Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A gyulladásos bélbetegségekről
  2020-09-27 17:00:33, vasárnap
 
  A gyulladásos bélbetegségek, mint a többes szám is mutatja, többféle bél betegséget takarnak (Crohn- betegség, Colitis Ulcerosa, Coeliákia, stb.).

A múlt század közepétől fogva figyelhető meg ezeknek a betegségeknek a sokkal gyakoribb megjelenése, ami étkezési kultúránkban kialakult kedvezőtlen tendenciákkal magyarázható.

Nagyon fontos, hogy gyulladásos bélbetegség esetén odafigyeljünk táplálkozásunkra és csak az ajánlott ételeket fogyasszuk.

A gyógyszeres kezelés kérdésében nagyjából konszenzus van az egész világon (5- amino szalicilsav származékok, szteroidok, immunszupresszív szerek, biológiai gyógyszerek), súlyos szövődmények kialakulása esetén olykor sebészeti beavatkozásra is sor kerül, de a diéta vonatkozásában ez már koránt sincs így. Nem mindegy az sem, hogy a beteg a betegség milyen fázisában van (nyugvó vagy aktív fázis), mert nyilvánvaló eltérések lehetnek ilyenkor.

A betegség aktív fázisában az étrendnek rostmentes kell lennie és zsírszegénynek. A tej ilyenkor tilos, de még a nyugodt fázisban sem nagyon ajánlott. Helyes, ha az étrend cukorban is szegény.
A diétának egyszerre több célt kell szolgálnia. Mindenekelőtt megfelelő minőségű és kalória tartalmú kell, hogy legyen, ezáltal megelőzve, hogy a beteg kondíciója romoljon, ugyanakkor az érzékeny, gyulladt beleket semmiképpen ne irritálja.

Kiváló ilyenkor a főtt burgonya, a párolt rizs, a sós tört krumpli vaj vagy tej nélkül, a reszelt alma pár csepp citrommal, az almakompót, almamártás, a főtt sárgarépa, a csipkebogyó tea. A húsfélék közül a baromfik jönnek leginkább szóba (vagy a halak, panír nélkül), de a bőrük nélkül, sózva, sütve, párolva és gyengén fűszerezve. A zöld főzelékek, főleg passzírozva szintén hasznosak lehetnek. A főzelékek tojással dúsíthatók. Jó a banán, minden nap legalább egy darab.

A zsírszegény étrend alapvető fontosságú, mert a zsírok a hasmenésre való hajlamot fokozzák. Ugyan ezen okból kell kerülni a cukrokat és a mézet is. Az erős, csípős fűszerek szóba sem jöhetnek.

Jó a brokkoli, a spenót, a padlizsán, a cukkini (sütve, párolva), de nem jó a gomba, a bab, a lencse, a káposzta és a kukorica sem.

Kiváló a görögdinnye és a sárgadinnye is, de előtte ki kell magozni! Az érett őszbarack is jó, de meg kell mindig hámozni. Nem jó az apró magvas gyümölcsök közül egy sem (eper, málna, ribizli, egres, stb.), de kerülni kell a szilvát, a körtét és a narancsot is. A paradicsomlé nyugodt fázisban fogyasztható.

Fűszerezni lehet petrezselyemmel, citromlével, babérlevéllel, sóval, kaporral, bazsalikommal és majoránnával. A fahéj és a szegfűszeg is használható.

Nem jó a torma, a mustár, a bors, a csípős paprika, a fokhagyma és a vöröshagyma sem.

Az állati eredetű zsiradékok teljes mértékben kerülendők. Főzéskor olíva olajat használjunk, módjával. Az olajos magvak is kerülendők, és a margarinok is.

Az alkohol tilos, az üdítő italok nem különben, de jó a főleg szénsavmentes ásványvíz, kiválóak az alma alapú gyümölcsturmixok és jók a zöldség turmixok is. A kókusztejből lehet fogyasztani, de csak felesre hígítva és maximum mapi 2dl-t. A kávé és a csokoládé sem jó. A bő folyadékpótlásról mindig gondoskodni kell (teák, gyümölcsteák, ásványvizek). A kiegészítő vitaminpótlás szinte minden betegnél ajánlott, hiszen az étrend sajnos sok vitamint (elsősorban a zsírban oldódókat) nem tartalmaz kellő mennyiségben és nyomelemekben sem túl gazdag.
Gyakran kell ennie a betegnek, de egyszerre mindig csak keveset.

Van, aki az SCD diétára (1951-ben Valentine Haas által kifejlesztett, összetett szénhidrátokban szegény étrend) esküszik.

A probiotikumok hatása erősen kérdéses, én nem ajánlom egyiket sem.

