Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tények a D vitaminról
  2020-09-25 22:51:55, péntek
 
  A D vitamin egy zsírban oldódó vitamin, mely fontos szerepet játszik a csontok anyagcseréjében és úgy tűnik, gyulladás csökkentő és immunmoduláns hatással is rendelkezik.
Az immunmoduláció az immunreakciók befolyásolása. Immunhiányos állapotban az immunrendszer serkentése. Szervátültetés után pl. a szerv kilökődéséért felelős immunválasz visszaszorítása. Autóimmun betegségben a kóros immunválasz gyengítése (immunszupresszió). Fertőző betegségek megelőzésében a kórokozók elleni védettség kialakítása (immunizálás).

Emellett új keletű epidemiológiai (a lakosságot érintő fertőző betegségekkel foglalkozik) tanulmányok vizsgálták az alacsony D vitamin szint és bizonyos betegségek kapcsolatát. Az alacsony D vitamin szint szoros kapcsolatban áll a növekvő szív-, és érrendszeri halálozással, bizonyos rák típusok előfordulásával és olyan autoimmun betegségekkel is, mint a szklerózis multiplex.

Bár jól ismert a D vitamin és a kalcium kombinációja időskori csontritkulásban, úgy tűnik, a D vitamin hiány önáll rizikófaktor ebben az esetben. Ez tehát azt jelenti, hogy megfelelő kalcium bevitel mellett is kialakulhat csontritkulás, ha az egyén D vitamin szintje alacsony. A tej, sajt, kefir, és egyéb magas kalcium tartalmú ételek, italok fogyasztása önmagában tehát kevés a csontritkulás megelőzéséhez. Ez magyarázza azt a tényt, hogy a csontritkulás előfordulása azokban az országokban a legmagasabb, ahol az egy főre jutó tej fogyasztás kiemelkedő (pl. USA). Sokan vizsgálják a kapcsolatot a túlzott tej bevitel és a csontritkulás között, egyre inkább úgy tűnik, hogy a tej nemhogy segíti a csontritkulás megelőzését, hanem éppen ellenkezőleg, negatívan befolyásolja azt. A szarvasok nulla tej, sajt fogyasztás mellett képesek hatalmas, több kilós agancsot növeszteni csupán legeléssel. A zöldségek fogyasztása kifejezetten javasolt a csontritkulás megelőzése céljából is.

A legújabb ajánlások (American Academy of Pediatrics) kiemelt hangsúlyt fektetnek a megfelelő mennyiségű D vitamin bevitelre szoptató anyák és csecsemőik esetében.

Amikor D vitaminról beszélünk, alapvetően a D3 hormonról (kolekalciferol) van szó, mivel a sima D2 (ergokalciferol) vitamin gyakorlatilag hatástalan.

D vitamin és a halálozás
Szoros kapcsolat van a D vitamin és bizonyos betegségekből eredő halálozás között a D vitamin immunmoduláns és gyulladás csökkentő hatása miatt. Egy tanulmány rámutatott arra, hogy a megfelelő D vitamin szint csökkenti a halálozást dialízisen részt vevő betegeknél. Az alcsony D vitamin szint szintén kapcsolatban van a megemelkedett halálozással krónikus vesebetegeknél, akik még nem estek át dialízisen. Azoknál a vesebetegeknél, akik még nem estek át dialízisen, az alacsony D vitamin szint növeli a gyulladás kialakulását és az oxidatív terhelést. A kutatások kitérnek arra is, hogy a D vitamin bevitel csökkenti a halálozást ezekben az esetekben.

(National Health and Nutrition Examination Survey III.)

D vitamin és szívbetegségek
A D vitamin receptorok jelen vannak az érfalban és a szívizom sejtjeiben. Tanulmányok kapcsolatot találtak az alacsony D vitamin szint és a magas vérnyomás, a koszorúér elmeszesedése és bizonyos szív-, és érrendszeri betegségek között.

