Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Tönkölybúza, a természet áldása
  2020-12-03 21:46:19, csütörtök
 
 



,,A tönkölybúza a legjobb gabonafajta. Meleg, zsíros és tápláló, mégis lágyabb, mint a többi gabona. Aki ezt fogyasztja, annak vére és húsa egészséges lesz, lelkébe pedig boldog értelem és öröm költözik. Bármely formában fogyasztva ízletes." / Reinhard Schiller: Hildegard (Medicina Praxis)/

A tönkölybúza több mint tízezer évvel ezelőtt került Délnyugat-Ázsiából Mezopotámiába, majd a bronzkorszak idején Európában is meghonosodott.

Az ősi gabonafajta a Kárpát-medencében nyolcezer éve terem, termesztésének nyomait hazánkban Kengyel és Százhalombatta térségében találták meg. A tönkölybúzát már a régi rómaiak is fogyasztották, erre utaló nyomokra bukkantak számos feltárt sírban. Az európai lakosságot a IV. században a tönkölybúza mentette meg az éhhaláltól, mert az akkori normál búzák legtöbbje a szélsőséges időjárás és a kórokozók miatt kipusztult.

Termesztése hazánkban egészen a XIX. század végéig jelen volt, majd lassanként a feledés homályába veszett. Helyét egyre inkább új, különféle nemesített búzafajok vették át, mivel azok nagyobb terméshozamot produkáltak és betakarításuk kevesebb vesződséggel járt.

Az új fajták belső értéke a nemesítések következtében azonban fokozatosan csökkent, s ma már csak jó néhány, esetleg nagyobb mennyiségben ártalmas adalékanyag hozzáadásával készíthető belőlük minőségi pékáru. Mivel a ma kapható, tartósított, génkezelt, manipulált ételek mellett párhuzamosan egyre nagyobb az igény a vegyszermentes, egészségkímélő, természetes és minőségi élelmiszerek iránt, az elmúlt években ismét életre kelhetett a magyar föld egyik jellegzetes büszkesége, a tönköly.

Ebben nagy szerepe volt két neves, elszánt tudós-fajtanemesítő, dr. Kalmár Gergely és dr. Kajdi Ferenc több éves, kitartó kutatómunkájának. Fejlesztésük, az ÖKO-10 jelölésű tönkölybúza, az egyetlen államilag elismert fajta, s kifejlesztése óta számtalan hazai és nemzetközi elismerést, díjat vívott már ki magának. A túlélő tönkölybúza ellenálló, őserejű fajta.
A kenyérbúzához képest kevésbé kényes, rendkívül jól alkalmazkodik a környezeti adottságokhoz, kiválóan tűri a szárazságot, minden talajon megterem. Óriási előnye, hogy a környezetében lévő gyomokat elnyomja, így vegyszermentesen termeszthető. Jóval tisztább búza a többi fajhoz képest: a búzaszemeket szorosan körülvevő pelyvaréteg a feldolgozásig páncélszerű védelmet biztosít a káros légköri és egyéb (például radioaktív) szennyeződések ellen. Az univerzális tönköly révén, ha egészségesen táplálkoznánk, szervezetünk minden szükséges tápanyaghoz éppen az optimális arányban jutna hozzá.

A hazai és külföldi statisztikai adatok azonban elszomorító képet mutatnak: az emberek szinte a világ minden táján a szükségesnél jóval több cukrot, zsiradékot, húst, ugyanakkor kevesebb növényi keményítőt, rostot és ásványi anyagot fogyasztanak. Káros életformánknak köszönhetően egyre több és súlyosabb betegséggel kell felvennünk a harcot, melyek nagy része elkerülhető lehetne táplálkozásunk már kismértékű változtatásával is.

A tönkölybúza egyike azoknak az élelmiszereknek, melyek nem hiányozhatnak a minőségi és egészséges étrendből. A tönkölybúza természetes eredetű és nem szintetizált élelmiszer, az élethez szükséges fontos tápanyagok szinte mindegyikét tartalmazza. Az egész szervezetet erősíti, mindenféle káros mellékhatás nélkül.

