Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
A bazsalikom gyógyhatásait érdemes megismerni
  2020-12-15 22:47:04, kedd
 
 



A bazsalikom a legerősebb természetes antibiotikum, csökkenti a koleszterin szintet, tisztítja az ereket

A bazsalikom egy csodálatos természetes antibiotikum, melyet jogosan a gyógynövények királyának is neveznek.

A bazsalikom egyike a régi, népszerű gyógynövényeknek, mint a kamilla, cickafark vagy mezei zsurló. A szakértők több mint 60 fajta bazsalikomot ismernek, három fő típusa van: az édes, lila és bokor. Nemcsak fűszerként, de gyógynövényként is termesztik szerte a világon, a legjobban a trópusi körülményeket szereti, de mérsékelt égövön is megterem. Ezt a növényt tartják az egyik legegészségesebb gyógynövénynek.

A bazsalikom sokféle vegyi elemet tartalmaz, melyek kedvezően befolyásolják egészségünket
Gazdag olyan polifenol flavonoidokban, mint az orientin és a vicenin. Laboratóriumi kísérletek kimutatták a májra gyakorolt védőhatását, a sugárzások kiváltotta zsírtermeléssel szemben.
Levele jótékony illóolajokat tartalmaz, amelyek alapvetően gyulladás gátló- és antibakteriális tulajdonságúak.
A levelek kalóriatartalma igen alacsony, és nincs bennük koleszterin, de rendkívül gazdagok alapvető tápanyagokban, ásványi anyagokban és vitaminokban, optimálisan hatva az emberi egészségre.
A bazsalikom tartalmaz jó adag béta-karotint, A-vitamint, kriptoxantint, luteint és zea-xantint. Ezek az anyagok védik a szervezetet a szabad gyökök és a reaktív oxigén származékok hatása ellen, melyeknek óriási szerepük van az öregedés és bizonyos betegségek kialakulásában.
Az A-vitamin antioxidáns tulajdonságáról híres, és rendkívül fontos a jó látáshoz. Használják még a bőr és a nyálkahártya egészségének megőrzésére. Az is ismeretes, hogy az A-vitamin fontos szerepet kap a tüdőrák elleni védelemben.
A K-vitamin a véralvadáshoz elengedhetetlen, de nélkülözhetetlen az ásványi sóknak a csontokban történő megkötéséhez is.
Sok ásványi anyagot tartalmaz: kálium, mangán, réz és magnézium van benne. A kálium fontos szerepet kap a szervezet sejtjeinek és nedveinek karbantartásában, rendben tartja a vérnyomást és a szívműködést.
A levele gazdag vasforrás, 100 g bazsalikom 3,17 mg-ot tartalmaz (ez kb. 26%-a a javasolt napi mennyiségnek). A vasra, mint a vörösvértestek hemoglobinjának alkotóelemére, fontos szerep hárul a vér oxigénszállításában.
A bazsalikom kiváló ellenszere az olyan gyulladásoknak, mint a reumás gyulladás, a csontritkulás, valamint a különféle bélgyulladások.
A növény fertőzés gátló illóolajai olyan kórokozók elterjedésének vetnek gátat, mint a Staphylococcus, Enterococci, Shigella és a Pseudomonas.
A bazsalikomból készült tea megszünteti a hányingert.
Friss levele evés előtt elrágva étvágygerjesztő, étkezés után emésztéssegítő, csökkenti a felpuffadást, enyhíti a szélgörcsöket, és gyomorrontás esetén segítséget nyújt.
Nyugtatóként, stressz oldóként, idegerősítőként is ismeretes, és a mentális fáradtságnak is kiváló ellenszere.
Antibakteriális hatásának köszönhetően nem csupán belsőleg, hanem külsőleg alkalmazva is jótékony hatású. Rovarcsípések, pattanások, bőrgyulladás, különféle sebek, sérülések, vagy egyéb bőrproblémák kezelhetők a bazsalikommal.
Meghűlés esetén is nyugodtan használhatjuk. Bazsalikomból készült sziruppal köhögésünket csillapíthatjuk, gőze pedig az orrdugulás megszüntetésében segít.

Hogyan használjuk:
Teaként: A friss leveleket lobogó vízzel forrázzuk le. Hagyjuk állni 5 percig. Az így kapott főzettel csillapíthatjuk a köhögést, vagy nyugtatóteaként is fogyaszthatjuk.

Nyersen szétrágott levele: Étvágygerjesztő, emésztést segítő, szájfertőtlenítő hatású.

Illóolaját, belsőleg és külsőleg egyaránt: Nyugtató, vágycsökkentő hatása van; kismamáknál fokozza a tej elválasztását.

Fürdővízbe téve: Kiváló nyugtató, stressz oldó.