D vitamin és cukorbetegség
Állatkísérletek bizonyítják, hogy kapcsolat van az alacsony D vitamin szint és az I-es és II-es típusú cukorbetegség kialakulása között. Több evidencia is utal arra, hogy a gyermekek megfelelő mennyiségű D vitamin bevitele csökkenti az I-es típusú diabétesz kialakulásának esélyét.

Hasonló kapcsolat rajzolódik ki az alacsony D vitamin és a II-es típusú cukorbetegség között is.

D vitamin és csontritkulás
Az oszteoporózis (csontritkulás) a leggyakrabban előforduló csont anyagcsere betegség a világon. Az alacsony D vitamin szint a csontritkulás egyértelmű rizikófaktora. A nem megfelelő D vitamin szint ugyanis csökkenti a kalcium felszívódást.

Bár a D vitamin és kalcium együttes fogyasztása erősíti a csontokat, ez a tény önmagában a D vitaminra is igaz. Ez a hatás már napi 700 IU (NE=nemzetközi egység) D3 elfogyasztása esetén is kirajzolódik.

D vitamin és rák
Állat és humán kísérletek is azt mutatják, hogy a megfelelő D vitamin szint szerepet játszik bizonyos rákbetegségek megelőzésében és túlélésében (Health Professionals Follow-Up study).

A megfelelő D vitamin szint akár 72%-kal képes csökkenteni a vastagbélrák kialakulásának esélyét.

D vitamin és SM (szklerózis multiplex)
Több tanulmány bizonyította, hogy a D vitamin hatással van az immunmoduláns sejtek növekedésére és differenciálódására (makrofágok, T sejtek, B sejtek, dendritikus sejtek). Ez a tulajdonság van kedvező hatással olyan betegségekre, mint a reumatoid artritis, lupus, I-es típusú diabétesz, bélgyulladás és szklerózis multiplex.

A D vitamin fogyasztásról, a napi ajánlott mennyiségről nagyon megoszlanak a vélemények (400 - 60 000 IU). Azt azonban mindannyian elfogadják, hogy a napi minimális mennyiség a 400 IU. Célszerű az arany középutat választani, hiszen a 400 IU kevésnek, a 60 000 IU indokolatlanul soknak tűnik. Napi 1000-2000 IU mennyiségnél már biztosan jelentkeznek a D vitamin pozitív hatásai, és ennél a mennyiségnél nem kell tartanunk az esetleges mellékhatásoktól sem.

Forrás: Vitamin D: An Evidence-Based Review, Teresa Kulie, MD, Amy Groff, DO, Jackie Redmer, MD, MPH, Jennie Hounshell, MD, and Sarina Schrager, MD, MS, EVIDENCE-BASED CLINICAL MEDICINE

