Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Sulyom
  2020-10-25 22:29:30, vasárnap
 
 



A népi gyógyászatban szorulás ellen fogyasztották a sulyomtermés feltört belsejét. Az ázsiai konyha egyik jellegzetes eleme és vízigesztenye néven találkozhatunk vele.

A sulyom (Trapa natans) évelő vízi növény, a lassú folyású vizek, holtágak növénye, termése a gesztenyéhez hasonló, nagyon ízletes, ehető, keményítőben gazdag. Népies elnevezései: istennyila, súly, szamártövis, tiszavirág, vad mandola, csemegesulyom, susa, vízidió, vízimogyoró, vízigesztenye, jezsuitadió.

A nyári forróságban hűsíti a vizet, árnyékot ad a halaknak.

Rendkívül jól érzi magát a Tisza-tóban. Érett termése a víz aljára süllyed, kellemesen édeskés az íze. Ha mezítláb rálépünk a víz alatt, irgalmatlanul szúr, és komoly baleseteket tud okozni.

A magyarság régen ismeri a sulymot. Kitaibel Pál útinaplójából, Jókai Mór, Borbás Vince, Kieselbach Gyula és mások írásaiból tudjuk, hogy termését ,,az állatok és az ember egyaránt fogyasztják".

A sulyom kifejezetten tetszetős, rombusz alakú zöld levélrózsái zöld szigetet alkotva lebegnek a víz tetején. Termései ősszel érnek, majd az iszapba merülve kelnek ki belőlük az újabb hajtások, amelyek eleinte a talajba gyökerezve fejlődnek, később úszó telepekké válnak. Gyorsan szaporodik, ami a horgászokat, a hajóval közlekedőket kifejezetten zavarja. Hivatalosan védett növény, csak az gyűjtheti, akinek engedélye van rá.

Termésének belseje a gesztenyéhez hasonlóan fogyasztható. Régen a mocsaras, lápos vidékek élelemforrása volt, azt a szerepet töltötte be, mint a hegyvidékeken a gesztenye. A tüskés külsőt lefejtették a diónyi fehér belsőről, és ezt a termést csemegeként fogyasztották, megfőzték, sütötték, vagy pogácsát készítettek belőle, a száraz termését pedig lisztté őrölték. Ízét leginkább a gesztenyéhez hasonlítják.

A sulyom a mai napig az ázsiai konyha egyik jellegzetes eleme és vízigesztenye néven találkozhatunk vele, például wok-zöldség keverékekben.

A sulyom régen élelmezési és harcászati célokat is szolgált.

A keményítőben gazdag termése miatt, a sulyom bizonyos időszakokban, pl. török háborúk és hódoltság idején, mint ínségeledel is ismert volt az Alföldön és gyűjtötték.

A népi gyógyászatban szorulás ellen fogyasztották a sulyomtermés feltört belsejét. Az ébenfekete héját pedig cserzőanyagnak használták valamikor régen. A 19. században pedig a pusztai csárdák sárfalát erősítették meg a sár közé kevert sulyomtermésekkel. Állítólag a héj főzete pedig a ház földjére öntve megöli a bolhákat - ne feledjük, hogy régen döngölt föld volt a parasztházak padlója, jobb esetben fával, vagy kővel, téglával burkolták.

A sulyom szüretelése nyár végétől kezdve, egész őszön át tartott. A termést tüskéi miatt nem lehetett puszta kézzel gyűjteni, a sulyomszedésnek erre nézve sajátos eszközei és módszerei alakultak ki. Ha nem volt kéznél semmilyen eszköz, a sulymot a száránál fogva kiemelték, és termését a csónakba vagy valamilyen kosárba, zsákba rázták. A komolyabb, professzionális sulyomszedők azonban, mint például a pákászok, a haladósabb gyűjtéshez szerszámot készítettek. A sulyomszedő-eszközök közös alkotó része volt egy rossz bunda, vagy bundadarab. Ezt, egyik megoldásként, egy fanyélhez erősítették, és ezzel el is készült a sulyomhorgászó-bot. A sulyomtermés a tüskéivel beleragadt a bundaszőrébe. A bundát, más esetben, a csónakhoz kötötték, és végigvontatták egy sulyommezőn.

