Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A gyógyító rózsa
  2020-12-08 22:37:50, kedd
 
 



Ha a piros rózsa szót halljuk, akkor egyértelműen a szerelem jut róla eszünkben. Szépségét senki sem vitatja, illata egyedülálló és felülmúlhatatlan, jogosan megérdemli a virágok királynője címet.

Miért részesítjük előnyben a bordó, vörös, vagy piros rózsát? A legenda szerint Aphroditének, a Szerelem Istennőjének a vörös rózsa volt a kedvence, talán ez lehet a színválasztás egyik magyarázata.

Egyre többen tudják róla, hogy egyedülálló szépsége mellett gyógyhatással rendelkezik: a rózsának összehúzó, szíverősítő, bőr- és nyálkahártya-stabilizáló hatása van.

Nagy becsben tartjuk a rózsát már évezredek óta. Távoli kultúrák egyaránt az ember lelkét frissé, fiatallá és boldoggá tevő elixírnek tartják. Egy igazán jó és frissítő teából a rózsa ma sem hiányozhat. A vörös rózsa gyógyító és tápláló erejét mély tisztelet övezi. A kutatók sorra fedezik fel a rózsa jótékony élettani hatásait, melyet többek között a közérzetre és a hormonháztartásra gyakorol.

Mivel a szív, gyomor, máj és méh tónusjavítója, ezért keleten a szülés után itatják a kismamákkal, hogy a belső szervek mielőbb vissza tudják nyerni eredeti helyzetüket és rugalmasságukat, így ezzel megelőznek sok asszonybetegséget.

A tearózsát fenséges illata miatt olajként, oldatként, vagy egyszerű illatosítóként is használhatjuk. Kellemes harmonikus íze miatt lekvárok, italok és főzetek kiváló ízesítője.

Antibakteriális-, gyulladásgátló-, afrodiziákum-, valamint vérzéscsillapító hatásai már ismertek, de nézzük, hogy mire jó még a gyógyító rózsa ereje.

Illóolajként az aromaterápiában alkalmazható, különféle légúti és tüdőbetegségek kiegészítő kezeléseként hasznos. Elűzi a depressziót, a félelmet, de hatásos szív- és emésztőrendszeri bajok ellen is.

A rózsa csillapítja a szorongást és a rossz közérzetet, megnyugtatja a szívet és az idegeket, kiegyensúlyozottá tesz bennünket. Javítja a kondíciónkat, összhangot teremt a szívünk és az elménk között.

A rózsából készült lekvár csodákra képes. Megnyugtatja a dühös embereket, elég egy-két kanállal belőle, és nyoma sem marad a feszültségnek. Táplálja a szöveteket és pozitív hatást gyakorol a sejtregenerációra is.

A rózsavizet használhatjuk ételek fűszerezésnél, de nem csak a süteményekben finom - kozmetikumokban is kedvelt összetevő bőrnyugtató, gyulladásgátló, fertőtlenítő és antibakteriális hatása miatt.

A rózsaesszenciát, ami jóval koncentráltabb a rózsavíznél, menstruációs problémákra, szédülésre, borogatásra, fej-, és torokfájásra valamint stresszoldásra és depresszióra, az idegek megerősítésére alkalmazhatjuk.

A rózsaolaj fürdővízhez keverve remek vérkeringés-serkentő.

A rózsa virágából készült tea görcsoldó hatásának köszönhetően enyhíti a fejfájást és az idegességet.

A fáradt bőr és szemek frissítője, a sebgyógyulás gyorsítója. Főzetét külsőleg cellulitisz ellen is használhatjuk.

Köszvény és a reuma ellen fogyaszthatjuk teáját.

A rózsaméz összehúzóként fogíny sorvadására, ínygyulladásra, afták, szájsérülések és ajakherpesz ecsetelésére is használható.

A mirigyrendszer általános kiegyensúlyozójaként, pl. klimaxra és általában a nőgyógyászati problémákra is iható teája.

A rózsaesszencia öregedésgátló, erősíti a sejtfalakat.

A leforrázott rózsalevél nyugtató, tonizáló és antiszeptikus hatású, borogatásként is alkalmazható. Száraz, vízhiányos és érzékeny bőrtípusra is kiválóan alkalmazható. Öregedő bőrre különösen ajánlottak, mivel a rózsa hatóanyagai gyulladásgátló és fertőtlenítő tulajdonságúak, zsíros és pattanásos bőr kezelésére is kitűnőek a rózsás termékek.

