Belépés
pacsakute.blog.xfree.hu
A szeretet ellen nincs fegyver. Czeizel Ilona
1954.01.05
Offline
Profil képem!
Linktáram, Blogom, Képtáram, Videótáram, Ismerőseim, Fecsegj
Olívabogyó gyógyhatásai
  2020-12-26 00:20:04, szombat
 
 



Az olívabogyót gyógyszerként is használhatjuk
A szakemberek szerint szervezetednek naponta körülbelül 2-3 evőkanál olívaolajra lenne szüksége.

Az olívabogyó 56% olajat tartalmaz. A mediterrán világ egyik legkorábban nemesített gyümölcsfája, története mintegy hatezer évre tekint vissza. Az olívabogyó és az olaja igen fontos szerepet játszhat az egészséges étkezési szokások kialakításában.

Az olaj és a bogyók hatóanyagai megegyeznek és rengeteg betegség megelőzésére alkalmasak. Gyógyszerként használják már az ókor óta.

Az olívaolaj nem új találmány, már az ókorban is használták. Igaz, akkor nemcsak mint táplálékot, hanem mint szépítőszert is, mellyel a királyokat, az uralkodónőket, a csecsemőket kenték be, hogy fiatal maradjon a bőrük. Az olívafa termésére gyakran utalnak a Bibliában, ábrázolásokat találhatunk róla az ókori egyiptomi könyvekben és jól ismert a görög mitológiában. Érdekes, hogy a Bibliában az olajág, vagyis az olajággal repülő galamb a csapások végét jelenti.

Az olívabogyó pozitív hatásaival sok ókori filozófus és orvos is tisztában volt, mint például Dioklész és Hippocrates.

Az olívabogyó gazdag zsírokban, különösen omega-9 egyszeresen-telített zsírsavban, olyan ásványi anyagokban, mint a kálium, kalcium, foszfor, cink, vas, E-, D- és K-vitamin. Sok nátriumot, kevés flavonoidot és rostot tartalmaz.

Az olívabogyó lehet zöld, fekete és lila, mérete szerint pedig nagy, kicsi, kerek és ovális.

Az olívabogyó egészségre gyakorolt jótékony hatásai
Szabályozza a koleszterinszintet
Az olívabogyóban lévő egyszeresen-telítetlen zsírsavak és polifenolok megakadályozzák a koleszterin oxidációját és védelmet nyújtanak az érszűkülettel és más szív- és érrendszeri betegségekkel szemben. Csökkentik az érszűkület kialakulásának esélyét és növelik a ,,jó" koleszterin szintet.

Megakadályozza a rák kialakulását
A fekete olíva rendszere fogyasztásával csökkenthető a végbélrák kialakulásának esélye, ugyanis a benne lévő E-vitamin és az egyszeresen telítetlen zsírsavak seblegesítik a szabadgyököket. Lassítható a korai öregedés és más krónikus állapotok kialakulása.

A csontok egészsége
Az olívabogyó gazdag D-vitamin, kalcium és foszfor forrás, ezért hozzájárul a csontok egészségéhez. Megakadályozza az angolkór, a csontritkulás és az ízületi csúz kialakulását.

Egészséges emésztőrendszer
Az olívabogyó serkenti az epe és a hasnyálmirigy működését, lassítja az epekövek kialakulását.

Az olíva sok rostot tartalmaz, ezzel javítja a máj és a belek funkcióit, megtisztítja a végbelet és kiváló székrekedés ellen. Erős méregtelenítő hatása révén kiüríti a szervezetből a méreganyagokat. Az olivaolaj jó hatással van a gyomorhurutra és a fekélyekre, mivel a benne található polifenolok védenek a fekélyek kialakulásáért felelős baktériumfélék ellen.

Az olívabogyó fogyasztása hasznos lehet fogyókúra során is, ugyanis amellett, hogy értékes tápanyagokkal látja el testedet, energiát biztosít, fokozza az anyagcsere működését, javítja az emésztést, gyorsan eltelít, így nem fenyeget az a veszély, hogy többet eszel a kelleténél. Az olívabogyó olajában lévő zsírsavak étvágycsökkentő hatásúak is.

Az egészséges bőr
Az olívabogyóban nagy mennyiségű béta-karotin található (melyből később A- és E-vitamin lesz), amely serkenti a bőr regenerációját és védi a bőrt a káros napsugaraktól, így a bőr fiatalos marad.

Javítja a látást
Az A-vitamin fogyasztásával megelőzhető a szürkehályog, a zöldhályog és más idős korhoz köthető szembetegség.

Az olívabogyóban lévő A-vitamin a retinába jutva jó hatással van a szemek egészségére, javítja az éjjeli látást.

Az extra szűztől a sansáig
Az extra szűz olívaolaj hihetetlenül jótékony hatásai elsősorban annak köszönhetők, hogy előállítása során valóban extra szűz marad.

