Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Feketegyökér a cukorbetegek és az inyencek csemegéje
  2020-12-12 21:57:27, szombat
 
 



A feketegyökér az egyik legjobb és legegészségesebb téli zöldség, fontos alkotóeleme az egészséges táplálkozásnak. Bár megfeledkeztünk róla, gyógyhatása azonban nem kétséges.

Nagyon sokféle pozitív hatása van: segít a vörös vérsejtek képzésében, használható csontritkulás ellen, hasznos a szívünknek, az agyunknak és a májunknak.

Népies nevei: vipera, mérges kígyófű, kígyógyökér.

Küllemre nem nagyon csábító, de ha egyszer megkóstolod, akkor a továbbiakban is szívesen fogyasztod. A fekete héj alatt rejtőzik a hófehér, zamatos, fenséges ízű gyökérhús. Régi szakácskönyvek téli spárga néven is említik.

A régmúltban nemcsak finom csemegeként fogyasztották, hanem fontos gyógynövény volt.

A feketegyökért már a germánok is jól ismerték, Közép-Európában őshonos. Nagy Károly császár idején a kedvenc zöldsége volt az uralkodó osztálynak. Gyógyították vele a kígyómarást és a pestist, sőt az alkoholisták ezzel gyógyítgatták beteg májukat. Már a középkorban fiatalító szernek tekintették. Kígyó és más állatok marása ellen itatták a kifacsart, vagy préselt levét.

Az idők folyamán a feketegyökérből a szegény emberek eledele lett. Ezért nevezték a szegények spárgájának. Valószínűleg ezért merült feledésre e csodás növény.

A feketegyökérrel Magyarországon az 1950-es években gyakran találkozhattunk a piacokon, de azután megritkult az érdeklődés iránta a termesztők és a fogyasztók között is.

A feketegyökér legértékesebb adottsága, hogy ásványi anyagokban nagyon gazdag.

Jót tesz az idegeinknek, mert rengeteg a B1-vitamint tartalmaz. Ezenkívül számos ásványi anyag és nyomelem található benne. Magnéziumtartalma erősíti a szívünket, javítja vérkeringésünket. Káliumtartalma használ az idegrendszerünknek, emésztésünknek és az izomzatunknak. Vastartalma hasznos a vérünknek, réztartalma serkenti agyműködésünket, mangántartalma gyógyítja májunkat.

Milyen jótékony hatásai vannak szervezetünkre?

Fogyasztása védelmet nyújt a csontritkulással szemben. Változókorban hasznos lenne rendszeresen feketegyökeret fogyasztani a nőknek.

A feketegyökér rendszeres fogyasztásával csökkenteni tudjuk a környezetünket szennyező anyagok felvételét szervezetünkbe.

Elűzi a fáradtságot, életerőt kölcsönöz.

A benne található fehér, tejszerű lé igen nyugtató hatású. Ezért a feketegyökér stressz ellen is hatásos.

Vacsoraként fogyasztva nyugtat, lazít, és jó alvást biztosít.

Segíti a sebek gyógyulását.

A szívbetegségek kiváló gyógyszere.

A feketegyökér fokozza az agy aktivitását, segíti a koncentrációt. Ideális gyerekeknek, ha sokat kell tanulniuk, valamint időseknek, ha feledékennyé válnak.

Mire ügyeljünk, ha feketegyökeret vásárolunk?
A gyökerek legyenek egyenletes vastagságúak. A gyökerek kívülről feketék, de ha megtisztítottuk, meghámoztuk, és főzésre előkészítettük őket, étvágygerjesztően fehérek lesznek.

Vegyünk gumikesztyűt a hámozáshoz, mert a fehér, tejszerű anyag, ami a gyökérből jön, sötétre színezi a kezünket.

A feketegyökér szénhidráttartalma olyan magas, mint a borsóé, elérheti a 12-13%-ot, aminek kellemes, édeskés ízét köszönheti. Ez a szénhidráttartalom nem egyszerű cukorból és keményítőből, hanem mannitból és inulinból áll, ezért a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Ezek az anyagok kisebb mennyiségben, a cikóriában és a zellerben is előfordulnak. Energiatartalma nagy, mivel sok fehérjét és zsírt tartalmaz. Jelentős B-, C-, E-vitamin és karotin tartalma.