Lássuk, mi minden szól a tönkölybúza fogyasztása mellett:
Könnyen, gyorsan felhasználható energiával látja el az izomszöveteket, a kötőszöveteket, a belső szerveket, az idegsejteket, az érzékszerveket - tehát minden emberi sejtet.
Pelyvája antibiotikus hatású, erősíti az immunrendszert, így rendkívül hatékony például a Candida elleni küzdelemben.
Könnyen emészthető, emellett gazdag rosttartalma szinte kefeként tisztítja a beleket.
Javítja a vérkeringést, rosttartalmánál fogva csökkenti az érelmeszesedés veszélyét.
Fehérjetartalma 50%-kal meghaladja a közönséges búzafajtáékat, s mivel aminosav- összetétele (ebből épülnek fel a fehérjék) is jó, szervezetünk jobban hasznosítja. Épp ezért fogyasztása kifejezetten ajánlott azok számára, akiknek szervezete nagyobb igénybevételnek van kitéve: gyermekeknek, serdülőknek, idős embereknek, nehéz fizikai munkát végzőknek, sportolóknak, vegetáriánusoknak, várandós illetve szoptató anyukáknak.
Érdekes megfigyelés, miszerint jótékonyan hat a dohányzók pszichés és fizikai teljesítőképességére, regenerálódására.
Gazdag esszenciális aminosavakban, mely igen kedvező hatással van az emberi szervezetre. Napi 15-20 dkg tönkölybúzából készült kenyér elfogyasztása jelentősen hozzájárul aminosav-igényünk fedezéséhez.
Vitamin- és ásványi-anyag tartalma egyedülálló: megtalálható benne szinte a teljes B-vitamin csoport (a B12 kivételével) és E-vitamintartalma sem csekély. A belőle készült termékek kalcium-, magnézium-, foszfor- és szeléntartalma 7-8-szor magasabb, mint más gabonák esetében. Szeléntartalmát azért is fontos kiemelni, mert ennek hiánya egyes kísérletek alapján szerepet játszik a rákos megbetegedések kialakulásában.
Rendszeres, hosszú távú fogyasztásával csökkenthető a koleszterinszint és az erek falain lerakódott, meszesedésre hajlamos zsírréteg.
A hagyományos gabonafélékhez hasonlítva alacsonyabb szénhidráttartalmú, mely lassabban is szívódik fel, emiatt cukorbetegek étrendjében is ajánlható.
Esszenciális zsírsav-tartalma jótékonyan hat az idegrendszerre.
A tönkölybúza lisztjéből tojás hozzáadása nélkül is készíthető tészta, melyet azok is bátran fogyaszthatnak, akik a tojásban lévő fehérjére érzékenyek.
A tönköly felhasználási területe igen széles: készíthető belőle liszt, dara, száraztészta, sör és különleges eljárással ún. búzahús is. A tönkölylisztből sütött teljes kiőrlésű vagy fehér kenyér akár egy hétig is puha, élvezhető marad. A búzalisztet bármely étel elkészítésénél (pl. sütemény, kenyér, palacsinta, galuska stb.) helyettesíthetjük tönkölybúzaliszttel, s az így elkészített fogás jóval táplálóbb, egészségesebb és ízletesebb is lesz.
Forrás :Link
 