Az olívaolajak között jelentős minőségi különbségek vannak. A legjobb minőségű az extra szűz olívaolaj, melyet gondosan válogatott bogyókból, a szedésüket követő 24 órán belül sajtolnak. Az olajbogyókat megmossák, majd megtisztítva préselik. A keletkező extra szűz olívaolajat megfelelő tartájban tárolják, majd szűrik és palackozzák. A folyamat során sem oldószert, sem hőt nem alkalmaznak. Semmilyen tartósítószert és adalékot nem adnak az olajhoz, így az extra szűz olívaolaj megőrzi zamatát, vitamintartalmát, nem károsodik az értékes telítetlen zsírsavtartalma, antioxidánsokban rendkívül gazdag marad. Az extra szűz olívaolajat sötét, hűvös helyen érdemes tárolni.

Az úgynevezett sansa olívaolaj sajtolás során keletkező maradványokból készül és oldószerrel nyerik ki a megmaradt olívamasszából. Ezek az olajok 1%-ban tartalmaznak extra szűz olívaolajat. Ez az oka, hogy egyáltalán használható ezekre a zsiradékokra az olívaolaj elnevezés.

A silány minőségű, olcsó készítményt a mediterrán országokban nemigen forgalmazzák, viszont hazánkban sajnos sok vásárló a silány sansaolaj mellett dönt, mert nem ismerik az extra szűz olívaolaj előnyeit.
Forrás : Link
 
 
0 komment , kategória:  Fűben fában....  
Címkék: vitamintartalmát, antioxidánsokban, emésztőrendszer, zsírsavtartalma, megakadályozzák, étvágycsökkentő, kialakulásának, maradványokból, megakadályozza, fogyasztásával, kialakításában, tartósítószert, méreganyagokat, kialakulásáért, baktériumfélék, regenerációját, olívamasszából, szervezetednek, szabadgyököket, olívabogyóban, hasnyálmirigy, napsugaraktól, betegségekkel, gyógyszerként, érszűkülettel, tápanyagokkal, csontritkulás, uralkodónőket, gyomorhurutra, használhatjuk, ábrázolásokat, méregtelenítő, megelőzésére, megtisztítva, hihetetlenül, zsiradékokra, olívabogyót gyógyszerként, szakemberek szerint, mediterrán világ, olaja igen, egészséges étkezési, bogyók hatóanyagai, csecsemőket kenték, olívafa termésére, ókori egyiptomi, görög mitológiában, olajággal repülő, csapások végét, olívabogyó pozitív, olívabogyó gazdag, olívabogyó lehet, olívabogyó egészségre,
Új komment
Név:
E-mail cím: ( csak a blog tulajdonosa látja )
Kérem írja be a baloldalon látható számot!
Szöveg:  
 
Betűk: Félkövér Dőlt Kiemelés   Kép: Képbeszúrás   Link: Beszúrás

Mérges Király Szomorú Kiabál Mosoly Kacsintás haha hihi bibibi angyalka ohh... ... buli van... na ki a király? puszika draga baratom... hát ezt nem hiszem el haha-hehe-hihi i love you lol.. nagyon morcika... maga a devil pc-man vagyok peace satanka tuzeske lassan alvas kaos :) bloaoa merges miki idiota .... sir puszika
 