Hogyan használjuk fel a rózsát?
a szárított szirmokat illatosítóba vagy teakeverékekbe,
a rózsamézet afta és ajakherpesz ecsetelésére,
a rózsalekvárt kenyérre kenve vagy desszertekben,
a rózsaecetet leveles salátákhoz vagy testápolásra.

Ma Bulgáriában, Franciaországban, Marokkóban, Moldáviában, Törökországban és Ukrajnában is termesztenek olajrózsákat. A szirmokat hajnalban kezdik szüretelni, mert délelőtt már csökken az olajtartalmuk. A szirmokból lepárlással nyerik a rózsa illóolajat. Egy liter tiszta rózsaolaj előállításához körülbelül 5000 kg szirom szükséges, ezért a rózsa illóolaj igen drága.

A rózsafajok közül a Centifolia, a Gallica és a Damaszkuszi tartalmazza a legtöbb illóolajat. A Damaszkuszi rózsa hatóanyagait tekintve kiemelkedik a többi közül.

Napos időben gyengéden vágjuk le a frissen kinyílt virágokat és szárítsuk meg a virágszirmokat teakészítéshez, vagy készíthetünk belőle rózsalekvárt, mézes kivonatot, rózsazselét vagy rózsaecetet.

Rózsa tea készítése: 3-4 evőkanálnyi rózsaszirmot forrázz le egy liter vízzel, hagyd állni 10 percig, majd szűrd le. Iszogasd kevés illatos mézzel egész nap.

Rózsavíz készítése: két csésze nagyon illatos, friss rózsaszirmot forrázzunk le egy liter vízzel és hagyjuk állni két napig, utána zárjuk üvegbe.

Rózsaecet készítése: Különböző színű rózsákból készíthetünk rózsaecetet, többféle átlátszó üvegben.

5-6 szép tömött rózsáról szedjük le az illatos szirmokat. Töltsük széles nyakú üvegbe és öntsük fel 1 liter almaecettel vagy vörösborecettel, majd jól zárjuk le. Hagyjuk állni 1 hetet árnyékban, majd szűrjük át. Néhány friss rózsaszirommal töltsük szép színes, formás üvegekbe és zárjuk le. Hűvös helyen tárolva 6 hónapon belül használjuk fel.

Rózsaméz készítése: Fontos, hogy növényvédő szermentes, vörös rózsaszirmokat válasszunk alapanyagként. Kb. 20 tömött rózsavirág szirmait kissé tépkedjük szét, töltsünk meg vele egy 4 dl-es befőttes üveget és nyomkodjuk le. Öntsünk rá termelői virág vagy akácmézet és keverjük össze. Zárjuk le az üveget, két nap múlva, ha szükséges, akkor töltsünk utána még mézet.

Napos helyen körülbelül egy hónapig érleljük. Ez alatt az idő alatt a méz nyúlóssá válik és pompásan illatozik. Szitán átszűrjük (a visszamaradt résszel teát édesíthetünk), kis üvegcsékbe töltjük, és hűvös helyen tároljuk.