És ne felejtsük: ma a D-vitamin hiány annyira elterjedt állapot, ami egyes kutatók szerint Európában és az USA-ban a lakosság 90%-át érinti.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Vitaminokról  
Címkék: mellékhatásoktól, immunszupresszió, csontritkulásban, visszaszorítása, állatkísérletek, előfordulásával, anyagcseréjében, ergokalciferol, szervátültetés, indokolatlanul, kialakulásának, kolekalciferol, epidemiológiai, vesebetegeknél, immunmoduláció, szívbetegségek, csontritkulás, kilökődéséért, professionals, cukorbetegség, betegségekkel, elmeszesedése, fogyasztásról, betegségekből, megelőzésében, immunmoduláns, rizikófaktora, gyakorlatilag, leggyakrabban, oszteoporózis, megelőzéséhez, megemelkedett, rákbetegségek, immunreakciók, immunrendszer, elfogyasztása, zsírban oldódó, csontok anyagcseréjében, immunreakciók befolyásolása, immunrendszer serkentése, szerv kilökődéséért, kóros immunválasz, kórokozók elleni, lakosságot érintő, növekvő szív-, szklerózis multiplex, kalcium kombinációja, csontritkulás megelőzéséhez, csontritkulás előfordulása, csontritkulás között, csontritkulás megelőzését, szarvasok nulla, American Academy, Amikor, National Health, Nutrition Examination Survey III, Health Professionals Follow-Up, Vitamin, Evidence-Based Review, Teresa Kulie, Jackie Redmer, Jennie Hounshell, Sarina Schrager, EVIDENCE-BASED CLINICAL MEDICINE,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Akarat  Paul David Tripp Április 19  Osváth Erzsébet - Gólya a réte...  Png virág  Bounty krémes  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Hiányzik  Facebookon kaptam  Próbálj meg ...  Png cica  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 21  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Egy lelki imádság  Soha ne kedvezz...  Kellemes vasárnapi kikapcsolód...  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem számIt  Régi emberek, akikre máig büsz...  Facebookon kaptam  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Németh László tollából  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Varga János Veniam - Fontos sz...  Nevem  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Paul David Tripp Április 20  Őrizkednünk kell...  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Mai harmónia kártyám  A sors  Éretlen vers  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy hatékony szolga  Facebookon kaptam  Albert Einstein gondolata  Paul David Tripp Április 21  Mi lenne ha  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Akik bántanak téged  Mit beszél, nem értem, hogy m...  Png virág  Szép napot kívánok  Jó éjszakát  Akarat  Kaffka_Margit  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Png kislány  Szívem tiéd  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  George Gordon Lord Byron: Inez...  Szabolcska Mihály – Ákác...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Fehér virág  Facebookon kaptam  Kövesd a cowboyt!  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Png lepke  Szabolcska Mihály – Ákác...  Facebookon kaptam  Garai Gábor - Takarítás  Örülök, hogy látlak!  A Megváltó szolgálatában  Facebookon kaptam  Miért nem menti meg Jézus a jó...  Facebookon kaptam  Akarat  210 éve született a SZÓZAT meg...  képre írva  Tóth Ágnes - Szervusz pad  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  George Gordon Lord Byron: Inez...  Png csokor  Akarat  George Gordon Lord Byron: Inez...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ne kapaszkodj magasabbra,  Akarat  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
zsírban oldódó, csontok anyagcseréjében, immunreakciók befolyásolása, immunrendszer serkentése, szerv kilökődéséért, kóros immunválasz, kórokozók elleni, lakosságot érintő, növekvő szív-, szklerózis multiplex, kalcium kombinációja, csontritkulás megelőzéséhez, csontritkulás előfordulása, csontritkulás között, csontritkulás megelőzését, szarvasok nulla, zöldségek fogyasztása, csontritkulás megelőzése, legújabb ajánlások, megfelelő mennyiségű, tanulmány rámutatott, halálozást dialízisen, megemelkedett halálozással, gyulladás kialakulását, oxidatív terhelést, kutatások kitérnek, halálozást ezekben, szívizom sejtjeiben, magas vérnyomás, koszorúér elmeszesedése, gyermekek megfelelő, leggyakrabban előforduló, csontritkulás egyértelmű, kalcium felszívódást, tény önmagában, vastagbélrák kialakulásának, immunmoduláns sejtek, reumatoid artritis, napi ajánlott, napi minimális, arany középutat, esetleges mellékhatásoktól, lakosság 90%-át, mellékhatásoktól, immunszupresszió, csontritkulásban, visszaszorítása, állatkísérletek, előfordulásával, anyagcseréjében, ergokalciferol, szervátültetés, indokolatlanul, kialakulásának, kolekalciferol, epidemiológiai, vesebetegeknél, immunmoduláció, szívbetegségek, csontritkulás, kilökődéséért, professionals, cukorbetegség, betegségekkel, elmeszesedése, fogyasztásról, betegségekből, megelőzésében, immunmoduláns, rizikófaktora, gyakorlatilag, leggyakrabban, oszteoporózis, megelőzéséhez, megemelkedett, rákbetegségek, immunreakciók, immunrendszer, elfogyasztása, befolyásolása, befolyásolja, ellenkezőleg, kapcsolatban, mennyiségről, előfordulása, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 833
  • e Hét: 5678
  • e Hónap: 37164
  • e Év: 241865
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.