Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Online
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Fűszerek a Bibliából
  2020-10-28 23:23:59, szerda
 
   
 



A Bibliában sokféle fűszerről esik szó. Egy részük helyben termesztett vagy gyűjtött növény, és leggyakrabban zöld részét használták friss vagy szárított formában (például bazsalikom, petrezselyem, kapor, babér).

Más fűszerek a bibliai időkben is távoli, trópusi vidékekről kerültek a Szentföldre, és különleges, drága, sokszor az aranyéval vetekedő értékű árunak számítottak. Sokféle növényi részt használtak fűszerként, a legkülönbözőbb rokoni körbe tartozó növények aromás, illóolajokban gazdag gyökerét, kérgét, virágát, termését, magját.

A bibliai időkben az áldozati szertartásoknál is óriási szerepe volt a fűszer- és gyógynövényeknek. A test vagy a fej olajjal való leöntése vagy megkenése különleges szerepet játszott. A papokat és a királyokat is olajjal kenték fel, jelezve ezzel, hogy az Isten hatalommal ruházta föl őket.

A karavánok árucikkei
Két fontos ókori fűszer, a fahéj és a kasszia nem őshonosak a Szentföldön, hanem trópusi növények. A valódi fahéj (Cinnamomum verum) Dél-India tengerparti örökzöld erdeiben őshonos, 8-15 méter magas, terebélyes koronájú, mutatós lombú örökzöld fa, amelynek lehántott aromás kérge a fűszer. - - - Évenként 2-3 alkalommal szüretelik, néhány centiméteres hajtásokat vágnak, majd azokról hántják le a kérget.
- A cső alakú héjakat összeillesztik, kézzel betekergetik, és így szárítják vékony, törékeny fűszerré. Árnyékban szárítják, mert napon meggörbülnének a fahéjcsövek.
- Édes és sós ételek, bárányból készült fogások, rizses ételek, páclevek, gyümölcsdesszertek, csokoládés édességek, kenyerek, italok, sör, forralt bor elengedhetetlen ízesítője. A fahéjtea vízzel és cukorral készült ital, melyet a Közel-Keleten fogyasztanak hideg időben. Illóolaját ételízesítőként, illatszerként és antiszeptikus, élénkítő, keringésjavító hatása miatt ősidők óta magas vérnyomás és emésztési zavarok kezelésére használják.

A fahéj közeli rokona, a Kínában és Burmán őshonos kasszia vagy kínai fahéj (Cinnamomum cassia, syn: C. aromaticum) is az emberiség legrégebben használt fűszereinek egyike. A kasszia vastagabb és durvább, az íze kevésbé finom, mint a valódi fahéjé, de sok helyen összetévesztik a kettőt. A kínai konyha 5000 éve használja, és nemcsak fűszerként, a leveléből készült desztillált olaja illatszerek, gyógyszerek alapanyaga.

Az ókori Egyiptomban a fahéjat elsősorban füstölésre, gyógyszerként és balzsamozásnál alkalmazták. Akkoriban az aranyéhoz hasonló volt az ára, mert hosszú és veszélyes karavánúton szállították a Közel-Keletre.

A Bibliában több helyen is olvashatunk róluk, sokszor nem különböztetve meg a két fahéjfajt. A Példabeszédek könyve illatanyagként említi.

A fahéj rokona, a babér (Laurus nobilis) a Szentföldön nem volt egzotikus áru, hisz a mediterrán vidékeken mindenütt megél. Szürkés kérgű, 1-8 méter magas cserje vagy kis fa. Sűrű lombú, örökzöld növény, jellegzetes illatú, sötétzöld, bőrnemű, merev levelekkel. Frissen és szárítva egyaránt kedvelt fűszer.

Bogyóinak zöldes olajából likőrt készítenek, szappan illatosítására, reumakenőcsbe használják.

