Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Barna rizs gyógyhatásai
  2020-12-11 01:04:07, péntek
 
 



A rizs az emberiség több mint 60 százalékának legfontosabb növényi tápláléka, a világ összes konyhaművészetének fontos alapanyaga. Esszenciális aminosav-összetétele miatt az állati fehérjékhez hasonlítható biológiai értéke. Igen egészséges, teljes értékű táplálék.

Attól barna a barna rizs, hogy hántolás után nem koptatják le róla a pelyvás héj alatti korpát és csírát, az úgynevezett ,,ezüsthártyát". Emiatt viszont lassabban fő és keményebb marad, de nagyobb a tápértéke.

A barna rizs tehát lényegében egy finomítási feldolgozás során keletkezik, melynek az a lényege, hogy a rizsszemnek csak a legkülső héját távolítják el. Mivel további finomítási folyamat nem történik, így az értékes tápanyagok a rizsszemben maradnak.

A további finomítás eredményeképp lesz a fehér rizs. Sajnos ez a folyamat elpusztítja a B3-vitaminok 67%-át, a B1-vitaminok 80%-át, a B7 vitaminok 90%-át, a mangán és a foszfor tartalom felét, a vas 60%-át valamint az összes rostot és esszenciális zsírsavakat.

Ősi étel a rizs

A rizs ősi ételnek számít. A világ jó néhány részén az étkezés kivétel nélkül rizs, illetve rizst tartalmaz. Feltételezések szerint az első rizstermesztés hatezer évvel ezelőtt kezdődött.

Termesztése és fogyasztása hosszú ideig Ázsiára korlátozódott, majd később Arab utazók eljuttatták előbb Görögországba majd Nagy Sándor segítségével Indiába, Spanyolországba és Franciaországba.

A legtöbb rizst fogyasztó nemzet Kína, India és Indonézia.
Egy átlagos, mianmari (régi nevén Burma) lakos évente 195 kg rizst fogyaszt, ezzel szemben egy amerikai lakos 7 kg-ot, míg egy európai ember mindösszesen 3kg-ot fogyaszt évente átlagosan.

A barna rizs gyógyhatásai :
Egy pohár barna rizs a napi mangán szükséglet 88%-át fedezi. Ez a szénhidrátból és fehérjéből értékes energiát termel, továbbá fontos szerepet tölt be a zsírsav szintézisben és jótékony hatással van az idegrendszerre.

Az egészségre gyakorolt jótékony hatása tovább folytatódik a rostokkal. Egy pohár barna rizs a napi rostbevitel 14%-át fedezi, valamint csökkenti a koleszterin szintet.

A barna rizs remek méregtelenítő, tisztítja a beleket, az ott lerakódott salakanyagokat eltakarítja. Mindenféle emésztési problémák esetén hatékony megoldást, és védelmet nyújt ezek kialakulása ellen is.

A barna rizs jótékony hatását tovább növeli, hogy gazdag szelénben. Ez az ásványi anyag segít meggátolni és megelőzni bizonyos típusú rák kifejlődését, segít a szívbetegségek megelőzésében, valamint csökkenti a gyulladást.

A barna rizsben természetesen előforduló olajak csökkentik a koleszterin szintet.

Az idegrendszer egyik legjobb barátja, nyugtatja az idegeket, kimerültség, stressz és fáradékonyság esetén is fogyasszunk belőle jó sokat.

A barna rizs rostanyaga megköti a béltraktusban lévő női nemi hormont, így a vérben keringő ösztrogénszint lecsökken. Ausztrál és kanadai kutatások eredménye szerint napi 28 g rost 38 %-kal csökkenti az emlőrák kialakulásának kockázatát.

Az álmatlanság hatékonyan megszüntethető a barna rizs fogyasztásával, mivel a benne található melatonin nevű alvás hormon segít növelni az alvás időtartamát.

Csökkenti az epekő kialakulásának esélyét.

A barna rizs segít megőrizni csontok egészségét. Fogyasztása nagyon hasznos a csontritkulás, és egyéb csontbetegségek megelőzésében.

Jó hatással van a keringési zavarokra is, sőt a magas vérnyomás ellen is ajánlják.

Makacs bőrbetegségek, hajhullás, általános gyengeség, fáradékonyság esetén remek segítséget nyújt a gyógyuláshoz, a regenerálódáshoz, a megerősödéshez.

A makrobiotikus és az ayurvedikus étrend egyik fontos alapanyaga.

Szakemberek szerint, ha valaki lábadozik, esetleg fekvőbeteg, lázas beteg, gyenge, akkor érdemes belőle úgynevezett nyákot főzni. Ilyenkor főzzük a rizst folyamatosan nyolc órán keresztül, gyakorta kevergessük, enyhén sózzuk. Miután elkészül, kínáljuk meg a beteget, aki gyakorlatilag percek alatt erőre kap tőle.

Egyenletes szinten tartja a vércukorszintet, így cukorbetegek számára a barna rizs előnyösebb választás lehet a fehér rizzsel szemben.

Ázsiában folytatott felmérések szerint, a kettes típusú cukorbetegség összefüggésbe hozható a fehér rizs fogyasztással, míg azok az emberek, akik legalább kétszer esznek barna rizst egy nap a diabétesz kialakulásának esélye 11%-al csökken.