Régen vendéglői étlapokon is szerepelt. Még az 1980-as években is lehetett találkozni vele egy Tisza-tavi étteremben. Általában sült tésztát és mártást készítettek belőle. Még receptet is találunk arról, hogyan kell elkészíteni: sulymot tisztítás után mintegy fél óráig főzzük, majd a főzőlevéből kiemeljük, kettévágjuk, belsejét kikaparjuk, diódarálón ledaráljuk és félretesszük.

Tejmártást így készítettek: a vajat felforrósítjuk, a hozzátett liszttel habzásig kevergetjük, hozzáöntjük a forró tejet, simára keverjük és felforraljuk. A tűzről levéve tejföllel, mustárral ízesítjük, hozzákeverjük a ledarált sulymot és összeforraljuk. Halételekhez kínálták.

Aztán jött a környezetvédelmi törvény, amely védett növénnyé nyilvánította, és megtiltotta a sulyom gyűjtését, így véget ért gasztronómiai pályafutása. Ha mégis engedély van a növény gyűjtésére és felhasználására, valószínűleg nagyon drága, bio alapanyag kategóriába fog tartozni. Nagy mennyiségben nem tudják majd gyűjteni, mivel csak kézzel lehet szedni és feldolgozni.

Nagy Jenő szerint a XIX. század ötvenes, hatvanas éveiben Nyíregyházán ,,annyira dívott a főtt sulyom evése, hogy a piacon úgy árulták, mint a gesztenyét, és a nép oly nagy tömegekben fogyasztotta a közkedvelt csemegét, hogy a felvágott és szétdobált szúrós sulyomhéjak szinte lehetetlenné tették a mezítláb való járkálást". Igmándy József szerint Debrecenben még 1907 és 1912 között is árulták. Petrikovits László írásából értesülhetünk arról, hogy a nyíregyházi piacon a XX. század elején néha még feltűnt egy-egy sulyomárus. Miskolcról is jártak sulymot vásárolni Tiszalucra, ahol a gyerekek csónakból, a növényről is szedték termését, késő ősszel és télen pedig (még a jég alól is) a meder fenekéről ,,tapogatókkal" gyűjtötték. A sulyom levélzetével a lovakat etették.

Borbás Vince 1894-ben a sulyom veszélyeztetettségéről írott, A sulyom pusztuló félben című cikkében megállapította: ,,Az európai sulyom szemlátomást pusztul. Hazánkból is ismerjük a sulyom gyérülését." Borbás szerint megfogyatkozását ,,a tavak, holtágak, állóvizek kiszárítása, a folyók szabályozása", ,,a fürdés, halászás" és ehető termésének gyűjtése okozza. Napjainkra Nyugat-Európában annyira megritkult a sulyom, hogy veszélyeztetett növénnyé vált. Elsősorban ez az oka annak, hogy hazánkban is védelem alatt áll, pedig nálunk még nagy állományai élnek, és nem tartozik a közvetlenül veszélyeztetett növényfajaink közé.

Európai fogyasztása már a neolitikumtól és a bronzkortól kimutatható. A nagy mennyiségű sulyomhulladék alapján joggal tekintik a bronzkor burgonyájának. Megemlítik fogyasztását a görög és római írók, középkori feljegyzések.