Leveleinek főzetét köhögés és nátha csillapítására alkalmazzák, fürdője enyhíti a végtagfájdalmakat. A görögök Apolló szent fájaként tisztelték, ágaiból fonták a babérkoszorút, a győzelem és bölcsesség jelképét, amellyel a hadvezéreket, császárokat, és a költőket dicsőítették.

A megtisztulás növénye
Az Ószövetségben szereplő legfontosabb fűszernövény, a szentföldi szír izsóp vagy szíriai szurokfű (Origanum syriacum vagy Majorana syriaca) dúsan elágazó, 30-50 centiméter magas törpecserje. Levelei kerekdedek, a sűrű szőrzettől szürkészöldek, fehér virágai hajtásvégi fürtvirágzatban nyílnak. Egyiptomtól Kis-Ázsiáig őshonos, gyakori faj, napos, száraz helyeken, sziklás hegyoldalakon, lejtőkön, mediterrán cserjésekben, kőfalakon él. Levele rendkívül illatos, ezért fűszerezésre, gyógyításra egyaránt alkalmas.

A gasztronómiában elsősorban húsételek ízesítésére használják, ma különösen az arab konyha kedveli, zaatar néven árulják a piacokon. Magas az illóolajtartalma, melynek fertőtlenítő, vírusölő, keringésjavító és görcsoldó hatása is van.

Teáját sokféle betegség, légúti bajok, búskomorság, fejfájás, emésztési problémák kezelésére, fügével főzve torokfertőtlenítésre ajánlják. Az izsópos fürdő a leprások kezeléséhez tartozott. Erős, tartós, élénk illata miatt légfrissítőnek is használták, különösen a középkorban.

A zsidó nép Egyiptomból való szabadulásának történetében döntő fontosságú az izsóp, és később, a zsidó tisztulási szertartásoknál is jelentős szerepet kapott.

A szír izsóp nem azonos az európai izsóppal (Hyssopus officinalis). A kopasz, lándzsás levelű, lilásrózsaszín virágú növényt is fűszerként ismerjük.

Ismerős fűszerek
Több ernyősvirágzatú, nálunk is kedvelt fűszernövény szerepel a Bibliában, a borsoskömény, a kapor és a koriander. Minden részükben illóolajjáratok futnak, kaszattermésük is magas olajtartalmú.

A Bibliában szereplő köményfaj, a borsoskömény (Cuminum cyminum) a mediterrán területeken őshonos, egynyári növény. Levelei illatosak, apró fehér virágai ernyős virágzatban nyáron nyílnak. Hajtását is használják, de elsősorban aromás kaszattermése fontos fűszer. Sok keleti konyhában fűszerkeverékek része, savanyúságokat, likőröket ízesítenek vele. Termése élénkítő, az emésztést serkentő, szélhajtó hatású, illóolaját az illatszeripar is hasznosítja. A nálunk is népszerű másik köményfaj, a fűszerkömény (Carum carvi) Közép-Európában vált közismert fűszerré, Izraelben nem ismerték.

A kapor (Anethum graveolens) valószínűleg Elő-Ázsiából származó, az ókor óta használt egynyári fűszer. Egyiptomban, majd a Római Birodalomban is elterjedt volt, innen került Európába, ahol a kolostorkertek népszerű növénye lett. Konyhai felhasználása sokrétű, magját, hajtását levesekbe, mártásokba, húsételekbe, ecetekbe, savanyúságokba, kenyerekbe teszik, frissen és szárítva is. A magjából forrázott tea puffadás, gyomorfájdalmak, emésztési zavarok, álmatlanság esetén javallt.

A koriander (Coriandrum sativum) a Közel-Keletről származó, melegigényes egynyári növény. Érdekessége, hogy az alsó levelei kerekdedek, csak sekélyen osztottak, míg a felső szárlevelek mélyen szeldeltek.
- Nálunk inkább csak illóolajokban gazdag, intenzív ízű termését ismerjük, pástétomok, savanyúságok, vermutok, sütemények fűszere. A kelet-ázsiai konyhák azonban szívesen fogyasztják a levelét is.
- Gyógyhatása is ismert, étvágyjavító, görcsoldó, szélhajtó. A középkorban a bolhák és a tetvek riasztására is használták.