 
0 komment , kategória:  Gyógyító táplálékok  
Címkék: koleszterinszint, regenerálódására, vegyszermentesen, kutatómunkájának, szeléntartalmát, rosttartalmánál, vitamintartalma, fehérjetartalma, tönkölylisztből, igénybevételnek, változtatásával, élelmiszereknek, vegyszermentes, érelmeszesedés, izomszöveteket, százhalombatta, szennyeződések, termesztésének, életformánknak, táplálkozásunk, érzékszerveket, kötőszöveteket, felhasználható, immunrendszert, egészségkímélő, elkészítésénél, megbetegedések, kialakulásában, gabonafélékhez, fogyaszthatnak, idegrendszerre, szeléntartalma, fogyasztásával, tönkölybúzából, egészségesebb, táplálkoznánk, legjobb gabonafajta, többi gabona, tönkölybúza több, bronzkorszak idején, régi rómaiak, európai lakosságot, tönkölybúza mentette, akkori normál, szélsőséges időjárás, kórokozók miatt, feledés homályába, nemesítések következtében, elmúlt években, magyar föld, egyetlen államilag, túlélő tönkölybúza, Reinhard Schiller, Medicina Praxis, Délnyugat-Ázsiából Mezopotámiába, Kalmár Gergely, Kajdi Ferenc,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanmese  Facebookon kaptam  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Radnóti Miklós: Hasonlatok (ré...  Facebookon kaptam  Otthon  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Reményik Sándor: Pierrot &...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tanácsok egy pszichológustól  Vito Giaquinto gondolata  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Martin Buber, A haszidim meséi  A pitypang legendája  Facebookon kaptam  Nem kell hozzá fürdőruhás  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  képre írva  Spenót fasírttal  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Önmagunkból tépünk ki a gyors ...  Zilahy Lajos gondolata  Facebookon kaptam  Kubinyi Anna gobelintervező, t...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Esterházy Péterre emlékezünk  Ismeretlen: Ikarusz monda  Pitypang szökőkút  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Spenót fasírttal  Kertem  Paul David Tripp Április 12  Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Az ember emlékekből áll  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szívek  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Hamvas Béla  Ady Endre - Mindegy átka  Vidámság  Anyák napjára  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Nagy és kis csodák  Segíts neki dicsérni Téged  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 12  Pitypang szökőkút  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  képre írva  képre írva  Van néhány kérdés, amin gondol...  Vito Giaquinto gondolata  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Az ember  Eduardo Sacheri gondolata  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Nem kell hozzá fürdőruhás  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  különleges  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Az ember  különleges  Hegedüs Géza: Magyar költészet 
Bejegyzés Címkék
legjobb gabonafajta, többi gabona, tönkölybúza több, bronzkorszak idején, régi rómaiak, európai lakosságot, tönkölybúza mentette, akkori normál, szélsőséges időjárás, kórokozók miatt, feledés homályába, nemesítések következtében, elmúlt években, magyar föld, egyetlen államilag, túlélő tönkölybúza, kenyérbúzához képest, környezeti adottságokhoz, környezetében lévő, többi fajhoz, búzaszemeket szorosan, feldolgozásig páncélszerű, káros légköri, univerzális tönköly, optimális arányban, emberek szinte, világ minden, szükségesnél jóval, tönkölybúza egyike, tönkölybúza természetes, élethez szükséges, egész szervezetet, tönkölybúza fogyasztása, belső szerveket, érzékszerveket &#8211, érelmeszesedés veszélyét, közönséges búzafajtáékat, dohányzók pszichés, emberi szervezetre, teljes B-vitamin, belőle készült, rákos megbetegedések, erek falain, hagyományos gabonafélékhez, tönkölybúza lisztjéből, tojásban lévő, tönköly felhasználási, tönkölylisztből sütött, búzalisztet bármely, koleszterinszint, regenerálódására, vegyszermentesen, kutatómunkájának, szeléntartalmát, rosttartalmánál, vitamintartalma, fehérjetartalma, tönkölylisztből, igénybevételnek, változtatásával, élelmiszereknek, vegyszermentes, érelmeszesedés, izomszöveteket, százhalombatta, szennyeződések, termesztésének, életformánknak, táplálkozásunk, érzékszerveket, kötőszöveteket, felhasználható, immunrendszert, egészségkímélő, elkészítésénél, megbetegedések, kialakulásában, gabonafélékhez, fogyaszthatnak, idegrendszerre, szeléntartalma, fogyasztásával, tönkölybúzából, egészségesebb, táplálkoznánk, következtében, hiányozhatnak, aminosavakban, felhasználási, adottságokhoz, alkalmazkodik, meghonosodott, mezopotámiába, kenyérbúzához, terméshozamot, feldolgozásig, fajtanemesítő, búzafajtáékat, környezetében, kifejlesztése, hozzáadásával, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3170
  • e Hét: 13284
  • e Hónap: 27033
  • e Év: 231734
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.