|
2020-09-06 21:05:17, vasárnap
|
|
|
A keresztesvirágú zöldségekről eddig is tudtuk, hogy mennyire egészségesek. Ide tartozik a káposzta, a brokkoli vagy a karfiol. Ezek a zöldségek olyan vegyületeket tartalmaznak, amelyek eredményesen veszik fel a harcot a rákos sejtekkel szemben, illetve rendszeres fogyasztásuk megakadályozza a daganatok kialakulását. A kelkáposztával kapcsolatban is bebizonyosodott, hogy rákellenes hatással rendelkezik. Elsősorban az emlő-, a szájüreg-, a nyelőcső-, a vastagbél-, a vese- és a prosztatadaganattal szemben veszi fel eredményesen a harcot.
Rákellenes és immunfokozó hatások
A kelkáposztával kapcsolatban sok kutatást végeztek, így bebizonyosodott, hogy nemcsak rákellenes, hanem immunfokozó hatással is rendelkezik. Ezek a tulajdonságok főleg a zöldségben található indol vegyületeknek, azaz az indol-3-karbinolnak és az izotiocianátoknak köszönhetők. Az izotiocianátok nemcsak csökkentik a rákos sejtek aktivitását, hanem méregtelenítő hatással is rendelkeznek.
Az immunrendszer és a kelkáposzta
Biztos mindenki hallott már az immunglobulinokról. Amennyiben csak kevés termelődik a szervezetben, úgy ez lehetővé teszi a kórokozók és a fehérjék bejutását a véráramba. Ez a folyamat atipikus sejtosztódást idézhet elő. Azonban az immunglobulinok segítenek a védelem megőrzésében és a betegségek elleni küzdelemben. Ezért is érdemes sok kelkáposztát fogyasztani.
Hogyan fogyasszuk?
A kelkáposztát nem javasolt nyersen fogyasztani. Akár levest, akár főzeléket - de hús mellé párolva is elkészíthetjük - készítünk ebből a zöldségből, mindig csak roppanósan puhára főzzük, azaz ne főzzük, ne pároljuk túl hosszú ideig, hogy a tápanyagtartalma megmaradjon, és így kifejthesse a pozitív hatásait. A kelkáposzta enzimaktivitását fokozhatjuk, ha fokhagymával és egy kevés olívaolajjal készítjük azt el. A benne lévő enzimek így még jobban hasznosulnak, és így ki tudja fejteni az immunfokozó tulajdonságait.
Salátát is készíthetünk kelkáposztából
A kelkáposzta elkészítésének csak a fantáziánk szabhat határt. Alkothatunk belőle salátát más zöldségekkel és magvakkal, fűszernövényekkel, de ebben az esetben is jó, ha megpároljuk, hiszen a kelkáposztának nem javasolt a nyersen történő fogyasztása. A salátához is adhatunk fokhagymát, de akár fokhagymás-olívaolajos dresszinget is készíthetünk mellé, melyet pirított fenyőmaggal vagy tökmaggal is megszórhatunk.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Fűben fában.... |
|
Címkék: tápanyagtartalma, enzimaktivitását, bebizonyosodott, immunglobulinok, keresztesvirágú, kelkáposztával, izotiocianátok, kelkáposztából, megakadályozza, elkészítésének, kelkáposztának, elkészíthetjük, tulajdonságait, immunrendszer, méregtelenítő, sejtosztódást, vegyületeknek, megszórhatunk, tulajdonságok, fogyasztásuk, hasznosulnak, olívaolajjal, eredményesen, zöldségekről, kelkáposztát, fokhagymával, kapcsolatban, kialakulását, készíthetünk, szervezetben, vegyületeket, zöldségekkel, tartalmaznak, megőrzésében, egészségesek, rendelkeznek, keresztesvirágú zöldségekről, brokkoli vagy, zöldségek olyan, rákos sejtekkel, daganatok kialakulását, kelkáposztával kapcsolatban, tulajdonságok főleg, zöldségben található, izotiocianátoknak köszönhetők, izotiocianátok nemcsak, rákos sejtek, fehérjék bejutását, folyamat atipikus, immunglobulinok segítenek, védelem megőrzésében, betegségek elleni,
|
|
|
|
keresztesvirágú zöldségekről, brokkoli vagy, zöldségek olyan, rákos sejtekkel, daganatok kialakulását, kelkáposztával kapcsolatban, tulajdonságok főleg, zöldségben található, izotiocianátoknak köszönhetők, izotiocianátok nemcsak, rákos sejtek, fehérjék bejutását, folyamat atipikus, immunglobulinok segítenek, védelem megőrzésében, betegségek elleni, tápanyagtartalma megmaradjon, pozitív hatásait, kelkáposzta enzimaktivitását, kevés olívaolajjal, benne lévő, immunfokozó tulajdonságait, kelkáposzta elkészítésének, fantáziánk szabhat, nyersen történő, tápanyagtartalma, enzimaktivitását, bebizonyosodott, immunglobulinok, keresztesvirágú, kelkáposztával, izotiocianátok, kelkáposztából, megakadályozza, elkészítésének, kelkáposztának, elkészíthetjük, tulajdonságait, immunrendszer, méregtelenítő, sejtosztódást, vegyületeknek, megszórhatunk, tulajdonságok, fogyasztásuk, hasznosulnak, olívaolajjal, eredményesen, zöldségekről, kelkáposztát, fokhagymával, kapcsolatban, kialakulását, készíthetünk, szervezetben, vegyületeket, zöldségekkel, tartalmaznak, megőrzésében, egészségesek, rendelkeznek, kelkáposzta, fogyasztani, karbinolnak, rendelkezik, küzdelemben, immunfokozó, köszönhetők, megmaradjon, fenyőmaggal, alkothatunk, fokozhatjuk, fogyasztása, dresszinget, megpároljuk, olívaolajos, kifejthesse, aktivitását, betegségek, zöldségben, fokhagymát, fantáziánk, rákellenes, termelődik, zöldségből, roppanósan, fokhagymás, csökkentik, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 0
- e Hét: 16667
- e Hónap: 48153
- e Év: 252854
|
|
|