A nálunk kevésbé ismert, feketeköménynek is nevezett kerti katicavirág (Nigella sativa) a boglárkafélék családjába tartozó egynyári növény. Rekeszes termésében borsos ízű, fekete magok fejlődnek. Észak-Afrikában és Nyugat-Ázsiában őshonos, a Szentföldön ritka kultúrszökevény. Tutanhamon sírjában is megtalálták. A Közel-Keleten és Indiában ma is népszerű fűszer, zöldségételeket, hüvelyeseket ízesítenek vele, kenyerek tetejére sütik. Gyógynövényként használják a keringési és az immunrendszer megerősítésére és gyulladáscsökkentőnek. Magjának főzetét emésztésserkentő, féregűző, izzasztó hatása miatt fogyasztják.

A feketekömény rokonát, a mediterrán vidékeken, Nyugat-Ázsiában és a Kaukázusban honos borzaskatát vagy török kandillát (Nigella damascena) amellett, hogy kedvelt egynyári dísznövény, gyógynövényként is számon tartják.

Több mustárfaj is él Izraelben, de a kutatók szerint a Bibliában mustár néven szereplő növény a fekete mustár (Brassica nigra). Magjai sötétbarnák, feketék, ellentétben a Szentföldön szintén gyakori fehér mustárral (Sinapis alba), melynek magvai sárgásak vagy halványbarnák. Mindkét faj egyéves, lágyszárú növény, négyszirmú virágaik sárgák, a hajtások végén, fürtvirágzatban nyílnak. Mindkét faj a mediterrán területeken és Ázsiában is őshonos.

Ősidők óta kedvelt fűszerek, a fekete mustár erősebb aromájú, mint a fehér. Magjait megőrölve és hideg vízzel elkeverve csípős szagot érzünk, amit mindannyian jól ismerünk, akik szeretjük a mustárt. Egy enzim aktiválódik ilyenkor, annak hatására csípős mustárolaj szabadul fel.
- Ecet vagy forralás hatására az enzim működése leáll, így a fűszer kevésbé erős, de kesernyésebb lesz.
- A mustár egyébként gyógyhatású is, serkenti a vérkeringést és az emésztést, ezért főzetét légcsőhurutra, vizelet- és szélhajtónak fogyasztják. Külsőleg, megőrölve ízületi gyulladás, mellhártyagyulladás, fagysérülés, szájüregi gyulladások esetén alkalmazzák.
- A bibliai időkben valószínűleg kevésbé fűszer gyanánt, inkább gyógyhatása és főzésre is használható olaja miatt termesztették.

A fekete mustár esetében különösen feltűnő, hogy egynyári növényként az 1 milliméteres apró magból néhány hónap alatt akár 2-3 méter magas növény nőhet a kelet-galileai bazalttakarón. Jézus korában a fekete mustárt már szántóföldön is vethették, a szára őszre karvastagságú lesz, magjáért szívesen látogatják a kisebb madarak.

Hogyan szárítsuk a gyógy- és fűszernövényeket?
A nyár bőségesen ellát bennünket friss zöldfűszerekkel, de gondolnunk kell a téli hónapokra is. A növények szárítására legalkalmasabb idő a nyár közepe, akkorra érik el a hajtások a teljes érettségüket, és akkor megfelelő az időjárás a szárításra.

- Vannak növények, amelyeket a virágnyílás előtt kell szüretelni (citromfű, borsmenta, zsálya, kakukkfű, majoránna stb.), másokat a virágzás egész ideje alatt szedhetünk (bazsalikom, szurokfű, csalán, orbáncfű stb.).