A feketegyökér egy zöldségféle így ízletes főzelék, párolt köret, krémleves, nyers saláta készülhet belőle, de kitűnő rakott, töltött, vagy morzsában forgatott zöldségnek is.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: csontritkulással, vérkeringésünket, legegészségesebb, megfeledkeztünk, agyműködésünket, feketegyökérből, feketegyökérrel, energiatartalma, megtisztítottuk, találkozhattunk, feketegyökeret, szívbetegségek, szakácskönyvek, szervezetünkre, előkészítettük, káliumtartalma, fogyaszthatják, emésztésünknek, táplálkozásnak, szervezetünkbe, mangántartalma, környezetünket, fogyasztásával, magyarországon, feketegyökért, koncentrációt, változókorban, csontritkulás, gyógyítgatták, fogyasztották, legértékesebb, izomzatunknak, továbbiakban, feledékennyé, előfordulnak, feketegyökér, egyik legjobb, egészséges táplálkozásnak, vörös vérsejtek, régmúltban nemcsak, kedvenc zöldsége, uralkodó osztálynak, alkoholisták ezzel, középkorban fiatalító, idők folyamán, szegény emberek, szegények spárgájának, feketegyökérrel Magyarországon, 1950-es években, érdeklődés iránta, fogyasztók között, feketegyökér legértékesebb, Nagy Károly, Jelentős B-,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Minden kedves látogatómnak sze...  Paul David Tripp Március 28  Facebookon kaptam Krisztinától  A máj egészségét biztosító és ...  Alvó kutya  Facebookon kaptam  Esti kép  Esti kép  képre írva  Sárkány  Facebookon kaptam Krisztinától  képre írva  Táplálékok a máj egészségének ...  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Március 28  Szép estét kedves látogatóimna...  képre írva  Jó éjszakát  Fotó: Fiatal pár (Szék –...  Nem látom őket  Leereszkedés és olvadás  Szívet megérintő . . .  Amikor még kicsi voltál...  Facebookon kaptam  Az időszakos böjt és a vérnyom...  Facebookon kaptam  Hibáztam már  Devecsery László - Húsvét  Facebookon kaptam  Agárdi Gábor gondolata  Odaadja  Szép estét kedves látogatóimna...  Egy imádság Ágoston Vallomások...  Március 25. - Gyümölcsoltó Bol...  Jó éjszakát  A máj egészségét biztosító és ...  Nagyhétfő:  Dsida Jenő: ÚT A KÁLVÁRIÁRA  Kövesd a vezetőt  Ratkós beszületései a szereplő...  Ne hagyd  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Sok ember olyan,  Alvó kutyák  Mi van, ha?  Apu  Maci az északi fény alatt  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Színház az egész világ,  Facebookon kaptam Krisztinától  Haja van  Facebookon kaptam  A szeretetről  Alvó baby  Facebookon kaptam  Az angyali üdvözlet  Válaszok a halál után  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Manna OWell tollából  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Szép estét  Facebookon kaptam  Sok ember olyan,  Facebookon kaptam Krisztinától  Nárcisz  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Levél lány  Húsvéti üdvözlet !  Szép estét  képre írva  Odaadja  Facebookon kaptam  Húsvéti üdvözlet !  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  képre írva  Facebookon kaptam  Kosztolányi Dezső: A komédiás ...  Nagy Feró megmondta?  Aki belekortyol  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Vérnyomáscsökkentés  Facebookon kaptam  Kékfestőről pár szóban  Válaszok a halál után  képre írva  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Facebookon kaptam  Maci az északi fény alatt  Egy hét kihagyás 
Bejegyzés Címkék
egyik legjobb, egészséges táplálkozásnak, vörös vérsejtek, régmúltban nemcsak, kedvenc zöldsége, uralkodó osztálynak, alkoholisták ezzel, középkorban fiatalító, idők folyamán, szegény emberek, szegények spárgájának, feketegyökérrel Magyarországon, 1950-es években, érdeklődés iránta, fogyasztók között, feketegyökér legértékesebb, csontritkulással szemben, feketegyökér rendszeres, környezetünket szennyező, benne található, feketegyökér stressz, sebek gyógyulását, szívbetegségek kiváló, feketegyökér fokozza, gyökerek legyenek, gyökerek kívülről, anyagok kisebb, csontritkulással, vérkeringésünket, legegészségesebb, megfeledkeztünk, agyműködésünket, feketegyökérből, feketegyökérrel, energiatartalma, megtisztítottuk, találkozhattunk, feketegyökeret, szívbetegségek, szakácskönyvek, szervezetünkre, előkészítettük, káliumtartalma, fogyaszthatják, emésztésünknek, táplálkozásnak, szervezetünkbe, mangántartalma, környezetünket, fogyasztásával, magyarországon, feketegyökért, koncentrációt, változókorban, csontritkulás, gyógyítgatták, fogyasztották, legértékesebb, izomzatunknak, továbbiakban, feledékennyé, előfordulnak, feketegyökér, valószínűleg, alkoholisták, rendszeresen, mennyiségben, gyógyították, keményítőből, gumikesztyűt, vastagságúak, cukorbetegek, idegeinknek, zöldségféle, használható, gyógynövény, csemegeként, fogyasztása, vacsoraként, gyógyulását, középkorban, spárgájának, alkotóeleme, csökkenteni, réztartalma, fáradtságot, gyógyhatása, aktivitását, tekintették, fogyasztani, vastartalma, meghámoztuk, kígyómarást, kígyógyökér, , ,
2024.02 2024. Március 2024.04
HétKedSzeCsüPénSzoVas
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 137 db bejegyzés
e év: 472 db bejegyzés
Összes: 49265 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 1299
  • e Hét: 6540
  • e Hónap: 26402
  • e Év: 202277
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.