Terhes nők csak fűszermennyiségben fogyaszthatják. Az illóolaj fogyasztása, illetve külsőleg történő alkalmazása is tilos, ugyanis károsíthatja a magzatot.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: gyógynövényeknek, megszüntetésében, legegészségesebb, karbantartásában, nélkülözhetetlen, szájfertőtlenítő, gyógynövényként, csillapíthatjuk, étvágygerjesztő, nyugtatóteaként, zsírtermeléssel, tulajdonságáról, elengedhetetlen, hemoglobinjának, antibakteriális, kalóriatartalma, idegerősítőként, vörösvértestek, gyógynövénynek, gyulladásoknak, flavonoidokban, staphylococcus, bélgyulladások, elterjedésének, emésztéssegítő, fogyaszthatják, fogyaszthatjuk, tulajdonságúak, kialakulásában, egészségünket, laboratóriumi, bazsalikomból, szélgörcsöket, tápanyagokban, befolyásolják, csontritkulás, legerősebb természetes, koleszterin szintet, csodálatos természetes, gyógynövények királyának, bazsalikom egyike, szakértők több, trópusi körülményeket, növényt tartják, egyik legegészségesebb, bazsalikom sokféle, májra gyakorolt, sugárzások kiváltotta, levelek kalóriatartalma, emberi egészségre, bazsalikom tartalmaz, anyagok védik,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Krisztinától  Nagy és kis csodák  Jan Twardowski - Siessünk  Szép álmokat!  képre írva  Somlyó Zoltán - Orgonával  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Ismeretlen: Ikarusz monda  ajándék, mellyel meglepem  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Andrássy Réka - A bolond Böske  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Eduardo Sacheri gondolata  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Robert Merle tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Jó éjszakát  Anyámról való emlékek  Facebookon kaptam  Az ókori görögök sebkezelésre ...  Paul David Tripp Április 12  Facebookon kaptam  Anyák napjára  Különleges  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Tanmese  Egy barátság története  különleges  képre írva  A sorsod  Facebookon kaptam  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  A sorsod  Hamvas Béla  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Segíts neki dicsérni Téged  Paul David Tripp Április 14  Facebookon kaptam  Az ember emlékekből áll  Facebookon kaptam  Az ember  Facebookon kaptam Krisztina b...  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Ott van  jó reggelt  Facebookon kaptam  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Tavaszi este  Mit ünnepelnek a görögök márci...  Szép estét  Tanácsok egy pszichológustól  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Különleges  "Ez egy csoda"  Egy tavasz  Ott van  Magyar költészet napja  Szép estét kedves látogatóimna...  A pitypang legendája  A gyulladáscsökkentő és csonte...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bársony székben  Vannak emberek  A Magyar Költészet napja alkal...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Egy barátság története  A sorsod  Annyira tisztelem a szabadságo...  A pitypang legendája  Segíts neki dicsérni Téged  képre írva  Szívek  Ady Endre - Mindegy átka  Jean de La Fontaine 1621 júliu...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Megígért békesség  Facebookon kaptam Cs Ildikótól  Szép estét  Bársony székben  Egy tavasz  Szívek  Paul David Tripp Április 14  Petőfi Sándor - Mi a szerelem?  Alvó cica  Robert Merle tollából 
Bejegyzés Címkék
legerősebb természetes, koleszterin szintet, csodálatos természetes, gyógynövények királyának, bazsalikom egyike, szakértők több, trópusi körülményeket, növényt tartják, egyik legegészségesebb, bazsalikom sokféle, májra gyakorolt, sugárzások kiváltotta, levelek kalóriatartalma, emberi egészségre, bazsalikom tartalmaz, anyagok védik, szabad gyökök, reaktív oxigén, nyálkahártya egészségének, tüdőrák elleni, véralvadáshoz elengedhetetlen, ásványi sóknak, csontokban történő, kálium fontos, szervezet sejtjeinek, levele gazdag, javasolt napi, vörösvértestek hemoglobinjának, bazsalikom kiváló, olyan gyulladásoknak, reumás gyulladás, különféle bélgyulladások, növény fertőzés, bazsalikomból készült, mentális fáradtságnak, orrdugulás megszüntetésében, friss leveleket, illóolaj fogyasztása, gyógynövényeknek, megszüntetésében, legegészségesebb, karbantartásában, nélkülözhetetlen, szájfertőtlenítő, gyógynövényként, csillapíthatjuk, étvágygerjesztő, nyugtatóteaként, zsírtermeléssel, tulajdonságáról, elengedhetetlen, hemoglobinjának, antibakteriális, kalóriatartalma, idegerősítőként, vörösvértestek, gyógynövénynek, gyulladásoknak, flavonoidokban, staphylococcus, bélgyulladások, elterjedésének, emésztéssegítő, fogyaszthatják, fogyaszthatjuk, tulajdonságúak, kialakulásában, egészségünket, laboratóriumi, bazsalikomból, szélgörcsöket, tápanyagokban, befolyásolják, csontritkulás, bazsalikommal, használhatjuk, körülményeket, gyógynövények, kriptoxantint, elválasztását, rovarcsípések, vágycsökkentő, alkotóelemére, véralvadáshoz, köszönhetően, bőrproblémák, bőrgyulladás, vitaminokban, károsíthatja, megkötéséhez, nyálkahártya, egészségének, szívműködést, mennyiségnek, nyugtatóként, gyomorrontás, felpuffadást, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 2009
  • e Hét: 12123
  • e Hónap: 25872
  • e Év: 230573
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.