- A hajtásokat óvatosan, kézzel szedjük, a fás szárakat éles ollóval vágjuk le. Erre a késő délelőtt a legkedvezőbb, akkorra a harmat már felszáradt, de még nedvdúsak a levelek. Ha a saját, tiszta levegőjű kertünkben szedjük a növényeket, akkor nem szükséges megmosni őket, egyébként folyó víz alatt öblítsük le, és konyharuhán szárítsuk. A növényeket lazán kössük csokorba, és fejjel lefelé aggassuk föl meleg, levegős, pormentes helyiségben. Léckeretből és szúnyoghálóból egymásra rakható szárítóalkalmatosságot is készíthetünk. Nap ne érje a csokrokat, az erős hőhatás ugyanis csökkentené a könnyen elillanó illóolajok mennyiségét, és végül csak száraz szénát kapnánk. Ha végképp nincs erre alkalmas helyiségünk, akkor óvatosan száríthatunk félig nyitott ajtajú, 30-40 °C-ra állított sütő rácsán is. A zörgősre száradt leveleket és virágokat morzsoljuk le a vastagabb szárakról, és jól záródó edényben tároljuk.
Forrás: Kertbarát Magazin / Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: emésztésserkentő, illóolajtartalma, gyógynövényeknek, fűszernövényeket, gasztronómiában, illóolajjáratok, szertartásoknál, ételízesítőként, elengedhetetlen, fűszerkeverékek, fürtvirágzatban, ernyősvirágzatú, gyógynövényként, feketeköménynek, kultúrszökevény, zöldségételeket, zöldfűszerekkel, gyomorfájdalmak, keringésjavító, összetévesztik, balzsamozásnál, szúnyoghálóból, legalkalmasabb, meggörbülnének, összeillesztik, illatanyagként, megerősítésére, lilásrózsaszín, legkülönbözőbb, savanyúságokba, kaszattermésük, szabadulásának, légfrissítőnek, csillapítására, kolostorkertek, illatosítására, részük helyben, bibliai időkben, aranyéval vetekedő, legkülönbözőbb rokoni, áldozati szertartásoknál, test vagy, karavánok árucikkei, valódi fahéj, fahéjtea vízzel, fahéj közeli, emberiség legrégebben, kasszia vastagabb, valódi fahéjé, kínai konyha, leveléből készült, ókori Egyiptomban, Egyiptomtól Kis-Ázsiáig, Római Birodalomban, Kertbarát Magazin,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
Hogyan lehet megszabadulni a kuponoldalak és a maikupon hírlevéltől ?
Kívánhatok, Boldog Új Évet, minden megmaradt Csatilakónak?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Suttog a fenyves, zöld erdő  Hattyú  Ünnepre Uram Ünnepre Uram csak...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Kedves December! Adj mindenkin...  Facebookon kaptam  Tönkölybúza, a természet áldás...  Az életünk olyan  Szimatoló mókus  Az agy egészségének megőrzése  6212 fővel emelkedett a beazon...  Facebookon kaptam  Járd a saját utad!  Jó reggelt kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szeretetteljes,békés készülődé...  Facebookon kaptam  Az igazi mikulás ilyen -  Facebookon kaptam  Összetörték Szűz Mária és Teré...  Facebookon kaptam  Hajnali szentmise Tihanyból 1...  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Alex Wyler  Madárfészek kosbor  A szájer-ügy margójára  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Virágözön a réten  Facebookon kaptam  Jó éjszakát!  Kellemes napot és hétvégét  NEKED IS VAN MENNYEI GPS - ed?  Facebookon kaptam  Relaxing Christmas Music  Útravaló – 2020. decembe...  Tánc  Hegyi kőtörőfű  Amikor egy  Szép estét  Facebookon kaptam  Az idő igaz  Facebookon kaptam  Csemegéző mókus  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét  Az igazság türelmes...  Szentmise - 2020. december 3.  