|
2020-10-24 12:55:51, szombat
|
|
|
5 étel, amit nem szabad mikróban újramelegíteni: ételmérgezést is okozhat némelyik
A mikró segítség a mindennapokban, de bajt is csinálhat, ha olyan étel kerül bele, aminek nem lenne szabad.
Nagy dolog volt, amikor 1946-ban eladták az első, Percy Spencer tervezte, radartechnológiára alapozott, egyelőre nem igazán háztartás-kompatibilis mikrosütőt. A következő évtizedekben mind tovább fejlesztették a gépet, mígnem a hetvenes években elérkeztek a maiakhoz hasonló jellegű, és már elérhetőbb árú készülékek.
Noha idő közben sokak bizalma megingott a mikrohullám biztonságosságában, a mai napig szinte konyháról konyhára használják a gépet, hiszen gyors, és egyszerű vele ételeket és italokat melegíteni. A folyamat azonban kellemetlenül is végződhet, ha az ember nem elég tájékozott a mikróhasználatot illetően: egyes főtt ételek újramelegítve egészségtelenné válhatnak, de akár ételmérgezést is okozhatnak.
Spenót és más leveles zöldségek
Bár nem mindenki szereti, annak, aki megeszi, fontos tudnia, hogy az újramelegítés nem a spenót barátja. A növény ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz nitrátot, ami az újramelegítés során nitritekké, majd nitrozaminná alakul. Ez az anyag negatívan befolyásolja a test oxigénellátását, ráadásul egyes típusai a European Food Information Council kutatói szerint karcinogén tulajdonságúak is.
Csirkehúsételek
Gondot okozhat, ha a csirkehús nincs megfelelően átsütve, illetve megfelelően tárolva. Azokon a részeken ugyanis, ahol egy szemernyit is nyers maradt, rövid időn belül szalmonella kórokozók szaporodhatnak el. A WHO figyelmeztetése szerint a mikrózás nem feltétlen forrósítja fel kellőképpen a húst, így pedig nem fogja elpusztítani ezeket a kórokozókat. Már csak azért sem, mivel a mikrohullámú sütőbe rakott étel nem egyenletesen melegszik, így a hús egyes területein óhatatlanul csak langyos marad.
Felvágottak
A különböző felvágottakat sem tanácsos a készülékkel melegíteni, ennek ellenére mégis sokan készítenek belőlük ily módon melegszendvicset. Rosszul teszik, ezek a termékek ugyanis olyan hozzáadott anyagokat, például tartósítószereket tartalmaznak, melyek, mint azt Pie, Spahis és Seillan közös tanulmányában írja, a mikrózás hatására kémiai átalakuláson mehetnek át, és ezáltal még károsabbak lehetnek a szervezet számára, mint egyébként.
Burgonya és rizs
Legyen bár burgonyapüré, vagy épp petrezselymes krumpli, a maradék újramelegítése rejt magában némi veszélyt: ha a köret több órát áll szobahőmérsékleten, a Centers for Disease Control and Prevention kutatói szerint elszaporodhatnak rajta a Clostridium botulinum bakrétiumok, melyek botulizmust okozhatnak. Mivel a mikróba dobott ételt sokszor csak langyosítja, és nem forrósítja fel kellőképp az ember, ezek a kórokozók életben maradnak, és ételmérgezést okozhatnak.
A rizzsel sem sokkal jobb a helyzet: felületén ugyanis, Gilbert, Stringer, és Peace, az International Life Sciences Institute kutatói szerint Bacillus cereus spórák találhatók, melyek ha a köret szobahőmérsékleten hűl ki, elszaporodhatnak. Mivel a kórokozót egy enyhe mikrózás nem fogja elpusztítani, sajnos megeshet, hogy az ember ételmérgezést kap.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Hasznos-ötletes |
|
Címkék: elszaporodhatnak, melegszendvicset, mikróhasználatot, oxigénellátását, csirkehúsételek, egészségtelenné, figyelmeztetése, újramelegítése, újramelegíteni, szaporodhatnak, tulajdonságúak, mindennapokban, újramelegítve, felvágottakat, fejlesztették, ételmérgezést, újramelegítés, tanulmányában, international, kellemetlenül, petrezselymes, elpusztítani, mennyiségben, befolyásolja, burgonyapüré, átalakuláson, kompatibilis, mikrohullámú, tartalmaznak, egyenletesen, évtizedekben, nitrozaminná, felvágottak, langyosítja, clostridium, megfelelően, mikró segítség, következő évtizedekben, hetvenes években, maiakhoz hasonló, folyamat azonban, mikróhasználatot illetően, spenót barátja, növény ugyanis, újramelegítés során, anyag negatívan, test oxigénellátását, csirkehús nincs, részeken ugyanis, mikrohullámú sütőbe, különböző felvágottakat, készülékkel melegíteni, Percy Spencer, European Food Information Council, Disease Control, International Life Sciences Institute,
|
|
|
|
mikró segítség, következő évtizedekben, hetvenes években, maiakhoz hasonló, folyamat azonban, mikróhasználatot illetően, spenót barátja, növény ugyanis, újramelegítés során, anyag negatívan, test oxigénellátását, csirkehús nincs, részeken ugyanis, mikrohullámú sütőbe, különböző felvágottakat, készülékkel melegíteni, termékek ugyanis, mikrózás hatására, szervezet számára, maradék újramelegítése, köret több, mikróba dobott, kórokozók életben, enyhe mikrózás, ember ételmérgezést, elszaporodhatnak, melegszendvicset, mikróhasználatot, oxigénellátását, csirkehúsételek, egészségtelenné, figyelmeztetése, újramelegítése, újramelegíteni, szaporodhatnak, tulajdonságúak, mindennapokban, újramelegítve, felvágottakat, fejlesztették, ételmérgezést, újramelegítés, tanulmányában, international, kellemetlenül, petrezselymes, elpusztítani, mennyiségben, befolyásolja, burgonyapüré, átalakuláson, kompatibilis, mikrohullámú, tartalmaznak, egyenletesen, évtizedekben, nitrozaminná, felvágottak, langyosítja, clostridium, megfelelően, kórokozókat, bakrétiumok, óhatatlanul, mikrohullám, botulizmust, kellőképpen, information, készülékkel, szalmonella, karcinogén, melegíteni, hozzáadott, területein, tájékozott, használják, forrósítja, készítenek, okozhatnak, károsabbak, prevention, elérkeztek, nitritekké, készülékek, találhatók, szemernyit, mikrosütőt, elérhetőbb, kellőképp, feltétlen, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2186
- e Hét: 12300
- e Hónap: 26049
- e Év: 230750
|
|
|