Hogyan főzzük a barna rizst?
Főzés előtt alaposan mossuk meg és szűrjük le. Szükséges áztatni legalább 4-5 órán keresztül, vagy egész éjszaka, majd az áztatóvízzel együtt 1 csipet sóval fedő alatt addig főzzük, míg a víz el nem fő alóla. (1 csésze rizshez 2 csésze víz szükséges.) Ekkor zárjuk el a gázt, és legalább 10-15 percig hagyjuk a rizsszemeket puhulni. Mindig a főzés végén ízesítsünk!
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: regenerálódáshoz, spanyolországba, vércukorszintet, franciaországba, csontbetegségek, salakanyagokat, fogyasztásával, ösztrogénszint, rizstermesztés, feltételezések, megerősödéshez, kialakulásának, megszüntethető, szívbetegségek, idegrendszerre, korlátozódott, fáradékonyság, béltraktusban, szénhidrátból, görögországba, megelőzésében, méregtelenítő, fogyasztással, makrobiotikus, természetesen, összefüggésbe, csontritkulás, bőrbetegségek, gyakorlatilag, cukorbetegség, eredményeképp, segítségével, esszenciális, ezüsthártyát, cukorbetegek, gyógyhatásai, emberiség több, világ összes, állati fehérjékhez, barna rizs, úgynevezett „, finomítási feldolgozás, rizsszemnek csak, legkülső héját, értékes tápanyagok, rizsszemben maradnak, további finomítás, fehér rizs, folyamat elpusztítja, foszfor tartalom, összes rostot, étkezés kivétel, Nagy Sándor,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Hogyan válunk hűségesekké?  Facebookon kaptam  Csend  József Attila – Keresek ...  Jó éjszakát  József Attila - Kopogtatás nél...  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  József Attila - Kopogtatás nél...  jó reggelt  Pitypang szökőkút  Ott van  Szép estét kedves látogatóimna...  Jázmin  Facebookon kaptam  Azért kaptad  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Töröld le  Facebookon kaptam  Müller Péter tollából  József Attila – Keresek ...  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Szép estét kedves látogatóimna...  Paul David Tripp Április 13  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  A Magyar Költészet napja alkal...  Egy barátság története  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Jó éjszakát  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Egyszerű  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Aranyosi Ervin: Örökbe fogadta...  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Tavaszi este  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Reményik Sándor: Pierrot &...  Jánosházy György: Fogd a kezem  képre írva  A Magyar Költészet napja alkal...  Annyira tisztelem a szabadságo...  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Vannak emberek  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Szép estét kedves látogatóimna...  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Mírjam bará...  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Pitypang szökőkút  Kertem  39 ígéret  Napsütéses vidám hétvégét kivá...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Jó éjszakát  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Robert Merle tollából  Otthon  jó reggelt  Facebookon kaptam  IGEN így  Facebookon kaptam  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  jó reggelt  Mindent de mindent visszakap  Sorsunk miatt...  Facebookon kaptam  Hegedüs Géza: Magyar költészet  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  képre írva  Nagy és kis csodák  Hogyan válunk hűségesekké? 
Bejegyzés Címkék
emberiség több, világ összes, állati fehérjékhez, barna rizs, úgynevezett &#8222, finomítási feldolgozás, rizsszemnek csak, legkülső héját, értékes tápanyagok, rizsszemben maradnak, további finomítás, fehér rizs, folyamat elpusztítja, foszfor tartalom, összes rostot, étkezés kivétel, első rizstermesztés, legtöbb rizst, amerikai lakos, európai ember, pohár barna, napi mangán, zsírsav szintézisben, egészségre gyakorolt, napi rostbevitel, koleszterin szintet, ásványi anyag, szívbetegségek megelőzésében, barna rizsben, idegrendszer egyik, béltraktusban lévő, vérben keringő, emlőrák kialakulásának, álmatlanság hatékonyan, benne található, alvás időtartamát, epekő kialakulásának, keringési zavarokra, magas vérnyomás, ayurvedikus étrend, rizst folyamatosan, fehér rizzsel, kettes típusú, diabétesz kialakulásának, barna rizst, áztatóvízzel együtt, rizsszemeket puhulni, főzés végén, regenerálódáshoz, spanyolországba, vércukorszintet, franciaországba, csontbetegségek, salakanyagokat, fogyasztásával, ösztrogénszint, rizstermesztés, feltételezések, megerősödéshez, kialakulásának, megszüntethető, szívbetegségek, idegrendszerre, korlátozódott, fáradékonyság, béltraktusban, szénhidrátból, görögországba, megelőzésében, méregtelenítő, fogyasztással, makrobiotikus, természetesen, összefüggésbe, csontritkulás, bőrbetegségek, gyakorlatilag, cukorbetegség, eredményeképp, segítségével, esszenciális, ezüsthártyát, cukorbetegek, gyógyhatásai, hasonlítható, gyógyuláshoz, legfontosabb, kifejlődését, százalékának, rizsszemeket, idegrendszer, szintézisben, folyamatosan, mindösszesen, áztatóvízzel, elpusztítja, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 175
  • e Hét: 10289
  • e Hónap: 24038
  • e Év: 228739
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.