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Fényesek a csizmák gyerekek?  Tönkölybúza, a természet áldás...  Facebookon kaptam  Mágnes  Kis cuki  Pablényi Istvánné, Piroska: De...  Christmas in Vienna 2008(  Bőrelváltozások természetes ke...  Facebookon kaptam  A szemvidítófű gyógyhatásairól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  3 hatékony zsírégető szokás  Szép estét kedves látogatóimna...  Ima a Családom védelméért  Ibolyák  Svájci lakodalmas szelet a kar...  Facebookon kaptam  Hegyi kőtörőfű  Facebookon kaptam  Köszönöm hegedúd  Boldog...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Sohonyai Attila Néha Néha csa...  Havas úton érkezik...  Tönkölybúza, a természet áldás...  Tönkölybúza, a természet áldás...  Pablényi Istvánné, Piroska: De...  Kedves December! Adj mindenkin...  Az életünk olyan  Facebookon kaptam  Ne edd, hanem idd a burgonyát  Mágnes  Facebookon kaptam  Márai Sándor: December "Ez a h...  A felnőttek is várják a Mikulá...  Szép napot kívánok  Facebookon kaptam  Járd a saját utad!  Facebookon kaptam  Lehet-e jónak lenni egy rossz ...  Ikrás fogasír virág  Ne edd, hanem idd a burgonyát  A télapó szereti a gyerekeket  A télapó szereti a gyerekeket 
Bejegyzés Címkék
részük helyben, bibliai időkben, aranyéval vetekedő, legkülönbözőbb rokoni, áldozati szertartásoknál, test vagy, karavánok árucikkei, valódi fahéj, fahéjtea vízzel, fahéj közeli, emberiség legrégebben, kasszia vastagabb, valódi fahéjé, kínai konyha, leveléből készült, ókori Egyiptomban, fahéjat elsősorban, aranyéhoz hasonló, fahéj rokona, mediterrán vidékeken, görögök Apolló, költőket dicsőítették, megtisztulás növénye, szentföldi szír, sűrű szőrzettől, gasztronómiában elsősorban, arab konyha, izsópos fürdő, leprások kezeléséhez, zsidó tisztulási, szír izsóp, európai izsóppal, mediterrán területeken, emésztést serkentő, kolostorkertek népszerű, magjából forrázott, alsó levelei, felső szárlevelek, kelet-ázsiai konyhák, tetvek riasztására, nálunk kevésbé, boglárkafélék családjába, immunrendszer megerősítésére, feketekömény rokonát, kutatók szerint, fekete mustár, hajtások végén, enzim aktiválódik, enzim működése, fűszer kevésbé, mustár egyébként, kelet-galileai bazalttakarón, fekete mustárt, szára őszre, kisebb madarak, nyár bőségesen, téli hónapokra, növények szárítására, nyár közepe, teljes érettségüket, virágnyílás előtt, virágzás egész, hajtásokat óvatosan, késő délelőtt, növényeket lazán, erős hőhatás, könnyen elillanó, zörgősre száradt, vastagabb szárakról, emésztésserkentő, illóolajtartalma, gyógynövényeknek, fűszernövényeket, gasztronómiában, illóolajjáratok, szertartásoknál, ételízesítőként, elengedhetetlen, fűszerkeverékek, fürtvirágzatban, ernyősvirágzatú, gyógynövényként, feketeköménynek, kultúrszökevény, zöldségételeket, zöldfűszerekkel, gyomorfájdalmak, keringésjavító, összetévesztik, balzsamozásnál, szúnyoghálóból, legalkalmasabb, meggörbülnének, összeillesztik, illatanyagként, megerősítésére, lilásrózsaszín, legkülönbözőbb, , ,
2020.11 2020. December 2021.01
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 8 db bejegyzés
e hónap: 141 db bejegyzés
e év: 2982 db bejegyzés
Összes: 40334 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 344
  • e Hét: 344
  • e Hónap: 17007
  • e Év: 916544
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2020 TVN.HU Kft.