Mint tudjuk, engedély kell a begyűjtéséhez, de néhány partra sodort darab feltörését, megkóstolását azért a törvény nem tiltja.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: környezetvédelmi, megfogyatkozását, veszélyeztetett, professzionális, felhasználására, sulyomszedésnek, sulyomhulladék, találkozhatunk, sulyomhorgászó, felforrósítjuk, végigvontatták, összeforraljuk, megállapította, cserzőanyagnak, burgonyájának, útinaplójából, neolitikumtól, vízigesztenye, gasztronómiai, élelemforrása, gyógyászatban, hegyvidékeken, hozzákeverjük, irgalmatlanul, fogyasztották, csemegesulyom, értesülhetünk, növényfajaink, begyűjtéséhez, nyilvánította, megkóstolását, gesztenyéhez, keményítőben, sulyomszedők, időszakokban, parasztházak, népi gyógyászatban, sulyomtermés feltört, ázsiai konyha, lassú folyású, gesztenyéhez hasonló, nyári forróságban, magyarság régen, ember egyaránt, sulyom kifejezetten, iszapba merülve, újabb hajtások, talajba gyökerezve, hajóval közlekedőket, gesztenyéhez hasonlóan, szerepet töltötte, tüskés külsőt, Kitaibel Pál, Jókai Mór, Borbás Vince, Kieselbach Gyula, Nagy Jenő, Igmándy József, Petrikovits László, Napjainkra Nyugat-Európában,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Egy barátság története  Isten hűségének mértéke  Facebookon kaptam Krisztinától  IGEN így  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Eduardo Sacheri gondolata  Zilahy Lajos gondolata  képre írva  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Gebhardt Nóra versei II.  Azért kaptad  Tanácsok egy pszichológustól  Paul Éluard - És egy mosoly  "Ez egy csoda"  Facebookon kaptam  Alvó cica  Facebookon kaptam  Töröld le  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam Krisztinától  Robert Merle tollából  Gebhardt Nóra versei II.  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  képre írva  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Jánosházy György: Fogd a kezem  Szép estét kedves látogatóimna...  Magamnak  Martin Buber, A haszidim meséi  Szép estét kedves látogatóimna...  Önmaga ellenére  Ady Endre - Mindegy átka  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Márai Sándor tollából  40 felett  Hamvas Béla  Anyámról való emlékek  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Egy párkányon  Facebookon kaptam  Csend  Szép estét kedves látogatóimn...  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Megígért békesség  jó reggelt  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Szép álmokat!  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egyszerű  Hogyan válunk hűségesekké?  Kertem  Facebookon kaptam  A pitypang legendája  Mindent de mindent visszakap  Paul David Tripp Április 14  Jázmin  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  képre írva  Kertem  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Jánosházy György: Fogd a kezem  Facebookon kaptam Krisztina b...  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Megígért békesség  Facebookon kaptam  IGEN így  39 ígéret  Alvó cica  Van néhány kérdés, amin gondol...  Facebookon kaptam  Latinovits Zoltán tollából  Nem kell hozzá fürdőruhás  Ady Endre - Mindegy átka  Szép estét  Horváth Szilvia tollából  Vidámság  Vidámság  Facebookon kaptam  Annyira tisztelem a szabadságo...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Andrássy Réka - A bolond Böske  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Segíts neki dicsérni Téged  ajándék, mellyel meglepem  Vito Giaquinto gondolata  Robert Merle tollából 
Bejegyzés Címkék
népi gyógyászatban, sulyomtermés feltört, ázsiai konyha, lassú folyású, gesztenyéhez hasonló, nyári forróságban, magyarság régen, ember egyaránt, sulyom kifejezetten, iszapba merülve, újabb hajtások, talajba gyökerezve, hajóval közlekedőket, gesztenyéhez hasonlóan, szerepet töltötte, tüskés külsőt, diónyi fehér, termést csemegeként, száraz termését, gesztenyéhez hasonlítják, sulyom régen, keményítőben gazdag, sulyom bizonyos, ébenfekete héját, pusztai csárdák, parasztházak padlója, sulyom szüretelése, termést tüskéi, sulyomszedésnek erre, száránál fogva, csónakba vagy, haladósabb gyűjtéshez, rossz bunda, fanyélhez erősítették, tüskéivel beleragadt, csónakhoz kötötték, 1980-as években, főzőlevéből kiemeljük, vajat felforrósítjuk, hozzátett liszttel, forró tejet, tűzről levéve, ledarált sulymot, környezetvédelmi törvény, sulyom gyűjtését, növény gyűjtésére, főtt sulyom, közkedvelt csemegét, mezítláb való, nyíregyházi piacon, gyerekek csónakból, meder fenekéről, sulyom levélzetével, lovakat etették, sulyom pusztuló, európai sulyom, sulyom gyérülését, közvetlenül veszélyeztetett, bronzkortól kimutatható, nagy mennyiségű, bronzkor burgonyájának, környezetvédelmi, megfogyatkozását, veszélyeztetett, professzionális, felhasználására, sulyomszedésnek, sulyomhulladék, találkozhatunk, sulyomhorgászó, felforrósítjuk, végigvontatták, összeforraljuk, megállapította, cserzőanyagnak, burgonyájának, útinaplójából, neolitikumtól, vízigesztenye, gasztronómiai, élelemforrása, gyógyászatban, hegyvidékeken, hozzákeverjük, irgalmatlanul, fogyasztották, csemegesulyom, értesülhetünk, növényfajaink, begyűjtéséhez, nyilvánította, megkóstolását, gesztenyéhez, keményítőben, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1227
  • e Hét: 15595
  • e Hónap: 29344
  • e Év: 234045
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.