Minél vörösebb a rózsaszirom annál ízletesebb lesz a belőle készült méz.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: emésztőrendszeri, felülmúlhatatlan, franciaországban, vérzéscsillapító, antibakteriális, rugalmasságukat, vörösborecettel, rózsaesszenciát, kozmetikumokban, aromaterápiában, rózsaesszencia, teakeverékekbe, tulajdonságúak, gyulladásgátló, rózsaszirmokat, stresszoldásra, koncentráltabb, megerősítésére, alkalmazhatjuk, törökországban, ínygyulladásra, fogyaszthatjuk, mirigyrendszer, tüdőbetegségek, virágszirmokat, teakészítéshez, előállításához, illatosítóként, rózsaszirommal, öregedésgátló, feszültségnek, antiszeptikus, színválasztás, olajtartalmuk, süteményekben, használhatjuk, piros rózsa, virágok királynője, legenda szerint, vörös rózsa, színválasztás egyik, rózsának összehúzó, ember lelkét, kutatók sorra, rózsa jótékony, hormonháztartásra gyakorol, szülés után, belső szervek, tearózsát fenséges, gyógyító rózsa, aromaterápiában alkalmazható, rózsa csillapítja, Szerelem Istennőjének,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Bounty krémes  Makszim Gorkij gondolata  Gonosz démon-álarc  Facebookon kaptam Annuska bar...  Png kislány  Leonardo da Vinci gondolata  Png fotel  Elköszönt  Nagyi telefonál  Popper Péter szavai  Alázat  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Hogyan lehet Jézust szenvedély...  A kételkedés kezelése  Facebookon kaptam  Gonosz démon-álarc  Adakozás  Png csokor  Facebookon kaptam  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Facebookon kaptam  Bertolt Brecht -től idézet  Facebookon kaptam  A tömeg, a Mester, a módszer, ...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam barát...  Amikor Jézus rátapos a lábadra  Facebookon kaptam  Még csak most kezdődik a nap  Alázat  Lóhere  Facebookon kaptam  Szép estét  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Gyerekként sokat küzdöttünk az...  Facebookon kaptam Krisztinától  Leonardo da Vinci gondolata  Png ház  Soha ne kedvezz...  Mindig jusson idő nevetni  Alázat  Facebookon kaptam  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Jónás Tamás – Végtelen b...  Facebookon kaptam  A másik dolog,  Tavaszi kép  Facebookon kaptam  Ami embereknek lehetetlen, az...  A jó emberek mindig szépek mar...  Akarat  Facebookon kaptam  Szabolcska Mihály – Ákác...  Kerüld el az evangélium örömén...  Weöres Sándor - A hársfa mind ...  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig jusson idő nevetni  Png rózsa csokor  A jó emberek mindig szépek mar...  Áprily Lajos - Gyümölcsoltó  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Kiss Éva - Amerre a ház lelke ...  Hogyan éljünk boldogan, amíg m...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Miért kiabálunk amikor dühösek...  Facebookon kaptam Cs Ildikótó...  Png kutya  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  képre írva  Sokan azt tartják  Zsolnay Vilmos világhírű kera...  Zilahy Lajos gondolata  Irgalom és ítélet  Popper Péter szavai  Png rózsa csokor  Facebookon kaptam  Régi emberek, akikre máig büsz...  Hogy lehet megtartani  Facebookon kaptam Annuska bar...  Facebookon kaptam  Akik bántanak téged  Facebookon kaptam  Popper Péter szavai  Fekete-erdő desszert  Hazára minden embernek szükség...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Nem tudhatod  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Illyés Gyula - Milyen hamar.  Facebookon kaptam  Irgalom és ítélet 
Bejegyzés Címkék
piros rózsa, virágok királynője, legenda szerint, vörös rózsa, színválasztás egyik, rózsának összehúzó, ember lelkét, kutatók sorra, rózsa jótékony, hormonháztartásra gyakorol, szülés után, belső szervek, tearózsát fenséges, gyógyító rózsa, aromaterápiában alkalmazható, rózsa csillapítja, rossz közérzetet, elménk között, rózsából készült, dühös embereket, rózsavizet használhatjuk, süteményekben finom, idegek megerősítésére, rózsaolaj fürdővízhez, rózsa virágából, sebgyógyulás gyorsítója, reuma ellen, rózsaméz összehúzóként, mirigyrendszer általános, nőgyógyászati problémákra, rózsaesszencia öregedésgátló, leforrázott rózsalevél, rózsa hatóanyagai, rózsás termékek, szárított szirmokat, rózsamézet afta, rózsalekvárt kenyérre, rózsaecetet leveles, szirmokat hajnalban, szirmokból lepárlással, rózsa illóolajat, liter tiszta, rózsa illóolaj, rózsafajok közül, legtöbb illóolajat, többi közül, frissen kinyílt, virágszirmokat teakészítéshez, liter vízzel, illatos szirmokat, hónapig érleljük, visszamaradt résszel, rózsaszirom annál, belőle készült, emésztőrendszeri, felülmúlhatatlan, franciaországban, vérzéscsillapító, antibakteriális, rugalmasságukat, vörösborecettel, rózsaesszenciát, kozmetikumokban, aromaterápiában, rózsaesszencia, teakeverékekbe, tulajdonságúak, gyulladásgátló, rózsaszirmokat, stresszoldásra, koncentráltabb, megerősítésére, alkalmazhatjuk, törökországban, ínygyulladásra, fogyaszthatjuk, mirigyrendszer, tüdőbetegségek, virágszirmokat, teakészítéshez, előállításához, illatosítóként, rózsaszirommal, öregedésgátló, feszültségnek, antiszeptikus, színválasztás, olajtartalmuk, süteményekben, használhatjuk, szájsérülések, gyógyhatással, nőgyógyászati, összehúzóként, borogatásként, alapanyagként, fűszerezésnél, tónusjavítója, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3350
  • e Hét: 8195
  • e Hónap: 39681
  • e Év: 244382
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.