 
Félkövér: [b] Félkövér szöveg [/b]
Dőlt: [i] Dőlt szöveg [/i]
Kiemelés: [c] Kiemelt szöveg [/c]
Képbeszúrás: [kep] http://...../kep.gif [/kep]
Linkbeszúrás: [link] http://tvn.hu [/link]
ReceptBázis
Bulgur gombával és csikemellel...
Epres túrótorta
Mákos-almás süti
Lazac édesköményes-citromos rizottóval
Részeges nyúl
Sült hekk
Zöldséges, tepsis krumpli
Cukkinis, padlizsános egytálétel
Pirított gomba sárgarépával
Sajttal töltött gomba
még több recept
Tudjátok ?
Belétünk a Sárkány évébe, béke vagy nagyobb háború vár ránk?
Még zöld a chili paprikám, ha beviszem a lakásba tovább fejlődik?
Tényleg hasznos gyógynövény a csalán?
Mi a teendő a novemberi Rododendron bimbóval?
Az álmoknak valóban van jelentése?
még több kérdés
Blog Címkék
Jean de La Fontaine 1621 júliu...  képre írva  Facebookon kaptam  40 felett  Kertem  Szép estét kedves látogatóimna...  Márai Sándor tollából  James Allen  Hamvas Béla  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  Kedvenc felismerésem az imádsá...  Szép estét kedves látogatóimna...  jó reggelt  Müller Péter tollából  Facebookon kaptam  Esterházy Péterre emlékezünk  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Megígért békesség  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Bársony székben  Vidámság  Szép estét  Mindent de mindent visszakap  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Baranyi Ferenc - N i n c s  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Mindig lesz olyan  Tanmese  Csend  Esterházy Péter: Harmonia c...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Robert Merle tollából  Esterházy Péter: Harmonia c...  Alvó cicák  Különleges  Facebookon kaptam Krisztinától  Facebookon kaptam  Szép estét kedves látogatóimna...  Robin Wight pitypang szobra  Facebookon kaptam Mírjam bará...  Egy párkányon  A zsálya az Alzheimer-kórban s...  képre írva  József Attila - Kopogtatás nél...  Facebookon kaptam  Zilahy Lajos gondolata  Báthory Attila: Sorsom ösvénye...  Előnyök, amelyeket a meditáció...  Az ókori görögök sebkezelésre ...  József Attila - Kopogtatás nél...  Az ember emlékekből áll  Anyák napjára  Sík Sándor - Ha jő a perc  Zilahy Lajos gondolata  képre írva  Egy gondolat  Az ember emlékekből áll  A felvilágosodás...  Sok ember olyan, mint a kaméle...  Tanácsok egy pszichológustól  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Ki akarják dobni a pajzsmirigy...  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Borzasztó  Facebookon kaptam  Egy párkányon  Latinovits Zoltán tollából  Vannak emberek  Hegedüs Géza: Magyar költészet  Facebookon kaptam  Paul David Tripp Április 13  Isten hűségének mértéke  képre írva  Esterházy Péterre emlékezünk  Facebookon kaptam  Jó nap volt  40 felett  képre írva  Jó éjszakát  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Facebookon kaptam  Borzasztó  képre írva  Spenót fasírttal  Jánosházy György: Fogd a kezem  Egy gondolat  Jan Twardowski - Siessünk  Jázmin  képre írva 
Bejegyzés Címkék
olívabogyót gyógyszerként, szakemberek szerint, mediterrán világ, olaja igen, egészséges étkezési, bogyók hatóanyagai, csecsemőket kenték, olívafa termésére, ókori egyiptomi, görög mitológiában, olajággal repülő, csapások végét, olívabogyó pozitív, olívabogyó gazdag, olívabogyó lehet, olívabogyó egészségre, olívabogyóban lévő, koleszterin oxidációját, érszűkület kialakulásának, fekete olíva, végbélrák kialakulásának, benne lévő, egyszeresen telítetlen, korai öregedés, csontok egészsége, csontok egészségéhez, ízületi csúz, olívabogyó serkenti, hasnyálmirigy működését, epekövek kialakulását, belek funkcióit, benne található, fekélyek kialakulásáért, olívabogyó fogyasztása, anyagcsere működését, olívabogyó olajában, olívabogyóban nagy, káros napsugaraktól, retinába jutva, szemek egészségére, éjjeli látást, extra szűztől, extra szűz, olívaolajak között, legjobb minőségű, szedésüket követő, olajbogyókat megmossák, keletkező extra, folyamat során, értékes telítetlen, úgynevezett sansa, megmaradt olívamasszából, olajok 1%-ban, olívaolaj elnevezés, silány minőségű, mediterrán országokban, silány sansaolaj, vitamintartalmát, antioxidánsokban, emésztőrendszer, zsírsavtartalma, megakadályozzák, étvágycsökkentő, kialakulásának, maradványokból, megakadályozza, fogyasztásával, kialakításában, tartósítószert, méreganyagokat, kialakulásáért, baktériumfélék, regenerációját, olívamasszából, szervezetednek, szabadgyököket, olívabogyóban, hasnyálmirigy, napsugaraktól, betegségekkel, gyógyszerként, érszűkülettel, tápanyagokkal, csontritkulás, uralkodónőket, gyomorhurutra, használhatjuk, ábrázolásokat, méregtelenítő, megelőzésére, megtisztítva, hihetetlenül, zsiradékokra, kialakulását, szépítőszert, , ,
2024.03 2024. április 2024.05
HétKedSzeCsüPénSzoVas
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Blog kereső


Bejegyzések
ma: 0 db bejegyzés
e hónap: 48 db bejegyzés
e év: 529 db bejegyzés
Összes: 49322 db bejegyzés
Kategóriák
 
Keresés
 

bejegyzések címeiben
bejegyzésekben

Archívum
 
Látogatók száma
 
  • Ma: 3207
  • e Hét: 9563
  • e Hónap: 23312
  • e Év: 228013
Szótár
 




Blogok, Videótár, Szótár, Ki Ne Hagyd!, Fecsegj, Tudjátok?, Receptek, Egészség, Praktikák, Jótékony hatások, Házilag, Versek,
© 2002-2024 TVN.HU Kft.