokkal, emésztésünket, probiotikumok, megőrizhetjük, csicseriborsó, leggyorsabban, elfogyasztott, metilalkoholt, szénhidráttal, ételtársítási, legnehezebben, étkezés alatt, gyorsabban bomló, gyomrunkban erjedési, gyorsabban haladók, lassan haladó, mögöttes forgalmat, olyan szervünk, megemésztett ételeket, belek felé, evés közben, legnehezebben emészthető, más-más ideig, kiürülés sorrendjében, rosszul párosított, erjedő ételek, emésztési panaszokat, Viccesen Dr, Várhegyi László, Weixl Várhegyi László,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Pitypang szökőkút  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péter: Harmonia c...  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jázmin  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Otthon  Jan Twardowski - Siessünk  Facebookon kaptam  39 ígéret  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Robin Wight pitypang szobra  Nem kell hozzá fürdőruhás  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  Egyszerű  Kertem  Egy barátság története  Mindig lesz olyan  Nagy és kis csodák  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Mindent de mindent visszakap  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Egy tavasz  Ma van a magyar költészet napj...  James Allen  Töröld le  Alvó kislány  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Facebookon kaptam  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Szép estét  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 14  Esterházy Péterre emlékezünk  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Segíts neki dicsérni Téged  Ma van a magyar költészet napj...  Tanácsok egy pszichológustól  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Csend  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam Mírjam bará...  képre írva  Facebookon kaptam  Egy gondolat  Facebookon kaptam  A felvilágosodás...  Esterházy Péterre emlékezünk  Zilahy Lajos mondta  Robert Merle tollából  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Facebookon kaptam  Gebhardt Nóra versei II.  IGEN így  A felvilágosodás...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Már Gárdonyi Géza is méltatta  Vannak emberek  képre írva  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13 
Bejegyzés Címkék
étkezés alatt, gyorsabban bomló, gyomrunkban erjedési, gyorsabban haladók, lassan haladó, mögöttes forgalmat, olyan szervünk, megemésztett ételeket, belek felé, evés közben, legnehezebben emészthető, más-más ideig, kiürülés sorrendjében, rosszul párosított, erjedő ételek, emésztési panaszokat, elégtelen emésztés, helytelen ételtársítás, gyümölcs hamar, gyümölcsök magas, szervezet méregtelenítésére, keményítők emésztéséhez, hús-fehérjékhez pedig, gyomorban tartózkodnak, szervezetnek termelnie, része romlani, része pedig, cukros édességeknek, helyesen társított, probiotikumok olyan, emésztőrendszer egészségéhez, bélflóra egyensúlyának, bélflóra helyreállítását, étkezéssel bevitt, benne lévő, folyadékot fogja, táplálék várakozik, étkezést követően, cukros üdítőket, egészséges étkezéshez, keleti bölcsesség, cukros üdítők, legtöbb ember, bevitt táplálékok, rossz felszívódás, először elfogyasztott, könnyebben emésztődő, gyomorban etil-, metilalkohol nagyon, emésztő rendszerben, ilyen mérgek, rossz ételtársítás, rossz étkezési, koleszterin szintje, szervezetébe semmilyen, magas koleszterinszint, kőképződés megelőzése, népesség arányához, magyar étkezési, ottaniak étkezési, általános népegészség, természetet leutánozni, helyes ételtársításra, kellemetlen emésztési, rossz emésztésből, nassolnivalókról, koleszterinszint, csirkepörkölttel, egészségesebbek, ételtársítással, betegségmutatók, megállapítottam, tapasztalhatunk, helyreállítását, fehérjetartalmú, emésztőnedveket, emésztőrendszer, közömbösítésére, gyümölcssalátát, perisztaltikus, méreganyagokat, tápcsatornában, magyarországon, gyomorfájdalom, fogyasztásával, hőkezeletlenül, ételtársításra, tanulmányoztam, epekövességhez, élelmiszerrel, folyadékokkal, emésztésünket, probiotikumok, megőrizhetjük, csicseriborsó, leggyorsabban, elfogyasztott, metilalkoholt, szénhidráttal, ételtársítási, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 306
  • e Hét: 14674
  • e Hónap: 28423
  • e Év: 233124
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.