A könnyű sportolás javasolt és fontos legalább napi 7 óra alvás (ezt már a salernói iskola is hangsúlyozta minden krónikus betegségben sok-sok évszázaddal ezelőtt).
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:   Betegségekről  
Címkék: immunszupresszív, táplálkozásunkra, gyümölcsturmixok, petrezselyemmel, szénhidrátokban, zsírszegénynek, vonatkozásában, tendenciákkal, beavatkozásra, odafigyeljünk, betegségeknek, mindenekelőtt, bazsalikommal, probiotikumok, babérlevéllel, nyomelemekben, kifejlesztett, vitaminpótlás, szénsavmentes, bélbetegségek, szövődmények, kultúránkban, paradicsomlé, majoránnával, gyümölcsteák, hangsúlyozta, mennyiségben, magyarázható, fogyasztható, kókusztejből, fogyasztani, passzírozva, gyógyszeres, citromlével, használható, használjunk, gyulladásos bélbetegségek, többes szám, múlt század, sokkal gyakoribb, ajánlott ételeket, gyógyszeres kezelés, egész világon, diéta vonatkozásában, betegség milyen, betegség aktív, nyugodt fázisban, étrend cukorban, diétának egyszerre, beteg kondíciója, főtt burgonya, párolt rizs, Colitis Ulcerosa, Valentine Haas,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Az ember  Anyámról való emlékek  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Vidámság  Zilahy Lajos mondta  Jó éjszakát  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 15  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Borzasztó  képre írva  képre írva  ajándék, mellyel meglepem  Alvó kislány  Jan Twardowski - Siessünk  Sorsunk miatt...  Ma van a magyar költészet napj...  Borzasztó  IGEN így  Nevelőszülőkhöz adták,  39 ígéret  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Tavaszi este  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Robin Wight pitypang szobra  A sorsod  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Egy tavasz  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Magamnak  Szép estét kedves látogatóimna...  Bársony székben  Szeretem ujjad karcsuságait,  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  képre írva  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Esterházy Péterre emlékezünk  39 ígéret  Facebookon kaptam  Egyszerű  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Szeretem ujjad karcsuságait,  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Előnyök, amelyeket a meditáció...  40 felett  Ady Endre - Mindegy átka  jó reggelt  Ismeretlen: Ikarusz monda  Otthon  Facebookon kaptam  Somlyó Zoltán - Orgonával  39 ígéret  Facebookon kaptam  Dóró Sándor: Embernek maradni  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Szép estét kedves látogatóimna...  Kertem  Esterházy Péterre emlékezünk  Martin Buber, A haszidim meséi  Előfordul, hogy  Szép estét kedves látogatóimna...  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Egy párkányon  Különleges  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimn...  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Tanmese  Facebookon kaptam  Horváth Szilvia tollából  Facebookon kaptam  Előfordul, hogy  Facebookon kaptam  Ady Endre - Mindegy átka  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam 
Bejegyzés Címkék
gyulladásos bélbetegségek, többes szám, múlt század, sokkal gyakoribb, ajánlott ételeket, gyógyszeres kezelés, egész világon, diéta vonatkozásában, betegség milyen, betegség aktív, nyugodt fázisban, étrend cukorban, diétának egyszerre, beteg kondíciója, főtt burgonya, párolt rizs, reszelt alma, főtt sárgarépa, húsfélék közül, baromfik jönnek, bőrük nélkül, zöld főzelékek, főzelékek tojással, zsírszegény étrend, hasmenésre való, érett őszbarack, apró magvas, paradicsomlé nyugodt, csípős paprika, állati eredetű, olajos magvak, alkohol tilos, üdítő italok, főleg szénsavmentes, alma alapú, zöldség turmixok, kókusztejből lehet, kiegészítő vitaminpótlás, étrend sajnos, zsírban oldódókat, probiotikumok hatása, könnyű sportolás, salernói iskola, immunszupresszív, táplálkozásunkra, gyümölcsturmixok, petrezselyemmel, szénhidrátokban, zsírszegénynek, vonatkozásában, tendenciákkal, beavatkozásra, odafigyeljünk, betegségeknek, mindenekelőtt, bazsalikommal, probiotikumok, babérlevéllel, nyomelemekben, kifejlesztett, vitaminpótlás, szénsavmentes, bélbetegségek, szövődmények, kultúránkban, paradicsomlé, majoránnával, gyümölcsteák, hangsúlyozta, mennyiségben, magyarázható, fogyasztható, kókusztejből, fogyasztani, passzírozva, gyógyszeres, citromlével, használható, használjunk, nyilvánvaló, semmiképpen, ásványvizek, csipkebogyó, vöröshagyma, származékok, kialakulása, gondoskodni, szalicilsav, gyógyszerek, görögdinnye, kedvezőtlen, megjelenése, zsírszegény, gyulladásos, sárgadinnye, évszázaddal, bélbetegség, betegségben, dúsíthatók, gyümölcsök, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1227
  • e Hét: 15595
  • e Hónap: 29344
  • e Év: 234045
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.